Osmanlı'da cellatlar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Ozgurky

Profesör
Katılım
26 Nisan 2009
Mesajlar
2,698
Reaksiyon puanı
14
Puanları
38
Hocam Vahdettin'in ülkeyi terk etmesi zaten mecburiyetten doğan bir şeydi. Bunun arkasında hainlik arayamazsın. Hain olanlar Sevr Antlaşmasının altına imzayı atanlardır. Onun dışında bu ülkede hiçbir sultana ve devlet adamına hain gözüyle bakılmamıştır.

Vahdettin'in hain olduğunu söylemedim; ama BEFEGA "... Ankara'da ki milliyetçi harekatın sorumluluğunu yürüten kişidir !!!" demiş. O sözüne takıldım, kimi kast ettiğini merak ettim?
 

thepolice2

Doçent
Katılım
8 Ocak 2011
Mesajlar
875
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Vahdettin, padişah olduğu dönemde sonuna kadar İngiliz mandasını savunuyordu. Güvenecek başka birini bulamadığı için ülkeyi İngilizlere peşkeş çeken Damat Ferit Paşayı arka arkaya sadrazamlığa getiriyordu. Saltanatın kaldırılmasından sonra İngilizler padişahı kullanarak isyan çıkarmaya çalıştılar fakat meclis halifeliği kaldırdı. Daha sonraları Türk ordusunu Musul' dan uzak tutmak için Şeyh Sait İsyanının çıkarılmasına önayak oldular. (Kaynak: Şu Çılgın Türkler/ Turgut Özakman)

Devlet 1. Dünya Savaşı gibi büyük bir savaştan ağır bir yenilgiyle çıkmış. Çanakkale cephesi dışında hiçbir cephede gerçek başarı elde edilememiş. Mondros Ateşkes Anlaşması imzalanıyor. Bir süre sonra itilaf devletleri İstanbul' u işgal ediyor. Devlet, Sevr Anlaşmasını imzalamaya zorlanıyor ve sonunda Vahdettin bu anlaşmayı imzalıyor. Bu anlaşmaya göre:

İstanbul, özel bayrağı olan bir komisyon tarafından yönetilecek,
Doğuda bir Ermeni ve Kürt Devleti kurulacak,
Güney kısımlar İtalya ve Fransa tarafından
Ege, Yunanlılar tarafından işgal edilecektir. Türkiye, anadolunun ortasında sıkışıp kalmış bir devlet olarak varlığını devam ettirecektir. Bunun yanında asker sayısı belirli bir sınırı geçmeyecek, ağır silah kullanmayacaktı. Yani Türkiye tam anlamıyla bir sömürge haline getirilecekti. Avrupa' da gazeteler "Bu uğursuz Türk ırkını Orta Asya' ya sürmeli" şeklinde manşet atıyorlardı. (Kaynak: Sevr' den BOP' a Türkiye/ Banu Avar)

Fakat birileri bu gidişe dur dedi. Avrupalıların yüzyıllardır beklediği Türkiyeyi işgal etme planları suya düştü. Kaynaklar çok kısıtlıydı ve bu sefer Almanya' nın desteği de yoktu. Fakat halk direnişe geçti ve tüm düşman kuvvetlerini yurttan attı. Doğuda Kazım Karabekir Ermenilerle, batıda İsmet İnönü Yunanlılarla kıyasıya mücadele verdi. Halk elinde ne var ne yoksa hepsini askere gönderiyor, bunu gören askerler üzüntüden ağlıyorlardı. O dönemde askerlerin ne zorluklar içinde savaştığı öğrenmek için Turgut Özakman' ın Şu Çılgın Türkler kitabını okuyun. Anadolu çok önemli bir tarım bölgesidir ve Türkiye' nin ihracatta lider olduğu ürünleri almak için Avrupa ülkeleri çok ağır paralar ödemektedir. O dönemki İnigiliz ve Fransız paşaların Türkiye hakkında söyledikleri sözleri araştırırsanız daha iyi anlarsınız.

O "Ankara' daki milliyetçi harekatın sorumluluğu yöneten kişi" hayatını Türk milletine adamış ve bağımsız bir Türk devleti kurabilmek için uğraşmıştır. Türklerle savaşarak başarı elde edilemeyeceğini anlayan Avrupalılar Türklerin kafasından "özgürlük" ve "bağımsızlık" gibi kavramları silerek manda ve himayeyi kabul ettirmeye çalışmaktadırlar. Bunun içinde "Atatürk" unutturulmalıdır. Şimdi gidin istediğiniz İngiliz, Fransız paşaya sorun. Hepsi aynı şeyi söylüyor: "Sorun Kemalizm"
 

desperado64

Rektör
Katılım
14 Ağustos 2008
Mesajlar
12,240
Reaksiyon puanı
104
Puanları
63
@thepolice2 vahdettin ile ilgili tüm yorumlara yeni sipariş ettiğim kitabı okuduktan sonra cevap vereceğim. Çünkü o kitapta (Şahbaba) 16 sayfa Samsun'a çıkış belgesi var.

Bu arada manda ve himaye ülkeyi kurtarma adına bir çözüm yoludur. Örnek vermek gerekirse Mustafa Kemal dahil 5 kişinin imzasını taşıyan bir mektupla Amerika'ya teklif edilmiş lakin Amerika size bakacak durumumuz yok diye reddetmiştir (Nutuk - Atatürk manda mektup gibi kelimelerle google'da aratırsanız görürsünüz. Hatta nutuk'a bakarakda teyit edebilirsiniz). Yalnız bu Atatürk'ü küçültmez. Bu ülkeyi kurtarma adına bir çözüm yoludur.

Sorun Kemalizm diyorsunda lakin ingilizler bizden zaten istediğini aldı. Nasıl mı?? Şu tarihlere bakarak her şey açıklığa kavuşuyor.

Lozan Antlaşması’nın imza tarihi 24 Temmuz, 1923.
TBMM’de onay tarihi 23 Ağustos, 1923
Hilafetin Kaldırılması 3 Mart, 1924
Lozan’ın Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından onaylanması 31 Mart, 1924
İngiltere Avam Kamarası’nda onaylanması 10 Nisan, 1924
İngiltere’nin onay tarihi: 6 Ağustos, 1924
İngiltere’nin Musul Meselesi’ni Cemiyet-i Akvam’a müracaatı: 6 Ağustos, 1924

http://tevfikizmirli.com/archives/15910 ya da http://www.gencbatitrakyaturkleri.tr.gg/LOZAN-KRONOLOJİSİ.htm
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113
[MENTION=115765]thepolice2[/MENTION], verdiğin bilgilerin hiçbir geçerli kaynağı yok, tamamen ideolojik argümanlarla yazılmış, derlenmiş bir iftiranameden başka bişey değil. yavuz'un babasını öldürttüğünü iddia ediyorsun ki hiçbir mesnedi olmayan yalan, hatta iftiradan başka bişey değil. tarihi kaynaklar 1512 yılında vefat ettiğini yazıyor, öldürülme diye bişey yok. bazı osmanlı padişahları kardeşlerini öldürttürmüştür, bu kabul, ama babasını öldürten tek bir osmanlı padişahı yoktur. bari desteksiz atmayın be arkadaşım.
 

MBrv

Profesör
Katılım
20 Eylül 2009
Mesajlar
1,761
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Tarihle ilgili "Kemalist" kesimin kendilerine öğrettiği kadarını bilenlerin (doğruluğu tartışılır) her fırsatta Osmanlı padişahlarına b*k atmaları hazindir. En önemlisi bir insan düşünün ki ecdadına-geçmişine sürekli iftira atıyor. [MENTION=115765]thepolice2[/MENTION] zehirlerini etrafa saçmaktan vazgeç.
 

tambjk

Profesör
Katılım
10 Mayıs 2011
Mesajlar
3,263
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
Kardeş katlini dini açıdan caiz kılmak için 40 takla atmaya gerek yok, bunun dini izahı olamaz. Ama dönem şartları içerisinde dinden bağımsız, siyaseten düşünürsek anlaşılabilir bir yaklaşım. Daha iyi bir çözüm bulunamaz mıydı? Bulunurdu elbette ama olmuş bitmiş.
İnsanlar işine geldiğinde dini, dönemin şartları diyerek farklı yorumluyor, işine gelmeyincede din öyle dönemin şartlarına göre değişemez diye itiraz ediyor.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Tarihle ilgili "Kemalist" kesimin kendilerine öğrettiği kadarını bilenlerin (doğruluğu tartışılır) her fırsatta Osmanlı padişahlarına b*k atmaları hazindir. En önemlisi bir insan düşünün ki ecdadına-geçmişine sürekli iftira atıyor. @thepolice2 zehirlerini etrafa saçmaktan vazgeç.

:) Sorunun "Kemalizm" felsefesiyle mi yoksa bunu kullanan yada bu grubuptaki bağnazlarla mı çözemedim.

"Kemalizm"(Atatürkçülük) utanılacak, ayıplanacak birşey değildir. Eğer öyle düşünüyorsan anlat bizde öğrenelim.

Eğer birileriyle sorunun varsa bunları "Kemalist" diye adlandırıp tüm Atatürkçülere laf çakman yanlış olur.
 

thepolice2

Doçent
Katılım
8 Ocak 2011
Mesajlar
875
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
[MENTION=129454]|SeYYaH|[/MENTION] Bazen şu "kaynak" olayını o kadar çok abartıyorsunuz ki "Osmanlı Devleti diye bir devlet olduğunu nereden biliyorsun? Gördün mü? Kaynak göster" diyeceksiniz nerdeyse. Açın istediğiniz kaynağa bakın, istediğiniz tarihçiye sorun. Tüm Osmanlı padişahları tahta çıktıkları zaman kardeş katli yapmışlardır. Hatta 1. Ahmet kardeş katlini önlemek için "Ekber ve Erşed" sistemini getirmiş fakat bu durum deneyimsiz padişahların tahta çıkmasına ve ülkenin hızla gerilemesine sebep olmuştur. Sen kaynak göster de "Hayır yalan söylüyorsun kardeşim. Hiçbir Osmanlı padişahı kardeş katliamı yapmamıştır. Bak burada böyle yazıyor." de bakalım
[MENTION=79377]MBrv[/MENTION] Ben tarihi tarafsız bir biçimde inceleyen ve anlatan bir insanım. Yeri geldiğinde Osmanlı padişahlarının kazandıkları zaferle büyük bir gururla anlatırım. Ama Osmanlı padişahlarının kardeş katli yaptıkları bir gerçektir. Kimileri babalarını, amcalarını öldürmüşlerdir. İstiklal Mahkemelerinden bahsedince "Vay katiller, vay caniler" deyipte Osmanlı padişahlarının yaptıkları kardeş katliamına gelince "Devletin geleceği için öyle gerekiyordu" diyen sizlersiniz. Yok efenim Vahdettin, İngiltere' ye gitmedi falan adalarına gitti. İsterse Antartikaya gitsin. Kendi çıkarları uğruna ülkesini hiçe saymış ve düşmana sığınmıştır. "Şu Çılgın Türkler"i okuyunda Vahdettin' in ülkesine, soyuna sopuna nasıl ihanet ettiğini görün.
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113
@|SeYYaH| Bazen şu "kaynak" olayını o kadar çok abartıyorsunuz ki

[MENTION=115765]thepolice2[/MENTION], kahve muhabbetinden falan bahsetmiyoruz, dikkat edersen "tarih"ten falan bahsediyoruz kıymetli abim.
mesela sultan vahidettin hakkında okudukların tarihe hep ideolojik gözlüklerle bakan adamların kitaplarından olmuştur.
bir yılmaz öztuna, bir halil inalcık gibi tarihi objektif olarak yazabilen ilim adamlarından okumadığın anlaşılıyor.
turgut özakman dediğin adam kitabına koyduğu isimden bile anlarsın nasıl biri olduğunu.

yahu nerde yazıyor, yavuz sultan selim'in babasını öldürttüğü?
şimdi biz bunu sana sormalayım mı?
tamam, kardeşlerini öldürten padişahlar olmuştur, zamanın şartları açısından bunu anlamak mümkün... de,
babasını öldürten bir padişah asla olmamıştır.
çünkü babayı değil öldürtmek, kalbini kırmak bile kişiyi ebedi cehennemlik yapabilecek bir eylemdir.
buna hangi müslüman cesaret edebilir ki bir padişah böyle bir alçaklığa tevessül edebilsin?
 

tambjk

Profesör
Katılım
10 Mayıs 2011
Mesajlar
3,263
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
@thepolice2, kahve muhabbetinden falan bahsetmiyoruz, dikkat edersen "tarih"ten falan bahsediyoruz kıymetli abim.
mesela sultan vahidettin hakkında okudukların tarihe hep ideolojik gözlüklerle bakan adamların kitaplarından olmuştur.
bir yılmaz öztuna, bir halil inalcık gibi tarihi objektif olarak yazabilen ilim adamlarından okumadığın anlaşılıyor.
turgut özakman dediğin adam kitabına koyduğu isimden bile anlarsın nasıl biri olduğunu.

yahu nerde yazıyor, yavuz sultan selim'in babasını öldürttüğü?
şimdi biz bunu sana sormalayım mı?
tamam, kardeşlerini öldürten padişahlar olmuştur, zamanın şartları açısından bunu anlamak mümkün... de,
babasını öldürten bir padişah asla olmamıştır.
çünkü babayı değil öldürtmek, kalbini kırmak bile kişiyi ebedi cehennemlik yapabilecek bir eylemdir.
buna hangi müslüman cesaret edebilir ki bir padişah böyle bir alçaklığa tevessül edebilsin?

Padişanların, halife ve müslüman oldukları için kesinlikle günah işlemeyip, dinen caiz olmayan hiçbirşey yapamayacaklarınu varsayarak tarihi değerlendirmemeliyiz bence aksi halde tartıştığımız tarih değil dogmalar olacaktır. Onlar bizler gibi doğruları ve yanlışları olan insanlar arkadaşlar, her ihtimale olumlu yada olumsuz önyargısız birşekilde açık olmalıyız.


tamam, kardeşlerini öldürten padişahlar olmuştur, zamanın şartları açısından bunu anlamak mümkün
ve
çünkü babayı değil öldürtmek, kalbini kırmak bile kişiyi ebedi cehennemlik yapabilecek bir eylemdir.
buna hangi müslüman cesaret edebilir ki bir padişah böyle bir alçaklığa tevessül edebilsin?

Cümleleri de biraz çelişkili olmadı mı :) Eğip büküp, çağın gereği diyerek kardeş katlini caiz kılıp, babanın kalbini kırmak bile cehennemliktir demek benim islam anlayışıma uymuyor ne yazıkki.

Gerçekte olup olmadığını bilmiyorum ama bence baba katli ne kadar "alçakça" ve "ebedi cehennemlik"se, kardeş katli de o kadar "alçakça" ve "ebedi cehennemlik"tir.

Ama sonuçta bu bir devlet ve selameti için bu tür kararlar alınacaktır hoşumuza gitmesede.
 

berinark

Asistan
Katılım
31 Aralık 2011
Mesajlar
452
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Osmanlı tarihinde olup bitenlerle ilgili çok fazla kitap var. Birçoğunda yanlış en az bir bilgi vardır muhtemelen. Ama bazıları var ki tamamen karalamak için yazılmış. O tür kitaplarda iki şey okuyan çıkıp osmanlı yakmış, yıkmış, halk sefalet içindeyken seferlere çıkmış, açgözlülük yapmış gibi iftiraya varan cümleler sarfedebiliyor. Diğer yandan yüceltmek içinde benzer durumlar olabiliyor. Bu tür hatalara düşmemek için kaynak şart. Ve şurda, şu kitapta okudumda yeterli değil. Ancak, hatıratlara, o dönem yazılmış kitaplara, arşivlerdeki resmi belgelere vb. bakarsak veya kaynak gösterildikleri kitapları incelersek ve onları doğru yorumlayabilirsek gerçeklere ulaşabiliriz. Tabi Osmanlı İslama uygun hatta İslamı yaymayı amaç edinerek yönetiliyordu / yönetilmeye çalışılıyordu. Bu yüzden Yapılanları doğru anlamak için İslam dininide iyi bilmek veya bilmediğimiz yerleri araştırıp öğrenmek gerekir. Son olarak kişisel görüşüm, kardeş katli gerekiyormuş ve olmuş. Babasını, amcasını öldürme olayını hiç duymadım. İnanmıyorum öyle birşey olduğuna. Zaten paylaşılanlarda tamamen kaynaksız. Tartışmayı gerektirecek bir durum yok. Niçin yazıldığı, paylaşıldığıda anlaşılıyor zaten...
 

MBrv

Profesör
Katılım
20 Eylül 2009
Mesajlar
1,761
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Kardeş katlini dini açıdan caiz kılmak için 40 takla atmaya gerek yok, bunun dini izahı olamaz. Ama dönem şartları içerisinde dinden bağımsız, siyaseten düşünürsek anlaşılabilir bir yaklaşım. Daha iyi bir çözüm bulunamaz mıydı? Bulunurdu elbette ama olmuş bitmiş.
İnsanlar işine geldiğinde dini, dönemin şartları diyerek farklı yorumluyor, işine gelmeyincede din öyle dönemin şartlarına göre değişemez diye itiraz ediyor.

- - - Mesaj Güncellendi - - -



:) Sorunun "Kemalizm" felsefesiyle mi yoksa bunu kullanan yada bu grubuptaki bağnazlarla mı çözemedim.

"Kemalizm"(Atatürkçülük) utanılacak, ayıplanacak birşey değildir. Eğer öyle düşünüyorsan anlat bizde öğrenelim.

Eğer birileriyle sorunun varsa bunları "Kemalist" diye adlandırıp tüm Atatürkçülere laf çakman yanlış olur.

