Pardus 2009 Alfa'dan Kareler

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Birisi teknik direktörmü neydi bi laf sölemişti içimizdeki irlandalılar diye buraya cuk oturdu o laf fazla kasmayacağım gece gece laf yerine gittiyse ne mutlu bana :)

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Tamam pardusun arkasında tübitak var...
Ancak pardus iyi ve kararlı bir dağıtım değil....
Pardus ekibinin askeri disipline ihtiyaçları var....

istanbultelekom

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Tamam pardusun arkasında tübitak var...
Ancak pardus iyi ve kararlı bir dağıtım değil....
Pardus ekibinin askeri disipline ihtiyaçları var....

O da olur inş. birgün ama tübitak "tsk" değilki asker yetiştirmiyoo...

Teknoloji yetiştiriyoo.. :cool:

mdkbet

Profesör
Reaksiyon puanı
89
pardus tabii ki %100 türk malı değil bunu geliştiriciler dahil herkes biliyor
arkadaş belli ki bilmeden yazmış niye bu kadar üzerine gittiniz anlamadım

istanbultelekom

Doçent
Reaksiyon puanı
5
pardus tabii ki %100 türk malı değil bunu geliştiriciler dahil herkes biliyor
arkadaş belli ki bilmeden yazmış niye bu kadar üzerine gittiniz anlamadım

Hocam bu yazı ile sen üstüme gelmiş oluyosun bilmeden yazmışım bilmesem SDN ye takılmam hadibakim.. :cool:

mdkbet

Profesör
Reaksiyon puanı
89
Hocam bu yazı ile sen üstüme gelmiş oluyosun bilmeden yazmışım bilmesem SDN ye takılmam hadibakim.. :cool:

bilerek yazdın yani ? bu daha fena :)
yanlış yazmışım demek bu kadar zormu üstüne gelmek gibi bir niyetim yoktu yanlış anladın

üzerine konuşulması gereken şey pardus 2009 ve yeni özellikleri
ancak orada %100 türk malı ve linux tabanlı gibi yanlış ifadeler olunca
seninde gördüğün gibi konudan uzaklaşılıyor.

aşkıtuğra

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Linux kullanmam...
Pardusla acı bir tecrübem var...
Ama Türk meselesinde söyleyeceklerim var...

Evet Pardus % 100 Türk Malıdır... O kadar...

Linux yabancılarınmış...
Çekirdek yabancılarınmış...
Alt yapı yabancılarınmış...

Olabilir gayet normal bu Pardus u Türk Olmaktan çıkarmaz...

Toyota Japon malı deriz...
Mercedes Alman malı deriz...
Renault Fransız malı...

Ama hepsinin alt yapısı aynı değil mi...
Hatta şekilleri bile genel hatlarıyla benzer değil mi?
Motorları aynı prensip ile çalışmıyor mu?
Kontrol panellerindeki simgeler standart değil mi...
Far işareti korna işareti hepsinde aynı değil mi?
Peki bu benzerlikler bu standartlar bunları ALman Fransız Japon olmaktan alıkoyuyor mu?

Pardus Türk Malıdır... Bunun aksini sadece içimizdekiler söyleyebilirdi onu da söylediler... Bir İngiliz in bir İtalyan ın Pardus Türk malı değil diyeceğini hiç sanmam.. sadece bizim içimizden çıkar iyi yapılan şeylere kulp takmak...

katılıyorum:thumbup1:

istanbultelekom

Doçent
Reaksiyon puanı
5
bilerek yazdın yani ? bu daha fena :)
yanlış yazmışım demek bu kadar zormu üstüne gelmek gibi bir niyetim yoktu yanlış anladın

üzerine konuşulması gereken şey pardus 2009 ve yeni özellikleri
ancak orada %100 türk malı ve linux tabanlı gibi yanlış ifadeler olunca
seninde gördüğün gibi konudan uzaklaşılıyor.

haklısın hocam.. polimiğe girmeyelim :)

bir daki konularımda bu söylediklerinizi dikkate alıcam saygılar sevgiler,

Allahın rahmeti üzerünizde olsun... :blush:

mdkbet

Profesör
Reaksiyon puanı
89
haklısın hocam.. polimiğe girmeyelim :)

bir daki konularımda bu söylediklerinizi dikkate alıcam saygılar sevgiler,

Allahın rahmeti üzerünizde olsun... :blush:

kırdıysam üzdüysem kusura bakma hocam
neyse konuya dönelim :)
kde4 e uzun süre dayanamadım o pencerelerin şeklinin habire kayması beni sinir etti ilk izlenim olarak çok iyi ama kullandıkça sorun çıkarıyor. benim ekran kartımla ilgili bir sorun olabilir tabi
özetle gnome güzel şey :) keşke gnome versiyonu da çıksa

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
Linux kullanmam...
Pardusla acı bir tecrübem var...
Ama Türk meselesinde söyleyeceklerim var...

