Pardus Hakkında Yardım

JJaWaa

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Merhaba Linuxcular Ben Bir Microsoftçu Olarak PARDUSA merak sardım hocamında desteğini aldım hocam bana aynı anda windows ve pardusu kullanabilirsin dedi şöyle anlattı pardusun bir sürümü varmış cd üzerinden kullanabiliyormuşuz cd yi çıkardıktan sonra eski işletim sistemine geri dönebiliyormuşuz çok güzel birşey ama kullanırsam zorlanırsın dedi dedim kod işi felan mı yok dedi :D dedim neden diye cevap vermedi ama ileride okulun bilişim lab ına pardus kurucaz hocayla ve hocanın dediği bir laf aklımda kaldı doğruda dedi bence inşallah meb de pardusa geçerde kurtuluruz windows tan dedi :D Bu Arada Bilişim 2.sınıf öğrencisiyim
Sorucağım Soru Bu Cd Nin Adı Ne Sitesine Baktım Ama Bulamadım Acaba Yardım Edermisiniz ?

JJaWaa

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Çok Sağolasın Birde İndirdiğimizi Cd Ye mi Çekicez ?

afterdinner

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Evet "Çalışan CD"yi indirip CD'ye çekerek kullanacaksın dostum. Linux dünyasına hoşgeldin, iyi şanslar. =)

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
evet cd ye çekeceksin bilgisayarı açarken başlangıçta cd-rom seçili olacak.

JJaWaa

Doçent
Reaksiyon puanı
5
ama benim dvd rom ve dvd rom u bıostan mı seçicem ?

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
O kendisi algılar zaten ama gerekirse BIOS seçeneklerinden CD-ROM'u ilk sıraya alacaksın.

SERKANCANDAN

Asistan
Reaksiyon puanı
4
O dedi bu dedi şunu dedi falan yazmışsın, birşey anlamadım ama sorun boot etme sanırım. :)

JJaWaa

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Hım Zaten Yarın Hocamla İlgilenicez Bu Pardusla Baya Merak Sardım :D

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Çalışan cd'yi indirdiğiniz .iso uzantılı dosyayı, winrar sıkıştırılmış dosya olarak gösterebilir, buna aldanmayın. O aslında bir cd kalıbı. Nero gibi bir cd yakma programı kullanarak kalıbı yazdır diyerek cd veya dvd'ye yazdırabilirsiniz.

Bir önerim daha var. Bilgisayarınıza isterseniz aynı anda birden fazla işletim sistemi kurabilirsiniz.
Bunun için sahip olmanız gereken tek şey, Pardus'u kurmak için ayrılmış yaklaşık (en az) 10GB büyüklüğünde bir sürücü.

Böyle bir sürücünüz varsa veya oluşturabilirseniz, Pardus'u buraya kurduğunuzda, bilgisayarı açarken size Winows'u mu açayım, Pardus'u mu açayım diye soracaktır. Bu daha gerçekçi bir deneyim olacağı için bunu tavsiye ederim.

Kurulum anında yanlış sürücüyü seçmek gibi bir hata yapmazsanız veri kaybınız olmaz.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Çalışan CD'ler düşük performansta çalışır ve yüksek sistem isterler.
Tasarım amaçları sadece harddiske dokunmadan Linux'u deneyebilmek ve bazı verileri kurtarmaktır
Bunu unutmayınız.

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
linuxun bu yüzden yaygınlaşmasını istemiyorum...
düşünsenize reklam vs yapılsa, memlekette 1milyon kişi ne güzel Pardus kullanayım dese ve o iso dosyasını indireceği yerde linleri olan açıklama sayfalarına gitmek okumak anlamak yerine "bir de o isoyu cdye mi yazacağız?" gibisinden sorular sorsa forumlara...resmen çıldırırdık...Pardusun destek forumlarında,sitelerinde vs herşey gayet güzel basitçe açıklanmış...

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
bence sallıyo inanmayın derim ben ilkokul mezunuyum ben bile modifiye xp yapıyorum o derece yani

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
ama çocuk haklı,cd-dvd'ye yazma vs olayları artık aşılmalı:)masraflı oluyor:)
şu işletim sistemini açmadan tarayıcı-mediaplayer desteği sunan bioslar vasıtasıyla kurulumda yapılabilmeli bence,hatta tarayıcı-mediaplayer-kurulum desteğini grup'da verse olur:)ki hayal görüyorum...

Metin Balcı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
4 gün içinde windows geçiş pardus pardustan windowsa tekrar windowstan ubit az önce tekrar ubitten windows a geçiş yaptım :)

Metin Balcı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Neden böyle yaptınız :)..Pardus'ta herhangi bir sorun mu oldu?

pardus çok karışık geldi, ubuntu daha iyi anladım.. aslında linux geçiş zorlamamın amacı lisansı olmayan ürünlere destek vermediğim için çünkü günah ve haram olarak sayıyorumm.. bu yüzdende işletim sistemi ücretini veremeyenler için ücretsiz yazılım sistemi aramaya başvurdum ve ubuntu ve pardusu denemek istedim ubuntu daha kolay bence pardusa göre şimdi ise hem windows hemde ubuntu işletim sistemini ikisini bir kullanarak ubuntuyu öğrenmeye çalışıyorum :)

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
ubuntuyu bende kullandım ve gerçekten çoook güzel sadece ekran kartı sorunu oldu oda bende ekranda pır pır lamalar şeklinde sorun yaptı oda benim hoşuma gitmedi

şimdi kendime başka başka linux dağıtımları arıyorum

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
pardus çok karışık geldi, ubuntu daha iyi anladım.. aslında linux geçiş zorlamamın amacı lisansı olmayan ürünlere destek vermediğim için çünkü günah ve haram olarak sayıyorumm.. bu yüzdende işletim sistemi ücretini veremeyenler için ücretsiz yazılım sistemi aramaya başvurdum ve ubuntu ve pardusu denemek istedim ubuntu daha kolay bence pardusa göre şimdi ise hem windows hemde ubuntu işletim sistemini ikisini bir kullanarak ubuntuyu öğrenmeye çalışıyorum :)
Hayırlı olsun,kararlıysanız öğreneceğinize eminim :).Kararlı görünüyorsunuz zaten. Tekrar tebrikler..