Önce ülkemizdeki Atatürkçülere bak istersen. Kelime anlamına bakarsan, evet çok safça hatta doğru bir şekilde kullanılması gerekir. Aynı Atatürkçüler Adnan Menderesi asıp, Turgut Özalı zehirlemedi mi ? Kavramlar üzerinden gidersek anlaşamayız, ancak "Atatürkçü" kesimin bu ülke de ne kadar tahribat yarattığının farkında değilsin sanırım.

[MENTION=115765]thepolice2[/MENTION] kardeş katli ile ilgili ben birşey demedim. O zamanki şartlar onu gerektiriyordu. Örneğin; ben de kardeş katline karşı olumsuz bakıyorum. Olmaması gerekiyordu. Ancak ülkeyi yönetmek için sadece padişahlar kardeşlerini öldürmemiştir. Sadece savaşan padişahlar değildir. Kardeşleri de yönetimi ele geçirmek için kardeşlerine, hatta padişahlara karşı savaş açmıştır. Olaylara çok yönlü bakmak gerekir.

Ertuğrul Osman "Eğer Sultan Vahdettin ülkeyi terketmeseydi iç harp olurdu" yorumunu yapıyor. Hatta Mustafa Kemal'in Samsuna çıkabilmesi için, Vahdettin İngiliz ve Fransızlardan izin almıştır. Kaynağım belli, neye inandığım belli !

Bunun gibi yıllarca, bir asır boyunca Abdülhamid Han için de karalama kampanyası yürütüldü. Dikkatini çekerim. Osmanlı'nın son günlerinde başa gelen padişahlar için kesinlikle bir karalama kampanyası yürütüldü. Neden ? Çünkü bu millete Osmanlı'nın yıkılışının aslında kendi benliğimizden uzaklaşmamız değil, padişahlar yüzünden olduğunu öğretmeye çalıştılar. Benliğimizi bize unutturmaya çalıştılar. Unuttuk mu ? Evet. Malesef unuttuk. Ama yine de gelecek için ümitliyim. Bu karalama kampanyalarının içinde olmayacağım ve elimden geldiğince karşı duracağım.
 

tambjk

Profesör
Katılım
10 Mayıs 2011
Mesajlar
3,263
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
Önce ülkemizdeki Atatürkçülere bak istersen. Kelime anlamına bakarsan, evet çok safça hatta doğru bir şekilde kullanılması gerekir. Aynı Atatürkçüler Adnan Menderesi asıp, Turgut Özalı zehirlemedi mi ? Kavramlar üzerinden gidersek anlaşamayız, ancak "Atatürkçü" kesimin bu ülke de ne kadar tahribat yarattığının farkında değilsin sanırım.

@thepolice2 kardeş katli ile ilgili ben birşey demedim. O zamanki şartlar onu gerektiriyordu. Örneğin; ben de kardeş katline karşı olumsuz bakıyorum. Olmaması gerekiyordu. Ancak ülkeyi yönetmek için sadece padişahlar kardeşlerini öldürmemiştir. Sadece savaşan padişahlar değildir. Kardeşleri de yönetimi ele geçirmek için kardeşlerine, hatta padişahlara karşı savaş açmıştır. Olaylara çok yönlü bakmak gerekir.

Ertuğrul Osman "Eğer Sultan Vahdettin ülkeyi terketmeseydi iç harp olurdu" yorumunu yapıyor. Hatta Mustafa Kemal'in Samsuna çıkabilmesi için, Vahdettin İngiliz ve Fransızlardan izin almıştır. Kaynağım belli, neye inandığım belli !

Bunun gibi yıllarca, bir asır boyunca Abdülhamid Han için de karalama kampanyası yürütüldü. Dikkatini çekerim. Osmanlı'nın son günlerinde başa gelen padişahlar için kesinlikle bir karalama kampanyası yürütüldü. Neden ? Çünkü bu millete Osmanlı'nın yıkılışının aslında kendi benliğimizden uzaklaşmamız değil, padişahlar yüzünden olduğunu öğretmeye çalıştılar. Benliğimizi bize unutturmaya çalıştılar. Unuttuk mu ? Evet. Malesef unuttuk. Ama yine de gelecek için ümitliyim. Bu karalama kampanyalarının içinde olmayacağım ve elimden geldiğince karşı duracağım.

Senin yaptığın el-kaide yada iran'ın eylemleri üzerinden islamiyeti yorumlamak gibi birşey. Atatürk ve Atatürkçülüğe olan nefretinden ne söylediğini bilemeyecek derecede saçmalıyorsun :) İlk paragraf ve son paragraf uyuşmalığı, sen zaten o karamala kampayasının tam merkezine konumlandırmışsın kendini. Soda iç te gazını alsın...
 

berinark

Asistan
Katılım
31 Aralık 2011
Mesajlar
452
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Senin yaptığın el-kaide yada iran'ın eylemleri üzerinden islamiyeti yorumlamak gibi birşey. Atatürk ve Atatürkçülüğe olan nefretinden ne söylediğini bilemeyecek derecede saçmalıyorsun :) İlk paragraf ve son paragraf uyuşmalığı, sen zaten o karamala kampayasının tam merkezine konumlandırmışsın kendini. Soda iç te gazını alsın...

Sanırım "MBrv" nin anlatmak istediğini anlayamamışsın veya tek bir cümlesini anlamaya çalışmışsın. Tekrar oku istersen...
 

sefircan

Asistan
Katılım
11 Aralık 2011
Mesajlar
225
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Tahta çıkan tüm Osmanlı padişahları ilk olarak kardeşlerini öldürmüşlerdir. Ha öldürmeyenlerde vardır ama onlar öldürecek kardeşi olmadığı için öldürmemişlerdir. (Kanuni Sultan Süleyman)

1-(1298-1326) Osman Bey-Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu. Amcası Dündar Bey’i öldürttü.


2-(1326-1359) Orhan Bey-bilinen bir cinayeti kayıtlarda yok


3-(1359-1389) I.Murad (Hüdagendivar)-Sırpsındığı ,Kosova savaşlarını kazanan padişah.Oğlu Savcıbey ile kardeşleri Halil ile İbrahim’i öldürttü.


4-(1389-1402) I.Bayezid (Yıldırım)-Niğbolu savaşını kazandı.Kardeşi Yakub’u öldürdü. Ankara savaşında Timur’a yenilince tahttan indirildi.


5-(1402-1421) I.Mehmed-Kardeşi İsa Çelebi’yi boğdurttu, Şeyh Bedrettin’i idam ettirdi.


6-(1421-1451) II.Murad-Varna ve II.Kosova savaşları kahramanı.Kardeşi Mustafa’yı öldürttü.


7-(1451-1481) II.Mehmed (Fatih)-En çok övündüğümüz padişahlardan..1453 te İstanbul’u fethetti,1472 Otlukbeli savaşını kazandı. 2 yaşındaki kardeşi Ahmed’i, Sadrazamlar Çandarlı Halil Paşa ile Mahmut Paşa’yı öldürttü.


8-(1481-1512) II.Bayezid-Kardeşi Cem Sultan ile savaş yaptı.Cem Sultan Rodosta 13 yıl tutsak yaşadı. Veziri Gedik Ahmet Paşa’yı öldürttü. Kendiside oğlu Selim tarafından öldürüldü.


9-(1512-1520) I.Selim (Yavuz)-Mısır fatihi bu padişahımız halifeliği İstanbul’a getirmiş, Mercidabık, Ridaniye savaşlarını yönetmiştir. Çaldıran seferine giderken 30 bin Aleviyi kılıçtan geçirmiş, ayrıca babasını, 2 kardeşini 3 yeğenini, 3 vezirini öldürterek tarihteki yerini almıştır.


10-(1520-1566) I.Süleyman (Kanuni)-En uzun süre tahtta kalan padişahtır. 46 yıl. Belgrad, Rodos, Cezayir, Trablusgarp bu dönemde alınmış, Viyan kapılarına dayanılmış, Preveze Deniz Savaşı kazanılmıştır. Mimar Sinan, Barbaros hayrettin, Hürem Sultan bu dönemin ünlüleridir. Damat Rüstem Paşa, Lala Paşa çekişmesi ve dedikodular sonucu 2 oğlu ile torunlarını boğdurttu. Ayrıca Vezirleri Makbul İbrahim Paşa ile Kara Ahmet Paşa’yı öldürttü.


11-(1566-1574) II.Selim (Sarı/Sarhoş)-Bütün gün şarap içip sarhoş gezmesiyle tanınan bu padişahımızın döneminde imparatorluk geri vitesine takıyor. İnebahtı deniz savaşında tüm Osmanlı Donanması yakıldı.


12-(1574-1595) III.Murad-Kendisine rakip olmasın diye 5 kardeşini öldürttü. Kadınlara düşkünlüğü ile tanınan sultanımızın tam 110 çocuğu olmuştur. Karısı Safiye, Yeni Camii yaptırmıştır.


13-(1595-1603) III.Mehmed-Kardeş öldürme rekorunu elinde bulundurmaktadır. Tam 19 kardeşini ve bir oğlunu öldürmek zorunda kaldı. Korktuğu için Haçova savaşından kaçmak istedi. Şeyhülislam tarafından zor ikna edildi.1597 de Tırnakçı Hasan Paşa’yı boğdurttu. O zamanlar hazine tamtakır olduğu için, Yemişçi Hasan Paşa’dan Tırnakçı Hasan Paşa’nın giysilerinin satılarak para bulunmasını istedi.


14-(1603-1617) I.Ahmed-Tahta çıktığında henüz sünnet olmamıştı. Avusturya’ya gereksiz savaş ilan etti..başarılı olamayınca 1606 Zitvatorok Anlaşması’nı imzaladı. Bu dönemde devam etmekte olan Celali İsyanları nı bastırmak için Kuyucu Murad Paşa ,doğuda 30bin kişiyi kılıçtan geçirerek kuyulara gömdü. Sultan Ahmet Camii,bu padişahın adını taşır


15-(1617-1618) (1622-1623) I.Mustafa-İki ayrı dönemde 2 yıl saltanat sürdü. Döneminde Abasa Paşa isyanı ile Sipahiler ayaklandı. Akıl hastası olduğundan tahttan erken indirildi.


16-(1618-1622) II.Osman (Genç)-12 yaşında tahta çıktı, kardeşini öldürttü. 16 yaşında iken tahttan indirildi, yeniçeriler tarafından ırzına geçildikten sonra öldürüldü.


17-(1622-1639) IV.Murad-11 yaşında tahta çıkarken 3 kardeşini öldürttü. Tütün içenleri öldürtmesiyle bilinir. Ancak bu sıralarda Şeyhülislam Yahya Efendi, meyhane öven şiirler yazıyordu. 1635 Revan, 1638 Bağdat seferleri bu dönemde yapılmış olup, 17 yıllık iktidarında öldürttüğü 6 sadrazam şunlardır. Mere Hüseyin, Kemenkeş Kara ali, Gürcü Mehmed, Boşnak Hüsrev, Topal Recep, Tabanı Yassı Memed


18-(1639-1648) I.İbrahim (Deli)-Balıklara yem olarak altın atmasıyla bilinir. Askeri darbeyle tahttan indirildi, öldürüldü.


19-(1648-1687) IV. Mehmed (Avcı)-Tahta çıktığında sadece 5 yaşındaydı. Döneminde yeniçeri ve celali isyanları oldu. Köprülüler bu dönemin sadrazamlarıdır.Öldürttükleri ünlüler Kösem sultan ile Merzifonlu Kara Mustafa Paşadır.


20-(1687-1691) II.Süleyman-Padişah olduğu 46 yaşına kadar zindandaydı. Padişahlığı sırasında yeniçerililer İstanbulu yağmaladılar. Ünlü Sadrazam Köprülü Fazıl Mustafa Paşa bu dönemdendir. Olumlu olayı Eğriboz zaferidir.


21-(1691-1695) II.Ahmed-48 yaşına kadar hapis yattıktan sonra tahta çıktı. 4 yıllık iktidarında, Salkamen Bozgunu, Sakız Kalesi kaybı, Sadrazam Arabacı Ali Paşa’nın öldürülmesi önemli olaylardandır.


22-(1695-1703) II.Mustafa-1683′te Viyana’ya yürüdü, bozguna uğradı.1699 da imzaladığı Karlofça anlaşmasıyla Maceristan yitirildi. I.Edirne vakası, Şeyhülislam Feyzullah’ın öldürülmesi bu döneme rastlar. Askeri darbeyle tahttan indirilmiştir.


23-(1703-1730) III.Ahmed-1725 te Rus Çarı Deli Petro Tebriz’i aldı.Bir şeyler yapması gerekiyordu..fakat savaşa gitmeyi göze alamadı. İstanbul’dan orduları hazırlayıp savaşa gidiliyor süsü verip yarı yoldan dönerek halkını kandıran bir padişah olarak tarihte yerini aldı. Lale Devri diyede bilinen dönemin diğer unutulmayanları; 1718 Pasarofça Anlaşması, icadından 3,5 asır sonra matbaanın getirilmesi, meşhur Baltacı-Katarina olayının yaşandığı Purut Savaşı dır. Halktan sallandırdıklarının sayısı bilinmemekle birlikte, Şehzade İbrahim ile Sadrazamlardan; Hoca İbrahim Paşa, Damat İbrahim Paşa, Çorlulu Ali Paşa,Yusuf Paşa, Süleyman Paşa bilinen öldürttükleridir. Kendileri de Patrona Halil İsyanıyla tahttan indirilmiştir.


24-(1730-1754) I.Mahmud-İsyancılar tarafından tahta çıkarılmış, o da isyancıların her dediğini yapmıştır.


25-(1754-1757) III.Osman-3 yıllık iktidarı sırasında en önemli olay, Cezayir de ki egemenliğin bitmesidir.


26-(1757-1774) III.Mustafa-Ülaaai yıldız falına bakarak yönetirdi. Kürkçüler çok para kazanıyor diye ülkede kürk satışlarını yasakladı. Kürkçüler haraç ödeyince satışlar tekrar serbestleşti. Sadece 2 sadrazamını öldürtmüştür.


27-(1774-1789) I.Abdülhamid-Bilinen vukuatı, Küçük Kaynarca Anlaşması ile Kırım’ın verilmesidir.


28-(1789-1807) III.Selim-Kayıplarla dolu Ziştovi ve Yaş Anlaşmalarını imzaladı.Nizam-ı Cedid Reformlarını yapmak istediğinde, şeriatçıların başlattığı Kabakçı Mustafa İsyanı ile tahttan indirildi. IV. Mustafa tarafından öldürülmüştür.


29-(1807-1808) IV.Mustafa-Nizam-ı Cedidçilerden çok korktuğundan, taraftarlarının görüldüğü yerde öldürülmelerini emretmişti.Yinede ancak 1 yıl hükümdarlık yaptı, Alemdar Mustafa Paşa tarafından askeri darbeyle tahttan indirildi.


30-(1808-1839) II. Mahmud-Vukuatı en fazla olan padişahlardandır. İşe ağabeyi IV.Mustafa’yı öldürerek başladı. Dönemin diğer olayları; Mora, Sırp, Kavalalı İsyanları; donanmanın yakıldığı Novarin olayı; osmanlının kendi valileri ile savaşıp, kaybetmeleri; Kaptan-ı Derya Ahmed Paşa’nın, donanmayı olduğu gibi Kavalalı Mehmed Ali Paşa’ya teslim etmesi;1826 yeniçeriliği kaldırma operasyonu sırasında kendi ordusundan 140 bin kişinin kılıçtan geçirilmesi, olarak sayılabilir. II.Mahmud’un,Balkanlarda uyguladığı kanlı operasyonlar sonucunda Balkan Ayaklanması başladı. Dış baskılar gelince “Tanzimat Fermanı” ilan etmek zorunda bırakıldı.


31-(1839-1861) Abdülmecit-Dönemin önemli olayları. Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı, Kırım Savaşı.


32-(1861-1876) Abdülaziz-Karadağ İsyanı, 1875 Balkan Hareketlenmesi, Belgrad’ın kaybı bu döneme denk düşer. Vukela Heyeti tarafından tahttan indirilmiştir.


33-(1876-1876) V Murad-İki rekoru vardır. En kısa tahtta kalma rekoru, sadece 3 ay. Tahttan indikten sonra en uzun yaşayan padişah..28 yıl.. Tahtı elinden alınan padişahlarımızdandır.


34-(1876-1909) II. Abdülhamit-31 Mart olayı ,93 Harbi, tam bir çöküntü olan Ayestefanos Anlaşması.. unutulmayanlardandır. Kıbrıs, Mısır, Tunus, Doğu Rumeli, Bosna, Girit kaybettikleridir. Zamanında ayaklanmaları önlemek için Filibe’de bolca katliamlar yapılmıştır. Batıya borçlar ödenmediğinden “Duyun-u Umumiye”ye kurmak zorunda kalmıştır. Mebusan kararıyla demokratik bir şekilde tahttan indirildi.


35-(1909-1918) Mehmed Reşad-bilinen bir cinayeti kayıtlarda yok.


36-(1918-1922) Vahdettin-Vahdettin, Osmanlının 36. tahttan indirilende 14. Padişahıdır. Kendileri tatlı canlarını kurtarmak için İngilizlere sığınmıştır.

Osmanlı vatandaşlarını katleden sadrazamlar için Kuyucu Murad Paşa ve Köprülü Mehmet Paşa dönemlerini inceleyiniz.

padişahların kardeşlerini öldürtmeleri doğrudur , yalnız bunun birçok nedeni vardır, millet ve devletin bekasını korumak adına dışlardan yapılan fitnelerin odağı serdar'lar yani osmanlı şehzadeleri olan padişah kardeşleri ve yakınları hedef alıyordu. bu durumda fitne tuzağına düşen serdarlar adına bu durum dışardan hoş gözükmesede aslında büyük bir iyiliktir devleti umaniyesi için. senin gibi devlet yönetimini bilmeyenler bunun nedemek olduğunu anlaman beklenemez zaten..
işte seninde şimdi yaptığın gibi ozamanlarda devletin erkenına hainlik edenler ve onlara iftira atanlar yüzünden oluyordur bu cinayetler büyük olasılıkla. çünkü osmalı gibi büyük bir devlet cihan'ı savaşla yok edilemiyordu.
 

MBrv

Profesör
Katılım
20 Eylül 2009
Mesajlar
1,761
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Senin yaptığın el-kaide yada iran'ın eylemleri üzerinden islamiyeti yorumlamak gibi birşey. Atatürk ve Atatürkçülüğe olan nefretinden ne söylediğini bilemeyecek derecede saçmalıyorsun :) İlk paragraf ve son paragraf uyuşmalığı, sen zaten o karamala kampayasının tam merkezine konumlandırmışsın kendini. Soda iç te gazını alsın...

Karşılaştırmaya bak. Atatürkçülük bir din değildir ki karşılaştırma yapıyorsun. Atatürkçülük kadar saçma, bu ülkeye zarar veren, hatta hainlik derecesine kadar götüren başka birşey yok. Atatürkçülükten nefret ediyorum. Bunu da açık açık söylüyorum. Sen önce kavramları öğren, tarihine iyi bak, sonra konuşuruz. Malesef benimle tartışabilecek seviyede değilsin.
 

Wangort

Öğrenci
Katılım
3 Mart 2013
Mesajlar
5
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Tahta çıkan tüm Osmanlı padişahları ilk olarak kardeşlerini öldürmüşlerdir. Ha öldürmeyenlerde vardır ama onlar öldürecek kardeşi olmadığı için öldürmemişlerdir. (Kanuni Sultan Süleyman)

1-(1298-1326) Osman Bey-Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu. Amcası Dündar Bey’i öldürttü.


2-(1326-1359) Orhan Bey-bilinen bir cinayeti kayıtlarda yok


3-(1359-1389) I.Murad (Hüdagendivar)-Sırpsındığı ,Kosova savaşlarını kazanan padişah.Oğlu Savcıbey ile kardeşleri Halil ile İbrahim’i öldürttü.


4-(1389-1402) I.Bayezid (Yıldırım)-Niğbolu savaşını kazandı.Kardeşi Yakub’u öldürdü. Ankara savaşında Timur’a yenilince tahttan indirildi.


5-(1402-1421) I.Mehmed-Kardeşi İsa Çelebi’yi boğdurttu, Şeyh Bedrettin’i idam ettirdi.


6-(1421-1451) II.Murad-Varna ve II.Kosova savaşları kahramanı.Kardeşi Mustafa’yı öldürttü.


7-(1451-1481) II.Mehmed (Fatih)-En çok övündüğümüz padişahlardan..1453 te İstanbul’u fethetti,1472 Otlukbeli savaşını kazandı. 2 yaşındaki kardeşi Ahmed’i, Sadrazamlar Çandarlı Halil Paşa ile Mahmut Paşa’yı öldürttü.


8-(1481-1512) II.Bayezid-Kardeşi Cem Sultan ile savaş yaptı.Cem Sultan Rodosta 13 yıl tutsak yaşadı. Veziri Gedik Ahmet Paşa’yı öldürttü. Kendiside oğlu Selim tarafından öldürüldü.


9-(1512-1520) I.Selim (Yavuz)-Mısır fatihi bu padişahımız halifeliği İstanbul’a getirmiş, Mercidabık, Ridaniye savaşlarını yönetmiştir. Çaldıran seferine giderken 30 bin Aleviyi kılıçtan geçirmiş, ayrıca babasını, 2 kardeşini 3 yeğenini, 3 vezirini öldürterek tarihteki yerini almıştır.


10-(1520-1566) I.Süleyman (Kanuni)-En uzun süre tahtta kalan padişahtır. 46 yıl. Belgrad, Rodos, Cezayir, Trablusgarp bu dönemde alınmış, Viyan kapılarına dayanılmış, Preveze Deniz Savaşı kazanılmıştır. Mimar Sinan, Barbaros hayrettin, Hürem Sultan bu dönemin ünlüleridir. Damat Rüstem Paşa, Lala Paşa çekişmesi ve dedikodular sonucu 2 oğlu ile torunlarını boğdurttu. Ayrıca Vezirleri Makbul İbrahim Paşa ile Kara Ahmet Paşa’yı öldürttü.


11-(1566-1574) II.Selim (Sarı/Sarhoş)-Bütün gün şarap içip sarhoş gezmesiyle tanınan bu padişahımızın döneminde imparatorluk geri vitesine takıyor. İnebahtı deniz savaşında tüm Osmanlı Donanması yakıldı.


12-(1574-1595) III.Murad-Kendisine rakip olmasın diye 5 kardeşini öldürttü. Kadınlara düşkünlüğü ile tanınan sultanımızın tam 110 çocuğu olmuştur. Karısı Safiye, Yeni Camii yaptırmıştır.


13-(1595-1603) III.Mehmed-Kardeş öldürme rekorunu elinde bulundurmaktadır. Tam 19 kardeşini ve bir oğlunu öldürmek zorunda kaldı. Korktuğu için Haçova savaşından kaçmak istedi. Şeyhülislam tarafından zor ikna edildi.1597 de Tırnakçı Hasan Paşa’yı boğdurttu. O zamanlar hazine tamtakır olduğu için, Yemişçi Hasan Paşa’dan Tırnakçı Hasan Paşa’nın giysilerinin satılarak para bulunmasını istedi.


14-(1603-1617) I.Ahmed-Tahta çıktığında henüz sünnet olmamıştı. Avusturya’ya gereksiz savaş ilan etti..başarılı olamayınca 1606 Zitvatorok Anlaşması’nı imzaladı. Bu dönemde devam etmekte olan Celali İsyanları nı bastırmak için Kuyucu Murad Paşa ,doğuda 30bin kişiyi kılıçtan geçirerek kuyulara gömdü. Sultan Ahmet Camii,bu padişahın adını taşır


15-(1617-1618) (1622-1623) I.Mustafa-İki ayrı dönemde 2 yıl saltanat sürdü. Döneminde Abasa Paşa isyanı ile Sipahiler ayaklandı. Akıl hastası olduğundan tahttan erken indirildi.


16-(1618-1622) II.Osman (Genç)-12 yaşında tahta çıktı, kardeşini öldürttü. 16 yaşında iken tahttan indirildi, yeniçeriler tarafından ırzına geçildikten sonra öldürüldü.


17-(1622-1639) IV.Murad-11 yaşında tahta çıkarken 3 kardeşini öldürttü. Tütün içenleri öldürtmesiyle bilinir. Ancak bu sıralarda Şeyhülislam Yahya Efendi, meyhane öven şiirler yazıyordu. 1635 Revan, 1638 Bağdat seferleri bu dönemde yapılmış olup, 17 yıllık iktidarında öldürttüğü 6 sadrazam şunlardır. Mere Hüseyin, Kemenkeş Kara ali, Gürcü Mehmed, Boşnak Hüsrev, Topal Recep, Tabanı Yassı Memed


18-(1639-1648) I.İbrahim (Deli)-Balıklara yem olarak altın atmasıyla bilinir. Askeri darbeyle tahttan indirildi, öldürüldü.


19-(1648-1687) IV. Mehmed (Avcı)-Tahta çıktığında sadece 5 yaşındaydı. Döneminde yeniçeri ve celali isyanları oldu. Köprülüler bu dönemin sadrazamlarıdır.Öldürttükleri ünlüler Kösem sultan ile Merzifonlu Kara Mustafa Paşadır.


20-(1687-1691) II.Süleyman-Padişah olduğu 46 yaşına kadar zindandaydı. Padişahlığı sırasında yeniçerililer İstanbulu yağmaladılar. Ünlü Sadrazam Köprülü Fazıl Mustafa Paşa bu dönemdendir. Olumlu olayı Eğriboz zaferidir.


21-(1691-1695) II.Ahmed-48 yaşına kadar hapis yattıktan sonra tahta çıktı. 4 yıllık iktidarında, Salkamen Bozgunu, Sakız Kalesi kaybı, Sadrazam Arabacı Ali Paşa’nın öldürülmesi önemli olaylardandır.


22-(1695-1703) II.Mustafa-1683′te Viyana’ya yürüdü, bozguna uğradı.1699 da imzaladığı Karlofça anlaşmasıyla Maceristan yitirildi. I.Edirne vakası, Şeyhülislam Feyzullah’ın öldürülmesi bu döneme rastlar. Askeri darbeyle tahttan indirilmiştir.


23-(1703-1730) III.Ahmed-1725 te Rus Çarı Deli Petro Tebriz’i aldı.Bir şeyler yapması gerekiyordu..fakat savaşa gitmeyi göze alamadı. İstanbul’dan orduları hazırlayıp savaşa gidiliyor süsü verip yarı yoldan dönerek halkını kandıran bir padişah olarak tarihte yerini aldı. Lale Devri diyede bilinen dönemin diğer unutulmayanları; 1718 Pasarofça Anlaşması, icadından 3,5 asır sonra matbaanın getirilmesi, meşhur Baltacı-Katarina olayının yaşandığı Purut Savaşı dır. Halktan sallandırdıklarının sayısı bilinmemekle birlikte, Şehzade İbrahim ile Sadrazamlardan; Hoca İbrahim Paşa, Damat İbrahim Paşa, Çorlulu Ali Paşa,Yusuf Paşa, Süleyman Paşa bilinen öldürttükleridir. Kendileri de Patrona Halil İsyanıyla tahttan indirilmiştir.


24-(1730-1754) I.Mahmud-İsyancılar tarafından tahta çıkarılmış, o da isyancıların her dediğini yapmıştır.


25-(1754-1757) III.Osman-3 yıllık iktidarı sırasında en önemli olay, Cezayir de ki egemenliğin bitmesidir.


26-(1757-1774) III.Mustafa-Ülaaai yıldız falına bakarak yönetirdi. Kürkçüler çok para kazanıyor diye ülkede kürk satışlarını yasakladı. Kürkçüler haraç ödeyince satışlar tekrar serbestleşti. Sadece 2 sadrazamını öldürtmüştür.


27-(1774-1789) I.Abdülhamid-Bilinen vukuatı, Küçük Kaynarca Anlaşması ile Kırım’ın verilmesidir.


28-(1789-1807) III.Selim-Kayıplarla dolu Ziştovi ve Yaş Anlaşmalarını imzaladı.Nizam-ı Cedid Reformlarını yapmak istediğinde, şeriatçıların başlattığı Kabakçı Mustafa İsyanı ile tahttan indirildi. IV. Mustafa tarafından öldürülmüştür.


29-(1807-1808) IV.Mustafa-Nizam-ı Cedidçilerden çok korktuğundan, taraftarlarının görüldüğü yerde öldürülmelerini emretmişti.Yinede ancak 1 yıl hükümdarlık yaptı, Alemdar Mustafa Paşa tarafından askeri darbeyle tahttan indirildi.


30-(1808-1839) II. Mahmud-Vukuatı en fazla olan padişahlardandır. İşe ağabeyi IV.Mustafa’yı öldürerek başladı. Dönemin diğer olayları; Mora, Sırp, Kavalalı İsyanları; donanmanın yakıldığı Novarin olayı; osmanlının kendi valileri ile savaşıp, kaybetmeleri; Kaptan-ı Derya Ahmed Paşa’nın, donanmayı olduğu gibi Kavalalı Mehmed Ali Paşa’ya teslim etmesi;1826 yeniçeriliği kaldırma operasyonu sırasında kendi ordusundan 140 bin kişinin kılıçtan geçirilmesi, olarak sayılabilir. II.Mahmud’un,Balkanlarda uyguladığı kanlı operasyonlar sonucunda Balkan Ayaklanması başladı. Dış baskılar gelince “Tanzimat Fermanı” ilan etmek zorunda bırakıldı.


31-(1839-1861) Abdülmecit-Dönemin önemli olayları. Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı, Kırım Savaşı.


32-(1861-1876) Abdülaziz-Karadağ İsyanı, 1875 Balkan Hareketlenmesi, Belgrad’ın kaybı bu döneme denk düşer. Vukela Heyeti tarafından tahttan indirilmiştir.


33-(1876-1876) V Murad-İki rekoru vardır. En kısa tahtta kalma rekoru, sadece 3 ay. Tahttan indikten sonra en uzun yaşayan padişah..28 yıl.. Tahtı elinden alınan padişahlarımızdandır.


34-(1876-1909) II. Abdülhamit-31 Mart olayı ,93 Harbi, tam bir çöküntü olan Ayestefanos Anlaşması.. unutulmayanlardandır. Kıbrıs, Mısır, Tunus, Doğu Rumeli, Bosna, Girit kaybettikleridir. Zamanında ayaklanmaları önlemek için Filibe’de bolca katliamlar yapılmıştır. Batıya borçlar ödenmediğinden “Duyun-u Umumiye”ye kurmak zorunda kalmıştır. Mebusan kararıyla demokratik bir şekilde tahttan indirildi.


35-(1909-1918) Mehmed Reşad-bilinen bir cinayeti kayıtlarda yok.


36-(1918-1922) Vahdettin-Vahdettin, Osmanlının 36. tahttan indirilende 14. Padişahıdır. Kendileri tatlı canlarını kurtarmak için İngilizlere sığınmıştır.

Osmanlı vatandaşlarını katleden sadrazamlar için Kuyucu Murad Paşa ve Köprülü Mehmet Paşa dönemlerini inceleyiniz.

Öncelikle merhaba. Yazınızı okudum. İçerisinde gerçeklerle bağdaşmayan bir çok husus gözüme çarptı. Alıntı yaptığınız site galiba Osmanlı'ya iyimser bakmayan site ki kullandığı dilden anlaşılıyor. Sadece bir kaç noktaya temas etmek isterim. Şeyhülislam Yahya Efendi'nin meyhane hususunda şiirler yazdığından söz edilmiş. Halbuki meyhane tasavvufta "Allah aşkının sunulduğu yerdir.(Art niyet aramayın keza zat bir İslam alimidir.)" Padişahlar hakkında sanki suçluymuş gibi vukuatı şudur,katlettiği şudur gibi kelimeler kullanılmış ki bunu söylemek yakışmamış. Ne kadar hoşlanmasanız da onlar zamanında İslam için bir çok fedakarlık yapmış,Allah'ın dinini yaymış insanlardır. Her insan hata yapabilir. Ancak büyüklük, yapılan hataları ifşa etmek değil(Ortada hata da yok ya neyse..),onların yaptığı hizmetlere bakmaktır. Bugün Avrupa'da İslam yayılmış ise bu bizim övünmemiz gereken hususlardır.
Kardeş katli hususunda verilmiş olan bir fetvayı örnek göstermek isterim. (Fetvalar sadece bir kişinin değil zamanında bulunan alimlerin ortak kanaati ile oluşturulmuştur.) Fetvanın dayanağı ise Kur'andır.
Kardeş katline icazet veren fetvanın dayanağı ise şu ayettir: " Fitne, adam öldürmekten daha kötüdür...” (Bakara sûresi: 191)" Keza Osmanlı'da kardeşi yüzünden masum halkın zarar gördüğü bir çok durum vardır. Bakınız: Cem Sultan-II.Bayezid olayları.
Tarih hakkında yorum yazarken objektif olmalıyız ve elimizde sağlam bir dayanak olmalı kanaatindeyim.
Kur'an bunun en güzel örneğidir.
Ayrıca şunu da belirtmeden yazımı bitirmeyeyim. Romanlar bir kaynak olarak gösterilmemelidir. Çünkü romanlar yazarın kendi hayal ürünleridir. Akademik bir kaynak niteliği taşımazlar. Keza Turgut Özakman'ın Şu Çılgın Türkler eseri bir romandır ve eser kişinin şahsi görüşlerini de içerisinde barındırdığı için objektif kaynak olmaktan uzaktır.
Teşekkür ederim.


 

Ozgurky

Profesör
Katılım
26 Nisan 2009
Mesajlar
2,698
Reaksiyon puanı
14
Puanları
38
Karşılaştırmaya bak. Atatürkçülük bir din değildir ki karşılaştırma yapıyorsun. Atatürkçülük kadar saçma, bu ülkeye zarar veren, hatta hainlik derecesine kadar götüren başka birşey yok. Atatürkçülükten nefret ediyorum. Bunu da açık açık söylüyorum. Sen önce kavramları öğren, tarihine iyi bak, sonra konuşuruz. Malesef benimle tartışabilecek seviyede değilsin.

Yorum yaparken haddini aşma, Atatürkçülük'ü "saçma" diye yaftalama cüretini nereden buluyorsun? Senin bakış açında İstiklal Harbi'ne öncülük eden de Osmanlı padişahları galiba? Kemalist geçinip kendi atasını (Osmanlı padişahlarını) inkar edenler ile senin Kemalizm'e saygısızlık etmen arasında bir fark göremiyorum. Bir de kalkmış millete ahkam kesiyorsun.
 

thepolice2

Doçent
Katılım
8 Ocak 2011
Mesajlar
875
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
[MENTION=129454]|SeYYaH|[/MENTION] Demek istediğimi anlamamışsınız. Bazı şeyleri anlatırken kaynak göstermek gerekmez. Örneğin; ben burada Osmanlı Devleti hakkında bir şeyler yazacaksam Osmanlı Devleti' nin varlığını kanıtlamam gerekmez. İlkokul çocuğuna dahi sorsanız bilir Osmanlı Devleti' nin varlığını. Kimse çıkıp "Öyle bir ülke olmamıştır" demez. Ha ama "Osmanlı bir Hristiyan devletidir." dersem bunu kanıtlamam gerekir. Belgeler çıkarıp kaynak göstermem gerekir. Şimdi gidip lise öğrencilerine dahi sorsanız söylerler size padişahların kardeş katliamı yaptıklarını. Gidin istediğiniz kaynaktan araştırın. "Ekber ve Erşed" sisteminin hangi sebeple getirildiğini araştırın. Ben size tüm tarih kitaplarını kaynak gösteriyorum. "Osmanlı padişahlarından hiçbiri hiçbir şekilde kardeşlerini öldürmemiştir" diyen bir kaynağınız varsa buyrun tartışalım.
[MENTION=333396]Wangort[/MENTION] Osmanlı padişahları islamı yaymak için kardeşlerini öldürüp binlerce insanı kılıçtan geçiriyorlar. Hatta bazen babalarını, amcalarını öldürüyorlar. Bu mudur İslamiyet?
[MENTION=213662]sefircan[/MENTION] Bende aynısını yazdım. Tahta çıkan Osmanlı padişahları ilk iş olarak kardeşlerini öldürtmüşlerdir dedim. Hatta Kanuni Sultan Süleyman kendi oğlunu öldürtmüştür. Bakınız Ekber ve Erşed sistemi de kardeş katlinin önüne geçmek amaçlı getirilmiş fakat deneyimsiz padişahların tahta çıkmasına sebep olduğu için devletin çöküşünü hızlandırmıştır. Padişahların kardeş katli yaptığını söyledik ecdadına toz kondurtmayan bazı insanlar hemen ayaklandılar.
[MENTION=79377]MBrv[/MENTION] Osmanlı Devleti 1. Dünya Savaşında pek çok hata yapmıştır. Mevcut toprakları elinde tutmaya çalışması gerekirken yeni topraklar almaya çalışmış ve bu uğurda 90.000 asker boş yere şehit verilmiştir (Sarıkamış Harekatı) Mondros Ateşkes Anlaşmasından sonra ülkeyi işgal eden itilaf devletleri bir süre sonra Osmanlıyı Sevr Anlaşmasını imzalamaya zorlamışlardır. Sevr Anlaşmasına göre Türk devleti anadolunun ortasına sıkışıp kalıyor ve bir sömürge devleti oluyordu. Osmanlı teslim olmuştu. O dönem Osmanlı gerçekten çökmüş ve kurtarılamaz hale gelmişti. Barış görüşmelerinde manda ve himayeyi savunarak TBMM yi zora sokuyordu. 1 Kasım 1922 de varlığına son verildi.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Karşılaştırmaya bak. Atatürkçülük bir din değildir ki karşılaştırma yapıyorsun. Atatürkçülük kadar saçma, bu ülkeye zarar veren, hatta hainlik derecesine kadar götüren başka birşey yok. Atatürkçülükten nefret ediyorum. Bunu da açık açık söylüyorum. Sen önce kavramları öğren, tarihine iyi bak, sonra konuşuruz. Malesef benimle tartışabilecek seviyede değilsin.

Atatürk' ün kim olduğunu ülkesini kurtarmak için neler yaptığını bilmeyen böyle cahil insanlar oldukça bu ülke daha çok geri gider. Kitap okumuyorsunuz bari lisedeyken dinleseydiniz tarih derslerini.
 

Wangort

Öğrenci
Katılım
3 Mart 2013
Mesajlar
5
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
@|SeYYaH| Demek istediğimi anlamamışsınız. Bazı şeyleri anlatırken kaynak göstermek gerekmez. Örneğin; ben burada Osmanlı Devleti hakkında bir şeyler yazacaksam Osmanlı Devleti' nin varlığını kanıtlamam gerekmez. İlkokul çocuğuna dahi sorsanız bilir Osmanlı Devleti' nin varlığını. Kimse çıkıp "Öyle bir ülke olmamıştır" demez. Ha ama "Osmanlı bir Hristiyan devletidir." dersem bunu kanıtlamam gerekir. Belgeler çıkarıp kaynak göstermem gerekir. Şimdi gidip lise öğrencilerine dahi sorsanız söylerler size padişahların kardeş katliamı yaptıklarını. Gidin istediğiniz kaynaktan araştırın. "Ekber ve Erşed" sisteminin hangi sebeple getirildiğini araştırın. Ben size tüm tarih kitaplarını kaynak gösteriyorum. "Osmanlı padişahlarından hiçbiri hiçbir şekilde kardeşlerini öldürmemiştir" diyen bir kaynağınız varsa buyrun tartışalım.
@Wangort Osmanlı padişahları islamı yaymak için kardeşlerini öldürüp binlerce insanı kılıçtan geçiriyorlar. Hatta bazen babalarını, amcalarını öldürüyorlar. Bu mudur İslamiyet?
@sefircan Bende aynısını yazdım. Tahta çıkan Osmanlı padişahları ilk iş olarak kardeşlerini öldürtmüşlerdir dedim. Hatta Kanuni Sultan Süleyman kendi oğlunu öldürtmüştür. Bakınız Ekber ve Erşed sistemi de kardeş katlinin önüne geçmek amaçlı getirilmiş fakat deneyimsiz padişahların tahta çıkmasına sebep olduğu için devletin çöküşünü hızlandırmıştır. Padişahların kardeş katli yaptığını söyledik ecdadına toz kondurtmayan bazı insanlar hemen ayaklandılar.
@MBrv Osmanlı Devleti 1. Dünya Savaşında pek çok hata yapmıştır. Mevcut toprakları elinde tutmaya çalışması gerekirken yeni topraklar almaya çalışmış ve bu uğurda 90.000 asker boş yere şehit verilmiştir (Sarıkamış Harekatı) Mondros Ateşkes Anlaşmasından sonra ülkeyi işgal eden itilaf devletleri bir süre sonra Osmanlıyı Sevr Anlaşmasını imzalamaya zorlamışlardır. Sevr Anlaşmasına göre Türk devleti anadolunun ortasına sıkışıp kalıyor ve bir sömürge devleti oluyordu. Osmanlı teslim olmuştu. O dönem Osmanlı gerçekten çökmüş ve kurtarılamaz hale gelmişti. Barış görüşmelerinde manda ve himayeyi savunarak TBMM yi zora sokuyordu. 1 Kasım 1922 de varlığına son verildi.

Kur'an'dan ayet koydum,yine de kardeş katli hususunda inkarınız var. Kanıtlar da size tesir etmiyor ise sizin gibiler ile tartışmak beyhude.
 

HRNKC

Profesör
Katılım
1 Ağustos 2008
Mesajlar
4,155
Reaksiyon puanı
20
Puanları
38
Atalarına kin kusan, hain ilan eden başka kaç gafil Millet vardır şu cihanda bizden gayrı ! Oturun bunu da araştırın... Fanatikliğin alemi yok değerli arkadaşlar, herkes üslubuna dikkat etsin lütfen... Tarih, öyle oturduğunuz yerden 3 - 5 kitap okuyarak değerlendirilemez...
 

thepolice2

Doçent
Katılım
8 Ocak 2011
Mesajlar
875
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Kur'an'dan ayet koydum,yine de kardeş katli hususunda inkarınız var. Kanıtlar da size tesir etmiyor ise sizin gibiler ile tartışmak beyhude.

Gerçi öldürmek ve öldürmekle tehdit etmek Kuranda' da vardır. Haklısınız

"O halde, hürmetli aylar çıkınca artık öbür müşrikleri nerede bulursanız öldürün, onları yakalayıp esir edin, onların geçebileceği bütün geçit başlarını tutun. Eğer tövbe eder, namaz kılar, zekât verirlerse onları serbest bırakın. Çünkü Allah gafurdur, rahîmdir." (Tevbe, 9/5)
 

Kurşun Kalem

Profesör
Katılım
7 Ocak 2011
Mesajlar
2,601
Reaksiyon puanı
58
Puanları
48
Kur'an'dan belirli bir bölüm alıp ahkam kesmekten vazgeçin arık, bunu daha önce de tartışmıştık. O ayetin gerisi ilerisi var. Yapmayın bunu lütfen.
 

tambjk

Profesör
Katılım
10 Mayıs 2011
Mesajlar
3,263
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
Karşılaştırmaya bak. Atatürkçülük bir din değildir ki karşılaştırma yapıyorsun. Atatürkçülük kadar saçma, bu ülkeye zarar veren, hatta hainlik derecesine kadar götüren başka birşey yok. Atatürkçülükten nefret ediyorum. Bunu da açık açık söylüyorum. Sen önce kavramları öğren, tarihine iyi bak, sonra konuşuruz. Malesef benimle tartışabilecek seviyede değilsin.

Arkadaşım, karşılaştırdığım yaklaşımlar. Bunu anlayamayacak kadar fikir fakirimisin yoksa herzaman ki gibi dini kendi kalkan yaparak kendini mi kurtarmaya çalışıyorsun.

