Pardus 2011 beta

serkans1

Asistan
Reaksiyon puanı
13
Pardus 2011 Beta Yayınlandı
pardus-2011.jpg
Pardus 2011'in kararlı sürümü için önemli bir adım olacak beta sürümü, hem 64 hem de 32 bit mimariler için Çalışan ve Kurulan görüntüler olarak sunuldu. Pardus 2011 Sürüm Yöneticilerinden Gökçen ERASLAN'ın geliştirici listesine attığı iletiyle Pardus 2011 Beta sürümü duyuruldu.
Hatırlayacağınız üzere, ikinci alfa sürümü 16 Eylül'de duyurulan Pardus 2011'in beta sürümünün çıkış tarihi YALI, PiSi ve diğer altyapılardaki köklü yeniliklerin daha iyi test edilebilmesi için 14 Ekim'den 21 Ekim'e alınmıştı. Böylece beta sürümünde Pardus 2011'ye eklenen pek çok yenilik kararlı bir yapı almış durumda.

Beta'da Bizleri Neler Bekliyor?

Şimdi, Gökçen ERASLAN'ın mesajından bu sürümde bizleri bekleyen yeniliklere ve özelliklere hep beraber bakalım.

Uygulama Çeşitliliği

• Görüntülere Alfa 2 sürümünden bu yana, 150 yeni paket ve 633 güncelleme dâhil edildi.

Pardus Teknolojilerindeki Yenilikler

• YALI, LVM/RAID desteği ve disk bölümlendirme ekranıyla yepyeni bir arayüze kavuştu. Pardus 2011'de sunacağı özellikleri tam olarak sağlar durumdaki YALI, her zamanki gibi kolay, kararlı ve hızlı.
  • Açılış ekranı, Pardus 2011 ile birlikte baştan aşağı yenilendi. 2011 sürümü, Plymouth teknolojisiyle daha zengin tema desteği ve daha yetenekli animasyonlar sunuyor. Playmouth'un nasıl bir şey olduğunu şimdiden görmek istiyorsanız YouTube üzerinden görebilirsiniz. Pardus 2011 için kendi yaptığınız özel Plymouth temalarını kullanmak isterseniz Google üzerinden bulabileceğiniz pek çok nasıl belgesinden nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz. Şuradaki birkaç yazı ilgilinizi çekebilir bu konuyla ilgili. Siz de Pardus üzerinde aldığınız açılış ekranlarını video paylaşım siteleri üzerinden paylaşarak Pardus 2011'i henüz kurmamış olanların bu yeniliği görmesini sağlayabilirsiniz.
  • Paket Yöneticisi arayüzünde yapılan bazı yenilikler ve efektlerin yanı sıra PiSi altyapısında yapılan iyileştirmelerle çok daha hızlı paket güncelleme ve kurulumu gerçekleşiyor.
  • 2011 sürümü kullanıcı isteklerinden paket puanlama ve uygulamaların ekran görüntülerinin gösterilmesi için gereken altyapı bu sürümle birlikte kullanıma giriyor. İçeriğin hazırlanacağı web arayüzüyle ilgili çalışmalar sürüyor.
pardus2011beta-paket-yoneticisi.png

KDE 4 Masaüstü Ortamı

• Pardus'un öntanımlı masaüstü ortamı KDE, 4.5.2 sürümüyle geliyor. Bu sürümde KDE masaüstü ortamının en önemli bileşenlerinden Plasma, dosya yöneticisi Dolphin, masaüstü efektleri ve daha pek çok uygulama, yapılan pek çok hata düzeltmesi ve iyileştirmeyle daha kararlı, hızlı ve yetenekli hale geldi.
pardus2011beta-masaustu.png

• Masaüstü kullanıcılarının sıkça kullandıkları çoklu ortam oynatıcısı Amarok, tarayıcı arayüzü Skanlite, torrent istemcisi Ktorrent, video oynatıcı SMPlayer gibi uygulamalar beta sürümde kurulum görüntüsüne dahil oldular.
pardus2011beta-ktorrent.png

Yeni ve Güncellenen Uygulamalar

• Firefox, yeni kararlı sürümüne hızla yaklaşıyor. 4.0b8pre sürümü hem tarayıcı ve eklenti yönetimi arayüzünde iyileştirmeler, hem de sekme gruplama, bilgisayarlar arası yerimi, parola ve tarih eşleştirme gibi birçok yeni özelliği sunuyor. Geliştiriciler için önemli özelliklerin başında da HTML5, CSS3 ve WebM gibi teknolojilerin desteklenmesi geliyor.
pardus2011beta-firefox.png