Evet Pardus % 100 Türk Malıdır... O kadar...

Linux yabancılarınmış...
Çekirdek yabancılarınmış...
Alt yapı yabancılarınmış...

Olabilir gayet normal bu Pardus u Türk Olmaktan çıkarmaz...

Toyota Japon malı deriz...
Mercedes Alman malı deriz...
Renault Fransız malı...

Ama hepsinin alt yapısı aynı değil mi...
Hatta şekilleri bile genel hatlarıyla benzer değil mi?
Motorları aynı prensip ile çalışmıyor mu?
Kontrol panellerindeki simgeler standart değil mi...
Far işareti korna işareti hepsinde aynı değil mi?
Peki bu benzerlikler bu standartlar bunları ALman Fransız Japon olmaktan alıkoyuyor mu?

Pardus Türk Malıdır... Bunun aksini sadece içimizdekiler söyleyebilirdi onu da söylediler... Bir İngiliz in bir İtalyan ın Pardus Türk malı değil diyeceğini hiç sanmam.. sadece bizim içimizden çıkar iyi yapılan şeylere kulp takmak...

saçmalamışsın resmen GPL lisanslıdır herkesin malıdır bundan öte söylenecek hiçbirşey yok ama sadece %99 türk montajı diyebilirsin buna laf etmem

f16 ları nasıl biz üretmiyor sadece montajını yapıyorsak pardusta bunun aynısıdır Türk malı diye reklam yapıp sizin gibi körpe beyinleri kandırıyorlar boş gaz yani hava gazı

mdkbet

Profesör
Reaksiyon puanı
89
böyle linuxlu konular olunca gözlerim seni arıyor HapS :D
biraz ekşın lazımdı bu konuya neyseki geldin :)

SiyahBuzul

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Ne yazıkki şimdilik çok zavallı bir alpha 3-4 bilgisayara kurdum her ibirnde teker teker baktım açılması yaklaşık 5 dakika sürüyo, onun dışında bi ubuntu gibi asla olamaz.

windowsla karşılaştırmaya gelince, bence gerek yok ;)

SiyahBuzul

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Bu arada Türk yapımı diyen arkadaşlara;

Şimdi ben windows 7 nin dil dosyalarıyla oynasam mesela abuk subuk.
İşte mesela, kapat yazmasada, kepenkleri indir yazsa.

%100 türk yapımı mı olcak :D

Bişeyin %100 olması için sıfırdan inşaa edilmesi gerekir !

Yani mesela, kendi dilini geliştirsin ve onunla işletim sistemi yapsın. Linux-Unix ve benzeri şeyleri kullanmasın.

Ozaman görelim %100ü. Ama hikaye tabi, herkes yerini, bilecek. Biz yıllarca yatmışız, adamlar 20 yıldır çalışıo bu konularda. Öle 5 senede olcak işler değil bunlar. 2005te başlamakla olmuyo yani öle yüzde yüz falan.

alp061

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
pardusu windowla karşılaştırcak bir arkadaş arıyorum.. yani parusta olan windows (XP)de olmayan ya da windows'ta olup pardusta olmayan özellikler nelerdir.. pardus kullanmak istiyorum eğer pardusa geçersem şu an oynadığım oyunları orda oynayabilirmiyim ya da izlediğim film, müzik vs.. rahatlıkla dinleyebilirmiyim? kullandığım programları kullanabilecekmiyim word, powerpoint vs.. benzeri programlarada razıyım..

pardus 2008 i bir kere kurdum ama driver filan kuramayınca hemen kaldırdım?

