Osmanlı imparatorluğundaki en büyük hatalar !!!

Hafiyye-iAbdülhamid-iSani

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,130
Napolyonun en kötü yani 18 haziran 1815 kaybettiği waterloo muharebesidir siz siz olun araştırın beyefendi düşman yanınıza gelirse evet hatası oldu dersin.Ama şunu bilki dersin hatasından daha fazla iyiliği oldu ....

Yoksa cahil gibi ortada kalırsın her şeyini araştır.
Hocam şu zamanda bile bir siyasetçinin kötü yanını söylesem adam anama sövmediği kalıyor kaldı ki padişahların kötü yanlarını söylemek herkes aynı niyette değil biri parçalamak için söyler diğeri farklı için

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Hocam şu zamanda bile bir siyasetçinin kötü yanını söylesem adam anama sövmediği kalıyor kaldı ki padişahların kötü yanlarını söylemek herkes aynı niyette değil biri parçalamak için söyler diğeri farklı için
İşte bunlar bölücü tipler herkesin iyi ve kötü yanı olmuştur şu dünyada en kötü şey tarafçılıktır..

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
600 yıl cihana hükmetmiş yani imp sona erdiğinde bile hala cihan da sözü ve gücü eksilmeyen bir devletti

Konuya gelecek olursak İSLÂM'A Hizmet Eden padişahlarımdan ALLAH RAZI OLSUN. Bence yönetim de sorun yoktu halk batıyı medeniyet sandı hatta 2.Abdulhamit bunu fark ederek mızraklı ilmihali dağıtıyor her eve ücretsiz

şu videoyu da izlemenizi tavsiye ederim
Osmanlı daha toprak ağalarına söz geçiremiyordu hatta bir dönem herhangi bi isyan çıkarsa diye ayanlardan asker yardımı bile talep edildi. Sizinki biraz kurmaca dünya. Yönetim de sorun yoktu demek de tarihi reddetmek olur. Osmanlı yönetiminin ne kadar bozulduğunu bilmeyen yoktur.
Batı'yı örnek alan halk İstanbul halkıdır o da küçük bir kodaman sınıfı. Geri kalan halk iltizam ve ayanlık sistemi altında ezilmiş büzülmüş fakir halk. Kim neyi medeniyet sayıyormuş?

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Osmanlı daha toprak ağalarına söz geçiremiyordu hatta bir dönem herhangi bi isyan çıkarsa diye ayanlardan asker yardımı bile talep edildi. Sizinki biraz kurmaca dünya. Yönetim de sorun yoktu demek de tarihi reddetmek olur. Osmanlı yönetiminin ne kadar bozulduğunu bilmeyen yoktur.
Batı'yı örnek alan halk İstanbul halkıdır o da küçük bir kodaman sınıfı. Geri kalan halk iltizam ve ayanlık sistemi altında ezilmiş bükülmüş fakir halk. Kim neyi medeniyet sayıyormuş?
Doğru edebiyat ta bile hep istanbul dan bahsederlerdi istanbul refah içinde iken diğer halklar biraz zorluk içindeydi

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Kanuni zamanı alınsaydı nasıl bi kötülük olurdu?? En fazla İngiltereyi aldık dönüşte Fransanın yanında başka bi kaç ülke daha mı alsaydık diye düşünmek olurdu
Diğer devletlerde birleşe bilirdi ve savaş açabililerdi ama kazanmamız imkansız gibi bir şeydi zaten

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,130
Batı'yı örnek alan halk İstanbul halkıdır o da küçük bir kodaman sınıfı. Geri kalan halk iltizam ve ayanlık sistemi altında ezilmiş büzülmüş fakir halk. Kim neyi medeniyet sayıyormuş?
Fakir halk mı? Cidden mi? Videoyu izledin mi? Saraydaki hizmetçilerinin batiya benzemesi? Kurmaca falan diyorsun da googleye bile yazsan çıkacak bu dediğin kurmaca falan değil yani. Osmanlı işgal ettikleri ganimeti bile askerlerine dağıtırken halk nasıl fakir olabiliyor. Tımarlı sipahiler sayesinde tarımda zorluk çekmiyorlardo ve vatandaşın işine geliyordu bu. Yönetimde dinen ne yanlış oldu peki? Tarihin nefesini reddettim peki ben? Dinen bir yanlış yapmışlar mıdır evet olabilir ancak savaş stratejileri her padişahın aynı değil. Bugün senin ile kardeşinin zeka seviyesi bile kat kat farklı iken padişahlarının hepsinin aynı yönetimi nasıl olmalı sence?

