Pardus 2013 Yolda

sonageldik

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
pardus-anka-2013.png

Bildiğiniz gibi "Milli İşletim Sistemimiz" Pardus, 2011 sürümü ile durdurulmuş ve Tübitak tarafından desteklenmeyeceği bildirilmişti. Fatih Projesi ile eğitime kazandırılan teknolojiye ayak uyduramadığı iddiası rafa kaldırılan .pisi paket yöneticisi ve birçok kendine özgün aracı olan Pardus yerine, debian tabanlı bir Pardus çıkarılması ve kullanılması karara bağlanmıştı. Buna paralel olarak Pardus duvarkağıdı ile olduğu gibi debian bir sürüm adayı bile yayınlandı ancak onun da akibetinden haber alınamadı. bu konuların detayları bilinenleri, bilinmeyenleri birçok ıvır zıvırı var, oralara girmeden Pisi'mizden haber verelim.

Pardus 2013 sürümü yayınlanmaya hazırlanırken gönüllü geliştiricilerin iş yükü altında biraz bilgi toparladık. Öyle ki Pardus 2013 için gelişmeleri, alınan yolu, yapılan işleri bile anlatacak zaman bulamayacak tempoda ilerleyen kararlı bir ekip "Pardus Anka" ekibi. Herkesin Pardus bitti dediği anda pisiyi yeniden ayağa kaldırdılar ve bu zamana kadar geliştirilen kıymetli emekleri zayi etmeyerek ve üzerine ekleyerek Pardus 2013 için final noktasına yaklaştılar. 2012 sonları yada 2013'ün hemen başında yayınlanacak Pardus ile linux dünyasında sıklıkla kullanılan tüm masaüstü yöneticileri destekleniyor. Son kullanıcıdan alınan geri dönüşüm ve talepler uygulamaya konuluyor.
* .pisi paketeme sistemine Solus OS gibi distrowatchta 13. sırada yer alan popüler bir dağıtımın talip olması, 2013 sürümünden itibaren .pisi paketleme sistemi ile devam ettireceğini beyan etmesi Pardus'un kıymetini ortaya koyan bir gelişme olmuştu.
* Yine Arch Linux'tan çatallanan Chakra Linux'un da Pardus Karşılama Yöneticisi Kaptan'ı alarak Kapudan olarak kendilerine uyarlamaları da ciddi bir gelişme idi.
Sırada ne var, kim neyi alacak ? Herşeyimizi alsınlar bu şekilde alınacaksa, teknolojimizin paylaşılması kötü değil. Linux dağıtımlarının kurulum araçlarını da şöyle bir gözden geçirirsek Pardus Yalı'nın da yine ne kadar kolay ve kullanışlı olduğunu anımsarız. Pardus'un kendine has birçok üstün nitelikli aracı var. Pardus tamamen özgür kaldığı bu dönemde kendi metin editörünü (katip), dosya yöneticisini (Dombıra), açılış yöneticisini-grubunu (eyvan), özgün masaüstünü de (Dede Korkut adını koyacak ! ) Ar-Ge gelişimini tamamladıktan sonra kullanıcılarına sunacak. Kötü olan Pardus'un elimizden alınacak olması idi. Bu da "Pardus Anka" ekibi ile üzerimizden attığımız bir korku oldu. Artık son kullanıcı kırılan umutlarını yeniden yeşerten Pardus 2013 ü bekliyor...
Çalışmalara şöyle bir göz atabiliriz: PARDUS 2013

kaynak: http://bilgegunluk.com/pardus-2013-geliyor

black-hawk

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Pardus çok güzel bir projeydi devam etmesini ve iyi haberlerini bekliyorum

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Şimdi debian tabanlı olmayacakmı anlamadım bu işten .

WaylandIZMIR

Asistan
Reaksiyon puanı
69
Pardus, bir ISO çıkartabilse bile bu son ISO olacak gibi gözüküyor. Pardus, Tübitak desteksiz bir hiç. Kimse kimseyi kandırmasın! Pardus bitti!

