PARDUS u yüklemek istiyorum ama aklımda bir kaç soru var..

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan icaz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

icaz

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Sayın abilerim ve kardeşlerim. Uzun süredir PARDUS u yüklemek istiyorum ama aklımda bir kaç soru var..
* Bazı yerlerde okuduğuma göre ekran kartı problem oluyormuş benim ekran kartım ATI MOBILITY REDEON HD 3470 bi sorunla karşılaşırmıyım ???

***şu anda indiriyorum yapmam gerekn iso cd si yazdırmak ve klasik yüklemeyi yapmak öyle değil mi ?? başka bilmem gerek birşey varmı acaba ??

*** diğer soruyu unuttum aklıma gelince yazarım

YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Ekran kartının çok sorun olacağını zannetmiyorum.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
Bende o kart ın bi alt modeli var

Ben bi sorun yaşamadım kurduktan sonra pisi ile fglrx kur ondan sonra rahatça kullanabilirsin

uluslararası sürümde benim bildiğim sadece dil desteği farkı var

BeyaZayeB

Profesör
Reaksiyon puanı
19
Ekran kartının sorun olacağını bende düşünmüyorum..
Pardus bünyesinde ekran kartı sürücüleri mevcut. Bunlardan biri işini görür sorun yaşamazsın.
Ancak ben toshiba laptop kullanıyorum windows ta aldığım performansı pardusta alamadım aşırı işlemci kullanımından dolayı pardusu kullanamıyorum fazla..
Öyle herşeyi ile kurulmuş bekliyor..
Artık bir masaüstü bilgisayar alırsam onda sadece Pardus kullanacağım inşAllah..

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
vallaha seni bilmem ama en son'ki linux denememden sonra ben epeyce bir süre linux camiasından uzak durma kararı aldım..

icaz

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Bende o kart ın bi alt modeli var

Ben bi sorun yaşamadım kurduktan sonra pisi ile fglrx kur ondan sonra rahatça kullanabilirsin

uluslararası sürümde benim bildiğim sadece dil desteği farkı var

window ile birlikte kullanacağım, bu programlar windows ta bi sorun yapmaz dimi ?? ne olduklarını bilimiyorum çünkü :D

icaz

Asistan
Reaksiyon puanı
1
vallaha seni bilmem ama en son'ki linux denememden sonra ben epeyce bir süre linux camiasından uzak durma kararı aldım..

haydiii,,al birde burdan yak oldu :) hayırdır ne oldu ki, hevesimi kırmayın ya :thumbdown:

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
windows yanına kuracağın için sorun olmaz

istediğin an açılışta windows a geçebilirsin sana seçenek sunacak zaten

kurulum sırasında sen sadece windows ile yanyana kur seçeneğini seç eğerki başka işletim sistemi yoksa bilgisayarında

---------- saat 16:30 eklendi ---------- önceki mesaj saat 16:28 eklenmişti ----------

Pardus 2009.2

TÜBİTAK UEKAE bünyesinde geliştirilen ulusal işletim sistemi Pardus’un “Geronticus eremita” yani “Kelaynak” ismini verdiği yeni Pardus 2009.2 sürümü sunuculardaki yerini aldı.

photo.jpg
Açık kaynak dünyasının ülkemizdeki en önemli temsilcisi Pardus’un yeni sürümü çok özel bir isimle kullanıma sunuldu. Pardus 2009.2, Latince ismi Geronticus eremita olan Kelaynak ismi ile sunuculara ulaştı. Pardus böylelikle, türü kritik tehlike sınırında olan Kelaynaklara bir gönderme yapıyor. Pardus 2009.2 Geronticus eremita, kullanıcılara çok daha kararlı ve yüksek performansa sahip bir sistem sunuyor. Yeni sürüm, diğer tüm sürümlerde olduğu gibi kullanıcılara kolay kullanılabilen, hızlı, güvenli bir masaüstü ortamı ve binlerce özgür yazılım sağlıyor.
Pardus 2009.2 Geronticus eremita ile beraber en son KDE kararlı sürümü, gelişmiş sürücü desteği, çok daha büyük yazılım deposu ile geliyor. Pardus 2009.2 Geronticus eremita birçok yeni özelliğe sahip. KDE 4.4.4, Linux kernel 2.6.31.13, OpenOffice.Org Ofis Araç Seti 3.2.1.3, Mozilla Firefox 3.6.3, Gimp 2.6.8,, Python 2.6.5, Qt 4.6.2, Thunderbird 3.0.4 depodaki yazılımların sadece birkaçı. Ayrıca bu sürüm ile birlikte birden çok dil destekli uluslararası sürüm DVD olarak geliyor.
Pardus 2009.2 Geronticus eremita Türkçe desteğinin yanı sıra daha fazla yazılım eklenen görüntü yaklaşık 1GB boyutu ile ister DVD'ye, ister USB disk gibi araçlara yazılarak kullanılabiliyor.