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Fakir halk mı? Cidden mi? Videoyu izledin mi? Saraydaki hizmetçilerinin batiya benzemesi? Kurmaca falan diyorsun da googleye bile yazsan çıkacak bu dediğin kurmaca falan değil yani. Osmanlı işgal ettikleri ganimeti bile askerlerine dağıtırken halk nasıl fakir olabiliyor. Tımarlı sipahiler sayesinde tarımda zorluk çekmiyorlardo ve vatandaşın işine geliyordu bu. Yönetimde dinen ne yanlış oldu peki? Tarihin nefesini reddettim peki ben? Dinen bir yanlış yapmışlar mıdır evet olabilir ancak savaş stratejileri her padişahın aynı değil. Bugün senin ile kardeşinin zeka seviyesi bile kat kat farklı iken padişahlarının hepsinin aynı yönetimi nasıl olmalı sence?
Beyefendi osmanlı sonlara doğru verigilerini ağırlaştırmış ve borca sokmuştur devleti.

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Doğru edebiyat ta bile hep istanbul dan bahsederlerdi istanbul refah içinde iken diğer halklar biraz zorluk içindeydi
Tabii ki öyle varsa yoksa İstanbul. Geri kalan her yer taşra diye geçer zaten. Hele ki sancak sistemi kalktıktan sonra Anadolu iyice değersizleşti.
Tımardan sonra gelen sistemler zaten Anadolu halkına yaramadı mültezimler, ayanlar kanını emdi halkın para diye.

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,130
İstanbul halkı değil işte demek istediğim bu. Batılılaşma hareketinin başlangıcı. Abdulhamit bunu görerek o kitabı her eve dağıtıyor. Adam bunu bilmese sence dağıtır mı? Almanlar övüyor adamı %95 zekalı diye
Mesaj otomatik birleştirildi:

Beyefendi osmanlı sonlara doğru verigilerini ağırlaştırmış ve borca sokmuştur devleti.
Sonlara doğru yıkılıyor çünkü normal değil mi? Ben Osmanlı hiç bir zaman yanlış yapmaz asla demedim ki

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Tabii ki öyle varsa yoksa İstanbul. Geri kalan her yer taşra diye geçer zaten. Hele ki sancak sistemi kalktıktan sonra Anadolu iyice değersizleşti.
Tımardan sonra gelen sistemler zaten Anadolu halkına yaramadı mültezimler, ayanlar kanını emdi halkın para diye.
salaniyeli ve salaniyesiz şekilde yönetiliridi zaten sancaklar.Zaten 1680 yıllarından sonra osmanlıyı padişah değil sanki ülkeyi yeniçeriler yönetiyordu askeri baskı vardı hep cülüs için zorluyorlardı padişahları...

İstanbul halkı değil işte demek istediğim bu. Batılılaşma hareketinin başlangıcı. Abdulhamit bunu görerek o kitabı her eve dağıtıyor. Adam bunu bilmese sence dağıtır mı? Almanlar övüyor adamı %95 zekalı diye

Sonlara doğru yıkılıyor çünkü normal değil mi? Ben Osmanlı hiç bir zaman yanlış yapmaz asla demedim ki
Yo yorumunuza yorum katmak istedim

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,130
İşte tımar sistemi yıkılışa yakın kalktı. Abdulhamit elinden geldiği kadar ayakta tutmaya çalıştı yani o bile bir padişah için çok büyük bir şey. Düşün bak 33 yıl padişahlık yapıyor ki bu da yıkım sürecinde olan Osmanlıya padişahlık yaparak 33 yıl ayakta tutuyor

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130

Almanların övmesi tuhaf değil açıkcası islamiyet için övüyorlardı islamı kullanarak dünyaya hüküm etmeyi düşünüyorlardı... 1.dünya savaşında da islam halifesini kullanmışlardır zaten.sonra araplarda cabası tabii

İşte tımar sistemi yıkılışa yakın kalktı. Abdulhamit elinden geldiği kadar ayakta tutmaya çalıştı yani o bile bir padişah için çok büyük bir şey. Düşün bak 33 yıl padişahlık yapıyor ki bu da yıkım sürecinde olan Osmanlıya padişahlık yaparak 33 yıl ayakta tutuyor
Osmanlı abdülhamit zamanında daha iyi hallere gelebilirdi ama ne yazık ki abdülhamid gemilere çok önem vermediği için biraz problem oldu savaşmayıda açıkcası kendisi hiç sevmezdi.Biliyordu ki zaten osmanlı bitmişti o yüzden çok savaş yapmadı ya da korkaktı bilemem 1897 yılında bir savaş yapıyor onuda kazanıyordu.

