Oyunlarda fps düşüşü

mbnuysal

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Öncelikle hepinize merhabalar,

Sorunumu sizlerle paylaşmadan önce laptop markasını ve donanım özelliklerimi yazmak istiyorum:

Asus x555ln
Windows 10 pro 64 bit
Intel Core i5-5200u 2.2 Ghz 4 CPUs
8 Gb RAM
Directx 12
GeForce 840m 6 Gb

Sorunuma gelecek olursak; 1 sene öncesine kadar sıkıntısız oynayabildiğim, genellikle 100-120 fps aldığım oyunları şu an 20-30 fps değerleri ile oynuyorum. Bu kadar düşmese bile anlık fps düşüşleri yaşanıyor ki bu da beni krize sokmaya yetiyor da artıyor bile. Laptop ı alalı 2 sene oldu. yazılımları güncel. Oynadığım oyunlar orjinal korsan değil bundan kaynaklanacağını sanmıyorum ama kesin diyemem bilmediğim şey çıkacaktır illa ki. İşletim sistemim de orjinal. Üstelik laptop kasasını açtım ve temizledim bu iki sene içinde bir kaç kere. Ancak kasayı açtığımda şunu farkettim, termal macun bitmişti. Bu dağlar kadar fark olan fps düşüşlerine macunun bitmiş olması bu kadar etki eder mi diye düşünmedim değil. Ancak sadece bu değilde başka seçenekler de varsa her türlü çözüm önerinize açığım. Üstelik şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. ilk aldığım zamanlarda ve bunu takip eden 1 sene içerisinde her hangi bir ısınma olmadı laptop da. Son 1 senedir bu problemle karşı kaşıyayım. Ancak iki kere servise göndermiştim ve ilkinden geri döndükten sonra bu fps düşüşleri ve ısınma problemi çıkmaya başladı. Laptop ın fan hava çıkışı kasa altında değil ekran önünde çok değişik biliyorum. Bu sebepten dolayı da soğutucu bir fayda etmiyor. Ne yapacağımı bilemedim. Şimdiden cevap veren herkese teşekkürler.
Saygılarımla.

Dentist23

Doçent
Reaksiyon puanı
165
Fps düşüşü için 2 neden geliyor aklıma. Birincisi sıcaklık artışı ki artmıyor demişsiniz. Emin olmak için hangi oyunu oynuyorsanız oyuna msi afterburner ile girin, fps düşük olduğu sıralar cpu ve gpu sıcaklığı görünür şekilde ekran görüntüsü alıp atın.
İkincisi ise oyunlara dahili ekran kartıyla giriyor olabilirsiniz. Oyunu açarken sağ tıklayıp yüksek performanslı grafik kartıyla çalıştırı seçin. Fps de değişiklik olacak mı görelim.

mbnuysal

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Öncelikle cevap için teşekkürler. Sıcaklık başlarda artmıyordu sonradan ısındığını belirttim. Gözünüzden kaçmış olmalı. Throttlestop kullandım. Bununla oyunlara girdiğimde 62-93 derece bir sıcaklık görüntülendi. Bu sıcaklık değerleri grafikleri ortalama altı olan oyunlarda bile aynı. Dediğiniz gibi yüksek performanslı grafik kartıyla çalıştırmayı önceden denedim. Oyunların başlarında gayet düzgün devam etti. Ancak bir süre sonra fanlar yüksek devirde çalışmaya, yoğun ses yapmaya başladı. Dolayısıyla sıcaklık tavan yaptı ve fps düşüşü yaşanmaya başladı. Ve ben daha fazla riske giremedim ve devam etmedim oyuna tabii ki. Ancak anlamadığım şu, laptop ı ilk aldığım zamanlar gayet güzel çalışan oyunların şu an bu denli kötü oynanması. Üstelik grafik ayarları en düşükteyken bu sorunla karşılaşıyorum. Tekrar teşekkür ederim şimdiden.

Dentist23

Doçent
Reaksiyon puanı
165
Öncelikle cevap için teşekkürler. Sıcaklık başlarda artmıyordu sonradan ısındığını belirttim. Gözünüzden kaçmış olmalı. Throttlestop kullandım. Bununla oyunlara girdiğimde 62-93 derece bir sıcaklık görüntülendi. Bu sıcaklık değerleri grafikleri ortalama altı olan oyunlarda bile aynı. Dediğiniz gibi yüksek performanslı grafik kartıyla çalıştırmayı önceden denedim. Oyunların başlarında gayet düzgün devam etti. Ancak bir süre sonra fanlar yüksek devirde çalışmaya, yoğun ses yapmaya başladı. Dolayısıyla sıcaklık tavan yaptı ve fps düşüşü yaşanmaya başladı. Ve ben daha fazla riske giremedim ve devam etmedim oyuna tabii ki. Ancak anlamadığım şu, laptop ı ilk aldığım zamanlar gayet güzel çalışan oyunların şu an bu denli kötü oynanması. Üstelik grafik ayarları en düşükteyken bu sorunla karşılaşıyorum. Tekrar teşekkür ederim şimdiden.
Sorunun sicaklik olduğunun sizde farkındasınız. Aşırı ısınma sonucunda işlemci çalışma frekansını düşürerek sıcaklığını düşürmeye çalışıyor, hayliyle fps düşüşü yaşıyorsunuz. Kaliteli bir bilgisayarcıya veya asus teknik servisine vererek ücret karşılığında iç temizliği ve macun yenilenmesini yaptırın. Sorununuz çözülecektir. Temizlik şart :)

mbnuysal

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Temizliği kendim yapmıştım ama tekrar yaptıracağım. Bir de termal macun alıp onu da kullanacağım pek umudum yok ama umarım düzelir :) Asus teknik servise vermeyi düşünmüyorum çok özensizler çünkü. Yine de desteğiniz için teşekkür ederim :)

Dentist23

Doçent
Reaksiyon puanı
165
Temizliği kendim yapmıştım ama tekrar yaptıracağım. Bir de termal macun alıp onu da kullanacağım pek umudum yok ama umarım düzelir :) Asus teknik servise vermeyi düşünmüyorum çok özensizler çünkü. Yine de desteğiniz için teşekkür ederim :)
rica ederim macunu ince surun ve iyice yayin basarilar :)