Profesörlerin bir numaralı tercihi enginar!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Faydaları saymakla bitmeyen enginar, bu yıl çiftçinin yüzünü güldürdü. Yağışların da etkisiyle bereketli bir yıl geçiren Bursalı enginar üreticileri, en iyi müşterilerinin doktor ve profesörler olduğunu söyledi.

enginar_503262.jpg

Türkiye’de en iyi enginarların yetiştirildiği yerlerden biri olarak gösterilen Bursa Doğanköy’de yüzler gülüyor. Yağışların etkisiyle bu yılki rekolte yüzde 100 arttı. Tanesi toptan 1.5-2 liradan satılan enginar çiftçinin hem yüzünü hem cebini güldürdü. Her evde kurulan mini aile şirketleri, ürettikleri enginarı temizleyip vakumlu poşetlerde saklıyor. Yok satan enginarlardan kalanlar ise buzhanede ilk günkü tazeliğiyle muhafaza ediliyor.

Faydaları saymakla bitmeyen enginara en çok doktor ve profesörler rağbet ediyor. Karaciğer ve safra kesesi dostu olan enginar, vücuttan nikotin, Alkol ve yağ atılmasını sağlamanın yanı sıra amonyak ve kolesterolü azaltıp cinsel gücü artırıyor. Ateş düşürücü, vücudu kuvvetlendirici ve iştah açıcı özelliği de bulunan enginarın romatizma, ishal, sarılık ve sinirlere iyi geldiği biliniyor.

Türkiye’de bir marka haline gelen Doğanköy’deki tecrübeli enginar üreticilerinden Mehmet Fidan, “Genelde enginar bir göbek, iki koltuk olmak üzere 3 kez verir. Bu seneki bahar yağmurları sebebiyle enginarlarda verim yüzde 100 arttı. Bu enginarın tek düşmanı var, onlar da köstebekler. Bu yıl ürünümüz çok iyi. Bereketli bir yıl. Yağmurların yağması iyi oldu. Doğanköy’ün enginarı organiktir. Biz bunlar için sadece hayvan gübresi kullanıyoruz. Mahsulümüz çok leziz” dedi.

“DOKTOR VE PROFESÖRLER EN AZ 200 TANE ALIP GİDİYOR”

Eşlerine her zaman yardım ettiklerini ifade eden Esma Alınca, "Doğanköy’ün enginarı diğer enginarlara benzemez, susuz yetişir. Biz eşlerimize yardım ediyoruz. Aile şirketi gibi olduk. Sabah erken kalkıp eşlerimizle yardıma gidiyoruz. Çok meşakkatli oluyor ama eşimiz ve çocuklarımızla hep beraber çalışıyoruz. Pazarlama sıkıntımız yok. Doktorlar, avukatlar geliyor. Lokantaların haricinde dışarıya da çok fazla veriyoruz. 20 bine yakın da dışarı satıyoruz. Özellikle doktorlar çok daha fazla alıyor. Fakülteden doktorlar, profesörler geliyor. En az alan 200 tane alıp gidiyorlar. Bizim Doğanköy enginarı bir marka” diye konuştu.

Sabah saatlerinde kestikleri enginarı kendi evlerinin avlusunda işlediklerini ifade eden Bahattin Fidan ise, ”Ürünlerimizi Bursa’nın en iyi lokantalarına veriyoruz. Kabukları hayvanlara yem oluyor. Göbeğini kurutup çay yapıyorlar. Bunun kolesterole ve şekere iyi geldiği biliniyor. Kabuklarını soyup temizliyoruz. Ardından vakumlanarak poşetleniyor. Buzhanede saklıyoruz. Köye gelen müşterilerimiz yılın her günü enginar bulabiliyorlar. Karaciğere iyi geliyor. ‘40 günde 40 tane yersen iyi geliyor’ diyorlar” şeklinde konuştu.

“DÜNYAYA AÇILMAK İSTİYORUZ”

Enginar kesiminin güneş doğmadan sabah saat 06.00’da başladığını kaydeden Bahattin Fidan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarlada ailece çalışıyoruz. Küfelerle günde yaklaşık 2 bin tane enginar kesiyoruz. Zaten hasat 25 gün sürüyor. Ondan sona çıkan enginarlar, kılçık yapmaya başlıyor. Tanesini 1.5, 2 liradan satıyoruz. Bizim toprağımız kuvvetlidir, sarı toprağa benzemez. Biz dünyaya açılmak istiyoruz. Tamamen organik olan enginarımızı dünya satmak istiyoruz. Burada yetiştirilen enginar hiçbir yerde yetişmez. Bu Allah vergisi, toprağımızın bir özelliği.”

İHA

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Evet, tadı da gayet güzel üstelik. Yemeyenlere tavsiye ederim.