• İnternet tarayıcısı olarak Firefox dışındaki alternatifleri tercih eden kullanıcılar için Chromium ve Rekonq gibi uygulamalar da hazır bekliyor. Çıktığı günden bugüne popülerliğini sürekli artıran Chromium, Pardus kullanıcılarının çok istediği uygulamalardan biriydi.
pardus2011beta-chromium.png

• Kullanıcılar, Pardus 2011'de ofis ihtiyaçları için OpenOffice.org'un özgür bir proje olarak devamı niteliğindeki LibreOffice'i, Türkçe yazım denetimi, eklentiler ve uyumluluk gibi konularda Pardus geliştiricilerinin iyileştirme ve özelleştirmeleriyle deneyebilecekler.
pardus2011beta-libreoffice.png

• Sistem Ayarları artık Wacom tablet, Touchpad ve Bluetooth aygıtlarını da ayarlayabiliyor. Yeni bilgisayarları olan kullanıcılar için Linux çekirdeğinin 2.6.36-rc7 sürümü güncel donanımlar için destek sağlıyor.
pardus2011beta-bluetooth.png

Beta Bizden Neler Bekliyor?

Pardus 2011'in kurulabilir görüntülerini buradan, doğrudan DVD/USB üzerinden çalışan görüntülerini ise şuradan indirebilirsiniz. İndirdiğiniz görüntüleri doğrudan bilgisayarınız üzerinden kurup kullanmaya başlayabileceğiniz gibi, sanal bir bilgisayar üzerinden de deneyebilirsiniz.
Son olarak, bu Beta'nın bir "deneme sürümü" olduğunu söylemekte fayda var. Pardus 2011 ile çalışmaya başlayan tüm kullanıcılarımızın karşılaştıkları eksiklik ve sorunları Hata Takip Sistemi üzerinden Pardus geliştiricilerine bildirmeleri ve Test Ekibi'ne katılmaları, daha iyi ve kararlı bir Pardus 2011 için son derece önemli.

2011 beta hayırlı olsun:clap:

kaynak:
http://www.ozgurlukicin.com/haber/pardus2011-beta-yayinlandi/

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Hayırlı olsun.
Sabaha kadar kurup bakarım herhalde..

rozabay

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Kökten çıksın kurarım. Beklemekte yarar var :)

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Benim için önemli bir gelişme olan LibreOffice paketi. 3.3 sürümü ile gelecek.
Tabi bir de KDE 4.5 düzeltmeleri ve geliştirmeleri var.
KDE 4.5 daha etkin kullanılabiliyor ve arayüzü daha sevimli.
PiSi'nin de hakkını yemeyelim. Kendine gelmeye başladı yavaş yavaş...

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
İşte yeni başlayanlara önereceğiniz bir dağıtım....
Artık şu debian çakmasını özendirmekten vaz geçersiniz...
Pardus 2011 kullanın korkmayın:d:d

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Hemen bir inceleme yazılmış.

Pardus-Linux-2011-Beta-Comes-With-KDE-SC-4-5-2-2.jpg

Pardus Linux 2011 Beta Comes With KDE SC 4.5.2
,

Gökcen Eraslan announced last night, October 21st, the immediate availability for testing of the Pardus 2011 Beta Linux-based Turkish operating system.

Pardus Linux 2011 Beta was made available as a Live and Installation images for both 32-bit and 64-bit architectures. It includes a revamped YALI installer with an easy-to-use user interface, HDD partitioning, and support for LVM/RAID.

KDE Software Compilation 4.5.2 is also included in the new Pardus Linux 2011 Beta, as well as a revamped boot splash powered by the Plymouth graphical boot manager.

Among other highlights of Pardus Linux 2011 Beta, we can mention:

· Linux kernel 2.6.36 RC7;
· Mozilla Firefox 4.0 Beta 8 Pre;
· Chromium web browser;
· LibreOffice office suite, with Turkish spell checking;
· Package Manager improvements (faster updates/installs);
· Package scoring and screenshot features;
· Lots of bugfixes.

"For a smooth installation experience, please verify the checksum of the ISO files after you have downloaded, use quality DVD's and burn them in low speeds."

"Keep in mind that this is a beta release and because of the fast development process, you will get massive number of package updates as more bugs are fixed. We'll be pleased to hear about bug reports and enhancement requests through product of 'Pardus 2011' in bugs.pardus.org.tr address." - said Gökcen Eraslan in the official release announcement.

The following known issues are present in Pardus Linux 2011 Beta:

· There are some bugs with the HDD partition shrink option in YALI;
· The time is not set correctly by YALI, sometimes;
· LibreOffice start in second run.

