Pardus Özgür Olmayan Bir Yazılım Mı Seçti?

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Arkadaşlar bu konu hakkında detaylı bilgisi olan var mı?

Temmuz ayının başında Pardus‘un geliştirici e-posta listesine 2011 için planlananları içeren bir e-posta düştü. Çeşitli çalışmaların yanı sıra; UEKAE çalışanları, Pardus’un geliştirilmesi için Jira isimli özgür olmayan bir yazılımın kullanılmasını planladıklarını belirterek, diğer geliştiricilerin de bu konudaki görüşlerini soruyorlardı.

Bundan birkaç sene önce de Jira’nın Pardus’un geliştirilmesinde kullanılması gündeme gelmişti, hatta ondan da birkaç sene önce Linux Kullanıcıları Derneği’nde de. Her iki zamanda da, her iki topluluk, özgür olmayan bir yazılımın kullanımını reddetmişti.
Ben de dahil, UEKAE çalışanı olmayan birçok Pardus geliştiricisi özgür olmayan yazılımların kullanılmasına karşı çıktı, teknik olarak ortaya sunulan gerekçelerin hepsinin özgür yazılımlarla mümkün olduğunu belirtti; sloganı “özgürlük için” olan bir projenin geliştirilmesinde özgür yazılım kullanılmasının önemini vurguladı; konu ile ilgili onlarca e-posta yazıldı, çizildi.

Tüm bunlara karşın Jira kullanımından vazgeçilmediği için; ben de (diğer birkaç geliştirici gibi), UEKAE çalışanlarının başını çektiği Pardus geliştirici topluluğunun bir parçası olmayı dün akşam saatlerinde bıraktım.

Listeye son yazdığım mesajı buradan, konunun gelişimini ve tüm yazışmaları ise listenin Temmuz ayı arşivlerinde 2 Temmuz’dan bugüne “Pardus 2011″ başlığıyla başlamak üzere farklı başlıklarda okuyabilirsiniz.

Bu, Pardus’a olan ilgimin yok olduğu; artık Pardus’la uğraşmayacağım anlamına gelmiyor elbette. İlkelerime uygun, parçası olmaktan mutluluk duyduğum camialarda üretmeye devam edeceğim. Başta LKD’nin Pardus Kurumsal 2 Katkı Deposu olmak üzere, birçok çalışma içinde yere alacağım.

http://zzz.fisek.com.tr/seyir-defteri/?p=718

haberi zenginleştirelim
habertux'tan erdal bey güzel bir makale ile karşımızda.

TUBITAK UEKAE tarafından geliştirilen yerli Linux dağıtımı Pardus, şimdi de genetiğindeki felsefe ile çelişmeye başladı. Ülkemizde geliştirilen ve T.C. tarafından da desteklenen Pardus, yaklaşık 7 gün önce 2011 planlarını e-posta listesinde duyurdu. Duyuruda ilgi çeken en önemli nokta, artık takip için JIRA isimli web uygulamasının kullanılacak olmasıydı. Zira JIRA, Özgür Yazılım Lisansı ile dağıtılan bir uygulama değil. İşte tartışmalar ve ayrılıklar da burada başlıyor.

Bu sabah Doruk Fişek, kendi kişisel günlüğünde artık Pardus geliştirici takım içinde yer almayacağını aşağıdaki satırlar ile takipçilerine duyurdu.