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Etlisi oluyor mu? :P

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Tavuk etiyle yapıyorlar, kırmızı etle oluyor mu bilmiyorum ama beyaz etle güzel oluyor. :P

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
Listede sıralamayı neye göre yapmışlar da bir numara olmuş bu :P

Tükenir Kalem

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Fiyatı da güzel..Paramız olsa profesörler gibi biz de alırız sanırım,televizyonda çıkıp ceviz,enginar...sayarlar sayarlar şunu yiyin yok efendim bunu yiyin şu faydalı öbürü faydalı..Sonunda bir gün birisi çıkıp,iyi diyorsunuz ama bunların hepsi pahalı asgari ücret alan birisi nasıl yesin dedi,reklama girdiler..

El Padrino

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
70
Fiyatı da güzel..Paramız olsa profesörler gibi biz de alırız sanırım,televizyonda çıkıp ceviz,enginar...sayarlar sayarlar şunu yiyin yok efendim bunu yiyin şu faydalı öbürü faydalı..Sonunda bir gün birisi çıkıp,iyi diyorsunuz ama bunların hepsi pahalı asgari ücret alan birisi nasıl yesin dedi,reklama girdiler..

Kardeşim fakir edebiyatını bırakın artık.Tanesi 2 lira diyor.2 adet enginar alırsın.Yarım kilo tavuk etiyle birlikte bi güzel pişirirsin.4 kişilik aile çok rahat doyar.Maliyetide 10 lira.Hadi yanına soğan moğan, salçada ekledin diyelim 12 lira olsun senin güzel hatrın için.Kişi başı 2-3 liraya bir öğün geçirmiş oluyorsun.Daha ne istiyonuz ben anlamadım ki.50 kuruşa çilingir sofrası falan mı kurmak istiyorsunuz.Derdiniz ne anlamadım vallahi.

(Bu arada hayatımda enginar yemedim tadınıda bilmem.Ama hep aklımda yicem mutlaka.Tadını seversem sürekli yerim.Çokta sağlıklıymış.)

Tükenir Kalem

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Ben Bursa'da oturmuyorum..Antalya'da tekli fiyatı 5 liradan satılıyor,5 liradan aşağıya olanların da vakti geçmiş oluyor..

Sadece hayvan gübresi kullanıyorlarmış,evet bunu pazarcının birisi benim külahıma anlatmıştı..

Fakir edebiyatını bırakalım,giriş katta 1 oda 1 salonda oturuyorum,telefonum dokunmatik falan değil Nokia c3-00,benim ekmek paramı saydığım günler oldu daha 2 ay önce..Maaşıma 3 gün kala cebimde on kuruşum kalmadı..Şimdi konuşabilirsin,tavuk eti salça falan..Tarifin güzelmiş,pişir ye,afiyet olsun..

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Kardeşim fakir edebiyatını bırakın artık.Tanesi 2 lira diyor.2 adet enginar alırsın.Yarım kilo tavuk etiyle birlikte bi güzel pişirirsin.4 kişilik aile çok rahat doyar.Maliyetide 10 lira.Hadi yanına soğan moğan, salçada ekledin diyelim 12 lira olsun senin güzel hatrın için.Kişi başı 2-3 liraya bir öğün geçirmiş oluyorsun.Daha ne istiyonuz ben anlamadım ki.50 kuruşa çilingir sofrası falan mı kurmak istiyorsunuz.Derdiniz ne anlamadım vallahi.

(Bu arada hayatımda enginar yemedim tadınıda bilmem.Ama hep aklımda yicem mutlaka.Tadını seversem sürekli yerim.Çokta sağlıklıymış.)
fakir edebiyatı dediğin şey ne ki?
senin değersiz gördüğün 2 tl ye ben okulda yemek mi alsam yoksa otobüs kartıma yükleyip eve otobüslemi gitsem diye düşünüyorum... her gün sabah öğlen 5 km yürümek kolay değil

senin o bahsettiğin 2 tl için alnından 2 litre ter akıtan insanlar var.

ben gaziantepteyim mesela. burada gel de 2 tl ye enginar bul.
fıstık bile pahalı...

şimdi öğün hesabına gelirsek:

enginar: minimum 4 tl, oda belki.
yarım kilo tavuk: 4-5 tl en az.
tuz, biber, salça, ve ek malzemeler: 5 tl
2 ekmek: 2 tl
pişirme masrafı(güneş ışığında pişmeyecek bu): 1 tl
.
.
.
kısaca bilim adamlarının şunu ye bunu ye şöyle yap böyle yap dediği her şeyi yaparsak, bir günlük "atıştırmalık" masrafımız "aylık gelirimizi" geçecek...

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Pazarda satılanlar genelde ya tatsız oluyor yada etsiz*. Bahçemizde yetişenin yerini tutan görmedim.