Processing

Denizhan Dakılır

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Processing açık kaynak lisansı ile gelişmeye devam edilen birprogramlama dilidir. İmaj, animasyon ve ses üzerine çalışmalar üretmekiçin tasarlanmıştır. Geniş bir hedef kitle ile öğrencilere,tasarımcılara, araştırmacılara, mimarlara ve öğrenmek isteyen herkeseadanmıştır. Bir programlama dilinin temel yapısı ile görsel tasarımıngerekliliklerini birleştirebilmiştir.

Processing Hakkında

Bu müthiş programla dilinin yaratıcıları Ben Fry ve Casey Reas hakkında kısa bir bilgi verelim;

Ben Fry, Carnegie Mellon Üniversitesinde grafik tasarım okurken aynıüniversitede de bilgisayar mühendisliğinde yan dal yaptı. Ardındandünyanın en tanınmış üniversitelerinden biri olan MITden Media Tasarımbölümünde çalışmalarına devam ederek Mayıs 2004te doktor unvanınıaldı. Şu anda doçentlik pozisyonu ile University of California LosAngeles da Medya Tasarım bölümünde öğretim üyesi olarak görevyapmakta.

Casey Reas, Cincinnati Üniversitesinde tasarım lisansını aldıktansonra 2001 yılında MIT Media Labs. de Medya tasarımı ve teknolojilerimaster derecesini aldı. Ardından İtalyaya yerleşen Reas , Ivreaİnteraktif Tasarım Enstitüsünde doktora derecesi aldı. Şu andadoçentlik pozisyonu ile University of California Los Angeles MedyaTasarım bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmakta.

Fry ve Reas çalıştıkları üniversitede Media programlama II İnteraktiviteye Giriş isimli derste Processingi öğrencilerineanlatmaktalar.

Processingin üniversitelerdeki yeri sadece Fry ve Reas ile sınırlıdeğil; işte başka üniversitelerde okutulan Processing tabanlı dersler:

New York Üniversitesi Kodlamanın doğası ve boyama,
Yale Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Model tabanlı tasarım Processing atölyesi,
Chicago Sanat Enstitüsü Otomatik çizimler için programlama,
Berlin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Programlanabilir tasarımın temelleri
Kopenhag Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sayılarla tasarım ve Processing,
Bu kısa bilgileri vermemin sebebi tasarımın geleceğine dair sizlerebir fikir verebilmek. Yeni medya ve grafik tasarım uygulamalarıgeleneksel yöntemlerin dışında gelişmeye devam ediyor.Akarsuyunyatağını bulması gibi yoluna devam ederken kendine mühendisleri ,bilgisayar programcılarını ve bilim adamlarını da katıyor.

Web tasarım uygulamaları ve Flash ile programcılık dünyasına çekilentasarımcılar Processing ile daha da derinlere sürükleniyorlar.

Elbette ki sadece program yazmak tasarımı oluşturmak için yeterlidirdemiyorum, ancak gelişen dünyada yeniliklere açık olmalıyız. Tasarımıngelişen ufuklarında söz sahibi olabilmek için kendimizi yeni dünyayaadapte edebilmeliyiz.
Processinge Giriş

Processing çok temel bir pencerede ,akıllı bir text editöründenoluşuyor.Standart çizim araçları, paneller, pencerelerle doluprogramlara alışmış tasarımcılar Processingi yadırgayacak iken,yazılımcılar kendilerini evlerinde hissedecekler. Menü ve araç çubuğuDosya aç, kapa, kaydet vb. komutlardan oluşuyor.Asıl manevralarınyapıldığı text editörüne programınızı yazıyorsunuz veçalıştırıyorsunuz. Processing size bir başka pencere açıp yazdığınızprograma tasarımınızı oluşturuyor. Sıkıcı olmamak adına dilin içeriğinegirmiyorum.( Meraklıları processing.org den bütün referanslara, kütüphanelere, örnek programlara ulaşabilirler ). 20 Nisan 2005 de Beta sürümü çıkan Processingi http://www.processing.org/download/ indirebilirsiniz.

Çok basit bir örnekle Processingi tanımaya devam edelim.

Mouseumuzu takip eden ve onun hızına göre daireler çizen birprogramla aşağıdaki gibi bir görüntü elde etmek yalnızca birkaç saniyesürer.

RuNaL

Dekan
Reaksiyon puanı
71
saol bilgi için :)

tonce

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
14
Teşekkürler bilgi için. :)

tertunc