Soru PowerShell ve Cmd nedir ne işe yarar ve kodları nelerdir

Bu konuyu okuyanlar

EwoksEndor

Doçent
Katılım
9 Mayıs 2020
Mesajlar
567
Reaksiyon puanı
137
Puanları
43
Yaş
25
Cmd ve PowerShell nedir ve komutları nelerdir bu komutlar ne işe yarar merak ediyorum aradım taradım ama pek anlayamadım ne olduklarını

Cmd komutları nelerdir ne işe yarar ?

Cmd komutların tam liste

PoweShell komutları nelerdir ne işe yarar ?

PowerShell komutları tam liste
 

突厥汗國

Profesör
Katılım
15 Kasım 2010
Mesajlar
1,472
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
1,236
Puanları
113

PowerShell ile CMD Farkı


CMD (Command Prompt – Komut İstemi) ekranını IBM 8086’yı disketten başlattığımızda C: \> şeklinde yanıp sönen yeşil bir metin ekranı ile tanıdık . Oyunlarımı çalıştırmak için boot.ini ve config.sys programlarını düzenlemek, benim için programlamaya başlangıçtı. Ardından C: \> yerine güzel bir GUI ve sabit diske önyüklemenin yapıldığı versiyon geldi. Onlarca yıldır yaşayan CMD, Microsoft’un Windows 7 ile tanıttığı shell uygulaması olan PowerShell’e yerini teslim etti. CMD bize uzunca bir süre iyi hizmet etti ancak PowerShell doğrudan buharlı motorlardan, otonom akülü arabalara geçmek gibi birşey.


CMD (Command Prompt) Nedir?


CMD (Command Prompt – Komut İstemi), 1980’lerin Microsoft Disk işletim sistemine (MS-DOS) dayanan komut satırı uygulamasıdır. Kullanıcıların metin tabanlı komutları ve parametreleri kullanarak Windows işletim sistemiyle etkileşime girmesine yardımcı olan basit bir win32 uygulamasıdır.


CMD (Command Prompt – Komut İstemi) içinde, çoğu yönetici olarak çalıştırılabilen çeşitli görevleri çalıştırmak için yerleşik komutlar bulunur.


CMD (Command Prompt – Komut İstemi) resmi olarak Windows Command Prompt (Windows Komut İşlemcisi) olarak bilinir, ancak bazen CMD istemi veya command shell veya hatta dosya adı cmd.exe olarak da adlandırılır. Therese Stowell Aralık 1987’de Windows NT için CMD’nin ilk sürümünü geliştirdi. Windows işletim sisteminin neredeyse tüm sürümlerinde kullanılabilir.


PowerShell Nedir?


PowerShell, komut isteminin daha gelişmiş bir sürümüdür. Ping veya kopyalama gibi harici programları yürütmek ve cmd.exe’den erişilemeyen farklı sistem yönetimi görevlerini otomatikleştirmek için kullanılır.


Sistem yöneticileri için tasarlanmış otomatik görev tabanlı bir komut satırı kabuğu ve ilişkili komut dosyası oluşturma ortamıdır. .NET çerçevesi üzerine kurulmuştur. Hem PowerShell hem de Batch komutlarını yorumlayabilen cmd’den daha güçlü bir komut satırı yorumlayıcısıdır.



PowerShellCommand Prompt (CMD)
.NET çerçevesine dayalı otomatik görev tabanlı komut satırı arabirimi ve ilişkili script dilidir.Microsoft Windows işletim sistemi için varsayılan komut satırı yorumlayıcısıdır.
Batch ve PowerShell komutlarının ikisini de yorumlayabilir.Yalnızca batch komutlarını yorumlayabilir.
Bir Windows sunucusundaki uygulamaları ve Windows işletim sistemini kontrol etmek ve otomatikleştirmek için kullanılır.Konsolda, sorunu ayıklamak için kullanılabilir ve verilen komutları yürütmek için kullanılır.
PowerShell tarafından üretilen çıktı yalnızca bir karakter akışı değil, bir nesne koleksiyonudur.Komut istemi tarafından üretilen çıktı yalnızca bir karakter akışıdır (metin).
Windows işletim sistemini yönetmek için büyük dosyaların oluşturulmasını destekleyen bir shell ve komut dosyası ortamıdır.Sadece kolay ve temel komut dosyalarının çalıştırılmasına izin veren bir shell sistemidir.


