PATOLOJİ KANSER DEĞİLDİR

Bu konuyu okuyanlar

ErenKOR

Öğrenci
Katılım
4 Mayıs 2016
Mesajlar
3
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
28
Hekim’in parçayı Patoloji’ye gönderiyoruz dediğinde akla ilk gelen şey “Kanser” DEĞİLDİR ; Patoloji . Patoloji vücutta oluşan hastalıkların neden oluştuğuna araştırma yapan Hastalıklar Bilimi’dir . Çoğu insan Patoloji’nin adını doktorundan duymaktadır . Tedaviyi yapan Hekim’in “ Patoloji sonucu çıktıktan sonra görüşelim “ – “ Önemli bir şey değil ama Patoloji’de incelesin “ sözlerinin üzerine çoğumuzun gece uykusu kaçmıştır . Sebebini yazımın başında da belirttiğim gibi insanların aklına Patoloji denildiğinde ilk gelen şey “ Kanser “’dir .

Kendimden biliyorum , terleme sorunu ile Troid’lerim kontrol edilirken nodüler kitleye rastlandı . Tek olduğu için ve 1 cm’den büyük olduğu için şüpheli görülen kitle için biyopsi yapılması istenildi . İnce İğne Aspirasyon ( İİAB ) adı verilen işlem ile kitlenin içinden sıvı alınıp kontrol edildi . Sonuç yaklaşık 3 gün sonra ulaştı . O 3 gün içerisinde neler çektiğimi bi tek ben biliyorum . En başta bunu hiç kimseye anlatamama sorunum vardı . Siz ne kadar soğuk kanlı davranmaya çalışsanız da sizi sevenlerin başta ailenizin ne hale geleceğini biliyorsunuz çünkü … Sonrasında ya kansersem ? Ya tedavi edilemezsem ? sorularıyla 3 gün boyunca uykusuz olarak ortalıkta dolaştım . Hayatıma nasıl devam edeceğim bir sabah çalacak olan telefonla belirlenecekti . Biliyorum çok uzun zaman geçmiş gibi anlattım burayı … O geçen 3 gün bana değil 3 ay değil 3 yıl bi ömür kadar uzun geldi … Tam yarı uyumaya başlamışken sabah 7 sıraları telefonum çaldı. Arayan Biyopsi’yi yapan Radyoloji Doktor’um’du . O telefonu nasıl açtığımı hiçbir zaman unutamam . Telefondan gelen cevap hayatımı ya baştan şekillendirecekti , ya da olduğu gibi devam ettirecekti . Bianda ellerimin titremişiyle soğuk terler dökmeye başladım . Ta ki Doktor’um’un “Geçmiş olsun sonuçların temiz çıktı “ diyene kadar …

Bunu duyduğum o an tekrardan yaşadığımı hissettim … Çoğu insan da yaşamıştır aynısını belki de daha fazlasını . Gelen sonuç kimilerini mutlu ederken , kimilerimizi bi çıkmaza sokmuştur . Olur ya , insanız çünkü biz başımıza herşey gelebilir . Böyle bi sabaha uyandıktan sonra Patolojik inceleme isteyen Doktor’umun da herşey temiz geçmiş olsun demesiyle atlatmış oldum bu vakayı . Fakat sonucu beklerken de sonuç çıktıktan sonra da merak ettiğim bir şey vardı . Bu sonuç nasıl çıktı ? Sıvıdan nasıl sonuç çıkartıyorlar ? Neden birkaç gün geçmesi gerekiyor ? Derken ; internetten başladım araştırmaya … Meğersem Patoloji demek hastalığın araştırılması , neden oluştuğunun bulunması ve yapılan araştırmanın kesin sonuçlanmasını sağlayan bir Tıbbi Bilim’miş . Daha sonrasında bunların da detayına inmeye karar verdim . Vücuttan 2 şekilde örnek alınıyormuş bunlardan birisi Doku ( Organ ) diğeri ise Vücut Sıvısı’ymış . Daha sonra bu örnek özel solüsyonlar ile bozulmaya engel olunuyormuş . Özel bir boyama tekniği ile boyanıp mikroskop üzerinde incelenip sonuçlanıyormuş . Bunlar da sıralı işlemler olduğu için rutinde 2 gün bekleme süresi varmış . Tabii bu süre kimisine göre kısalıp kimisine göre de uzamaktaymış . Bunlar ilk elde ettiğim bilgilerdi . En azından kafamda ki bazı soruların cevabını almış oldum .

Yaşadığım olay benim için hayatımda ki en önemli olaylardan birisi oldu . Sağlığım ile ilgili ilk defa bu kadar ciddi olarak ilgilenmiştim . İnsanlara daha sonraları vücutlarında bir kitleye rastlarlar ise hemen doktora gitmelerini illaki kötü bi sonuç olmayacağını bunun sadece kontrol edilmesi gerektiğini anlatmaya başladım . Çünkü insanlar başlarına kötü bir şey geleceğinden o kadar tedirginler ki , kanser denilen hastalığında yanlış tanıtılması buna değiniyor . Ya da bardağın boş tarafını görmek en kolayı geliyor … İlla ki birine rastlamışsınızdır ya da denk gelmişsinizdir . Ünlülerden olduğunda haberi bile yapılıyor . X kişi kanseri yenmeyi başardı diye … Ölümcül olarak baktığınız hastalığa yakalandığınızı varsayalım . Peki bu insanlar nasıl iyileşmeyi başarıyor ? İyileşiyorsa demek ki ölümcül bir hastalık değildir … Her zaman söyledim yine söylemeye devam ediyorum . Patoloji’den korkmayın Patoloji kanser demek değildir . Hastalığın neden oluştuğunu bulmak , tanı koymaktır . Şimdi ise bende bu işi yapmak için okulunu okuyorum . Hayat her ne olursa olsun yaşamaya değecek kadar güzel … Kendinizden korkmayın Patoloji kanser demek değildir , vücudunuz da bir kitleye rastlarsanız derhal kontrole gidin diyerek makalemi burada tamamlıyor , Saygılarımı sunuyorum …
 

Lazzz

Müdavim
Katılım
15 Şubat 2014
Mesajlar
16,707
Reaksiyon puanı
3,278
Puanları
113
Patolojiye verilen tahrili kanser olarak kim değerlendiriyor onu merak ediyorum. Patoloji hastadan alınan hastalıklı dokunun incelendiği bölümün adı, çoğu kez patolojiye tahril verdim. Sonuçların çıkması uzun sürüyor o kadar.
 

ErenKOR

Öğrenci
Katılım
4 Mayıs 2016
Mesajlar
3
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
28
Merhaba Lazzz ;

Patoloji sonucunu Patolog Hekim sonuçlandırır . Her parçanın ya da sıvının farklı uygulamaları var . Hangi parça alındığını vs. iletirsen detaylı bilgi verebilirim .
 
Üst