Patates 5 lira olacak!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Ithal edilince daha mi ucuz olacak patates? Sanmiyorum.

vaio

Asistan
Reaksiyon puanı
2
İthal etmek yerine şu çiftçiyi teşvik etse de üretimler azalacağına artsa daha iyi olmaz mı?
Nedir bu sürekli üretim azalıyor, fiyatlar artıyor devletin müdahalesi ise fiyatlar düşmezse ithal edebilirmiş. Sanki ithal edince o para bu ülkeden çıkmıyor.
Üretimi artırmak yerine ithale yönelmek çok saçma bir yaklaşım bence.

Patatesi ithal etmek mi? Sabah sabah moralim bozuldu yeminle.

Ithal edilince daha mi ucuz olacak patates? Sanmiyorum.

Mesele patatesin az olması değil, mesele her yerde olduğu gibi fırsatçı stokçular ve karaborsacıların patatesi piyasaya az az sürmeleri. İthal etmek devletin elinde bir koz stokçulara karşı. "Siz elinizdeki malı istifler, piyasaya az az sürer de fiyatı yükseltirseniz, ben de patateste gümrük vergisini sıfırlar, piyasayı patatese boğarım, bugün normalde 1 liraya satacağınız o patatesin kilosunu yarın 50 kuruşa satamazsınız, aklınızı başınıza devşirin" demek kısaca. Her sıkıntılı durumda devlet suçlu değildir, ne nedir ne değildir diye araştırın lütfen, en azından bir yerlere bir şeyler yazmadan önce.

Konu ile ilgili bir haber. Belki ilginizi çeker.

'Yeterince patates var; ama depolarda saklı'

yeterince-patates-var-ama-depolarda-sakli.jpg

Patates fiyatlarıyla ilgili tartışmalara açıklık getiren Tarım Bakanı Eker, tüm Türkiye'ye yetecek miktarda patatesin mevcut olduğunu ancak depolarda stoklandığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kuru fasulyenin gümrük vergisi oranının sıfıra indirilmesi işleminin tamamlandığını açıkladı.

Tarım Ürünleri Araç ve Gereçleri İthalat İhracat AŞ (TAREKS) ve Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında hibrit Mısır ve fidan üretimi alanlarında yapılacak işbirliği protokolünün imza törenine katılan Bakan Eker, "Bugünlerde Türkiye'yi kaosa sürüklemeye çalışan bir operasyon var" diyen Bakan Eker, bu kapsamda tarım ürünleriyle ilgili bir takım haberlerin de çıktığını söyledi.

Patates, kuru fasulye ve balık fiyatları üzerinden bir takım kara tablolar çizmeye bulunduğunu ifade eden Eker, patatesle ilgili olarak Bakanlık çalışanların dün Nevşehir ve Niğde'de bulunduklarını, sadece bu illerdeki depolarda 700 bin ton sofralık patates tespit ettiklerini vurguladı. Eker, "Diğer illerdekilerle birlikte bu sofralık patates 800 bin tonun çok üzerinde. Ayrıca 154 bin tonu sertifikalı olmak üzere 400 bin ton da tohumluk patates var. Cumhuriyet tarihinde ilk defa 2013 yılında Türkiye patates ihracatında rekor kırmış, 309 bin ton patates ihraç edilmiş" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Eker, üretici fiyatıyla tüketici fiyatı arasında bir oynama olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Biz bunu izliyoruz, arkadaşlarımız il il market fiyatlarını, ortalama üretici-tüketici fiyatlarını alıyor. Sektörle ilgili etkisi olabileceğini düşündüğümüz aktörlerle temaslarımız oldu. Üretimde bir problem yok. Türkiye'nin aylık sofralık patates talebi yaklaşık 250 bin ton. Bütün Türkiye'nin bir ayda kullandığı patates bu. Patates nisan ayında çıkıyor. Nisan ayından itibaren de yeni sezon açılıyor."

Patates üretiminde nisan ayından itibaren yeni sezonun açıldığını kaydeden Eker, "Önümüzde 2,5 ay hadi diyelim 3 ay var, 250 bin tondan 750 bin ton eder. Sadece sofralıktan bahsediyorum, tohumluğu hiç katmıyorum. Şu anda depolarda yeterinden daha fazla sofralık patates var. Dün arkadaşlarım gittiler, depoları yerinde gördüler" diye konuştu.

Eker, Bakanlık olarak üretici-tüketici fiyatı arasındaki makasa doğrudan müdahale etme imkanına sahip olmadıklarını vurguladı.

Türkiye'nin 2011 ve 2012 yıllarında 200 bin ton, geçen yıl ise 195 bin ton kuru fasulye ürettiğini belirten Eker, medyada bunun aksi bilgilendirmelerin yapıldığını ifade etti. Eker, bu durumlara anında müdahale ettiklerini söyledi.

Bakan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye kuru fasulye üretimi ortalama 200 bin ton. Bunun yüzde 1'ini bile karşılamayan bir çeşidi ile ilgili bir fiyat yükseltmesi sonucu fasulyenin fiyatı şuraya çıktı deniyor. Halbuki doğru değil. Bir semtteki bir marketin en uç fiyatını alıyor, ortalama fiyat gibi gösteriyor, bu da doğru değil. kuru fasulyeyi 6,5 liraya satan marketler de var. Onu söylemiyor. Türkiye'de en çok tüketilen fasulye çeşidindeki ortalama fiyat 7,5-8 lira. 16 lira fiyat söylüyorlar. Birileri bir kaotik durum da buradan çıkarabilir miyiz derdi içerisinde bu da doğru değil."

Kaynak

rozabay

Dekan
Reaksiyon puanı
34
[MENTION=19025]AliA[/MENTION] moderatör camiası olarak asgari ücret + patates istiyoruz. Patates olsun da sigorta olmasa da olur :D

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Olan bizimkilere oldu zaten. Kendimi bildim bileli her öğlen patates yer bizimkiler. :D

ThaLees

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Millet başlıga yorum yazmış yazıyı okuma gayretinde bile bulunmamış. enteresan bir milletiz bu yuzden medya yonetiyo zaten bizi meclis falan hikaye. 5 liraya patates satılsa (ki imkansız 2050 de bile o fiyatı göremez) biz aglarız ama çiftci bayram eder. hani herşeyde çifti aglıyorya ucuza gidiyor malım diye ve buda destek çıkıyorlar ya çok gülüyorum. çifçinin istediği fiyatları verseler (bende çiftçilik yaptım) ülkenin yarısı aç kalır :P

Stokçular yüzünden ne halde piyasa, kuru fasulye de stokçular yüzünden 10 lirayı geçti. Yazık günah bu millete.
Stokçu derken ? devlet stoklarından bahsediyorsan olmak zorunda olan bir şey. eğer o stoklar olmazsa kurak geçen bir sezon sonunda patatesi sen 10 liraya bile bulamazsın

- - - Mesaj Güncellendi - - -

140117_patates.hlarge.jpg

Ekimin az yapılmasıyla üretimde azalma olduğu gerekçesiyle patates fiyatı son haftalarda 4 liraya kadar çıktı. Artışın önüne geçmek için bakanlık harekete geçti. Gıda ve Tarım Bakanlığı, patates fiyatlarındaki artışa müdahale etti. Fiyatın bir hafta içinde düşeceği açıklandı.

Yetkililer Türkiye'deki önemli patates üretim merkezlerinden Nevşehir'e giderek depolarda inceleme yaptı. Sektör temsilcileri ile görüşen yetkililer, stokların yeterli olduğunu, fiyatın yakında normale döneceğini açıkladı. Niğde ve Nevşehir’deki depolarda 700 bin ton civarında yemeklik patates olduğu açıklandı.

Fiyatların düşmemesi durumunda patates ithal edilebileceği de açıklandı.

ntvmsnbc

ve sizde bunu yediniz :))) hiç mi pazara gitmiyorsunuz kardeşim. daha 2 güün önce en iri patatesi 4kilo 5 lira diye satıyorlardı. gerçi bi tane akıllı 3 kilo 5liraya satıyordu ama satammıyordu tabiiki doğal olarak.

mesut777

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Zamanında çiftçiye destek olmazsan olacağı budur.Bitirdinz ya köylüyü çiftçiyi.Adam niye eksin mahsül para mı ediyor ? Dağda bayırda bile yetişen patatesi ithal noktasına geldik ya helal olsun.Ama zengin halkımız alır kilosunu 5 liradan çok düzeldi ya ekonomimiz.

vaio

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Stokçu derken ? devlet stoklarından bahsediyorsan olmak zorunda olan bir şey. eğer o stoklar olmazsa kurak geçen bir sezon sonunda patatesi sen 10 liraya bile bulamazsın

Devlet stoğundan değil, aracı olup da karaborsacılık yapanlardan bahsediyorum.

Zamanında çiftçiye destek olmazsan olacağı budur.Bitirdinz ya köylüyü çiftçiyi.Adam niye eksin mahsül para mı ediyor ? Dağda bayırda bile yetişen patatesi ithal noktasına geldik ya helal olsun.Ama zengin halkımız alır kilosunu 5 liradan çok düzeldi ya ekonomimiz.

Yorumunuzdan bir önceki yorumu okusaydınız keşke.

Reychen

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Burası Türkiye her şey olur burada.

Aynen tam bizimkileri söylüyon.

bizimkilerde çok patates yer :D

enable

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Bugün bakanlıktan açıklama geldi arkadaşlar, Yeterli patates var ancak piyasaya sürülmüyor diye zaten bilindik şeyler.

Ancak bakanlık haftaya durum böyle olursa patates ithal edecekmiş.

ThaLees

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Bugün bakanlıktan açıklama geldi arkadaşlar, Yeterli patates var ancak piyasaya sürülmüyor diye zaten bilindik şeyler.

Ancak bakanlık haftaya durum böyle olursa patates ithal edecekmiş.

Etsinler zaten bunlara müstehak. Kırmızı ettede aynısını yaptılar. tam rakamları hatırlamıyorum ama devletin makul bir fiyat verdi olmaz dediler. daha ucuza getirim dedi devlet getiremezsin dediler. ve ithal hayvan geldi. sonra aglmaya başladılar devlet bizim etlerimizvarken dışardan hayvan getiriyor diye. hikayeyi biliyorsunuz zaten.aynı olay olacak. fiyat arttırmak için her turlu dalavereyı ceviriyorlar. yediremeyince de bak devlet dışardan alıyor diye aglıyorlar.

Devlet stoğundan değil, aracı olup da karaborsacılık yapanlardan bahsediyorum.

Yorumunuzdan bir önceki yorumu okusaydınız keşke.

o zaman k bakma yanlış anlamışım :(

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Üreticiyi öldürürsen sonunda böyle olur.

Dün pazarda konuştuğum bir esnaf. Bize 30-40 kuruş verdiler kilosuna, koca tarlayı bıraktık çıkartmadık. çürüdü tarlada, o paraya emeğimizi bile karşılamaz dedi. Ortada patates kalmayınca fiyatlar malum diyor.

vaio

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Desene patates lobisi iş başında.

Yahu bir şeyde de objektif bakın, hep bir taraflara yontmayın. :D

Adamlar stokçu, piyasaya az az sürüyorlar işte, hal böyle olunca da arz talep eğrisi gereği fiyatlar çıkıyor. Artık nasıl anlarsanız anlayın, bıraktım laf anlatmayı. :)

Dün pazarda konuştuğum bir esnaf. Bize 30-40 kuruş verdiler kilosuna, koca tarlayı bıraktık çıkartmadık. çürüdü tarlada, o paraya emeğimizi bile karşılamaz dedi. Ortada patates kalmayınca fiyatlar malum diyor.

Tamam tüccar çiftçinin ürününü daha çok kazanmak için düşük fiyattan almak istiyor ama çiftçide de suç var. Birlik olsunlar, kursunlar kooperatiflerini. Kendi ürünlerini hallere kendileri soksunlar. Hal yasası değişti 2010 'da. Kursunlar hallerini satsınlar ürünlerini. Şikayet etmekten ziyade bir şeyler ortaya koymak lazım.

" ÜRÜNLER TARLADA KALMAYACAK

Hal ve pazarlarda üretici birlikleri bulunacak. Bu vasıtayla üreticilerin ürünleri tarlada kalmayacak, bu birlikler aracılığıyla satışı gerçekleşecek. "

Kaynak

enable

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Yahu bir şeyde de objektif bakın, hep bir taraflara yontmayın. :D

Adamlar stokçu, piyasaya az az sürüyorlar işte, hal böyle olunca da arz talep eğrisi gereği fiyatlar çıkıyor. Artık nasıl anlarsanız anlayın, bıraktım laf anlatmayı. :)

Tamam tüccar çiftçinin ürününü daha çok kazanmak için düşük fiyattan almak istiyor ama çiftçide de suç var. Birlik olsunlar, kursunlar kooperatiflerini. Kendi ürünlerini hallere kendileri soksunlar. Hal yasası değişti 2010 'da. Kursunlar hallerini satsınlar ürünlerini. Şikayet etmekten ziyade bir şeyler ortaya koymak lazım.

" ÜRÜNLER TARLADA KALMAYACAK

Hal ve pazarlarda üretici birlikleri bulunacak. Bu vasıtayla üreticilerin ürünleri tarlada kalmayacak, bu birlikler aracılığıyla satışı gerçekleşecek. "

Kaynak

Şu anki hal sistemi tamamen emeksiz faiş paranın kazanıldığı bir sistem inş. daha farklı bir yapıya dönüştürülür.

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
10 lira olsun; yiyen, yemeyen belli olsun. :P

SerdarGokcen

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Yarım saat önce babamlara Nitrat(Azot) gübresi aldım. 50 lira. bundan 12 sene önce şuanki duruma uyarlarsak ekonomiyi 20 liraydı bu gübre ve 5 çuvalı 100 liraydı. Şimdi 2 çuvalı 100 lira.

Bu gübreyi kaç dönüm araziye saçarsınız: en fazla 1.5 dönüm(1500 metre kare)e.

Biz köyde kendimiz yetiştiriyoruz patatesi. Varın bir de şehirdekileri düşünün...

Hesap yapayım size:

50 m2 yere biz bu sene 14 kere sulama yaptık. 30 dk sürüyor= saati 15 liradan = 105 lira elektrik gitti.
yer hazırlanırken yarım torba(25 kg) azot ve yarım torba besleyici gübre(bunun torbası 60 lira şuan) gitti = 50 lira.
Traktörün mazotu ve tarlaya git gel bir dönem boyunca ortalama 40 litre mazot = 160 lira(mazotu 4 lira hesapladım)

Biz kendi yiyeceğimiz organik sebzeyi komple 1 dönüm yerden kaldırıyoruz soğanı, domatesi, biberi, patlıcanı, patatesi sadece şu yukarıdaki 315 tl gidiyor. 1 dönüm yaklaşık maaliyeti ise 900 tl ye yakın...

Ecevit zamanında çiftçilik en yüksek seviyedeydi.(son dönemi), süt desteklemesi, gübre, pancar, mazot, gider vs hayvancılık en iyi düzeylerindeydi. Dışarı bağımlılık yok.

Şuan aldığınız domateslerin(organik olmayanları) hep israilden getirtilen özel tohumlarla sağlanıyor. O tohumlar radyasyona tutularak ikinci kere ürün alınamaz duruma getiriliyor(Yetişen domatesin tohumu tekrar kullanılamıyor!)

Daha bunlar bir şey değil. daha da yükselecek. Euro 3 tl, Dolar 2.2 TL

Çiftçinin halini çok iyi biliyorum. Bir ülke kendi hammaddelerini ve gıdalarını üretemeyip dışarı bağımlı hale gelirse eflasyon oranı çok yükselir...

ThaLees

Asistan
Reaksiyon puanı
1

Öyle diyen bir çiftçi olamaz. Çiftcilerin yaptıgı ilk şeydir zaten ürünü bekletip değeri artınca satmak( tekrar yazıyorum çiftçilik yaptım, dedem babaannem hala yapr ve yazları hasat zamanı gelincem utlaka giderim yardıma) ki bizdeki çiftçilerin hepsinde aynı mantık dedem ne ektiyse bende onu ekmeliyim. kardeşim patates para etmiyorsa git mısın ek o da etmiyorsa bakla ek oda para etmiyorsa Allah'ın ürünü bitmedi ya. ne para edecekse o sene onu ek. bunu yapan her kasaba da 1 2 kişi vardır ve hemen sıyrılır ceplerini doldururlar. devlet bir sürü teşvik verdi bu konuda. iyi hatırlıyorum bizim köye 1 sene içinde 3 kere ziraat mühendisi gönderildi ve toprak ölçümü yaptıktan sonra şunu şunu ekin daha fazla para kazanın dedi. ama nerde bizde öyle insan. o ne bilir dediler hala aynı gidiyor kafalar.

neskalii

Profesör
Reaksiyon puanı
23
olur olur biraz önce Annem 3 liradan aldı.. Tarımcımı suçlu yoksa onları yönetenlermi gerçekten muz cumhuriyeti olmaya doğru gidiyoruz.. Zengine her yer paris vurun fakire yuh olsun artık arkadaş yav:hammer: