Pardus 2008'e Counter Strike 1.5 kuruyoruz

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Linux'ten korkmayın. "Linux'te oyun çalışmaz! küçük oyunlarla idare edersiniz..." önyargılarından kurtulun. İşte bunu ispatlamak için Counter-Strike 1.5 Windows versiyonunu Tübitak tarafından geliştirilen Linux dağıtımı Pardus 2008'e kurmayı deneyeceğiz.

İlk olarak bu işi yapmak için Cedega adlı programı ediniyoruz:

Cedega.com - Home of TransGaming's Cedega - Play Windows games on Linux

Ben Cedega 6.0'ı bulduğunuzu varsayarak devam ediyorum.
Pardus Masaüstünüze indirdiğiniz cedega-small-6.0.tgz arşivini çıkartmamız lazım. Konsol'u açıyoruz ve komut satırına sırasıyla:
Kod:
cd /home/kullanici_adiniz/Desktop
tar -zxvf cedega-small-6.0.tgz
yazıyoruz ve arşivi çıkartıyoruz.

Şimdi yapacağımız işlemler için yönetici haklarına sahip olmamız lazım. Bu işlemden önce PardusMenü/Tasma/Sistem Seçenekleri/Kullanıcı yöneticisini açın ve kullanıcı adınıza çift tıklayarak "Bu kullanıcıya yönetici yetkilerini ver" işaretli olup olmadığına bakın. Eğer işaretli değil ise işaretleyip kaydedin. Şimdi geldik root olmaya. Konsola:
Kod:
su root
******* (kurulum yaparken belirlediğiniz yönetici şifresi)
yazıyoruz ve yönetimi devralıyoruz :-) Eğer doğru yaptıysanız aşağıdaki gibi bir görüntü olması gerekiyor.

Şimdi sıra geldi Cedega'nın dosyalarını gerekli yerlere kopyalamaya. Masaüstümüze az önce çıkarttığımız arşiv dosyaları usr opt ve etc klasörlerinin masaüstünde olduğuna emin olalım ve komut satırına şunları yazalım:
Kod:
cp /home/kullanici_adiniz/Desktop/usr/bin/cedega /usr/bin/
cp -r /home/kullanici_adiniz/Desktop/usr/lib/transgaming_cedega /usr/lib/
ALT F2'ye basıyoruz ve açılan kutuya:
Kod:
kwrite /usr/bin/cedega
yazıp enterladıktan sonra açılan metindeki
Kod:
export P2PFOLDER=${HOME}/.cedega
satırının altına
Kod:
export LC_ALL=C
yazıyoruz ve kaydedip çıkıyoruz.
Masaüstündeki /opt/kde3/share/applnk klasorunun icindeki kısayolu kopyalayıp masaüstüne yapıştırıyoruz. İşte programımız çalıştırılmaya hazır.

Kısayoldan programımızı açıp çıkan sihirbazı ileri iler diyerek geçiyoruz. Programın üstündeki menülerden TransGaming'den Install Local Update'e tıklıyoruz ve cedega-engine-6.0-local-update.i386.cpkg dosyasını göstererek güncelliyoruz.

Şimdi Windows'ta kurulu olan Half-Life klasörümüzü Pardus masaüstüne kopyalıyoruz. Ve klasörün ismini cs yapıyoruz. Cedega'nın üstmenülerinden Tools/GameFolder/Add diyoruz ve açılan kutuya CS 1.5 yazıp onaylıyoruz. Yine üstmenülerden Tools/Shorcut/Add diyoruz ve Açılan pencereye:

Name
: Counter-Strike
Path to Program: Masaüstüne koyduğumuz cs klasöründeki hl.exe'yi gösteriyoruz
Command Line Options: -console -game cstrike yazıyoruz.

Onaylayıp çıkıyoruz.

Counter Strike'ı oynamak için herşeyimiz hazır. Cedega'daki counter-strike yazan kısayolumuza çift tıklayarak oyunumuza başlayabiliriz. :-)

Not: Sizde boyle kucuk erkanda görünmeyecek tabii ki. Bu sadece önizleme için. Ayrıca sorun yaşarsanız kısayola sağ tıklayıp edit 'e tıklayın ve ordaki ayarlardan size uygun olanı seçin veya buraya yazın yardımcı olalım.

AyazWeb

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bilgi için teşekkürler güzel bir kaynak...