bilen biri varsa açıklarsa iyi olur

Ubuntu 9.4 ile Windows 7 yi birlikte kullanıyorum, daha doğrusu arasıra windows 7 yi kullanıyorum. Boot sırasında seçim yapıyorum yapmazsam zaten ubuntu başlıyor.
Bilgisayarla windows la tanışanlar için zor alışıncaya kadar birçok kez yeniden kurdum, sanda windowsla birlikte kullanmanı tavsiye ederim.Biraz ilerleyince zaten windowsu kaldırırsın.
Güzel tarfı bütün programlar ücretsiz ve depolarda var.
Office yerine Open Office Org,
Outlook yerine Evolution (ayarlara dikkat Örnek: customer-smtp.one.com:2525 gibi olcak)
Bütün Voip programları nı Ekiga üzerinden kullanabilirsin, Ben uzun bi arama yaptım ayarları bulmakiçin ama malesef iş başa düştü ve onuda bugün hallettim VoipWise hesabım var ama Ekiga programından arıyorum
Rar,Zip hiç sorun değil,
Video izleme sorunu da yok Yüzlerce program Var,
Msn Live olmasada onlarca MSN-ICQ benzeri programlar var. Fazlalıkları var eksikleri yok,
Foto-video düzenlemek veya görüntülemek Windowstan çok daha kolay,
Sürücü sorunu ben yaşamadım, Sistemi kurduğum masa üstünde;Ana donanımın dışında Sapp.RADEON HD 3650 GDDR3 512Mb AGP - Creative SB Audigy2 Plat. - Kart okuyucu Kiti - USB Wireless - Fax Modem - Piranha Web Cam - Wireless Klavye & Fare.... gibi extralar var.
Oyunlara gelince 2 yaşında başlayarak herkese göre oyunlar ve eğitim programları var(Benim linuxa tanışmama 4yaşındaki kızıma oyun aramak sebep oldu Ben hiç oynamam-oynamadımda Age Of Empires III full hariç)
Dil sorunu yok hemen hemen bütün prugramlar her dilde mevcut,
Güncelleme desteği var
En önemlisi windows 7 veya XP nekadar hızlıolursa olsun Ubuntu nun yarısı kadar.
Sorun sadece depolar dışında Paketler(programlar) İndirip kurarken bazen zor oluyor, tabi başalngıçta ama Yüzyılın Einstein i google var.
Ubuntudan sonra Pardus u tavsiye ederim ilk onunla başlamıştım, Pardus hep birkaç ay arkadan geliyor mesela herkes 2010 sürümleri yayımlarken pardus hala 2009 u yayımlayacak Belki şimdi yayımlamıştır. Ama hakkını yememek lazım oldukça iyi.
HERŞEY ÜCRETSİZ VEDE YASAL

Bu arada Türk yapımı diyen arkadaşlara;

Şimdi ben windows 7 nin dil dosyalarıyla oynasam mesela abuk subuk.
İşte mesela, kapat yazmasada, kepenkleri indir yazsa.

%100 türk yapımı mı olcak :D

Bişeyin %100 olması için sıfırdan inşaa edilmesi gerekir !

Yani mesela, kendi dilini geliştirsin ve onunla işletim sistemi yapsın. Linux-Unix ve benzeri şeyleri kullanmasın.

Ozaman görelim %100ü. Ama hikaye tabi, herkes yerini, bilecek. Biz yıllarca yatmışız, adamlar 20 yıldır çalışıo bu konularda. Öle 5 senede olcak işler değil bunlar. 2005te başlamakla olmuyo yani öle yüzde yüz falan.

Seni siyah mantığınla gidersek Türk, Alman, İtalyan, Fransız, Brezilya futboluda yoktur. Çünkü İngilizlerin bulduğu futbolu yine ingilizlerin koyduğu kurallarla oynuyorlar.

Bu Adrese Bi Bak ama siyahlarından arınarak;http://en.wikipedia.org/wiki/Pardus_(operating_system)

Pardus is a Linux distribution developed in Turkey, as a product of the Pardus Project. It was named after the Latin (and scientific) name for the Anatolian leopard. It is reckoned as one of the most reliable operating systems.[citation needed] It is also very easy to use. Lots of daily used applications are in its standard package. Users do not need to have much computer knowledge to use it.
Developers

Pardus was started and is developed by Turkish National Research Institute of Electronics and Cryptology (UEKAE), which is under the Scientific and Technological Research Council of Turkey (TÜBİTAK).

