Pardus 2011 beta grub sorunu

seckyn

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Merhaba arkadaşlar pardus 2011 i kurdum ama bir sorun var pardus açılmadan direk ubuntu açılıyor :( Kurulumda bir hata yapmadım gibi geliyor. Pardusu usb den kurdum şurdakine benzer şekilde usb ye yazdırdım problem bundan dolayı olabilirmi ?
Birde bu pardusu ubuntu grubuna nasıl ekleyecem ?

seckyn

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Yardımların için teşekkürler evowinds sorunu giderdim sonunda :D (Tabi sorunu gidermek için harcadığım süre kurulumdan daha uzun sürmesi kötü oldu biraz :blink: )
Sorunu nasıl çözdüğüme gelince ubuntu grubuna
Kod:
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry "Pardus 2011 Beta (on /dev/sda7)" {
    insmod part_msdos
    insmod ext2
    set root='(hd0,msdos7)'
    search --no-floppy --fs-uuid --set 3e2102c7-f755-4702-b679-b0ac59a7ff8f
    linux /boot/kernel-2.6.36-145 root=UUID=3e2102c7-f755-4702-b679-b0ac59a7ff8f resume=/dev/sda5 quiet splash mudur=lvm
    initrd /boot/initramfs-2.6.36-145
}
### END /etc/grub.d/30_os-prober ###
bu bilgileri girince sorun düzeldi (Tabi bunu yazmak kısa ama birşeyden anlamayınca hepsini değiştirip aç kapa yapmak. Yok bunuda değiştireyim demek uzun sürüyor :D

İlk gözlemlerim pardus 2011 beta olmasına rağmen bence pardus 2009 2 den çok daha üstün
İlk olarak ses sorunu yaşamıyorum bu da beni çok mutlu etti

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
seckyn aynen pardus 2009 beni kendisinden sogutmustu ses den dolayi bunda hic bir sorun yok sükür

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
2011 çok farklı arkadaşlar, küsenler tekrar geri bile dönüyor. Daha fazlasını da kendi performans ile kazanacağına eminim.ı

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Pardus Kurumsal sürümü daha çok sevdim.

Grub sorununa gelirsek, ben şu yöntemi tercih ediyorum:,
Grub yükleyiciyi ilk yüklediğim dağıtım ile bir defa yüklüyorum.
Startup Manager (sudo apt-get install startupmanager) yoksa yüklüyorum
2., 3. dağıtımların grub yükleyici veya önyükleyicilerini yüklemiyorum,
Düzenlemeyi startup manager ile ilk dağıtım içinden yapıyorum...

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
@rise;
sanırım burada ubuntu ve pardus çekişmesi var. grub ile alakalı değil. :D

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Önce Ubuntu yüklersek sorun kalmaz.
Pardus' u kurarken önyükleyici yüklemeyiz.
Ardından Ubuntu' yu açıp startup manager' dan Pardus' u gösteririz, gruba ekleyip sırasını belirleriz.

Gördüğünüz gibi ne çekişme kaldı, ne tartışma :D

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Aslında diyorum, güzel bir Linux kurulumu makalesi mi hazırlasak, ne, nasıl, niçin, ne zaman, ... tarzı soruları da kapsayan?
Mesela Ubuntu+Windows ABC+Pardus kurulumu, Grub düzenlemesi, bölümleme ve yer ayırma nasıl ve ne kadar yapılır vs....

WaylandIZMIR

Asistan
Reaksiyon puanı
69
Pardus 2011 kurarken, grub kurmak istemedim ve sonuç hüsran. Pardus 2011 grubsuz yüklenince hata verip açılmıyor.
Bu hatayı bildirmedim. İlgilenen arkadaşlar bildirebilir veya deneyebilirsiniz..

serkans1

Asistan
Reaksiyon puanı
13
ben dün windows 7 ve ubuntu 10.10 kurulu olan bilgisayarıma pardus 2011 kurdum ve açıldığında grub ekranında windows 7 ve pardus vardı, ubuntu KAYIPTI :) nette biraz gezinince şöyle bir çözüm buldum ve denedim, sonuç ubuntu da gruba eklendi :)

Pardus Grub’una Ubuntu 9.10 Ekleme
Ubuntu 9.10 Grub 2 kullandığı için Ubuntu 9.10 Grub’undan Pardus’a girerken bazı problemler çıkabiliyor.O yüzden bu yazıda Pardus Grubuna Ubuntu 9.10 eklemeyi göstereceğim.Ubuntu kurduktan sonra Pardus 2009 Cdsini Kurtarma modunda başlatıp,ileri-ileri diyerek Pardus grubunu kuruyoruz.
1.png

Daha sonra bilgisayarı yeniden başlatıp Pardus’a giriyoruz.Ev dizini veya herhangi bir klasörü açarak dosya yöneticisi Dolphin’i de açmış oluyoruz.Sol taraftaki aygıtlardan Ubuntu’nun kurulu olduğu disk bölümünü buluyoruz ve boot/grub/grub.cfg dosyasını açıyoruz.Dosyada “menuentry “Ubuntu, Linux 2.6.31-14-generic” satırını buluyoruz.
ekran-goruntusu10.png

Sonra Uygulamalar/Sistem menüsünden Açılış Yöneticisini açıyoruz.Gruba yeni bir sistem ekleyeceğimiz için Yeni Ekle/Linux diyerek Ubuntu ile ilgili bilgileri ekleyeceğimiz pencereyi açıyoruz.
Başlık kısmına Ubuntu’nun Grub ekranında görüneceği ismi yazıyoruz.
Disk kısmına Ubuntu’nun kurulu olduğu disk bölümünü yazıyoruz.Bu bilgiye Ubuntu’nun grub dosyasındaki “menuentry “Ubuntu, Linux 2.6.31-14-generic” ile başlayan satırdan sonraki 4.satırda set root=(hd0,x) yazan kısımdan ulaşabilirsiniz.Açılış Yöneticisini ise “/dev/sdax” biçimimde yazmalısınız.
Çekirdek kısmına linux /boot/vmlinuz-2.6.31-14-generic satırındaki /boot/vmlinuz-2.6.31-14-generic adresini giriyoruz.
Ramdisk kısmına initrd /boot/initrd.img-2.6.31-14-generic satırındaki /boot/initrd.img-2.6.31-14-generic adresini giriyoruz.
Açılış Seçenekleri kısmına ise linux /boot/vmlinuz-2.6.31-14-generic satırından sonraki root= ile başlayan kısmı giriyoruz.
Bütün seçenekler doldurulduğunda bunun gibi bir görüntü elde edeceksiniz.
ekran-goruntusu9.png

Tamam’a tıklayıp bilgisayarı yeniden başlattığınızda Grub ekranında Ubuntu 9.10 eklenmiş olarak göreceksiniz.

kaynak:
http://linuxsever.wordpress.com/2009/11/03/pardus-grubuna-ubuntu-9-10-eklemek/

abbas-dehmen

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
serkans1 anlatım için teşekkür ederim. Pardus'un yeni çıkacak sürümünü Ubuntu ve Mint'in yanına kurmayı düşünüyordum. acaba pardus 2011 de yine grupu bu şekilde düzenlememiz gerekecek mi? yoksa Pardus 2011 de Grub 2 mi kullanılacak?

serkans1

Asistan
Reaksiyon puanı
13
serkans1 anlatım için teşekkür ederim. Pardus'un yeni çıkacak sürümünü Ubuntu ve Mint'in yanına kurmayı düşünüyordum. acaba pardus 2011 de yine grupu bu şekilde düzenlememiz gerekecek mi? yoksa Pardus 2011 de Grub 2 mi kullanılacak?