Metin Balcı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
vallah windows seviyorum :) parayıda seviyorum,, imanıda seviyorum :) o yüzden fakirsek linux zengin olursam yine windowsa geçerim :)

---------- saat 00:39 eklendi ---------- önceki mesaj saat 00:38 eklenmişti ----------

ama ilerde siper savaşlar başlarsa linüx ve windows cular arasında başlayacak ,, şunada karşıyım pardus dedikleri şey kesinlikle milli işletim sistemi değildir... çekirdek yine ABD Dayanıyor Pardusun Yaptığını Ubuntu'da yaptı :)

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
vallah windows seviyorum :) parayıda seviyorum,, imanıda seviyorum :) o yüzden fakirsek linux zengin olursam yine windowsa geçerim :)
Oyun için mi Windows'a geçmek istiyorsunuz yoksa alışkanlıklardan dolayı mı ? :)

Eğer oyunları düşünmüyorsanız sadece alışkanlıklar için Windows kullanıyorsanız biraz Linux kullanın o zaman daha Windows'un yüzüne bakmazsınız buna emin olun :)

Metin Balcı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
iman = helal para .... helal parayı severim bırak bu ironi mironi yi daha sade daha sade ironi = çelişki bu kadar ya zorlamaya gerek yok :)

---------- saat 00:52 eklendi ---------- önceki mesaj saat 00:50 eklenmişti ----------

Oyun için mi Windows'a geçmek istiyorsunuz yoksa alışkanlıklardan dolayı mı ? :)

Eğer oyunları düşünmüyorsanız sadece alışkanlıklar için Windows kullanıyorsanız biraz Linux kullanın o zaman daha Windows'un yüzüne bakmazsınız buna emin olun :)

ya yok yok :D windows alışkanlık ve daha profosyonel geliyor :D ama linux kullandım kullanıyorum :) oylar linuxe :) ama seçimde kaybediyoruz :D yine ABD Türkiyede oyunlarını oynuyor ve windows başbakan oluyor :) yeter söz halkın ! :)

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
zevkler ve renkler tartışılmaz real dostum

ama arkadaş bi yönden haklı nerden dersen windows şu an her konuda tercih edilmesi gereken bi yazılım olmuş

oyun firmaları windowsa çalışıyor neden çünkü işin içinde para var windows zamanında çıkarmış (direct x) diye bişey (open gl) ye bakan yok hani ekran kartlarımız open gl yi desteklemese linux de oyunda oynayamacağız vesselam

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
ironiyi duyduk hollywood filmlerinden kullanıyorum arada
diyorum şunun Türkçesine ne desem diye
bir türlü aklıma gelmiyor google translate falan da ironi diyor
bundan sonra çelişki diyeceğim
sağolasın :)

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
reca ederim ne demek şurda kaç tane linux cüyüz birbirimize destek olmamız gerek bu arada acaba bana opensuse yi gerçekten önerirmisin

ya artık bi linux seçip onda kalmak istiyorum linux ler arasında fır fır döne döne topaç oldum yahu

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24

şunada karşıyım pardus dedikleri şey kesinlikle milli işletim sistemi değildir... çekirdek yine ABD Dayanıyor Pardusun Yaptığını Ubuntu'da yaptı :)

Zaten %100 Türk yapımı diyen olmadığı gibi, Milli işletim sistemi olduğunu iddia eden de yok.
Pardus için "Milli işletim sistemi dağıtımı" deniyor. Artık dağıtım sözcüğünün ne demek olduğunu bilince bir yanlış anlama kalmaz herhalde.

Siz bahsetmediğiniz bir konu var ama ben değineyim. Genellikle "Neden tamamını biz yapmıyoruz?" diye soranlar olur.

Bunun en basit sebepleri,
Baştan bir işletim sistemi yazmak çok büyük bilgi, iş gücü ve zaman gerektirir. Bu aynı zamanda çok büyük maliyettir ve bir sürü donanımın firmasından sürücü desteğini almak hepsinden daha zordur.
Bunca zor sebebin arkasından özgür olan, açık kaynak kodlu olan Linux zaten var, özgür olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum, özgür olduğu için arkasında ABD var gibi garip şeyler söylemek ilginç oluyor. Özgür işte, hiç bir yerinde ABD yok. Kim kullanırsa onun oluyor. Özgürlük böyle bir şey.

Birde parasal bir örnek vereyim. Şu anda ortaya konan iş gücünü paraya dökmek istediğimizde, bununla ilgili bazı kurumlar Linux için yaklaşık 650 milyon dolar paha biçiyorlar. Pardus'a ise geliştiricilerin maaşları gibi çok az bir masraf yapılmıştır, bu masrafta Pardus'a geçen kamu kuruluşlarının ödemediği Lisans paralarının bir kısmını TÜBİTAK'a vermeleri sonucu karşılanmıştır.

Yani kısaca yeni işletim sistemi yazmak 650 milyon dolar + 20 seneye mal olurken.
Açık kaynak kodlu (özgür) GNU/Linux'u alıp, kişiselleştirmek, değiştirmek, destek vermek, dağıtmak Bedava.