• SDN Forum üyelikleri çok yakında yeniden açılıyor. Siz de bu büyük topluluğun bir parçası olmak için bizi takipte kalın, gelişmeleri kaçırmayın!

Pardus ismini yanlış söylüyoruz.

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Çok ilginç bir şekilde Türk toplumu olarak Pardus sözcüğünün ikinci hecesinde yer alan U harfini Ü sesiyle okuyoruz.

Sadece böyle okusak iyi, kendimizi o kadar inandırmışız ki bu sözcüğe gelen çekim eklerini de buna uygun bir şekilde ekliyoruz.

Örneğin;
Pardus'u çok sevdim, diye yazıyor Pardüsü çok sevdim diye okuyoruz.
Bazıları ise;
"Pardus'ü çok sevdim" veya "Pardüs'ü çok sevdim" diye yazıyor.

Daha ilginci;
"Pardus'a aşık oldum" demek yerine Pardus'e aşık oldum diye yazılar görüyoruz.
Demek ki böyle yazanlar aslında Pardus'u, Pardüs diye okuyor.

Özgürlükİçin.com sitesinde bununla ilgili bir makale var, isterseniz onu da bir inceleyin.
Pardus Nasıl Okunur? - İlk Adımlar - Özgürlük için...

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Ben hiç böyle konuşanı görmedim valla.

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
etrafımda okadar pc le haşır neşir olan insanlar var bir tanesi gelipte pardusa pardüs demedi zaten kelime olarakta tuhaf oluyor bence gerçeği yansıtmayan gereksiz bir haber olmuş yanlış yazım ve okumaya bakarsanız pardüse mi kaldık demi :D

cemshit

Forumdan uzaklaştırıldı
Reaksiyon puanı
0
yabancı kelimeleri bile yazıldığı gibi okurken bunu mu yanlış okuyoruz? ilginç...

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Büyük ihtimalle dikkat etmediniz. Çünkü verdiğim örnekleri ben kafamdan uydurmadım, forumlarda o kadar çok gördüm ki, artık yazmak zorunda kaldım.

Tabi benim şu anda hayatta sadece iki ilgi alanım var, Türkçenin düzgün kullanılması ve Pardus. Haliyle forumlarda geçen Pardus'e, Pardus'ü gibi sözcükleri 3 km ötede görebiliyorum. :)

Birde buna tek dikkat eden ben olsaydım, inanın Özgürlük İçin sitesinde bununla ilgili bir makale bulunmazdı.

nikoteen

Doçent
Reaksiyon puanı
8
bu kadar zamandır bu sitedeyim bu kadar uydurma bir şey görmedim...
pauahaahhaa..kim pardüs diyomus ya :laugh:

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
bu kadar zamandır bu sitedeyim bu kadar uydurma bir şey görmedim...
pauahaahhaa..kim pardüs diyomus ya :laugh:

Hemen gelişmiş arama bölümüne gelip pardüs diye arama yapın ve aşağıdan "mesajları göster" seçeneğini işaretleyin.

sonra o garip gülüşünüzle kendinize gülün.

Birde burası SDN, Pardus'un forumlarında konuşulan tek konu Pardus olduğu için orada çok daha fazlası var.

İşte onu diyorum, aslında dikkat etmediniz, çünkü sizin için, birilerinin Pardus'u yanlış telaffuz etmesi bir şey ifade etmiyor.

nikoteen

Doçent
Reaksiyon puanı
8
Kopyala-yapıstır yaptıgın ve foruma yapıstırdıgın bu konuyu okumadıgın belli..orda söylüyoruz vs.. diyor.
Allah askına bana biri cıksın desin ki ben pardüs diyen birini duydum..yapmayayın ya :4:
Ordaki ü kelimesi kulladıgı klavyeden olabilir bende yurtdısından getirttiğim icin klavyemde sorun yasayabiliyorum..
Bu sebebten ü yazmıs olabilirler. pardüssss :D

physco

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bizim alt komşu pardüs diyor büyük ihtimalle hocasından öyle duymuştur

emkiek

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
maviateş ne güzel bir yazı yazmış demediğiniz bırakmamışsınız.

kopyala yapıştır olsa googleda ilk cümlesini aratınca başka yerlerde çıkar neden sadece burası çıkıyor. saçmalamayın ayrı bizim matematikçi pardüs mü diyor ne diyor oyle garip bişey diyor.

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Kopyala-yapıstır yaptıgın ve foruma yapıstırdıgın bu konuyu okumadıgın belli..orda söylüyoruz vs.. diyor.
Allah askına bana biri cıksın desin ki ben pardüs diyen birini duydum..yapmayayın ya :4:
Ordaki ü kelimesi kulladıgı klavyeden olabilir bende yurtdısından getirttiğim icin klavyemde sorun yasayabiliyorum..
Bu sebebten ü yazmıs olabilirler. pardüssss :D

Bakın anlamıyorsunuz herhalde.
İnsanlar Pardüs yazıyor demedim.
Mesela
"Pardus'e bakın" yazıyor.