“Temmuz ayının başında Pardus‘un geliştirici e-posta listesine 2011 için planlananları içeren bir e-posta düştü. Çeşitli çalışmaların yanı sıra; UEKAE çalışanları, Pardus’un geliştirilmesi için Jira isimli özgür olmayan bir yazılımın kullanılmasını planladıklarını belirterek, diğer geliştiricilerin de bu konudaki görüşlerini soruyorlardı.
Bundan birkaç sene önce de Jira’nın Pardus’un geliştirilmesinde kullanılması gündeme gelmişti, hatta ondan da birkaç sene önce Linux Kullanıcıları Derneği’nde de. Her iki zamanda da, her iki topluluk, özgür olmayan bir yazılımın kullanımını reddetmişti.
Ben de dahil, UEKAE çalışanı olmayan birçok Pardus geliştiricisi özgür olmayan yazılımların kullanılmasına karşı çıktı, teknik olarak ortaya sunulan gerekçelerin hepsinin özgür yazılımlarla mümkün olduğunu belirtti; sloganı “özgürlük için” olan bir projenin geliştirilmesinde özgür yazılım kullanılmasının önemini vurguladı; konu ile ilgili onlarca e-posta yazıldı, çizildi.
Tüm bunlara karşın Jira kullanımından vazgeçilmediği için; ben de (diğer birkaç geliştirici gibi), UEKAE çalışanlarının başını çektiği Pardus geliştirici topluluğunun bir parçası olmayı dün akşam saatlerinde bıraktım.”

Özgür Yazılım geliştirmek için Özgür Yazılım Lisansı’na sahip olan bir uygulama yerine, özgür olmayan bir uygulamanın kullanılması görüldüğü üzere birbiri ile cümle üzerinde bile çelişmektedir. Kaldı ki bu uygulama ile başlayıp, daha sonra başka uygulamaların sisteme dahil edilmesi de mümkündür.

Özellikle ülke çapında tanınan ve T.C. tarafından da desteklenen bir Linux dağıtımının geliştirilmesinde kullanılacak olan uygulama ve yazılımlar, bir çok projeye örnek teşkil edecektir. Yani burada bir şey doğru yapılırsa, aynı anda bir çok şey de doğru orantılı bir şekilde gelişim gösterecektir. Tabii karşı karşıya olduğumuz durum bunun tam aksi olduğundan gerçekten düşündürücüdür.

Pardus’un kötü yönetildiğinden bahseden bir çok kullanıcı, yine yanlış bir yönetim hamlesi ile projenin yön değiştirmesinden de tedirgin olmuş durumda. Ayrıca ‘Özgürlük İçin!’ sloganı ile yola çıkılmış bir projede, özgür olmayan yazılımların kullanılması da oldukça absürt duruyor.

Daha önce de topluluk içindeki tartışmalar mahkemelere kadar uzamış ve oldukça yakışıksız görüntüler ortaya çıkmıştı. Hatta henüz devam eden davaların olduğunu da bir çok kişi bilmekte.

Açıkçası bana ‘Neden Pardus kullanmıyorsun?’ şeklinde soru soran tüm arkadaşlarıma hep aynı cevabı verdim. Fakat hiç burada görüş bildirmedim. Bir dağıtıma yakın olup, diğerine olmamak gibi bir endişe de taşımadım. Ama kimsenin benden etkilenip, kendi dağıtım seçme özgürlüğüne engel olmak istemedim. Yine engel olmak istemem ama artık kişisel fikrimi beyan edeceğim.

İşte bana yanlış gelen bu yönetimsel zaaflar ve hatalar yüzünden Pardus’tan soğudum ve kullanmıyorum.
Sizce Pardus’un özgür olmayan yazılımlar ile geliştirilmesi doğru mu?

http://www.habertux.com/haberler/topluluk/pardus-ve-jira-tartismalari/

Proof.Web

Doçent
Reaksiyon puanı
21
Pardus Yeni Yeni Başlamıstı Diye Duydum
Acaba Bu Kadar Erken Pes Etmesindeki Etkenler Nelerdir ? :)
Halbuki Daha Pardusu Deneyememiştim [[=

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Bakın eğer bu gerçekse çok vahim bir durum.
Pardus'un geleceği bence önümüzdeki 3 gün içinde olacaklara bağlı.
Bir an önce bu düzeltilmezse sonradan düzeltilse bile hep kara leke olarak kalacak, Pardus hakkındaki tartışmalarda öne sürülecek. Geliştiricilerin çoğu bir daha dönmemek üzere ayrılacak.
Bu kararı kim verdi ve desteklediyse bir an önce Pardus ile bütün ilişkileri kesilmeli ve uzaklaştırılmalı.
Biz Pardus'u niye devlet kurumlarına önerdik? Microsoft'tan daha iyi teknik özelliklere sahip olduğu için mi?
Bunca yıl Pardus'u niye destekledik? Şanşanlı görüntüleri için mi?