Download Pardus Linux 2011 Beta right now from Softpedia. Remember that this is a beta release and it should not be installed on production machines. It is intended for testing purposes only. Please report bugs to bugs.pardus.org.tr.
Pardus Linux 2011 Beta Comes With KDE SC 4.5.2

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Bu resim 2011'e değil, 2009 sürümüne ait. Uyanıklık yapmışlar ama neyse ilk inceleme ilk incelemedir. Veya inceleme yerine haber diyelim.

serkans1

Asistan
Reaksiyon puanı
13
sabah 2011 betayı kurdum
-kurulum esnasında türkçe seçmeme rağmen, kurulum süreci ingilizce devam etti.
-başlangıçta ses problemi yaşadım, ama konsola alsamixer komutunu vererek ayarlamaları yaptım ve sorunu hallettim.
- bir kere sistem kilitlendi ve sistemi tekrar başlatmak zorunda kaldım.

+ görsellik olarak beklediğimden daha iyiydi.
+ ses hariç donanımsal olarak hiç sorun yaşamadım.
+ kurulum süreci oldukça kısaydı.

birde ekran görüntüsü paylaşayım:)

Uploaded with ImageShack.us

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Hemen de özelleştirmişsin Pardus'u, 2-3 saat uğraşmışsın kurcalamışsın anlaşılan.
PiSi'yi nasıl buldun? Hız, görsellik ve kullanışlılık açısından?

serkans1

Asistan
Reaksiyon puanı
13
Hemen de özelleştirmişsin Pardus'u, 2-3 saat uğraşmışsın kurcalamışsın anlaşılan.
PiSi'yi nasıl buldun? Hız, görsellik ve kullanışlılık açısından?

görsellik olarak herşeyiyle (pisi dahil) beklediğimden iyiydi. piside gayet hızlıydı. 2-3 dakikada güncelleştirmeler kuruldu, yanlış anlamadıysam şu an contrip deposu mevcut değil, skype programını depoda bulamadım. daha karıştırmaya devam ediyorum. fb-gs maçına kadar biraz daha kurcalayacağım, tekrar bir inceleme geçerim :)

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
şu pardusa kde yanında hazır kurulu gelen ufak bir masaüstü falan da ekleseler güzel olacak...
ama adamlar "beğenmeyen yemesin modun da..."
gene de pardusu önermeye devam...

serkans1

Asistan
Reaksiyon puanı
13
youtube girememe sorununu halledemedim, host dosyasını değiştirdim, forumları alt-üst ettim olmadı. ağ programı farklı geldi biraz.

uzun süredir ubuntu ile gnome kullanınca kde tuhaf geldi bu arada. neyse artık derbi havasına girmek gerek, pazar pazar 4-5 saat pc başında geçti yine :D

Ugurcan377

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
farklı masaüstü desteği var pardus'unda ona ayrı dağıtım hazırlayacak kadar büyük bir topluluğu yok (kubuntu,xubuntu gibi)

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
farklı masaüstü desteği var pardus'unda ona ayrı dağıtım hazırlayacak kadar büyük bir topluluğu yok (kubuntu,xubuntu gibi)

en başta şunu ifade edeyim;ayrı bir dağıtım oluştursunlar demiyorum:)
msjımı tekrar oku...

Ugurcan377

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
zaten birden fazla masaüstü entegre gelen dağıtımlar 2 elin parmaklarını geçmiyor ama pardusun bazı bileşenlerinin kde bağımlılığından kurtulması gerekiyor orası öyle

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
zaten birden fazla masaüstü entegre gelen dağıtımlar 2 elin parmaklarını geçmiyor ama pardusun bazı bileşenlerinin kde bağımlılığından kurtulması gerekiyor orası öyle

komple KDE4 üstüne kurulu bir sistemin bazı bileşenlerini kde bağımlılığından kurtarabilmek için benzerini yada daha iyisini yazabilmek gerekmekte bence...
o kişi-kişilerde Türkiyede durmazlar,durmamalarıda gerek.
ve bana kalırsa asıl gnome bağımlılıklarından kurtarmak gerek artık,sistemde gnome libleri ile çalışan uygulamalar var

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
Gnome Ahtapot gibi her dağıtımı sarmış durumda

Xfce ve Lxde masaüstleri gnome tabanı kullanmakta

serkans1

Asistan
Reaksiyon puanı
13
sonunda yasaklı sitelere girememe olayını hallettim, yeni bir ağ profili oluşturdum ve açık dns'leri ekledim, tek sorun açılışta ilk ağ profili başlıyor, daha sonra ben oluşturduğum ağ profilini seçiyorum, onunda basit bir çözümü vardır ama ben bulamadım. dikkatimi çeken daha önce pardusta bu ayarlar ile hiç uğraşmadan açık dns adresleri öntanımlı oluyordu, ama 2011 betada böyle olmadı, belki kararlı sürümde bu hallolur.
shoutcat radyo yayınlarını amarok ile dinlemek için o kadar uğraştık :)

yanlız Türk radyolarını shoutcast ta bulamadım, ayrıca bir Türkçe radyo yayınları script'i indirip öyle dinliyorum, Amarok ta shouthcasta Türk radyolarını eklemenin daha kolay bir yolu yok mu???

ekleme: internette video izlerken 1-1:30 dakikadan sonra sorun oluyor, videolarda takılma ve donma oluyor. acaba 64 bit yüzünden mi??? 32 bit yükleyip kullanan arkadaş varsa böyle bir sorun yaşadı mı???

ramazankocak

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
2011 kurulumunu yeni bitirdim. ancak ses yok bu alsamixeri nasıl ayarlarız. bilen var mı

serkans1

Asistan
Reaksiyon puanı
13
dostum ben 4-5 gün öce kaldırdım, ses sorunu bende de vardı,

alt+f2 bas, çıkan pencere konsole yaz,
konsolda su komutunu gir sonra şifreni yaz.
sonrada alsamixer yaz, çıkan pencerede f6 ile ayarlamaları yapabiliyordun, bilgisayarımdan kaldırdım, hatırladıklarım bunlar.

dadaist

Profesör
Reaksiyon puanı
8
sen kaldırdın ben şimdi yüklüyorum bakalım 1 saate yorum yazarım. günlük sürümünü indirdim. birazdan kuracağım.

edit: Pardus günlük iso'yu usb ile kurdum. indirmem yüklemem toplamda yarım saat sürdü. Hız olarak kde ortalamalarının üzerinde gibi geldi. Birçok uygulama daha geçen ay yeni çıkan Ubuntu'dan güncel. Rekorq ve Amorak'ı hep duyardık ikisi de gayet başarılıymış. Tek eksik özelleştirmeler konusunda hala çok yavan. Kde masaüstü olmasına rağmen gnome daha zengin bu konuda. Bence cairo-dock depolarında olmalı bir an önce. Pidgin'i kurdum hemen. Thunderbird kurulabilir depolardaydı ama depo yöneticisi aktif ettikten sonra kurmadı bir türlü. bug mu var bilmiyorum. Masaüstü eklentilerine hiç ısınamadım eskiden beri KDE'nin. Pisi kullandığından bir şaşırıyorsun başta. Sanırım 30 küsüre çıkmış geliştirici sayısı ve önümüzdeki süreçte artacakmış da belki o zaman depolar ve diğer özelleştrmeler hızlanır. Performans olarak 2009'dan çok çok iyi ve kararlı sürümünün betadan daha hızlı olacağını söylüyorlar ki bu tüm diğer KDE ler içinde uluslararası olarak da bir sıçrama gerçekleştirebilir. Gnome tercih eden biri olarak yine de memnun kaldım. Eskiden ulusal işletim sistemi pazarlaması sistemin önündeydi. şimdi tersine dönmeye başlamış olmasına sevindim.

@hitaf

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bi Kde hayranı olduğumdan benim için pek bişey farketmiyecek.:)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Hala KDE ve Xfce dışında bir masaüstüne destek vermiyorlar.

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Hala KDE ve Xfce dışında bir masaüstüne destek vermiyorlar.
Xfce'e resmi olarak destek yok. Bunu yanında Enlightenment ve LXDE , Gnome masaüstleri için kurulum paketleri mevcut.
Ama şu an için sadece gönüllülerin desteği ile ilerliyor. Resmi destek sadece KDE için var.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
komple KDE4 üstüne kurulu bir sistemin bazı bileşenlerini kde bağımlılığından kurtarabilmek için benzerini yada daha iyisini yazabilmek gerekmekte bence...
o kişi-kişilerde Türkiyede durmazlar,durmamalarıda gerek.
ve bana kalırsa asıl gnome bağımlılıklarından kurtarmak gerek artık,sistemde gnome libleri ile çalışan uygulamalar var

Neden durmasınlar ki, Tübitak'ın şu an ki başlangıç maaşı ve ekstra ödemeleriyle, piyasanın çok üstünde olduğunu hatta sundukları olnaklarında çok güzel olduğunu belirtmek isterim. :)

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Bugün Pardus 2011'i Virtualboxta kurdum ve daha BismiAllah demeden KDE çöktü. Üzüldüm açıkçası. Çünkü KDE kullanabileceğim Opensuseden sonra ikinci dağıtım olacaktı benim için, tabi Pardus Gnome çıkıncaya kadar.