Powershell’de bir çok komutla işlem yapılabilmektedir. Sistem yönetiminden tutun da bilgisayarın ciğerlerine kadar işlem yapmak mümkün nede olsa .NET tabanlı bazı komutlar ile işlemler gerçekleştirelim. Cmdlet, Alias gibi bazı komutlar kullanılarak çeşitli işlemler gerçekleştirilebilir. Bu komutları aslında birer kategori olarak düşünmeliyiz çünkü kendi iç yapıların da yüzlerce komut barındırırlar. Öncelikle bu komutlara açıklama getirmek gerekir.


Cmdlet : Bilgisayarı komut satırından yönetmemizi sağlar. Örneğin, kayıt defteri, veri depolarına ve dosya sistemine kolay erişim imkanı sağlar. Windows sistem yönetim araçları, olay günlükleri, hizmetler ve işlemleri gerçekleştirmek için 129 standart cmdlet komutu vardır.


Alias (takma ad) : Powershell ekranında sürekli kullandığınız bir komut için kısaltma uygulayabilirsiniz örneğin silme işlemi gerçekleştireceksiniz remove item yerine bunu Alias ile ri olarak kullanabilmektesiniz. Aşağıda Alias ile kullanılan örnekler görüntülenmektedir.


Powershell Yardım Komutu

Herhangi bir komut ile ilgili olarak yardım almak istiyorsanız. “Help” komutu veya “Get-help” demeniz yeterli olacaktır, yardım için gerekli ekran görüntülenecektir.

İşlem yaptığınız bir komutun diğer komutları ile ilgili bilgi almak istiyorsanız “Help” komutu işinizi görecektir. Service hakkında bilgi almak istiyorsunuz veya service için kullanacağınız diğer komutları görüntülemek istiyorsunuz bunun için “Get-help service” demeniz yeterli olacaktır.


Yukarıda da bahsi geçen set komutu ile yeni bir alias tanımlayabiliriz. Yani kullanmak istediğimiz bir komuta takma ad verebilir ve o komutu verdiğimiz set parametresi ile tanımladığımız takma ad ile çağırabiliriz. Örneğin get-process ‘i ba olarak tanımlayalım komutu “Set-alias ba Get-process”


Komut olarak “get-alias” veya sadece “alias” yazmanız yeterli olacaktır.


Özünde, bunların tümü, hataları gidermek, toplu komutları çalıştırmak, sistem bakım görevlerini yönetmek için tasarlanmış komut satırı kabuğu ve komut dosyası dilidir. Ancak özünde, onları farklı kılan üçü arasında ince farklar vardır.

Komut İstemi, Windows 95 ve 98 ile Command.com olarak başlatıldı. Bazı kullanıcılar onu MS-DOS olarak da hatırlar. Bunun nedeni, DOS komutlarını dizin (DIR) komutları olarak çalıştırmak veya internet hızını test etmek için yaygın olarak kullanılmasıdır. Microsoft daha sonra Komut İstemi’ni Windows NT ile resmi olarak yayınladı.

Kullanıcılar artık yerel dosya sistemiyle etkileşime girebilir ve sistem komutlarını çalıştırarak bazı yaygın ve çok yaygın olmayan hataları giderebilir.

PowerShell, Komut İstemi ile geriye dönük uyumludur, yani CMD ile yapabileceğiniz her şeyi PowerShell ile yapabilirsiniz. 2006’da XP ile piyasaya sürülen Microsoft, potansiyeli hemen gördü ve Windows 7 ile sürüm 2.0’ı başlattı.
 
Son düzenleme:
Üst