YoungClever

Profesör
Reaksiyon puanı
2
cs open gl le uyumlu olduğu için wine aracılığıyla birçok linux sürümüne kurulabilir. ben şahsen ubuntuda cs, gta sa yükledim. biraz takılma problemleriş yaşanabillir..

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Cedega sadece Linux'te Windows oyunlarını emule etmek için tasarlanmış olduğu ve görüntü ayalarının daha derinine inebilmesi açısından oyunlarda daha iyi performans alacağınızı düşünüyorum.

zebani56

Asistan
Reaksiyon puanı
0
arkadaşım bu pardusa windows taki gibi düz kurulmaz mı next next bu ne karışık şey ya

limerick

Profesör
Reaksiyon puanı
8
cok, karmasik, linux u kullananlarin sayisi o yuzden az dan daha az, linux un ara yuzu windows gibi gelistirilmeli, bir oyun kurmak icin, 15 tane komutu ezbere bilmek lazim, ayarlarida cabasi,

egetun

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kodları ezbere bilmek gerekmiyor, burada anlatılıyor zaten. Bunların ötesinde, daha da fazla ayarl yapmanız gerekmeyecek.
Linux'un ara yüzün şu an yeterince gelişmiş durumda. Linux sürümü bulunan oyunları oynamak o kadar zor değil, ama Windows ile Linux yapıları farklıdır ve Half-Life ne yazık ki Linux için geliştirilmedi. Eh, farklı bir platformun oyununu oynayacaksak evet, takla atmak gerekebilir. Ama gözünüzü korkutmayın!

haidar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
cs open gl le uyumlu olduğu için wine aracılığıyla birçok linux sürümüne kurulabilir. ben şahsen ubuntuda cs, gta sa yükledim. biraz takılma problemleriş yaşanabillir..

aynen cs: source bile çalıştı hatta biraz kasıp cod4 bile calıstırırsınız (directx) cadega satın almaya gerek yok

siberzeka

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
komutlar konusunu deyinmek istemiyorum gercekten korkmaniza gerek yok topu topu kac tane varki zaten :P :) dimi saka bir yana indirdiginiz bir cok program vs. dosyalarin icinde bir install.txt bulursun orda yapmaniz gerekenleri adim adim ayrintili bir sekilde verirler suana kadar gormedigim olmadi yoksa bile ilgil yerden kesin bulursunuz.Linux kullanmak eylenceli ve farkli bir deneyimdir.

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Her zaman dediğim gibi ve siberzeka'nında belirttiği gibi Linux için Windows'tan daha fazla yardım alabilirsiniz. Gerek IRC'den olsun Gerek Web'den olsun. Çünkü Açık Kaynaklıdır. Çünkü Geliştiriciler bizlerizdir. Çünkü Açık Kaynak Severler yardım etmeyide çok severler. Ayrıca bu yukarda anlattığım işlemin uzun ve de biraz da olsa zahmetli olmasının sebebi başka bir platform için tasarlanan bir oyunu diğer başka bir platform'da çalıştırmaktır. Benzinli arabaya gaz sistemi takmak gibi. İlerde sorunlar çıkabilir, motorun ömrü azalabilir. Ama genede araba çalışacak ve gidecektir. Bu oyunun linux versiyonu olsa ve siz ubuntu linux kullanıyor olsaydınız yapmanız gereken şey sade ve sadece iki komut:
Kod:
sudo apt-cache search half-life
sudo apt-get install half-life
işte bu kadar. Oyununuz veritabanında aranıp bilgisayara yüklenecekti. Veya Pardus'ta olsanız:
Kod:
pisi it half-life
işte bu kadar. Nasıl? O kadar da zorlanmadık değil mi? 220 IQ isteyen birşeyde değil. Tek sorun söylentilere aldırış etmeden ne olduğuna kendimiz karar vermemiz ve ARAŞTIRMAK!

gorko

Asistan
Reaksiyon puanı
3
arkadaşlar ben cedegayı indiremedim

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Dur o zaman ben sana kendi lisansımı vereyim. Ben kullanmıyorum artık nasıl olsa. (yalana bak) Özelden görüşelim :-)

niburi

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar konuyu açan vede yorum yapanlar pardusta wine ile birçok windows oyunu ve proğramı kurulabilir zor deyil içine dalın yemek yapmak gibidir yani pasta aramayın ammma bi sorun madem cs kurmaktan açılmış ben cs yi linux türevine kurmayı becereli 5 yıl geçti hatta pardus 2008 görüntüleri winden daha güzel kasmıyorda fakat online oynayan oyuncu olarak oynayamıyorum çünkü lanet hile yüzünden sxei anti hile proğramı pardusta çalışmıyor eğer sxei çalışsa windowsu hemen silerim pc den kopyalarıda yakarım zira ev kullanıcısı olupta ayda bir format atmayan yoktur sanırım atmayanda bilmediğinden. saygılar sxei konusunda varsa yardım edecek beklerim

niburi

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
LİNUX la ilgilenen arkadaşalara gore cadega ayıp bi konudur cadega ücretlidir cünkü buda linux felsefesine aykırıdır