İngilizcesini aldım çünkü dünya trafsız olarak böyle diyor.

istanbultelekom

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Seni siyah mantığınla gidersek Türk, Alman, İtalyan, Fransız, Brezilya futboluda yoktur. Çünkü İngilizlerin bulduğu futbolu yine ingilizlerin koyduğu kurallarla oynuyorlar.

Bu Adrese Bi Bak ama siyahlarından arınarak;http://en.wikipedia.org/wiki/Pardus_(operating_system)

Pardus is a Linux distribution developed in Turkey, as a product of the Pardus Project. It was named after the Latin (and scientific) name for the Anatolian leopard. It is reckoned as one of the most reliable operating systems.[citation needed] It is also very easy to use. Lots of daily used applications are in its standard package. Users do not need to have much computer knowledge to use it.
Developers

Pardus was started and is developed by Turkish National Research Institute of Electronics and Cryptology (UEKAE), which is under the Scientific and Technological Research Council of Turkey (TÜBİTAK).

Hocam harikasın süpersin destekcinim.. ;)

hellmarch

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Tabii ki Linux çekirdeği yabancılara ait ama bunun üstüne sistemi yazan Tubitak yani Türkler.

suyunsesi

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Hiç anlamam hiç kullanmadım hiç denemedim bile :) ama Pardus Türk yapımıdır diyebilirim. Çünkü yazdıklarınızın hepsini okudum. Mantığım P - A - R - D - U - S yabancının değil TÜRK'lerin yapımı bir işletim sistemi. Oyun motorunu kimden alırsan al ister Half Life 2'nin motorunu, ister Quake oyunun motorunu farketmez bu motorun üzerine kendi oyununu yaparsan Türk yapımı oyun olmaz mı? Hatırladığım kadarı ile eskiden %100 Türk yapımı oyunumuz olan PUSU da Quake 2 motorunun modifiyesi ile yapılmadı mı?

chimera

Dekan
Emektar
Administrator
Reaksiyon puanı
577
Konu işletim sistemleri bölümüne taşınmıştır. Konuları uygun bölüm ve kategori altında açmaya özen gösteriniz

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Bugüne kadar bir çok linux denedim. Pardus'un önceki sürümleri, Ubuntu 9.4 v.d. İnanın hiçbiri Pardus 2009 alpha kadar tat vermedi. Bence görsellik çok güzel olmuş, daha kararlı çalışıyor ve kullanımı daha da kolay olmuş. İtiraf etmem gerekirse önceki sürümleri kurduktan 2-3 gün sonra kaldırmıştım. Çünki kullanamamıştım. Şimdi bunu daha rahat kullanıyorum. PC'de Virtual olarak kurdum. 1GB ram verdim. Ona rağmen gayet rahat çalışıyor. Bunu beğendim. Ama bakarsanız halen windowstan vazgeçmek kolay değil. %100 yerli yapımdır da diyemeyiz elbet hala KDE gibi bir olayı kullanıyoruz çünki ayrıca geliştirici mühendis kadrosunda da onlarca yabancı var ama olsun. Sonuçta TÜBİTAK-UEKAE imzası var. İsmi yerli....Bu kadarı bile milli olmasına yetiyor. Şahsen en çok ta MacOS kullanmayı merak ediyorum:rolleyes:

hellmarch

Profesör
Reaksiyon puanı
20
@beyazad: Görsellik Tubitak'ın yaptığı bişey değil. Kde 4.2'nin güzelliği o :) Yani aynı masaüstünü KDE kullanan diğer dağıtımlarda bulabilirsin.

bkz: Kubuntu, Mandriva..

SiyahBuzul

Doçent
Reaksiyon puanı
7

Developers

Birincisi, rumuz denen şey canını acıttı galiba? Derdin nedir kardeş ? Yani, siyahla ilgili geçmişte problem mi yaşadın ?

İkinicisi, wikipedia sadece toplumun girdi yapabildiği, makale özelliği taşımayan, bilgilerinin doğruluğu herzaman tartışılabilecek bir kaynaktır. Yani, esasında wikiler ciddi çalışmalar için kaynak gösterilemez. Kafanın biyerinde bulunsun.
Wikiler için geniş bilgi almak istersen wikis yaz arat. Bu genel bilgiydi .