rica ederim, anlatımı bende belirttiğim başka bir kaynaktan almıştım, asıl teşekkür ona :)

sorduğun konu ile ilgili açıkçası çok bir fikrim yok, dikkat ettiysen paylaştığım bilgi ubuntu 9.10 ile ilgili, pardus kurulduğu zaman tüm ubuntu sürümlerini gruba eklemiyor mu bilemiyorum. ama windowsu gruba eklemede şimdiye kadar ben hiç sorun yaşamadım. bu konuda daha bilgili bir arkadaş var ise yardımcı olabilir.

grub2'nin 2011 de gelip gelmeyeceği ile ilgili
http://www.ozgurlukicin.com/forum/yeni-fikirler/17694/?page=1
burada tartılmışılmış ve son yazan cümle
"2011'de bu olmayacak. Gerçekleştirilmeyecek olarak işaretliyorum." şeklinde.

abbas-dehmen

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
verdiğiniz adresdeki bilgileri okudum. anlaşılan grub2 gelmeyecek. br üstte anlattığın yöntemi öğrenmekte fayda var.

gelgel

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
evet aynen.. vs... ile birlikte bu pardusu windowsun yaninda kurmak istiyorum.... kendim de pek yapabilecek gibi degilimse deneriz mi?... söle pratik ist. anadolu yakasinda bir uzmanina kurdursam diyorum tsk.

serkans1

Asistan
Reaksiyon puanı
13
evet aynen.. vs... ile birlikte bu pardusu windowsun yaninda kurmak istiyorum.... kendim de pek yapabilecek gibi degilimse deneriz mi?... söle pratik ist. anadolu yakasinda bir uzmanina kurdursam diyorum tsk.
avrupa yakası deseydin gelirdim. ama sende yapabilirsin kurulumu, biraz forumları karıştır, çok güzel anlatımlar var.

Nasıl:Pardus 2009 Kurulumu

http://www.pardus-linux.org/indir adresinden Pardus 2009 Kurulan CD'yi indirdikten sonra Pardus CD'si Yazmak makalesini okuyarak Pardus Kurulum CD'nizi oluşturun. Ardından bilgisayarı CD'den başlatın.

Pardus 2009 Kurulumuna hoş geldiniz.

Yukarıdaki resimden de anlaşılacağı gibi, bu kurulum belgesi Pardus 2009 Alfa ile hazırlanmıştır. Kararlı sürüm ile bir değişikliğe gidilmeyeceğini düşünerek rahatça okuyabilirsiniz.
Bilgisayar CD'den açıldıktan sonra karşılaşılan GRUB ekranında yukarıdaki gibi 4 seçenek bulunmakta. Bu seçenekler :
Pardus 2009 Kurulum adımlarına başlar
Kurtarma Sistemi Sistem açılmıyorsa, GRUB bozulmuş ya da silinmişse onarmak için kullanılır.
Sistemi Sabit Diskten Aç Bilgisayarı sabit sürücüden başlatır
Bellek Testi Kurulum için belleği denetler
Donanım Bilgisi Bilgisayarın donanımlarını denetleyip listeler
Pardus 2009 kurulumu için ilk seçeneği seçip yola devam ediyoruz.

Yukarıdaki ekran kullanıcıdan lisans şartlarını kabul etmesini ister. Lisans şartlarını kabul edip ilerledikten sonra aşağıdaki ekran kullanıcıyı karşılar.

Burada, kuruluma başlamadan önce CD'nin doğru yazılıp yazılmadığı denetlenebilir. Kurulumun yarıda kalmaması için CD doğruluğunun denetlenmesi ve CD doğru yazılmışsa kuruluma devam edilmesi tavsiye edilir.

Ardından klavye ayarlarına geçilir. Bu bölümden kullandığınız klavye türünü seçebilir ve doğru çalışıp çalışmadığını denetleyebilirsiniz.

Saat ve tarih ayarları yapılır.

Yukarıdaki ekrandan kullanıcı ekleme işlemleri yapılır. Pardus 2009 ile gelen yeni bir özellikle kullanıcılara şifre sorma/sormama özelliği bu bölümden ayarlanabilmekte. Ayrıca bu bölümden kullanıcılara yönetici yetkisi verilebilmekte.
Bilgisayar açılırken doğrudan bir kullanıcının hesabının açılması istenirse, kullanıcı eklendikten sonra yukarıdaki gibi otomatik giriş kullanıcısına oluşturulan kullanıcı eklenir.

Bu bölümden bilgisayarın yönetici şifresi ve bilgisayarın adı ayarlanır. Yönetici yani root kullanıcısı bilgisayarda her türlü işlemi yapabilmektedir.

Ardından sabit sürücünün bölümlendirilmesi / biçimlendirilmesi aşamasına geçilir. Bu bölümde otomatik biçimlendirme seçilirse Pardus 2009 kendiliğinden biçimlendirme işlemine geçer.

Eğer elle biçimlendirme seçilirse, kullanıcı sabit sürücüsünü çeşitli bölümlere ayırabilir. Bu bölümler :
Takas(Swap) Alanı Takas alanı, bilgisayar kullanımında Ram yetmediği durumlarda sabit sürücünün bir bölümünün Ram gibi davranmasını sağlar. Sabit sürücünün başına kurulması hız açısından tavsiye edilir.
Pardus Sistem Dosyaları Pardus sistem dosyalarının kurulacağı bölümdür.
Pardus Kullanıcı Dosyaları İstenirse kullanıcı dosyalarının sistem dosyalarının bulunmayacağı ayrı bir sabit sürücü bölümünde saklanması için kullanılır. Windowsçası C: sürücüsünde sistem dosyaları varken D: sürücüsünde belgeleri saklamak gibidir. Bu bölümde kullanıcının tüm bilgisayar ayarları tutulur ve silinmesi durumunda sistem zarar görmez.
Genel Veri Saklama Bölümü Genel veri saklamak için kullanılır.
Bu ekrandan ayrıca dosya sistemi seçilebilmektedir.

Önyükleyici, bilgisayar açılırken işletim sistemlerinin başlatılmasını sağlar. GRUB adı verilen bu yazılım işletim sisteminin başlatılmasının yanında açılışta işletim sistemi seçmek için de kullanılır. İşletim sisteminin açılması için mutlaka bir önyükleyicinin olması gerektiğini hatırlatarak, ne yaptığınızı bilmiyorsanız önerilen olarak sabit sürücünün başına kurmasını işaretleyebilirsiniz.

Tüm işlemler bittikten sonra kurulum özeti ekrana yansıtılır ve olası hatalara karşı kullanıcı tarafından bu özet denetlenir. Herşey tamamsa kuruluma başlanır.

Yaklaşık 20-25 dakika sonra Pardus 2009'unuz hazır ;)

kaynak: http://wiki.pardus-linux.org/index.php/Nasıl:Pardus_2009_Kurulumu

windows ve pardus beraber kullanacaksan aşağıdaki resimdeki bölümde hayır diskimi kendim bölümlendireceğim işaretleyip, kurmak için ayırdığın harddiski seçip pardusu kurman gerekli
800px-Pardus2009-Kurulumu-10.png

matafleur

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Eğer kurulumu ıvırı zıvırı hepsini aynı bölümlemeye yazarsanız bu tarz sorunlar kaçınılmaz.Eğer çok sık işletim sistemi değiştiriyorsanız bootloader kısmını ayrı bir bölümlemeye yazdırın.Bu tarz sıkıntılardan da kurtulmuş olursunuz.

Aynı şekilde /home bölümünü ayrı bir bölümlemeye yazdırırsanız her kurulumda kullanıcı ayarlarınızı baştan yapılandırmanızı bir ölçüde kısaltmış olur.

Eğer I/O yoğun işlemler kullanıyorsanız ve bu squid vb yazılımlardan kaynaklı ise /tmp ve /var dizinlerini de flash disk üzerindeki ayrı bir bölümlemeye taşımanız diskinizin ömrünü uzatacak ve elektrik kesintilerinden doğacak olası sorunların da önüne geçecektir.

vs.vs.vs.