Atatürkçülük veya Kemalizm, kelime anlamı olarak Mustafa Kemal Atatürk'ün düşüncelerinin ve görüşlerinin takipçisi olma anlamını içeren, ideolojikolarak emperyalist devletlerin fakir ve geri kalmış bir millete karşı giriştiği paylaşma hareketine tepki olarak doğan; Türk milliyetçiliğine bağlı, belirli bir sınıf desteğine dayanmayan; geri kalmış safsata ve batıl itikatlardan güç alan kurumlar yerine akla ve bilime dayanan kurumları getirmeyi amaç edinen,anti-emperyalistMustafa Kemal Atatürk'ün ideolojisi. Atatürkçü ideolojinin temellerini, Atatürk'ün düşünce ve uygulamalarıyla ortaya koyduğu amaçlar, ilkeler ve gerçekleştirdiği inkılaplar oluşturur. Türkiye Cumhuriyeti de, anayasasında belirtildiği gibi, özellikleri ve uygulamalarıyla Atatürkçülük doğrultusunda hareket etmektedir.Atatürkçülük, Türk halkının doğal karakterinden ve Türk vatanının sahip olduğu öz kaynaklardan, Türk tarihinden ve Türk insanının isteklerine çare bulma ihtiyacından doğmuştur. Bu sistem Türk Milleti'ni bütün unsurları ile çağdaş ülkelerden daha ileri bir seviyeye çıkarma anlayış ve gayretlerinin bir sonucudur.
Atatürkçülüğü belirtmek için kullanılan "Kemalizm" terimi ise 1930'larda kullanılmaya başlanmıştır. 1934'de Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Türk kültürü ve Türkiye Cumhuriyeti'ni tanıtmaya yönelik olarak La Turquie Kemaliste (Kemalist Türkiye) dergisini yayımlamaya başlamıştır.[11] Mustafa Kemal'in kurduğu bu düşünce sistemi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 9 Mayıs1935’te toplanan IV. Kurultayı'nda kabul edilen 1935 Programı’nda da "Kâmâlizm" olarak geçmiştir.

Kin ve nefret ile zehrini heryere saçıyorsun. Atatürk düşmanlığını ve nefretini söylecek cesaretten yoksun olup Atatürkçülük üzerinden Atatürk'ü, onun fikirlerini ve o fikirleri paylaşanları hainlikle suçlayacak kadar da terbiyesizsin. Facebook bebeleri gibi tüm fikir dünyası okumak ve üretmek yerine, başkalarınkini beğenip yada nefret ederek pozisyon belirlemekten ibaret olan biriyle entellektürel bir fikir tartışmasına girme hatasında bulunmayacağımdan seni kendi haline bırakıyorum.

-------------

Bundan sonra yazacaklarım ise SDN üyelerine;

Bu ülkeyi kurtarıp yokluktan var eden Atatürk ve onun fikirlerine böylesine hakaret edip hainlikle suçlayan birisine karşı Atatürk'ü savucanak insan sayısı 3-5 ile sınırlı kalıcaksa yazıklar olsun sizlere.

Her fırsatta milli manevi değerleri, polatı, mematiyi, kanuniyi, pargalıyı, hürremi, muhteşem yüzyılı, kurtlar vadisini, ecdadını atasını, aziz yıldırımı, ünal aysalı, fatih terimi, fbyi, gsyi, bjkyi, tsyi, adı bilinmeyen hatunları, sdn bardaklarını, hükümeti, siyasileri, muhalefeti, androidi, iosu, appleı, samsungu, sonyi, kuranı, osmanlıyı, padişahları, iranı, şeriat rejimini, suriyeyi, operayı, firefoxu, chromeu, iexplorerı, windowsu, linuxu savunmak için sayfalar dolusu yazı yazan insanlar, birbirleriyle kavga edenler, mangalda kül bırakmayanlar, atatürk ve fikirleri söz konusu olunca savunacak tek kelime dahi yazmıyorsa, yazamıyorsa, yukarıdaki mesaja cevap vermeye tenezzül etmeme basiretsizliği gösteriyorsa gerçekten yazıklar olsun. Nerde sizin her fırsatta savunduğunuz milli manevi değerleriniz, bu kadar mı vefasızsınız. Beğenmeyenler elbette olacaktır ve buna saygı duymak düşer ama böyle bir mesaja cevap yazıp Atatürk'ü savunacak, koskoca SDN forumunda 2-3 kişiden fazlası çıkmıyorsa, sindirilmişse yada aynı şeyleri düşünüyorsa gerçekten utanç duyarım. Bir avuç Atatürk düşmanı koskoca forumu cehalet ve bağnazlığıyla esir almış, herkes buna teslim olmuş gıkını çıkartmıyor.

Her zaman forum yönetimine muhalefet olmuşumdur, eleştirmişimdir ama bu sefer tüm serzenişim üyelerine. Türkiyenin en büyük forumlarından birinin düştüğü hale bakın. Forumda kendimce fikirlerim doğrultusunda mücadelemi edip paylaşımlarda bulundum fakat artık böyle bir SDN forumunun parçası olmak istemiyorum çünkü gördüğüm kadarıyla fikir babında yakın olduğum kişi sayısı gerçekten çok azmış. Korktuğum yada kaçtığım yok, mücadeleme başka platformlarda devam edeceğim. Kırdığım yada kızdırdığım herkes hakkını helal etsin.

Son olarak;

Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi
Ey Türk Gençliği!
Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.
Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi, seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahilî ve haricî bedhahların olacaktır. Bir gün, İstiklâl ve Cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şerâitini düşünmeyeceksin! Bu imkân ve şerâit, çok nâmüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklâl ve Cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.
Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!
Mustafa Kemal Atatürk
20 Ekim 1927

ata_imza.gif
 

BEFEGA

Profesör
Katılım
9 Kasım 2010
Mesajlar
1,441
Reaksiyon puanı
5
Puanları
38
SDN Forumunda da bir kayırma olduğunun açık gösterisi benim mesajımın silinmesi olmuş.

O zatı muhterem çok mühimdi de benim ŞANLI ATALARIM değersiz mi ?

Soruyorum yönetime ???

Adamlar demediğini bırakmadı. Dokundu galiba laflarım !

Şu ülkede kişiyi bağlı koruma ne zaman biterse o zaman gerçek DEMOKRASİ ve ÖZGÜRLÜK gelir.

O MALUM KANUNDA KALDIRILSIN BİR ZAHMET !
SDN CUMHURİYETİ !
ANAYASA İLE YÖNETİLEN TEK FORUM BURASI GALİBA !
 

Ozgurky

Profesör
Katılım
26 Nisan 2009
Mesajlar
2,698
Reaksiyon puanı
14
Puanları
38
Demokrasi ve özgürlük bir ülkenin manevî değerlerine dilediğini söyleyebilmek değildir. Senin "zat-ı muhterem" diyerek aklınca küçümsemeye çalıştığın kişi evet, çok değerli. Osmanlı padişahlarıyla ilgili yapılan yorumlar bir yana, hiç kimse kendinde Atatürk'e ve Atatürkçülüğe saygısız ithamlarda bulunma cüretini bulmasın. Vahdettin'in bu ülkeyi bağımsızlığa götüremeyeceği aşikar değil mi, Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Mücadelesi'ne öncülük etmeseydi Osmanlı hanedanından kim çıkıp karşı duracaktı işgalci güçlere? Atatürk ne senin ne de bir başkasının söylediği iki kelime ile bu milletin gözünde küçülür, boşuna çabalamayın.
 

ayeda

Asistan
Katılım
23 Ocak 2013
Mesajlar
209
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
osmanlı cellatlarında konuyu nasıl atatürke getirdiniz?
 
D

Deleted member 312196

SDN Okuru
[MENTION=324239]ayeda[/MENTION]

Her zaman dedigim gibi: Laf olsun torba dolsun.
 

desperado64

Rektör
Katılım
14 Ağustos 2008
Mesajlar
12,240
Reaksiyon puanı
104
Puanları
63
Modern Türkiye'nin temellerini atan II. Abdülhamid'i tahtından indirip, kişisel servetine el koyan ve Sultan'ın devletin zor günleri için saklattığı hazineye el koyan, koskoca imparatorluğu anadoluya sıkışmasına sebep olan İttihad ve Terakki Partisi sorumludur. Yani Vahdettin tahta çıktığında böyle bir devlet devraldı. Ya bir düşünün meclis-i mebusanda misaki milli kararları çıkınca İngilizler değilmiydi İstanbul'u resmen işgal eden. Eeee o zaman Vahdettin taaa baştan milli mücadeleyi alenen destekleseydi daha orduyu toplamadan İstanbul işgal edilirdi. Ondan sonra mondros maddelerine ülke komple işgal edilir ve değerli paşalar asılırdı. Böyle bir ortamda Vahdettin'in yaptığı fedakarlıktır başka bir şey değil. Buna en güzel örnek Saltanatın kaldırıldığında Sultan'ın meclise yazdığı mektupta attığı imzadır. "İmza: Halife Vahdettin." (Bu okul kitaplarında da geçer.).

Kısaca söylemek gerekirse; "Cumhuriyet Rejimi artık ortumuştur artık rahat bırakın tarihi(Osmanlı İmparatorluğu)."
 

Lhuki

Asistan
Katılım
7 Ekim 2010
Mesajlar
312
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
[MENTION=36351]mr_rain[/MENTION] mesajımı niye sildiniz yoksa birilerine mi dokundu söylediklerim ?
 

mr_rain

Guru
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
23,957
Reaksiyon puanı
441
Puanları
83
konu amacından saptığına göre kapatabiliriz artık
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst