Present Perfect Continuous Tense ve Present Perfect Tense

CemBerkay

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Arkadaşlar merhaba forum gerçekten çok iyi aydınlatıcı henüz üye oldum. Bir soru sormak istiyorum. Bir ingilizce kitabım var gerçekten çok iyi ve şimdi konulara çalışıyordum sıra Present Perfect Continuous'a geldi ve kitapta aynen şunu söylüyor....

"Bir olayın ne kadar zamandır sürdüğünü anlatmak için ister Present Perfect ister Present Perfect Continuous kullanılır. Bu durumda iki zamanın da verdiği anlam aynıdır. Bu tür cümlelerde genellikle since , for yada all gibi zaman ifadeleri kullanılmakta ve aşağıda bir örnek var ;

He has been living in Lisbon for two months ( 2 aydır lizbonda yaşıyor)

He has lived in Lisbon for two months ( Şimdi has lived diyor sorun burada bu cümle 2 aydır lizbonda yaşadı olmuyomu yani -dı -di bitmiş olan bir eylem ama yukarıda halen yaşamaya devam ediyor olmuyormu ??)

aydınlatırsanız sevinirim..

Mert Ahmet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
41
[MENTION=311378]CemBerkay[/MENTION]
for geçmişte belirsiz bir zamanda geçiyor
since bir zamandan şimdiye geliyor ve devam ediyor
He has lived in Lisbon for two months. 2 ay lizbonda yaşadı. Hangi 2 ay belli değil yani 2000de mi 1856da mı bilmiyoruz. Şimdi orada değil.

CemBerkay

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
@CemBerkay
for geçmişte belirsiz bir zamanda geçiyor
since bir zamandan şimdiye geliyor ve devam ediyor
He has lived in Lisbon for two months. 2 ay lizbonda yaşadı. Hangi 2 ay belli değil yani 2000de mi 1856da mı bilmiyoruz. Şimdi orada değil.

biraz daha ayrıntılı anlatabilirmisin pek anlamadım :)

Mert Ahmet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
41
sxcNFia.jpg

olayı burda anlatmaya çalıştım :D

for geçmişte olan ne zaman olduğunu bilmediğimiz zaman için kullanılır
since ise belirli bir zamandan şimdiye olan zamanlar için
mesela örnekte a doğrusu ne zaman olduğunu bilmediğimiz için zaman yazamadım ama b doğrusu 2002den 2014e kadar olan zamanı ifade ediyor

CemBerkay

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
okay tamam o kısım anlaşıldı. sadece şunu anlamadım
He has lived in Lisbon for two months (bu cümle has lived present perfect tense ile krulmuş) O lisbonda 2 aydır yaşadı olmuyor değilmi o kısmı anlamadım sadece o kadar) ;)

DarkBB

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Present perfect tense de For yapisi

Subject + have/has + Verb3(Fiilin 3.hali, Bu fiil duzenli fiil oldugu icin fiilin sonuna 'ed' takisi eklenir) + Noun(isim yada ozne) + for + Time Expression

Has= it,he,she
have= we,I,they

He(Subject) has lived(fiil) in Lisbon(noun) for two months(time ex.)

Bu arada for cumleye 'dı di' degil 'dır dir' anlami katar.