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Pardus, bir ISO çıkartabilse bile bu son ISO olacak gibi gözüküyor. Pardus, Tübitak desteksiz bir hiç. Kimse kimseyi kandırmasın! Pardus bitti!
Unity saçmalığı ve ben yaptım oldu politikalarına rağmen Ubuntu'ya bir şey olmuyorsa Pardus'a hiç bir şey olmaz!!

Strake

Profesör
Reaksiyon puanı
7
çıksında bi test edelim :D

dadaist

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Şuna ''Milli İşletim Sistemi'' deyip durmayın ya. Linux'ü diğerlerinden ayıran özellik özgür ve esnek olması. Modifiye edildi diye 'Milli' olmuyor.

karavali

Asistan
Reaksiyon puanı
1
pardus 11 kullandım alsında dahada kullanırdım abim ısınamadı şu bilgisayarı düzelt lem dedi patlattı bi tane :D ama gene yüklicem :D antivürüs programı kullanmaya son :D

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
güzel haberler ama önemli olan pardus 2013 sürümünün çıkması değil devamının sağlanması.
bu konuda gerekli önlemler alınmalı ve yapılacak ne varsa masaya yatırılmalıdır.
yoksa pardus 2013 belki çıkar ama önemli olan 2014, 2015 yani geleceğinin garanti altına alınmasıdır.

SoLidBurn

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Arkadaş ne Pardus imiş bir türlü tutunamadı. Ubuntu'nun Mint'in Debian'ın bu kadar destekçisi takipçisi var Pardus adına bahsedilen mevzulara bakın. İndirip kullanmaktan başka elimizden bir şey de gelmiyor ki..

sharlk

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Şuna ''Milli İşletim Sistemi'' deyip durmayın ya. Linux'ü diğerlerinden ayıran özellik özgür ve esnek olması. Modifiye edildi diye 'Milli' olmuyor.

bende katılıyorum linux'ü modifiye edip sonrada milli denemsi çok saçma ne zaman kendi işletim sistemimiz baştan sıfır yapılır o zaman milli diyebiliriz.

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
2009.2'yi kullanıyorum hala.

2013'ü merakla bekliyorum. :)

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Devletin desteklediği Pardus Debian tabanlı olarak çıkacak ama pisili pardus çatallama oldu.

Öyle olursa iyi halihazırda bir sürüm falan varmı debian taban lı indirip demeyelim hem herşeyi ile Türkçe destek olan bir site olur hem debian ın bol paket olayı Süper olur hani.

sonageldik

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
Devletin desteklediği Pardus Debian tabanlı olarak çıkacak ama pisili pardus çatallama oldu.

Pardus üretilegeldiğinden beri pisi tabanlıdır. Öncesinde bir debian yada başka bir sistemmi vardı ki çatallama olsun. Bir gövde lazım çatallanması için. Debian bir Pardus yokki pisi ondan çatallansın. Bunlar önemli detaylar, bu işleri kavrayıp yazalım, burada insanlar bunları okuyup bilgi ediniyorlar.

Bu arada bireysel sürüm debian tabanlı bir pardus çıkmayacak, çalışma çuvallamış haberiniz olsun. Bir tane Pardus var o da geliştiriliyor, asla durmayacak. Yukarıda bir arkadaşın dediği gibi insanlar Pardus'u öldürmeye ne kadar da hevesli, mantığım almıyor, üzülüyorum.

Tübitak debian tabanlı bir Pardus çıkarırsa o .pisi tabanlı Pardus'tan çatallanmış olacak. Çıkarabilirlerse oda çıksın, dert değil. Sadece detayları kavrayalım, bilgilenelim, .pisi ye çatallanmış diyerek gaf yapmayalım.

