Rehber PARDUS Nedir?

Sefa Göregen

İçerik Ekibi
İçerik Ekibi
Reaksiyon puanı
72
PARDUS Nedir?
PARDUS, Türkiye’de geliştirilen açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Linux tabanlıdır ve adını Anadolu parsı olan Panthera Pardus Tulliana’dan alır. 2003 yılında TÜBİTAK ULAKBİM (Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi) tarafından başlatılan bu proje, kullanıcılarına özgür, güvenli ve yerli bir alternatif sunmayı amaçlıyor.

Aslında PARDUS’un kuruluş amacı çok açık yabancı işletim sistemlerine olan bağımlılığı azaltmak başlıca kuruluş nedeni. Bunu yanı sıra kamu kurumları ve eğitim alanında lisans maliyetlerini azaltmak Türkiye’nin dijital bağımsızlığını artırmak, açık kaynak kültürünü yaygınlaştırmak başlıca kuruluş nedenleri arasında yer alıyor.

PARDUS ilk olarak TÜBİTAK tarafından başlatıldı. Ardından İlk kararlı sürüm (Pardus 1.0) yayınlandı , devamımda Millî Eğitim Bakanlığı, Emniyet, TCDD gibi kurumlarda kullanım arttı ve “Fatih Projesi” ile eğitimde de yer aldı.
Create a high-qualitkkkk.png
PARDUS’un temel özellikleri kabaca şu şekilde;
  • Açık kaynak kodlu
  • Güvenli
  • Özelleştirilebilir
  • Kamu kurumlarına uygun ihtiyaçları karşılar
  • Hızlı ve hafif
  • Türkçe destekli
Peki neden kullanılmıyor konusunda gelince temel sorunlardan bir tanesi Windows kullanıcıları yeni bir sisteme geçmekte zorlanıyor olması. Aynı zamanda bazı özel programlar (örneğin muhasebe yazılımları) sadece Windows’ta çalışıyor olması başlıca kullanılmama sebepleri arasında yer alıyor.

Günümüzdeki durum ise PARDUS 23.1 sürümü aktif bir şekilde çalışıyor. Yeni masaüstü ortamları destekleniyor. Resmî web sitesi üzerinden ISO dosyaları indirilebiliyor.

Sonuç olarak PARDUS’a bir şans vermeli misin?