realmanager
Profesör
- Reaksiyon puanı
- 99
Arkadaşlar bu konu hakkında detaylı bilgisi olan var mı?
haberi zenginleştirelim
habertux'tan erdal bey güzel bir makale ile karşımızda.
Temmuz ayının başında Pardus‘un geliştirici e-posta listesine 2011 için planlananları içeren bir e-posta düştü. Çeşitli çalışmaların yanı sıra; UEKAE çalışanları, Pardus’un geliştirilmesi için Jira isimli özgür olmayan bir yazılımın kullanılmasını planladıklarını belirterek, diğer geliştiricilerin de bu konudaki görüşlerini soruyorlardı.
Bundan birkaç sene önce de Jira’nın Pardus’un geliştirilmesinde kullanılması gündeme gelmişti, hatta ondan da birkaç sene önce Linux Kullanıcıları Derneği’nde de. Her iki zamanda da, her iki topluluk, özgür olmayan bir yazılımın kullanımını reddetmişti.
Ben de dahil, UEKAE çalışanı olmayan birçok Pardus geliştiricisi özgür olmayan yazılımların kullanılmasına karşı çıktı, teknik olarak ortaya sunulan gerekçelerin hepsinin özgür yazılımlarla mümkün olduğunu belirtti; sloganı “özgürlük için” olan bir projenin geliştirilmesinde özgür yazılım kullanılmasının önemini vurguladı; konu ile ilgili onlarca e-posta yazıldı, çizildi.
Tüm bunlara karşın Jira kullanımından vazgeçilmediği için; ben de (diğer birkaç geliştirici gibi), UEKAE çalışanlarının başını çektiği Pardus geliştirici topluluğunun bir parçası olmayı dün akşam saatlerinde bıraktım.
Listeye son yazdığım mesajı buradan, konunun gelişimini ve tüm yazışmaları ise listenin Temmuz ayı arşivlerinde 2 Temmuz’dan bugüne “Pardus 2011″ başlığıyla başlamak üzere farklı başlıklarda okuyabilirsiniz.
Bu, Pardus’a olan ilgimin yok olduğu; artık Pardus’la uğraşmayacağım anlamına gelmiyor elbette. İlkelerime uygun, parçası olmaktan mutluluk duyduğum camialarda üretmeye devam edeceğim. Başta LKD’nin Pardus Kurumsal 2 Katkı Deposu olmak üzere, birçok çalışma içinde yere alacağım.
http://zzz.fisek.com.tr/seyir-defteri/?p=718
haberi zenginleştirelim
habertux'tan erdal bey güzel bir makale ile karşımızda.
TUBITAK UEKAE tarafından geliştirilen yerli Linux dağıtımı Pardus, şimdi de genetiğindeki felsefe ile çelişmeye başladı. Ülkemizde geliştirilen ve T.C. tarafından da desteklenen Pardus, yaklaşık 7 gün önce 2011 planlarını e-posta listesinde duyurdu. Duyuruda ilgi çeken en önemli nokta, artık takip için JIRA isimli web uygulamasının kullanılacak olmasıydı. Zira JIRA, Özgür Yazılım Lisansı ile dağıtılan bir uygulama değil. İşte tartışmalar ve ayrılıklar da burada başlıyor.
Bu sabah Doruk Fişek, kendi kişisel günlüğünde artık Pardus geliştirici takım içinde yer almayacağını aşağıdaki satırlar ile takipçilerine duyurdu.
“Temmuz ayının başında Pardus‘un geliştirici e-posta listesine 2011 için planlananları içeren bir e-posta düştü. Çeşitli çalışmaların yanı sıra; UEKAE çalışanları, Pardus’un geliştirilmesi için Jira isimli özgür olmayan bir yazılımın kullanılmasını planladıklarını belirterek, diğer geliştiricilerin de bu konudaki görüşlerini soruyorlardı.
Bundan birkaç sene önce de Jira’nın Pardus’un geliştirilmesinde kullanılması gündeme gelmişti, hatta ondan da birkaç sene önce Linux Kullanıcıları Derneği’nde de. Her iki zamanda da, her iki topluluk, özgür olmayan bir yazılımın kullanımını reddetmişti.
Ben de dahil, UEKAE çalışanı olmayan birçok Pardus geliştiricisi özgür olmayan yazılımların kullanılmasına karşı çıktı, teknik olarak ortaya sunulan gerekçelerin hepsinin özgür yazılımlarla mümkün olduğunu belirtti; sloganı “özgürlük için” olan bir projenin geliştirilmesinde özgür yazılım kullanılmasının önemini vurguladı; konu ile ilgili onlarca e-posta yazıldı, çizildi.
Tüm bunlara karşın Jira kullanımından vazgeçilmediği için; ben de (diğer birkaç geliştirici gibi), UEKAE çalışanlarının başını çektiği Pardus geliştirici topluluğunun bir parçası olmayı dün akşam saatlerinde bıraktım.”
Özgür Yazılım geliştirmek için Özgür Yazılım Lisansı’na sahip olan bir uygulama yerine, özgür olmayan bir uygulamanın kullanılması görüldüğü üzere birbiri ile cümle üzerinde bile çelişmektedir. Kaldı ki bu uygulama ile başlayıp, daha sonra başka uygulamaların sisteme dahil edilmesi de mümkündür.
Özellikle ülke çapında tanınan ve T.C. tarafından da desteklenen bir Linux dağıtımının geliştirilmesinde kullanılacak olan uygulama ve yazılımlar, bir çok projeye örnek teşkil edecektir. Yani burada bir şey doğru yapılırsa, aynı anda bir çok şey de doğru orantılı bir şekilde gelişim gösterecektir. Tabii karşı karşıya olduğumuz durum bunun tam aksi olduğundan gerçekten düşündürücüdür.
Pardus’un kötü yönetildiğinden bahseden bir çok kullanıcı, yine yanlış bir yönetim hamlesi ile projenin yön değiştirmesinden de tedirgin olmuş durumda. Ayrıca ‘Özgürlük İçin!’ sloganı ile yola çıkılmış bir projede, özgür olmayan yazılımların kullanılması da oldukça absürt duruyor.
Daha önce de topluluk içindeki tartışmalar mahkemelere kadar uzamış ve oldukça yakışıksız görüntüler ortaya çıkmıştı. Hatta henüz devam eden davaların olduğunu da bir çok kişi bilmekte.
Açıkçası bana ‘Neden Pardus kullanmıyorsun?’ şeklinde soru soran tüm arkadaşlarıma hep aynı cevabı verdim. Fakat hiç burada görüş bildirmedim. Bir dağıtıma yakın olup, diğerine olmamak gibi bir endişe de taşımadım. Ama kimsenin benden etkilenip, kendi dağıtım seçme özgürlüğüne engel olmak istemedim. Yine engel olmak istemem ama artık kişisel fikrimi beyan edeceğim.
İşte bana yanlış gelen bu yönetimsel zaaflar ve hatalar yüzünden Pardus’tan soğudum ve kullanmıyorum.
Sizce Pardus’un özgür olmayan yazılımlar ile geliştirilmesi doğru mu?
http://www.habertux.com/haberler/topluluk/pardus-ve-jira-tartismalari/