Buyrun wiki sayfalarına da bakalım:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Pardus
http://tr.pardus-wiki.org/Pardus

Rauros

Asistan
Reaksiyon puanı
0
[MENTION=283185]sonageldik[/MENTION] internette Pardus Çatallanıyor adlı haberlerden dolayı çatallanıyor dedim.Ayrıca ben çatallanmayı pro.destek olmadan kişiler tarafından geliştiritilmesi diye biliyorum yanlış mı biliyorum ya da benim bildiğime ne deniyor .

Öyle olursa iyi halihazırda bir sürüm falan varmı debian taban lı indirip demeyelim hem herşeyi ile Türkçe destek olan bir site olur hem debian ın bol paket olayı Süper olur hani.
http://www.kurumsalpardus.com/index.php/pardus-deb-indir.html
var ama kullanılamıyor linkler hazırlanıyormuş

sonageldik

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
Çatallanma başka bir türev için yola çıkılmasıdır. Mesela chakra-manjaro-bridge vb... diye devam eden dağıtımlar Arch Linuxtan çatallanmıştır. Bunları çatallayıp geliştiren profesyonel, resmi yada gönüllü olmuş fark etmez.

Debian tabanlı bir Pardus çıkarırlarsa bu Pisi'den çatallanmış olur. Bu işin mantığı tabi. Test için bırakılan debian sürümler çatallama değildi, sadece Pardus duvarkağıdı konulmuş debian6 idi.

O sitedeki ölü linklere gelince.. sanırım ölü kalacaklar, en azından bireysel için ben öyle öngörüyorum, duyumlar bu yönde....

blgram

Profesör
Reaksiyon puanı
18
pardus şöyle telefonlar için isletim sistemi çıkartsın da yükleyelim. ama özgün bir şeyler olsun. :) valla biraz güzel olursa android vaz geçer siler pardus yüklerim. :) biliyorum zor ama hayal ettim bir anlığına.

digiogi

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bir ara da Turkix vardı. Arkasında büyük bir maddi destek olmayınca unutuldu gitti. Umarım Pardus da böyle olmaz. Bugün Ubuntu'nun saçmalamasına rağmen ayakta olmasının tek nedeni var Canonical'ın maddi desteği...

beybug

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İlk sürümünden beridir tanıyıp kullandım.Okulun teknoloji sınıfına(bilgisayar odası da deniliyor), kendi sınıfıma dahi kurdum.Öğrencilerim çok beğenmişlerdi.Müthiş bir hevesti o günler.Yaptıklarımız sadece okulda kaldı,evdeki pc'lere taşıyamadık.Şunu öğrendik;Bill amca yılda bir kaç kez ülkemize gelmeye başladı,en yetkililerimizle görüşmeler yaptı.içeriği bilmiyorum ama;Ülkemizde bilgisayar derslerinin-kurslarının tam anlamıyla "windows kursu" olduğuna ikna oldum.Devlette kullanılan belkide milyonlarca bilgisayarın işletim sistemi masraflarını düşünür müsünüz?Çoğu makinalara win8 kurulmaya başladı bile.Pazar tatlı,pazar geniş,pazar acımasız.Pardus'un bu pazarda sadece gönüllülerce desteklenmesi günü bile kurtarmaya yetmeyecek gibi görünüyor.Ya Tübitak sahiplensin ya da şirketleşsin,Bırakın adında "milli" kelimesi olsun,"linux milli olamaz özgürdür" falan tartışmayın En azından "bizim" diyebileceğimiz pardusumuz olsun.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Debian tabanlı Pardus 2012 RC çıktı. Kullanılabilir durumda, internet araması ile haberlerini okuyabilirsiniz. Dış sitelerde incelemiş.

thex

Asistan
Reaksiyon puanı
0
göz bebeğimizi ne hale getirdiler :( inş çıkar en kısa sürede

mhmtabi

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Pardus_Anka ekibinin özverili çalışmaları sonucu orijinalliğini koruyan Pardus kalıbı yakında yayınlanacak.
Hangi amaca hizmet ettikleri bilinmeyen (aslında çok iyi bilinen) Tübitak bünyesindeki sorumluların çıkarıp unuttukları Debian tabanlı sisteme de yazık oldu bu arada...