Pisi Yaml Desteği [Beta]

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ANNE
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ANNE

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
75
Pisi Yaml Desteği [Beta]

Pardus’u diğer dağıtımlardan farklı kılan en önemli özelliklerinden biri de PiSi , Pardus’un Paket Yönetim Sistemi.

Bir çok sunumda da savunduğumuz bir argüman var; PiSi sadece paket yönetiminde değil, paketleri geliştirmek için sunduğu kolay kullanım ile de diğer paket yönetim sistemlerinden sıyrılıyor.

Paketlerin sisteme kurulması, güncellenmesi, kaldırılması ya da daha derinlerde bağımlılıklarının çözülmesi, paketlerin sıkıştırılması gibi işleri yaparken ne kadar hızlı ve verimli olduğu şüphe götürmez bir gerçek. Paket geliştiricileri için ise Python ve XML sayesinde paket geliştirme sürecinde diğer paket yönetim sistemlerine göre büyük avantajlara sahip.

Python’un tartışılacak pek bir yanı yok, hali hazırda kendisine rakip olabilecek pek bir ürün de yok zaten (ruby’nin vs. nin başımızın üstünde yeri var ama Python daha bi can yani :)) Fakat paketlerin önemli bilgilerini içeren dosyaların hepsi XML formatında. Bu dosyaların XML olmasının birçok avantajı var; herhangi başka bir formata dönüştürmek, hali hazırda bir çok kütüphane kullanarak bu dosyaları işlemek, dosyanın denetimlerini gerçekleştirebilmek ya da dosyanın tasarımında bir değişiklik yapmak oldukça basit. Gelgelelim XML’in çok önemli bir dezavantajı var; insanlar için yazması ve okuması zor bir format XML. Günümüzde henüz paketleri geliştiren mükemmel makinelerimiz olmadığına göre, insanlar önem sıralamasında en üstte :)

Bu problemi çözmek için XML düzenleyecek araçlar yazmak üzere tarihi birçok projemiz mevcut. Fakat ne bu projeler bir türlü mutlu bir sona ulaşabildiler, ne de çoğu “geek” dediğimiz sınıfa giren paketçilerimiz bu araçları kullanmaya sıcak bakmadı. Paket bakıcılığı ile pek uğraşmıyor olsam da bende bu araçlar yerine Vim kullanmayı tercih ediyorum. Bu kadar paket varken ve PiSi ile paket geliştiren bir çok paketçi varken, bu konuda bir değişiklik yapmakta pek kolay değil. Ayrıca değiştirmeye karar verdiğinizde XML’in sağladıklarını sağlayacak birşey bulmak ve PiSi’nin bu formattan anlayacak hale gelmesini sağlamak (PiSi ile birlikte buildfarm ve arkadaşları gibi büyük bir topluluk da bu değişimden nasibini almalı) pek kolay bir iş değil.

Konuyu bir-iki haftadır birazda geyik unsuru olarak aramızda konuşurken (daha sonra geliştirici listesinde de konuşuldu bir kuple), kullanabileceğimiz alternatif veri taşıyıcı formatları araştırdık; JSON, YAML ve hatta şahsen ben kendim Google’ın kendi işlerinde kullanmak üzere tasarladığı protobuf projesini dahi inceledim. Fakat aralarında en mantıklısı ve XML’e en yakın özellikleri sağladığı gibi asıl problemimize (kolay okunan ve yazılan bir format istiyoruz !) de tam çözüm olacak tek alternatif YAML gibi gözüküyor (evrenin herhangi bir yerinde daha iyisi varsa yorum olarak ekleyin). PiSi’nin proje lideri Fatih ve Pardus 2009 Sürüm Yöneticisi Onur ile birlikte konuyu konuşurken çok daha eğlenceli dosya formatları geliştirdik lâkin Dünya henüz buna hazır değil :)

Mevcut bir pspec.xml ile yeni ortaya çıkan pspec.yaml arasındaki okunulabilirlik ve yazılabilirlik ise sanırım gayet net;

YAML gibi bir formatı seçmekle iş bitmiyor ne yazık ki; PiSi’nin YAML anlayacak hale getirilmesi, bu işin (deyim yerindeyse) en “pis” yeri. Bu işi şu anki iş yükümüzle ve düşündüğümüz şekli ile (PiSi’nin XML ile ilgili kısımlarını tamamen YAML’a geçirmek) yapmak neredeyse imkansız olduğu için bu konu geyik olarak kapandı diye düşünüyordum ki; bir bardak mojito imdadıma yetişti;

XML’in avantajı kolay olarak başka formatlara çevirilebilmesi ve XML için kullanılabilecek en hızlı Python kütüphanelerinden Piksemel ve YAML için gerekli PyYaml kullanarak, pspec.yaml gibi bir dosyayı PiSi’ye işlemesi için vermeden önce PiSi’nin anlayabileceği XML formatına çevirmek gayet kolay olacaktı oysa ki :)

Biraz over-engineering gibi gözükse de uygulanabilecek en hızlı çözüm ve PiSi’nin sağladığı mevcut yapıdan tamamen izole olarak geliştirilebilir. yaml2xml dönüşümü için yazdığım kod pek baştan savma bir kod (hatta çok kötü bir kod bile diyebilirim). Fakat buradaki amacım kısa ve hızlı bir şekilde sonuca ulaşabilmek olduğundan, biraz da “deneysel” diyebileceğim pisi-yaml ortaya çıktı.

pisi-yaml‘ın kendisi burada, denemek için örnek bir paket ise burada mevcut. Tabi bunlardan önce PyYaml paketini kurmanız gerek. Gerekli dosyaları çektikten sonra kde-odf-thumbnailer paketini pspec.yaml‘dan derletmek için kde-odf-thumbnailer dizininde;

# ./pisi-yaml.py build pspec.yaml Derleme bittikten sonra pspec.yaml dosyasının XML’e çevirilmiş haline .pspec.xml dosyasından göz atabilirsiniz.

Pardus 2011′de YAML ile yazılmış paketlerimiz olur belki kim bilir ?

İyi eğlenceler.

Kaynak

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Böyle birşey olabileceği hiç aklıma gelmemişti
Gerçekten hiçbir yerde göremeyeceğimiz çok ilginç ve nadir bilgiler :)
Ama Pardus'u daha dün kaldırdım sistemden
Kwrite'a kaydedip bir sonraki sürümde deneyeceğim :)

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
İlk bakışta güzel ve anlaşılır gibi duruyor ama alışkanlıkları bırakmak zordur.
YAML ileride daha fazla alanda kullanılır bence.