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Bakın eğer bu gerçekse çok vahim bir durum.
Pardus'un geleceği bence önümüzdeki 3 gün içinde olacaklara bağlı.
Bir an önce bu düzeltilmezse sonradan düzeltilse bile hep kara leke olarak kalacak, Pardus hakkındaki tartışmalarda öne sürülecek. Geliştiricilerin çoğu bir daha dönmemek üzere ayrılacak.
Bu kararı kim verdi ve desteklediyse bir an önce Pardus ile bütün ilişkileri kesilmeli ve uzaklaştırılmalı.
Biz Pardus'u niye devlet kurumlarına önerdik? Microsoft'tan daha iyi teknik özelliklere sahip olduğu için mi?
Bunca yıl Pardus'u niye destekledik?

Kendin de söylüyorsun işte. Bence bu asla unutulmaz. Şahsen ben duyunca şok oldum. Pardus bitti benim gözümde. :)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Bunlar dergiyi de özgür olmayan yazılımlarla çıkarıyormuş zaten ve benim şimdi haberim oluyor.
Yine de erken konuşmak istemiyorum ancak ayrılan geliştiricilerin olması sevindirici bir haber.
Pardus'u tanıyan bilen herkes tarafından ne kadar büyük tepki verilirse o kadar iyi.
Eğer ki zaten hiç tepki verilmeseydi demek ki bunlar zaten meyilliymiş bizi enayi yerine koyup kandırıyorlarmış diye vatan haini ilan ederdim. :)

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63
abartılmış bir mesele hata takip sistemi açık kaynak kodlu olsa ne olur olmasa ne olur sonuçta bu pardusa gömülü çalışan birşey değil bugzilla gibi bir web tabanlı yazılım hey allahım ya pireyi deve yapmakta bizim insanlarımız üstüne yok, intel ve amd işlemciler üzerinde çalışan işletim sistemide yapılmasın onlarında kaynak kodu açık değil hatta geliştirilirken intel işlemci amd işlemci kullanilmasin çünkü işlemcilerde açık kaynak kodlu değil biosda değil vs. vs.

hülasaten saçmalamışlar

ersin

Asistan
Reaksiyon puanı
33
JIRA, çok kullanışlı ve birçok özelliği olan güzel bir hata takip sistemi. Ayrıca, bildiğim kadarı ile JIRA, açık kaynak projelere destek vermek için özel bir lisanslama sistemi kullanıyor. Buna göre, eğer açık kaynak kodlu bir projede kullancaksanız, JIRA'yı ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz.
JIRA'nın kendi sayfasına baktığınızda Apache'nin de JIRA kullandığını görebilirsiniz.

JIRA kullanmak istemelerini,JIRA kullanmış bir geliştirici olarak anlayabiliyorum. Bu olayı gereksiz büyütmemek gerekiyor diye düşünüyorum.

ERL

Asistan
Reaksiyon puanı
24
abartılmış bir mesele hata takip sistemi açık kaynak kodlu olsa ne olur olmasa ne olur sonuçta bu pardusa gömülü çalışan birşey değil bugzilla gibi bir web tabanlı yazılım hey allahım ya pireyi deve yapmakta bizim insanlarımız üstüne yok

hülasaten saçmalamışlar

+ 1, artı en özgür yazılım olan Debian da bile kurulum esnasında, özgür olmayan yazılım kurmak istermisiniz diye bir seçenek var.

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
ücretsiz olduktan sonra açık kaynak olsa nolur :) önemli olan linux'e olan desteği jiranın :)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Özgür yazılım diyen bir şeyin özgür olmayan bir yazılımı kullanması kadar saçma bir şey olamaz. Ortada bir mecburiyet yoksa bu çok yanlış bir karardır.

Ya bunu normalmiş gibi gösterenlere anlam veremiyorum. Özgür yazılım diyoruz, ne alaka özgür olmayan yazılımlar?

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Adobe Flash örneği gibi olur o zaman. Özgür olanı geliştirilene kadar kullanılır.