Şimdi ana dili Türkçe olan birisi, u sesinden sonra gelen çekim ekinin a olacağını bilir, yani "Pardus'a bakın" şeklinde yazar. "Pardus'e bakın" yazıyorsa o kişi gerçek hayatta Pardus'u Pardüs diye okuyor demektir.

Ayrıca kopyala yapıştır yaptığım falan yok, o forumda da bu konuyu 10larca kez söylemişliğim vardır. Çünkü orada ilk kez pardus kullanan insanlar, foruma gelip Pardüs'üm bozuldu diye konu açarak yardım istiyorlar ve bende onlara bunun yanlış olduğunu söylüyorum.

Ekleme:
Ayrıca sayın nikoteen, bakın @physco ve emkiek duyduklarını söylediler.
Şimdi bana kopyala, yapıştır yaptığımı iddia ederek, iftira attığınız için özür dilersiniz umarım.

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24

Araştırmadan, suç atan arkadaşlara kapak olsun, teşekkür ederim.
Bende Parduse diye arama yaparak, sonucu burada paylaşmaya gelmiştim. (Özellikle sadece ozgurlukicin.com 'da arattım.)

Şimdi sizlerden bir şey istemiyorum. Konuyu Pardüs diye okuyan birileri görsün istiyorum, o kadar.

Zaten sizler Pardus'u, doğru okuduğunuz için benim hoşuma giden bir davranış sergiliyorsunuz, şahsım adına teşekkür ederim.

RunoadeS

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Bu konuyu bazı forumlarda gördüm. Buraya da sıçramış demek. Valla benim kendi tanıdığım çevremde "Pardüs" diyen birilerini tanımıyorum.

berckai

Profesör
Reaksiyon puanı
9
pardesü pardüse mi bu Allah Allah ben ilk defa duyuyorum

real_sinan

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Çok ilginç bir şekilde Türk toplumu olarak Pardus sözcüğünün ikinci hecesinde yer alan U harfini Ü sesiyle okuyoruz.

Sadece böyle okusak iyi, kendimizi o kadar inandırmışız ki bu sözcüğe gelen çekim eklerini de buna uygun bir şekilde ekliyoruz.

Örneğin;
Pardus'u çok sevdim, diye yazıyor Pardüsü çok sevdim diye okuyoruz.
Bazıları ise;
"Pardus'ü çok sevdim" veya "Pardüs'ü çok sevdim" diye yazıyor.

Daha ilginci;
"Pardus'a aşık oldum" demek yerine Pardus'e aşık oldum diye yazılar görüyoruz.
Demek ki böyle yazanlar aslında Pardus'u, Pardüs diye okuyor.

Özgürlükİçin.com sitesinde bununla ilgili bir makale var, isterseniz onu da bir inceleyin.
Pardus Nasıl Okunur? - İlk Adımlar - Özgürlük için...

amca seninkiside laf olsun torba dolsun mantığı olmuş tamamen he...
pardus'a perdüs diyen duymadım ben, belkide sen diyorsun herkesi sen gibi sandın...

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Sevgili, @real_sinan konunun arasındaki diğer iletileri de okursan, senin gibi düşünenlere cevap vermiştik.

Ayrıca laf olsun diye olmadığını anlamak için de, benden alıntı yaptığınız iletide ki özgürlükiçin sitesine giden bağlantıdaki yazıyı okumanızı öneririm.

Phabio

Doçent
Reaksiyon puanı
6
Pardus - Pardüs - Pardüs'e - Mont - Kaban... :hammer:

fogu78

Doçent
Reaksiyon puanı
8
İlginç bi şekilde doğru..

Hemen gelişmiş arama bölümüne gelip pardüs diye arama yapın ve aşağıdan "mesajları göster" seçeneğini işaretleyin.

Birde burası SDN, Pardus'un forumlarında konuşulan tek konu Pardus olduğu için orada çok daha fazlası var..

Ama her ne kadar arama sonuçları haklı gösterse de ben "Pardüs" diyen birini duymadım görmedim..

ktohan

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Allah alla tek yanlış okuyan ben miyim şimdi:) Çok enteresan.Pardüs demek kolay geldiği içindir heralde pardüs derim.Ama yazılıma dikkat ederim:)

myefsane

Dekan
Reaksiyon puanı
49
Güzel bir konuya değinilmiş teşekkürler.

Quadro

Doçent
Reaksiyon puanı
4
ben hep pardüs derim valla :D heç te sevmem pardus demeyi dilim yatkın değil hayırlı iftarlar :)

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
ben çok gördüm pardüs diyeni.

Ve konuyu açan arkadaşa katılıyorum.

Ayrıca linux'u da linaks diye telaffuz eden çok sayıda insan var.Halbuki linux ingilizce bir kelime olmadığı için telaffuzu da "linuks" şeklindedir.

Özel isimler orjinal haliyle telaffuz edilmeli bence, yoksa farklı dillerden insanlarla konuşurken karışıklığa ve yanlış anlamaya yol açabiliyor.

neffeno

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bende ilk defa duyuyorum. Çevremdeki herkes pardus diyor :P