Oruçluya saygı devam etsin

Ottomanzo

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Mübarek Ramazan ayını uğurlamak üzereyiz. İçinde “bin aydan daha hayırlı gece”yi de barındırdığı için Ramazan ayını ibadetle değerlendirenler kâr içinde kâr etti. İnşallah sonraki Ramazanlara da kavuşuruz.

Hemen her Ramazan ayında “Oruç tutanlar arttı mı?” ya da “Oruç tutanlar azaldı mı?” tartışmaları yapılır. Benzer tartışma bu yıl da yapıldı. Elbette bu konudaki kesin rakamlara ulaşmak mümkün değil. Bazı araştırmalara göre oruç tutanların nisbeti, yüzde 75 civarında. Elbette bu rakamlar da ilden ile, bölgeden bölgeye değişebilir. Meselâ, Anadolu’nun pek çok köşesinde oruç tutanların nisbetinin daha fazla olduğu, büyük şehirlere doğru gelindikçe de bu nisbetin azaldığı söylenebilir. Anadolu’nun pek çok ilçesinde lokantalar Ramazan münasebetiyle kapalıdır. Bu lokanda ve büfeler, sadece iftar ya da sahurda hizmet veriyor. Fakat İstanbul gibi metropollerde, hele hele bazı ‘meşhur’ semtlerde sokaklara bakınca “Oruç tutanların az” olduğu kanaati hasıl oluyor.

Aslında İstanbul’da da oruç tutanların sayısı fazladır, fakat o nisbette “saygısız”lar da olduğu için “Oruç tutanlar az” kanaati hasıl oluyor. Burada mesele, “Oruçluya saygı” gösterilmemesi olsa gerek. Sokağa çıkıldığında sigara içenlere rastlanması ya da köşe başındaki ‘kafe’nin masalarının dolu olması “Oruç tutanların azlığını” değil, “Oruç tutanlara saygı duymayanların çokluğu”nu gösterir.

Oruç ve oruç tutanlar saygıyı hak ettiği halde, nedense bu konuya yeterince dikkat çekilmiyor. Çeşitli sebeplerle oruç tutmayanlar olabilir, ama onlar da oruç tutanlara saygı göstermelidir. Gönlümden geçen şu: Ramazan ayı boyunca bütün televizyonlar, hiç değilse ‘duyarlı’ olanlar; gün boyunca ekranlarında kalacak şekilde “Oruçluya saygı” bantı bulundurmalıdır. Nasıl ki bayramlarda bütün TV kanalları bayrak dalgalandırıyor, öyle de oruç tutmayanların bile oruç tutanlara saygı göstermesi gerektiği medya vasıtasıyla hatırlatılmalıdır.

Elbette bunu temin etmek zorla olmaz, ama bu davranışın insanî bir davranış olduğu hatırlatılmalıdır. Hepimiz biliriz ki, oruçluya gayr-ı müslimler de saygı gösterir. Tarihimizde bunun çok örnekleri vardır. Oruç tutmadığı halde oruç tutanlara saygı gereği açıkta yemek yemeyen, çocuğu sokağa çıkarken dışarda su dahi içmemesini tembihleyen gayr-i müslimler olmuştur. Bugün Hıristiyan memleketlerinde bile oruç tutanlar saygı görüyor. Peki, Hıristiyan memlekette gösterilen saygı Müslüman memleketinde niçin gösterilmesin?

İnsanlara bunun anlatılması lâzım. Bunun yolu da medya vasıtalarını kullanmaktan geçer. Sokaklarda ‘iftar çadırı’ afişleri asan belediyeler, buna ilâve olarak “Oruçluya saygı” hatırlatması da yapsa yeridir.

Geçmiş yıllarda oruç tutmayanlar bile ‘saygı’ gereği açıkça yiyip içmekten imtina ediyorlardı. Saygı azaldığı için artık açıkça yiyip içmeye başladılar. Netice olarak; artış oruç tutmayanların sayısında değil, maalesef oruç tutanlara saygı göstermeyenlerin sayısındadır. Yoksa geçmiş yıllara nisbetle gençler değil, çocuklar arasında bile oruç tutanların sayısında artış var.
Hep birlikte “oruçluya saygı” anlayışını yayalım, sokaklardaki saygısızlık azalsın vesselâm...

Yeni Asya Gazetesi

sci3

Profesör
Reaksiyon puanı
1
islam kültürü ve gelenek göreneklerimize bağlı olduğumuz sürece saygı azalmayacaktır..

Güzel paylaşım teşekkürler..

MdbK

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Başkasının özgürlüğünün başladığı yerde sizinki biter. Saygı diyorsunuz da siz neden oruç tutmayanlara saygı duymayı denemiyorsunuz? Siz oruç tutuyorsunuz diye başkaları dışarıda yemek yiyemeyecek mi? İşten veya okuldan çıktıktan sonra bir kahve içemeyecek mi? Ha derseniz burası Müslüman ülke, ona da karşı çıkarım. Ülkelerin dini olmaz. O ülkede yaşayan insanlarının çoğunluğunun mensubu olduğu bir din olabilir. Ama bu bile size insanların özgürlüklerine karışma hakkı vermez. İnsanlar nasıl oruç tutuyorsunuz diye size karışmıyorsa, siz de aynı şekilde oruç tutmayanlara karışmayacaksınız. Bu kadar basit. Aslında bu tarz düşüncelerin altındaki nedeni de çoğu insan biliyor. Ramazan'da insanların oruç tutmama özgürlüklerini saygı kılıfı geçirerek baskı altına almak ve adım adım bazı şeylerin yasaklanması.