Ama sanmıyorum ki mecburiyetten dolayı kullanılıyor. Eğer öyleyse geliştiriciler neden ayrılsınlar ki?

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
özgür olmayan bir yazılımın kullanılmasında bir sakınca yok bence. şu anda önemli olan pardusu son kullanıcıda yaygın hale getirebilmek. bunu başarmak için şimdilik her yol mübah. zamanla mecburiyetten kullanılan kapalı kaynak yazılımların yerine daha iyileri yazılacaktır.

pardus projesinde özgür yazılım diye diretmek pardusu geriye götürmekten başka bir işe yaramaz.

tabi eğer amaçları akademik bir proje ise bu doğru bir adımdır. ama türkiyenin ciddi bir işletim sistemine acil ihtiyacı olduğu düşünülünce bir kaç ayrıntı göz ardı edilebilinir.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
bu yazılım kurulmasını ve diğer kapalı kaynak kodlu içeriği içinde kurulum sırasında bir soru sorarak seçim şansı sunulmalı bence :)

armut

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İlgili listedeki tartışmayı günlerdir yakından takip eden birisiyim.

Pardus çekirdek geliştiricileri hata takip sistemi için değil kendi iç süreç yönetimlerindeki sorunları daha hızlı çözmek ve yönetmek için bazı özelliklere sahip bir yazılım arayışına girmiş ve JIRA yazılımını kullanmaya karar vermiş. (JIRA Özgür yazılım olmasa da açık kaynak projelere destek veren bir proje ve Redhat gibi pek çok şirket tarafından da kullanılıyormuş)

Karar verdikten sonra diğer katkıcı ve geliştiricilerle posta listesi üzerinden bu kararı paylaştılar. Doruk Bey gibi bazı geliştiriciler özgür yazılım alternatifleri dururken kapalı bir yazılımın kullanılmasının etik olmadığını ifade etti.

Çekirdek ekip diğer alternatiflerin ihtiyaçları karşılamadığını ve Pardus 2011 sürecinde daha fazla zaman kaybedilmemesi istendiği için JIRA'dan bugün için vazgeçemeyeceklerini ileride özgür alternatiflere geçişin mümkün olduğunu söyledi.

Bazı geliştiriciler de kararın sadece çekirdek ekip içerisinde alınmış olmasını eleştirdi.

Sonuçta Doruk Bey ve Pardus'a dışarıdan gönüllü destek veren diğer bazı katkıcılar daha fazla katkı vermeyeceğini listeden açıkladı.

Projenin gelişimi ve 2011 sürecini etkilemeyecek olsa da benim yorumuma göre yaşanan tartışma Proje yönetiminin katkıcı-geliştirici politikalarında değişikliğe gitmesine neden olabilir.

Bu tartışmanın (JIRA konusu hariç) Pardus için yararlı olacağını, pek üzerinde durulmayan bazı sorunların tartışılmaya başlanacağını düşünüyorum.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
özgür olmayan bir yazılımın kullanılmasında bir sakınca yok bence. şu anda önemli olan pardusu son kullanıcıda yaygın hale getirebilmek. bunu başarmak için şimdilik her yol mübah. zamanla mecburiyetten kullanılan kapalı kaynak yazılımların yerine daha iyileri yazılacaktır.

pardus projesinde özgür yazılım diye diretmek pardusu geriye götürmekten başka bir işe yaramaz.

tabi eğer amaçları akademik bir proje ise bu doğru bir adımdır. ama türkiyenin ciddi bir işletim sistemine acil ihtiyacı olduğu düşünülünce bir kaç ayrıntı göz ardı edilebilinir.