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,130
Almanların övmesi tuhaf değil açıkcası islamiyet için övüyorlardı islamı kullanarak dünyaya hüküm etmeyi düşünüyorlardı... 1.dünya savaşında da islam halifesini kullanmışlardır zaten.sonra araplarda cabası tabii
Almanlar zaten bize 1.dunya savaşında zora sokmadı mı bizim girmememiz gereken savaşa soktular

Tony Stark

Profesör
Reaksiyon puanı
1,315
Yahu arkadaş sesimi çıkarmıyorum da koskoca ll. Abdulhamid Han'ı eleştirmek,yermek size mi kaldı?
Keşke bir 5816 da Osmanlı Padişahlarına çıkarılsaydı da millet etrafta laga luga yapmasaydı.

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,130
Yahu arkadaş sesimi çıkarmıyorum da koskoca ll. Abdulhamid Han'ı eleştirmek,yermek size mi kaldı?
Keşke bir 5816 da Osmanlı Padişahlarına çıkarılsaydı da millet etrafta laga luga yapmasaydı.
Daha iyi biliyorlar ne diyeyim ki. Adam bir köprü için sırtımdan geçsin yeter diyor yeter ki yapılsın diyor. Bugün hangi siyasetçi bunu diyor

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Fikrimizi dile getiriyoruz sizde fikrinizi yazabilirsiniz en iyisi en kötüsü diye

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,130

Osmanlı abdülhamit zamanında daha iyi hallere gelebilirdi ama ne yazık ki abdülhamid gemilere çok önem vermediği için biraz problem oldu savaşmayıda açıkcası kendisi hiç sevmezdi.Biliyordu ki zaten osmanlı bitmişti o yüzden çok savaş yapmadı ya da korkaktı bilemem 1897 yılında bir savaş yapıyor onuda kazanıyordu.
Abi gözünü seveyim adam yıkılışa geçerken oturuyor halk batıya benziyor adam ne yapabilir sence gidip kendi mi savaşsın yani anlamıyorum adam elinden gelenin her şeyini yapmış, feda etmiş Elhamdülillah daha adam ne yapabilir gemileri alsa ne olacak abd nin gemilerini korsanlar saldırdı çöküş döneminde gemi ne işe yarayabilir ülkede ekonomi vs. bir şey kalmamış

Tony Stark

Profesör
Reaksiyon puanı
1,315
Fikrimizi dile getiriyoruz sizde fikrinizi yazabilirsiniz en iyisi en kötüsü diye
Sen fikrini falan dile getirmiyorsun düpedüz atan olan kişiyi yeriyorsun bu konuyu da ortam germek için açtın zannediyorum.Ben burada başka birilerini eleştirsem muhtemelen linç yer sonra bir de kanundan vurulurum :tearsofjoy: .Bırakın tarihi tarihçiler öğretsin siz öğrenmeye bakın.

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Yahu Batılılaşan zaten Bab-ı Ali, Yıldız Sarayı halk olacak tabi hiç mi duymadınız Lale Devrini açın okuyun.
Bak arkadaşım senin bahsettiğin yıllar Osmanlı'nın en iyi dönemleri. Tımar sistemi bozulduktan sonra devlet toprağını üzerindeki halkla birlikte ilk kiraladı sonra sattı. Mültezimler Osmanlı'ya nakit para verdi halktan alacağı vergiyi onlarca kat arttırdı sen hala neyden bahsediyorsun?
Osmanlı aldığı ganimeti orduya dağıtmış halka niye dağıtsın zaten orada işleyen sistem de taa Hz. Muhammet döneminde ortaya atılmıştır.
İster inanın ister inanmayın İstanbul hariç yaşayan halk sadece vergiyle hükümlüydü ve durumları da pek iç açıcı değildi.

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Daha iyi biliyorlar ne diyeyim ki. Adam bir köprü için sırtımdan geçsin yeter diyor yeter ki yapılsın diyor. Bugün hangi siyasetçi bunu diyor
Osmanlı tarihin de bir çok övülecek ve bir de çok sorgulanacak kısımlar olmuştur
bunda en çok sorgulanacak kişi 2. abdülhamit olsa gerek onu çok sevmem ama kesinlikle iyi yanlarıda olmuştur şimdi Allah yukarda.

Sen fikrini falan dile geitrmiyorsun düpedüz atan olan kişiyi yeriyorsun bu konuyu da ortam germek için açtın zannediyorum.Ben burada başka birilerini eleştirsem muhtemelen linç yer sonra bir de kanundan vurulurum :tearsofjoy: .Bırakın tarihi tarihçiler öğretsin siz öğrenmeye bakın.

Ne haddime.eleştirilecek yeri varsa eleştirilir övülecek yeri varsa övülür kusura bakmayın.

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,130
Sen ömrü bitmiş bir bilgisayarı daha ne yapıpta çalışmasını uzatabilirsin ki. Maksimum 1-2 yıl taş patlasın 3-4 yıl. Ki bir de sen PC de neyin ne olduğunu da biliyorsun PC kolay bir şey olduğu için rahat yapabilirsin ama bu adam devlet yönetiyor, imparatorluk yönetiyor ama adam 33 yıl ya 33 yıl ki imparatorluğun yıkılışı için 33 yıl çok fazla Elhamdülillah
(Bilgisayar ne alaka verebileceğin en kötü örnekti diyebilirsin kafana daha iyi yatsın diye verdim)

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Abdülhamit ve Vadettin'e suç bulmak doğru olmaz o zamana kadar zaten devleti yiyip bitirmişler çok da bir şey yapamazdı yani.

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Yahu Batılılaşan zaten Bab-ı Ali, Yıldız Sarayı halk olacak tabi hiç mi duymadınız Lale Devrini açın okuyun.
Bak arkadaşım senin bahsettiğin yıllar Osmanlı'nın en iyi dönemleri. Tımar sistemi bozulduktan sonra devlet toprağını üzerindeki halkla birlikte ilk kiraladı sonra sattı. Mültezimler Osmanlı'ya nakit para verdi halktan alacağı vergiyi onlarca kat arttırdı sen hala neyden bahsediyorsun?
Osmanlı aldığı ganimeti orduya dağıtmış halka niye dağıtsın zaten orada işleyen sistem de taa Hz. Muhammet döneminde ortaya atılmıştır.
İster inanın ister inanmayın İstanbul hariç yaşayan halk sadece vergiyle hükümlüydü ve durumları da pek iç açıcı değildi.
Abdülhamit normal bir padişahtı çok överler.
iyisiyle kötüsüyle sevmeye biliriz ama saygımız sonsuzdur.Keza istiklal marşımızın yazarıda öyleydi sevmezdi ama saygı duyardı.

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,130
Osmanlı tarihin de bir çok övülecek ve bir de çok sorgulanacak kısımlar olmuştur
bunda en çok sorgulanacak kişi 2. abdülhamit olsa gerek onu çok sevmem ama kesinlikle iyi yanlarıda olmuştur şimdi Allah yukarda.

Ne haddime.eleştirilecek yeri varsa eleştirilir övülecek yeri varsa övülür kusura bakmayın.
Senin niyetin atalarının yadigarlarini korumak olmalı eleştirip kotilemek değil. Benim de en çok sevdiğim padişahlardan biridir Abdulhamit han. Bugün herkesin sevdiği bir yönetici olan Atatürk ün başa gelmesini bir nevi de sağlıyor 33 yıl geciktiriyor yani abi Atatürk 1881 de doğru Osmanlı 1890 da çökseydi Atatürk nasıl gelebilirdi. Kusura bakmayın hocam ama şu an yiğidi öldürüp hakkını yiyorsunuz

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Senin niyetin atalarının yadigarlarini korumak olmalı eleştirip kotilemek değil. Benim de en çok sevdiğim padişahlardan biridir Abdulhamit han. Bugün herkesin sevdiği bir yönetici olan Atatürk ün başa gelmesini bir nevi de sağlıyor 33 yıl geciktiriyor yani abi Atatürk 1881 de doğru Osmanlı 1890 da çökseydi Atatürk nasıl gelebilirdi. Kusura bakmayın hocam ama şu an yiğidi öldürüp hakkını yiyorsunuz
Haşşa efendim nasıl söz o,oda sizin fikriniz saygım sonsuz.Dediğim gibi kusursuz bir insan yoktur.
Osmanlıyı çok severim bir şahlanırım tüylerim diken diken olur ama daima kötü yanlarını da araştırırım sonra elin herifi sen nasıl eleştirirsin der ona tek söz gel sende eleştir :)

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,130
Abdülhamit ve Vadettin'e suç bulmak doğru olmaz o zamana kadar zaten devleti yiyip bitirmişler çok da bir şey yapamazdı yani.
İşte bunu anlatıyorum ya halbuki Abdulhamit övülmesi gereken bir insan. Düşün ya elinde ne ekonomi ne asker ne bişe var. Adamı en güvendiği adam indiriyor tahtan bu adam 33 yıl napsin be mübarek