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
O yüzden çoğu para vermeden crackli versiyonu kullanmaktadır.

SyK112

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
merhabalar arkadaşım, konun için çok teşekkür ederim benim gibi cs 1.5 hastaları için 1e1 olmuş bende hemen uygulamaya koydum ama birkaç sorunum var sana danışmam gereken.

yazıp enterladıktan sonra açılan metindeki
export P2PFOLDER=${HOME}/.cedega
satırının altına
export LC_ALL=C

kodunu yazıyorum kaydet diyorum ama sorunum o noktada başlıyor işte... kaydedilemiyor. işte yeterli izniniz veya alan yok diyor ama gerekli izinler konusunda yetkiyi vermiştim ve yerimde var niye böyle bir sorun verdi anlamış değilim. Pardus 2008e daha birkaç saat önce başladım ve çok etkilendim ama daha dk1 gol1 yedik... moralim çöktü valla bide pc programcılık okuyoruz yazık bize yaw :(

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Kod:
kwrite /usr/bin/cedega
Yazıp Kwrite metin editöründe işlemi yaptıktan sonra kaydedemiyorsanız gerekli haklara sahip olamamışsınız demektir.
Kod:
su root
******* (kurulum yaparken belirlediğiniz yönetici şifresi)
Yazmayı unutmuş olabilirsiniz ya da hata almış olabilirsiniz.
Kod:
sudo kwrite /usr/bin/cedega
Komutunu deneyin. Ondan sonra işlemi yapıp kaydetmeyi deneyin.

rave

Asistan
Reaksiyon puanı
0
valla sabir işi oyun oynayana kadar bayılırım sıkıntıdan. en güzeli ps3 edinmek: ) oyun açılır mı, kasar mı derdi yok.

RisKatOr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
10
arkadaşım bu pardusa windows taki gibi düz kurulmaz mı next next bu ne karışık şey ya

Pardus 2008 de Counter Strike 1.6 Non Steam kurdum hemde dediğin gibi next next şeklinde ;) artı yanına next next diye Türkçe yamasını kurdum , bot kurdum , server listesini kurdum , Patch leri kurdum ... hiçbir komut kullanmadım , Pardus daki Wine programı zaten exe dosyalarını çift tıklama ile açıyor ve kurulumuna başlıyor...

Komut olayı genellikle eski/deneyimli Linux kullanıcılarında görülür , onlar komut yazmaya bayılırlar.

örneğin - pisi it half-life - tarzında bir komut vermişler arkadaşlar , oysa aynı işlemi Pardus Program Ekle Kaldır bölümünden kolaylıkla bir tık ile yapabiliyorsun.

arkadaşların neden hala ısrarla komutlarla yeni kullanıcıları korkuttuklarınıda anlayamıyorum o başka bir konu...

kısacası Pardus 2008 de şimdiye kadar hiç komut kullanmadım , bir son kullanıcı olarak Pardus 2008 bana fazlasıyla yetiyor ve kullanması da inanın Vista dan daha kolay ve rahat.

levanov

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Anladığım kadarı ile bu oyunu krabilmek için bilgisayarımızda windows sistemi ve half life kurulu olması lazım. Yanlış mı anladım? Eğe doğruysa bilgisayarımızda sadece pardus kurulu iken bu oyunu (counter strike) kurabilirmiyiz, bir yolu var mı?

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Bilgisayarda sadece Pardus kurulu iken CD yada Flash Disk'inde Windows tabanlı Counter-Strike mevcutsa kurabilirsin. Ayrıeten Windows kurulu olmasına gerek yok yani.

sarsıntı

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Bu kadar uğraşmaya ne gerek var. İndir Wine'ı indir non-steam CS'yi kurulum dosyasına sağ tıkla "Wine ile aç" de, yükle :D Ama arkadaş o kadar uğraşıp hazırlamış ellerine sağlık