"Pardus'un geliştirilme amacı neydi?" diye sorarlar o zaman adama. Amaç, Windows'a olan bağımlılığı bitirmek olsaydı var olan ücretsiz bir Linux dağıtımı alınır ve o kullanılırdı. Amaç, tamamen özgür milli bir dağıtım oluşturmaktı. Ya da bize öyle söylenmiş.

alirizak

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bence de abartılmış bir konu.
Eğer açık kaynak kodlu olarak hayatına devam edecekse Pardus... ki öyle görünüyor, geliştirme aşamalarında özgür olmayan yazılımların kullanılmasını önemsemiyorum bir son kullanıcı olarak.

thedeli

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Esasen bence sıkınmtı şurada : ben en başından beri geliştirici listesinden takip ediyorum tartışmayı. Redmine isimli programın da Jira ile aynı görevi gördüğü fakat yeterli olmadığı ve Pardus 2011 ile birlikte Redmine'a da el atacakları ama Redmine Pardus 2011'e yetişmeyeceği için artık kararı değiştiremeyeceklerini açıkladılar. Dışardan geliştirici katkısı ve dolaylı katkı verenler de şunu sordular : bu karar verilirken bize neden sorulmadı? Biz bu kadar değersiz miyiz? gibi anlarmlara gelebilecek sorular soruldu. Ve geliştiriciler (Dışardan katkı verenler) birer birer paketlerini bırakmaya başladılar. şimdiye kadar 3 tanesine denk gelmiştim ben. Biraz önce birisi daha beni de yok sayın gibisinden e-posta atmış... Hayırlısı...

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63
jira kullanılabilir bundan sakınca yok. Dışarıdan katkı sağlayanlara fikirleri sorulmadığı için protesto etme hakları var ama pardus geliştiricilerinin genel ahlak yapısı bu eleştiri veya dışarıdan birisine hatta geliştiricilere birşey danışmak gibi veya başka bir fikire saygı göstermek gibi bir alışkanlıkları yok bu yüzden pardus benim için hiçbirşeydir ne kullanırım ne kullandırtırım gidin ubuntu debian gibi dağıtımlara destek verin en azından bir fikriniz varsa değer veriliyor ve fikrinize saygı gösteriliyor

zelenga

Profesör
Reaksiyon puanı
18
surda gedik açılma durumu var..

thedeli

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Bence Pardus 2011'i 1-2 ay geç çıkarmak sorun olmamalı. Ben şahsen gerekli değişikliği yapılabileceğini düşünüyorum. 1 bilemediniz 1.5 ayda redmine istedikleri gibi olur, isterlerse eğer. ama maalesef sanırım orada da memur gibi davranmaya başlamışlar...

ERL

Asistan
Reaksiyon puanı
24
En özgür Debian bile "özgür olmayan yazılım kullanmak istiyormusunuz?" diye soruyorsa, burada bir gereklilik söz konusudur. İlaveten, ben 6 senedir sadece Linux olmak üzere 9 senedir Linux kullanıyorum ve gnash ı flash a tercih edemedim.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Özgür yazılımın felsefesini özümsemeyi bırak ö'sünü bilmeyenler var aramızda, bunu görmüş olduk.
Hadi onlar bilmiyor
Size ne oluyor.
En özgür yazılım debian'mış!
Redhat jira kullanıyormuş.
Kim söylüyor, kimden duydunuz bunları? Elinizin altında internet diye birşey var azıcık kullanmayı öğrenin hala mişlerle muşlarla konuşuyoruz.
Jira gibi bir program seçildiğine göre kimsenin şüphesi yoktur ki bu program teknik özellik olarak açık kaynak özgür alternatiflerinden daha güçlü.
Ancak özgür yazılım felsefesine bağlı kalmadıktan sonra Pardus ne kadar iyi de olsa, özgür yazılım, açık kaynak, gnu, gpl ve bu değerlere sahip çıkanlar için gözünden düşmüştür.

Pardus ekibi zamanında komite kuranlara dava açtı mı
AÇTI
Pardus ekibi sayı olarak az olmasına rağmen bağımsız olacağız diye diretti mi
DİRETTİ(Bakın Mint'e önce Ubuntu tabanlıydı şimdi Debian, 5 yıl sonra bağımsız paketimizi üretiyoruz derlerse şaşırmam, emeklemeyi bilmeden uçacam ben derseniz uçururlar sizi)
Pardus ekibi kendilerine gelen önerilerin çoğunu küçümseyip işimize karışmayın havasına girdi mi
GİRDİ
Pardus ekibi eleştirilere kulağını tıkayıp kendi bildiklerini okudu mu
OKUDU
Basım işlerinde ve hata düzeltmede kapalı kaynak yazılım kullanan bu adamlar, bu özgür olmayan yazılımları yarın sistemin en ücra noktasına kadar sokar mı
SOKAR
Bundan sonra Pardus başına gelebilecek her türlü kötü durumu hak etmektedir.