Kurulum Gereksinimleri

Pardus'u x86 uyumlu ortalama bir donanımda çalıştırabilirsiniz. Yüksek performans için en az 512 MB RAM (bellek) ve 1400 MHz işlemci öneriyoruz. Pardus 2009.2 için asgari ve tavsiye edilen donanım gereksinimleri aşağıdadır:
- 256 MB bellek (1GB ve üzeri tavsiye edilir)
- 450 MHz Intel ya da AMD işlemci (1000 MHz ve üstü tavsiye edilir)
- En az 4 GB boş disk alanı (10 GB tavsiye edilir) KDE 4.4
Yeni KDE ile Birlikte Pardus 2009.2 Geronticus eremita

Masaüstü Ortamı Öntanımlı masaüstü ortamı KDE 4.4.4 sürümüne güncellendi. Pardus depolarındaki tüm KDE programları KDE 4 sürümlerine güncellendi. Yeni KDE ile birlikte kullanıcılar masaüstü kipleri olan Öntanımlı Kip, Eski KDE Kipi ve yeni Netbook Kipi, küçük ekranlar için optimize edilmiş görünüm, arasında seçim yapabilecekler. Pardus ekibi, ekran parlaklığı ve ses seviyesi değişikliklerini masaüstü temasına uygun ve şık bir şekilde görüntüleyen KOsd yazılımını yeni KDE sürümüne dahil etti. Yeni sürüm KDE ile Pardus kullanıcılarına yepyeni bir masaüstü tecrübesi sunuyor. Her bileşenin masaüstünde herhangi bir yere konumlanabildiği ve özelleştirilebildiği Plasmoid teknolojisi, masaüstü ile tam uyumlu Strigi masaüstü arama teknolojisi, masaüstü ortamı ile bütünleşik masaüstü efektleri, uzaktan erişim vb. pek çok özellik içeren yeni nesil dosya yöneticisi Dolphin, kullanıcılarımızı bekleyen yeniliklerden sadece birkaçı. Bu sürüm, her zaman olduğu gibi Pardus web sitesinden indirilebiliyor.
Özgür yazılım gibi çoğalacak Kelaynaklar için

Yeni Pardus 2009.2 Geronticus eremita sürümünün üstünlüklerini, yok olmak üzere olan bir tür ismiyle sunmalarının özel bir anlamı olduğunu belirten Pardus 2009 Sürüm Yöneticisi Onur Küçük şunları söyledi
“Geliştirdiğimiz sürümlerle ülkemizde açık kaynak ve özgür yazılımın temsilciliğini üstlenirken, bu alanın gelişmesine destek olmayı, daha fazla kullanıcının açık kaynak dünyasının sunduğu fırsat ve kolaylıklarla tanışmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Yeni sürümümüz Pardus 2009.2 Geronticus eremita da sunduğu üstün özelliklerle bu amacımıza ulaşmamız açısından önem taşıyor. Yeni sürümümüze Geronticus eremita, bir başka deyişle Kelaynak ismini verdik. Sahip olduğu tüm güzelliklere, hatta bazı yörelerde kutsal olarak kabul edilmesine karşın, yok olma tehdidi ile karşı karşıya olan, çoğalmasının hayati önem taşıdığı bir tür ismi Pardus için çok anlamlı. Bu girişimimizin kelaynakların korunmasına ve çoğalmaları için yürütülen çalışmalara katkı sağlamasını umuyoruz.”
Güzel ve zarif bir kuş: Kelaynak

