Pardus 2008.2 vs Ubuntu 9.04

MeLankoLia

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Bildiğiniz gibi geçen günlerde Ubuntu 9.04 çıktı.Ben de Ubuntu ' nun 9.04 versiyonunu test etmek istedim.Bu sabah kolları sıvadım ve daha önceden SDN vasıtasıyla indirdiğim Ubuntu yu yüklemeye başladım.Gerçekten de çok hızlı yükledi.15 dk. civarında Ubuntu yüklendi.Windows'da olduğu gibi hiçbir şey yüklenmemiş şekilde gelmedi.Her şey yüklü ve hazırdı.Buraya kadar her şey mükemmeldi.

Fakat bu noktadan sonra problemler baş göstermeye başladı.Firefox u açtım flash player yüklü değildi onu yükledim ama resimler gözükmüyordu bu seferde.Neyse ekran çözünürlüğnü değiştirrmek istedim birde baktımki 17 inçlik monitor 15 inç olarak gözüküyor.Ara sıra PC de donmalar oluyor.Ama görüntü olarak mükemmel bir işletim sistemi.Neyse bu seferde sürücü gözükmemeye başladı.Yüklerken HD yi iki parçaya bölmüştüm.Diğeri gözükmüyordu.Üstelik yardım istediğim Ubuntu forumlarındanda işe yarar hiçbir yardım alamadım.Mp3 dosyalarını açmak istediğimde codec desteklemediğini söyledi acaba Mp3 formatını desteklemiyorda neyi destekliyor çok merak ettim(!).Codecleri internetten indirdim ama bu benim sinirimi bozmuştu.

Artık bu bardağı taşıran son damla olmuştu ve Pardus yüklemeye karar verdim.Pardus'un yüklenmesi 20-25 dk.sürdü.Bu arada sürüm son sürüm yani 2008.2.Yine Ubuntu 'daki gibi her şey yüklü geldi ve Ubuntu da yaşadığım sorunların hiçbirini yaşamadım.Ha internette gezerken sayfayı aşağı kaydırmak isteyince donmalar oluyor bu şimdiye kadar gördüğüm tek sorun.Onun dışında Pardus'un Ubuntu'dan performans olarak daha iyi olduğunu düşünüyorum.Görüntü olarak Ubuntu çok daha iyi-umarım Pardus 2009 sürümünde yeni KDE ile daha iyi bir görünüme kavuşur-.Kullanılabilirlik açısından Pardus'un yine Ubuntu'yu geçtiğini düşünüyorum.Ha Ubuntu da ortaya çıkan sorunlar belki benim acemiliğimdendir ama Pardus'tan çok daha memnun kaldım diyebilirim.

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
PARDUS dünyasına hoşgeldiniz diyelim. Ve hemen ekleyeyim, özgürlük için diye bir site var, sorunların için bir çözüm bulabilirsin. Firefoxta aynı sorun bende de vardı, ayar bölümünden kaydırma ile ilgili bir düzeltme seçeneği olması lazım.Seçenekler>Gelişmiş>Genel>Tarama>Otomatik Kaydırmayı kullan. düzelmezse cevap arayabilirsin.

setcom_2000

Asistan
Reaksiyon puanı
0
pardusta ekran kartı sürücülerini yüklersen ve firefox ayarlarından yumuşak kaydırmayı seçersen sayfalardaki takılmalardan kurtulabilirsin. ubuntuya gelirsek ubuntu tüm codecleri daha sonradan kuracak şekilde geliyor. bunlardan bazıları mp3, avi, mkv, mov, ... bunun sebepleri yıllar önce mp3 formatı ile ilgili tartışmalarda açıklanmıştı. tekrar geçmişe dönmeye gerek yok. eğer yapılandırmanı güzelcene ayarlayabilirsen emin ol ki ubuntu 9.04 harika çalışacaktır. ben şu an evde ubuntu işte windows kullanıyorum ve 9.04 den memnunum. bir yandan da pardus 2009 u sabırsızlıkla bekliyorum. :)

MeLankoLia

Profesör
Reaksiyon puanı
1
PARDUS dünyasına hoşgeldiniz diyelim. Ve hemen ekleyeyim, özgürlük için diye bir site var, sorunların için bir çözüm bulabilirsin. Firefoxta aynı sorun bende de vardı, ayar bölümünden kaydırma ile ilgili bir düzeltme seçeneği olması lazım.Seçenekler>Gelişmiş>Genel>Tarama>Otomatik Kaydırmayı kullan. düzelmezse cevap arayabilirsin.

sağol sorun düzeldi.
özgürlük için pardus pardus için özgürlükiçin.com:D
önceden de pardus kullanmıştım :D

Bircan83

Asistan
Reaksiyon puanı
2
İyi günler arkadaşlar. Ubunutu dan ben de memun kalmadım. Çünkü 9.04 ü ben de denedim. Hepinizin karşılaştığı malum sorunlarla ben de karşılaştım. Ayrıca vcd konusunda da problemler yaşadım. Örneğin bir vcd yi izlemek için malum önce codec yükleme lazım. peki dedik yükledik. Ancak vcd yi sabit diske kaydetmek istediğimde ne yaparsam yapayım bunu başaramadım. Ayrıca windows ve pardusta açtığım bazı cd veya dvd leri ubuntu da bir türlü açmayı başaramadım. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

the grudge

Profesör
Reaksiyon puanı
49
pardus daha iyi ubuntu bir çok şeyi eksik kuruyor ne mp3 ne vcd nede DVD tanıyor...

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
Pardus mu Ubuntu mu iyi sorusu bence kişiye göre değişir.Aslında ikisininde birbirine üstün olduğu noktalar var.Ama sonuçta ikisi de GNU/Linux olduğu için birinde yaptığınızı diğerinde de yapabilirsiniz.

Bana gelince ben şu an Ubuntu kullanıyorum.Çünkü paket sayısı çok fazla ve çok kullandığım yazılımların deb paketlerini bulmakta zorlanmıyorum.

Evet,codecler ve flash ubuntuda patent haklarından dolayı yüklü gelmiyor.Ama zaten synaptics vasıtası ile deposundan yükleyebiliyorsunuz.

Ayrıca ubuntu kullanan arkadaşlara ubuntu tweak kurup oradan sistem ayarlarını yapmalarını tavsiye ediyorum.Yine Ubuntu tweak içerisinde bulunan extra depo adresleri vasıtası ile google earth,chromium,skype vb. ile windows codeclerini yükleyebilirisiniz.

Ubuntu tweaki indirmek için GetDeb - Software for Ubuntu Linux adresine bakınız