Benim zaten bunlarla hiçbir ilgim yok,
ancak Pardus gözümden son sürat düşmüştür.

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63
Özgür yazılımın felsefesini özümsemeyi bırak ö'sünü bilmeyenler var aramızda, bunu görmüş olduk.
Hadi onlar bilmiyor
Size ne oluyor.
En özgür yazılım debian'mış!
Redhat jira kullanıyormuş.
Kim söylüyor, kimden duydunuz bunları? Elinizin altında internet diye birşey var azıcık kullanmayı öğrenin hala mişlerle muşlarla konuşuyoruz.
Jira gibi bir program seçildiğine göre kimsenin şüphesi yoktur ki bu program teknik özellik olarak açık kaynak özgür alternatiflerinden daha güçlü.
Ancak Pardus ekibi zamanında komite kuranlara dava açtı mı
AÇTI
Pardus ekibi sayı olarak az olmasına rağmen bağımsız olacağız diye diretti mi
DİRETTİ(Bakın Mint'e önce Ubuntu tabanlıydı şimdi Debian, 5 yıl sonra bağımsız paketimizi üretiyoruz derlerse şaşırmam, emeklemeyi bilmeden uçacam ben derseniz uçururlar sizi)
Pardus ekibi kendilerine gelen önerilerin çoğunu küçümseyip işimize karışmayın havasına girdi mi
GİRDİ
Pardus ekibi eleştirilere kulağını tıkayıp kendi bildiklerini okudu mu
OKUDU
Basım işlerinde ve hata düzeltmede kapalı kaynak yazılım kullanan bu adamlar, bu özgür olmayan yazılımları yarın sistemin en ücra noktasına kadar sokar mı
SOKAR
Bundan sonra Pardus başına gelebilecek her türlü kötü durumu hak etmektedir.
Benim zaten bunlarla hiçbir ilgim yok, ancak son konuyla birlikte daha önceden aklımda olan şeyler canlandı(neden acaba)Pardus gözümden son sürat düşmüştür.

iyide bizene onların yaptıklarına değil pardusu abarta abarta haber yapanlara milli sistem diyenlere laf çakın hatta protesto edin başbakanlığa mail atın mektup yazın ödeneklerini kessinler bu kadar basit

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
evet bir de o var
milli işletim sistemiymiş
hadi ben buna bu güne kadar ses çıkarmadım
sonuçta açık kaynak kodları herkes görebildiği için içerisine yarın birgün savaş çıksa milli unsurumuza tehdit oluşturacak şeyler eklense bile binlerce mühendislerin bunu görme ihtimali var dedim.
peki şimdi sen bu felsefeyi yavaş yavaş yok sayarsan kim sana güvenir?
başbakanlığa gerçekten ciddi resmi bir mail atalım, ödeneklerini kessinler
ne milli dağıtımı?

sarsıntı

Doçent
Reaksiyon puanı
3
realmanager haklı Özgürlükİçin'in Beyin bölümünde bir çok güzel fikir en başta GNOME'un resmen desteklenmesi gibi fikirler öyle ya da böyle reddedildi. Pardus ekibinin geliştirdiği Ağ Yöneticisi'nin eksiklerini tamamlamak yerine hemen KNetworkManager'e geçecekler. MÜDÜR'ün de kaderi aynı şekilde.2009'da TASMA'dan vazgeçtiler yarın COMAR'dan da vazgeçerler YALI'dan da.

Millî bir şey olması için sistemin temelinde kendi geliştirdiğimiz yazılımların olması gerekir. Pardus ileride çoğu Linux dağıtımı gibi "yazılımlar topluluğu" olabilir.