Mısır hiyerogliflerinde de yer alan ve yüceltilen kelaynakların, tüysüz kırmızı bir yüz ve kafaları ile uzun kıvrık kırmızı bir gagaları bulunuyor. Başlarında tüy olmaması nedeniyle kelaynaklara bu ad veriliyor. Eski el yazma belgelerden, kelaynakların Avrupa'da 1504 yılından itibaren yaşadıkları biliniyor. Dünyada sadece Türkiye'de Birecik ve Fas’ta koruma altında az sayıda yaşamını sürdürüyor. Bu tür resmi olarak kritik tehlike sınırında bulunuyor. Yaşayabilecekleri yerler Fas, Türkiye ve Suriye’den oluşuyor. Dünyada sadece yaklaşık 500 kelaynak bulunuyor. Kelaynakların yok olmasının birçok nedeni var. Bunların başında avcılık geliyor. Beslenme alanlarının çeşitli nedenlerle kaybı da bu nedenler arasında yer alıyor. 1950 yılında çekirge salgınına karşı yapılan DDT ilaçlaması Birecik'teki kelaynakların hızla yok olmasına neden oldu. Kurtulanlar ise ilacın etkisi ile birkaç yıl yumurta vermedi. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Doğa Derneği tarafından Kelaynaklarla ilgili eğitim projesi uygulanıyor. Projeyle, kelaynakların tanıtımına katkı sağlamak ve bölgeye daha çok ziyaretçinin gelmesi hedefleniyor. Ülkemizde 1977 yılında göçe gidenlerin dönüşüyle birlikte, tekrar doğaya bırakılarak yarı vahşi olarak varlıklarını sürdürmeleri amacıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından kurulan “Kelaynak Üretme İstasyonu” da bulunuyor. Yöresel olarak "Kelaynaklar" olarak adlandırılan Kelaynak kuşları Bireciklilerce kutsal sayılıyor.

icaz

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Ekran kartının sorun olacağını bende düşünmüyorum..
Pardus bünyesinde ekran kartı sürücüleri mevcut. Bunlardan biri işini görür sorun yaşamazsın.
Ancak ben toshiba laptop kullanıyorum windows ta aldığım performansı pardusta alamadım aşırı işlemci kullanımından dolayı pardusu kullanamıyorum fazla..
Öyle herşeyi ile kurulmuş bekliyor..
Artık bir masaüstü bilgisayar alırsam onda sadece Pardus kullanacağım inşAllah..

içime kurt düştü iyice, kurduktan sornada nasıl sileceğimi düşünmeye başlamıyim :)

bende de toshiba var en iyi sistemi yazimde kasılır mı kasılmaz mı bi yorum yapın !!!

işlemci : Intel core 2 duo cpu T5850 2.16 Ghz
bellek : 2 gb
ekran kartı : 256 mb (modelini yukarıda yazmıştım)

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Bence sorun olmaz. Ama içine kurt düştüyse Ubuntu kur. Ubuntu 10.04 aynı Win7 gibi çok fazla donanımı otomatik tanıyor.

icaz

Asistan
Reaksiyon puanı
1
windows yanına kuracağın için sorun olmaz

istediğin an açılışta windows a geçebilirsin sana seçenek sunacak zaten

kurulum sırasında sen sadece windows ile yanyana kur seçeneğini seç eğerki başka işletim sistemi yoksa bilgisayarında

---------- saat 16:30 eklendi ---------- önceki mesaj saat 16:28 eklenmişti ----------

başka işletim sitemim yok, teşekkür ederim,,,inş. bi problem yaşamadan kurabilirim,,şimdi ingizce kursuna gidiyorum, 19:30 da buradayım,,,pardusu kullanarak inş. sizlere tekrar teşekkür edebilirim :)

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
kardes hata yapmadan sunu sorayim önce bölümleme olayin dikkat et bir aksilik olmsin bende iki hdd oldugundan bir sorunum olmuyor bir hdd li kullandigimda ise önceinde ayrilmis partitonlari kullaniyordum

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
(Daha sonra silmeyi düşündüğünüz için) Benim tavsiyem, Çalışan CD indirip CD ye yazarak, kurulum yapmadan önce PARDUS' u tanımanızdır.

SwateR

Rektör
Reaksiyon puanı
662
Oyun filan oynamayacağım diyorsan hiç düşünme geç. Başlarda biraz acemilik çekebilirsin. Öğrendikçe zevkli olur ama :)

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
pardus son karşılaşmamda çok canımı sıktı. sipariş ile 2009.2 yi aldım hevesle hardiskimin 3. partition'una kurdum fakat partition table'ı birbirine kattı. ntfs olan yedek partitionumu kafasına göre swap yaptı( biçimlendirmeyi manuel yapmama rağmen) . işletim sistemi açılır açılmaz plasma yüzünden dondu. restart çektiğimde grub'un windowsu açamadığnı da görünce iyice çıldırdım :)

arch linux kurmayı yeğlerim

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Arkadaşlar bir konu açılmış ve Pardus hakkında fikirlerimiz soruluyor..
Başkalarına hakaret etmeden ve diğer insanların görüşlerine saygı göstererek Herkes fikrini özgürce ifade edebilir..

BeyaZayeB

Profesör
Reaksiyon puanı
19
içime kurt düştü iyice, kurduktan sornada nasıl sileceğimi düşünmeye başlamıyim :)

bende de toshiba var en iyi sistemi yazimde kasılır mı kasılmaz mı bi yorum yapın !!!

işlemci : Intel core 2 duo cpu T5850 2.16 Ghz
bellek : 2 gb
ekran kartı : 256 mb (modelini yukarıda yazmıştım)

Sistemin benim sistemimden birazcık daha düşük..
Ancak bununla bir ilgisi yok sorun donanım sürücü uyumsuzluğu..
Ben sorunu çözemedim belki sende sorun çıkmaz. Bence mutlaka dene çünkü pardusun kullanımı rahat ve görsel olarak çok güzel. En azından calışan cd ile bir deneme yap. Eğer sorun çıkarsa ubuntuyu deneyebilirsin. Pardusun un (kde) güzelliğini gördükten sonra ubuntuyada geçilmez ama neyse:)

icaz

Asistan
Reaksiyon puanı
1
(Daha sonra silmeyi düşündüğünüz için) Benim tavsiyem, Çalışan CD indirip CD ye yazarak, kurulum yapmadan önce PARDUS' u tanımanızdır.

KURULAN CD ile ÇALIŞAN CD arasında ki fark nedir ????

tmm farkı anladımda, çalışan cd yi nasıl kullanacağım onu anlamadım :)

bu arada indiremiyorum çalışan cd yi :S

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
KURULAN CD ile ÇALIŞAN CD arasında ki fark nedir ????
Sisteme kurulum yapmadan CD üzerinden bilgisayarı başlatarak yine herşeyi CD üzerinden çalıştırabileceğiniz CD= Çalışan/LIVE CD
(Sisteminizde hiçbir değişiklşik yapılmaz.)

Windows kuruyormuş gibi HDD e yükleme yaparak kullanabileceğiniz ve HDD' ten çalıştığı için daha hzlı çalışan sürümü..
Sisteminizde başlangıç ayarları yapılır, HDD te ayrı bölümler açılır, dosya sistemi farklıdır..

icaz

Asistan
Reaksiyon puanı
1
hakan pardus dan sizler selam var :) desteğiniz için çok teşekkür ederim. SAYGILARIMLA

icaz

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Sevindim, umarım kalıcı olur.

büyük bir zevkle kurcalıyorum, sanırım başlarda biraz zorluk çekeceğim ama olsun, gerçekten windows dışında bir işletim sistemi kullanmak güzel bir duyguymuş.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
Sisteme kurulum yapmadan CD üzerinden bilgisayarı başlatarak yine herşeyi CD üzerinden çalıştırabileceğiniz CD= Çalışan/LIVE CD
(Sisteminizde hiçbir değişiklşik yapılmaz.)

Windows kuruyormuş gibi HDD e yükleme yaparak kullanabileceğiniz ve HDD' ten çalıştığı için daha hzlı çalışan sürümü..
Sisteminizde başlangıç ayarları yapılır, HDD te ayrı bölümler açılır, dosya sistemi farklıdır..

@rise

Bu konuda hata yapıyorsun
Çünkü çalışan cd diğer adı ile live cd hdd kullanmaz direk ram bellek ten çalışır
Live cd içeriği kısım kısım olarak ram belleğe açılır ve bu yüzden hızlıdır
Aslında ram bellek ten bile olsa cd ile çalıştırmak çok fazla hız kazandırmaz
Asıl hız Usb memory gibi flash hafıza ürünlerinden açılış yaparsan çok hızlı olur :mrgreen:

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
@rise

Bu konuda hata yapıyorsun
Çünkü çalışan cd diğer adı ile live cd hdd kullanmaz direk ram bellek ten çalışır
Live cd içeriği kısım kısım olarak ram belleğe açılır ve bu yüzden hızlıdır
Aslında ram bellek ten bile olsa cd ile çalıştırmak çok fazla hız kazandırmaz
Asıl hız Usb memory gibi flash hafıza ürünlerinden açılış yaparsan çok hızlı olur :mrgreen:

Slax Remix tecrübesi konuşuyor gibi geldi bana :D

icaz

Asistan
Reaksiyon puanı
1
abilerim pardus da ilk sorunumu buldum :) facebook dan oyun oynayim dedim fakat maç yaparken görüntü donuyordu, bunu düzeltmek için yapabileceğim bir şey var mı acaba

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
flash'ın hangisi yüklü ?