Üçüncüsü. Yanlış birşey mi yazmışım ? 5 yıldır yapmıyor mu bu adamlar bunu. 5 yıl üzerine çalışılmış birşeyin mükemmel, süper, şunu ezer, şunu biçer olması mümkün mü? Kaldı ki %100 Türkçe yazılmasını eleştirdim, hala da arkasındayım. Kuyruklu yalan çünkü. Daha önce söylediğim gibi. Bir şeyin %100 olması için tabanının da sahibi olmak lazım. Yani, linux kernelini al, başkalarının geliştirdiği KDEyi kullan. Sonra de ki ben yaptım hemde %100.

Türkiye bu yüzden gelişemiyor arkadaşlar. Yani, bakın arşivlere. Her şeyi sahiplenmeye çalışmışız. Bırakın artık bunları, ortada bir gerçek var ki evlere şenlik.

İşletim sistemi falan hikaye. Ben bundan önce bir sürü konuda yazdım milletimizle ilgili.

Oturup burda 2100de varabileceğimiz noktaları tartışmayalım. Yani Allah aşkına burda ahkam kesen arkadaşarın kaçı (Pardus mükemmel diyenler) bu konulara zerre kadar katkıda bulundu.
Bu işler bedava mı oluyor zannediyorsunuz.
Ben burda aksi bir şey söylüyorum diye havalanmışsın. Hiç bi baktın mı bukadar koruduğun pardus için yardım destek kampanyaları oluyor, hiç katkın oldu mu ? Milletimizin genel özelliği, oturduğumuz yerden milet yapsın biz kullanalım, bide benimseyelim çok katkımız varmış gibi. Laf ettirmeyelim.

En ilginci, avrupanın yada dünyanın tarafsiz olarak böyle söylediğini "citation" bekleyen bi wiki sayfasıyla mı ispatladın ? Eyvahlar olsun öyleyse.
Yani, ekleyen kafadan atmış büyük ihtimal ki alıntısı (kaynağı) bile verilmemiş !!

One of the most reliable falan :D töbe ya.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
pardusun icon temaları ve wallpaperları %100 Türk yapımı olabilir : onun haricinde kullandığı tema bile %100 türk yapımı olmadığına adım kadar eminim :D

YoungClever

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Tabii ki Linux çekirdeği yabancılara ait ama bunun üstüne sistemi yazan Tubitak yani Türkler.

O zaman %100 türk yapımı olmuyor.. "Türk editlemesi" oluyor..

yani bir bayanın dış özelliklerini, saçının rengini, göz rengini(bkz:lens) değiştirmek gibi bir şey oluyor.. Yani iç yapısını, anatomisini değiştirmiyorsun.. Yada haşa sıfırdan bir insan yaratmıyorsun haşa... Linux'un %100 türk olması da buna benzer....

amesfa

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
153
Ard arda yorum yazmayalım arkadaşlar.

ulash

Doçent
Reaksiyon puanı
10
100% çok iddia lı olmamış mı? "Yoğun türkçe içerikli ve türkler tarafından geliştirilip desteklenen türk sürümü" dersek hiçbir yanlışı olmaz. Pardus'u kötülemiş de olmayız. Aksine böyle bir iddia sonrası ortaya çıkan 4 sayfa polemikten de kurtulmuş oluruz. Haklı mıyım?

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
İlla bi ülkeye ait olma gibi zorunluluğu mu var?Lİnux ve açık kaynak camiasnıda 5 milyondan fazla programcının,test aşamalarında ve günlük kullanımda destek olan her ülkeden,her ırktan,her dinden milyonlarca insanın katkısı ve emeği var.Bence şu malı bu malı demek linuxun ve GNU nun ruhuna ters.

Ben de %100 türk malı iddiasına katılmıyorum.Çünkü, her ne kadar pardusun iyi olduğunu kabul etsemde, kullanılan yazılımların çoğu (hatta kurulum ve yapılandırma hariç hepsi) 0 dan geliştirici ekibin elinden çıkmamış.Bence en uygun tanım yaygın olarak diğer dağıtımlar içinde kullanıldığı şekliyle "Türkiye kökenli GNU/Linux dağıtımı" denmesi.

kramp34

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Oww güzel :) 45 Gün sonra Bomba olan Pardus 2009 gelicek sabırsızlıkla bekliyorum ilk kullananlardan biri olmak istiyorum açıkcası. :)