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
Başkasının özgürlüğünün başladığı yerde sizinki biter. Saygı diyorsunuz da siz neden oruç tutmayanlara saygı duymayı denemiyorsunuz? Siz oruç tutuyorsunuz diye başkaları dışarıda yemek yiyemeyecek mi? İşten veya okuldan çıktıktan sonra bir kahve içemeyecek mi? Ha derseniz burası Müslüman ülke, ona da karşı çıkarım. Ülkelerin dini olmaz. O ülkede yaşayan insanlarının çoğunluğunun mensubu olduğu bir din olabilir. Ama bu bile size insanların özgürlüklerine karışma hakkı vermez. İnsanlar nasıl oruç tutuyorsunuz diye size karışmıyorsa, siz de aynı şekilde oruç tutmayanlara karışmayacaksınız. Bu kadar basit. Aslında bu tarz düşüncelerin altındaki nedeni de çoğu insan biliyor. Ramazan'da insanların oruç tutmama özgürlüklerini saygı kılıfı geçirerek baskı altına almak ve adım adım bazı şeylerin yasaklanması.

+1 Haklısın ama uğraşma derim boşuna.. anlatamazsın... Özellikle şahit oluyorum şeker hastaları var tutamayan, nerde sorsalar oruçum diyip, gizli gizli yiyorlar biri birşey derse diye...

cinliserkan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
oruç tutanlar tutmayanlara nasıl saygı gösterebilir acaba merak ediyorum..ramazan ayında lokantalar,kahvehaneler,biraneler açıkken insanlar hiç bir baskı görmeden böyle mekanlara girip çıkarken acaba daha nasıl bir saygı dan söz edebiliriz..

çok önceden şehrin birinde ağzında kürdan var oruç tutmuyor diye gencin birine dayak atmışlardı..biz o yobaz günleri çok geride bıraktık ve hortlamasına da izin vermeyiz..

emptyheart

Profesör
Reaksiyon puanı
25
evet saygı hiç kalmadı insanlar ramazan ayındayız gören olur canı ceken olur demiiyo
ibadetimizi zorlaştırmak tan öteye gitmiyo bu davranışlar
artık tvlerde bile yemek programları bu aylarda azalmışken sokaklarda döner ceviren su içen azalmıyo çoğalıyo
kimse kimseye yemesin içmesin demiyo ama biraz düşünsün bu insan ibadet halinde
nasılki namaz kılan birinin önünden geçilmezse oruçlunun önünde su içmekte o kişiye eziyetten öteye gitmez insanların nefsiyle oynamak kötü bişydir
kimse yemesin içmesin denmiyo sadece saygı gösterilsin yeter

sci3

Profesör
Reaksiyon puanı
1
MdbK senin kişiliğin çift yönlü mü bana mı öyle geliyor..
Birçok kez takdir ettim seni ama şimdi şu yazdığını görünce Allah allah bu benim adamım değil olmaması lazım diyorum..
Burada kimse kimsenin özgürlüğüne engel olmuyor..
Bu tavsiye zaten, istersen uyma..
Bu sevabına bir tavsiyedir.. KİMSEYE ZORLAMA YOK!
Birşeyler ağrına gitmesin yani.

15M41L

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Çoğunluğun ihtiyaçları birkaç kişinin veya bir kişinin ihtiyacından önemlidir .

KOLORTA_RANGER

Asistan
Reaksiyon puanı
1

nerde yaşıyosun sen yaa :lol:

Eric_Draven

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Oruç tutmayanların tartaklandığı, dövüldüğü ve hatta öldürüldüğü bir ülkede yaşıyoruz...

Örnek: Radikal-çevrimiçi / Türkiye / Liseliler oruç cinayeti işledi

Ama ben hiç oruç tuttuğu için dayak yiyen ya da öldürülen birini görmedim. Saygı ancak gösterirseniz alacağınız bir iadedir. Ülkemiz din istismarcıları yüzünden herkesin birbirinden nefret ettiği bir cinnet diyarına döndü. Saygısızlık olarak adlandırdığınız şey, kendinizinkinden başka hiçbir yaşam biçimine saygı göstermediğinizi için gösterilen bir tepkidir belki de...

Buyurun tutun orucunuzu, Allah kabul etsin. Kimse size ne mani olur ne de bir şey der... Demeye de elbette hakkı yoktur ama Siz de kimselere karışmayın lütfen.

Saygılarımla...

MdbK

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Oruç birçok dinde yer alan ve farklı biçimlerde yapılan bir ibadet türü. Farklı dinlerdeki oruç ibadetlerinin ortak noktası yemek, içmek veya cinsel ilişki gibi dünyevi hazlardan uzak durmaktır.
Oruç tutmak bir anlamda nefsini kontrol etmek değil mi? Sizin savunduğunuz düşünceler orucun amacıyla çelişiyor.

ds mosx

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Pek çok kez dinledim müslüman olmayanların oruç tutanlara saygısından ve nezaketinden dolayı yanlarında yemediklerini veya birlikte yemeye başladıklarını . Onlar bile bu inceliği düşünüyor da bize göre böyle birşey
baskı oluyor . :turned:

Kimsenin kimseye dışarda yemeyin , içmeyin dediği yok burda sadece insanların biraz olsun oruç tutanlara saygı göstermesi gerekir . Karşısını geçip suratına sıgara dumanını üflemesi değil . :thumbdown:

kavrak

Profesör
Reaksiyon puanı
12
herkes her inance, düşünceye saygılı olsun. oruç tutanlar tutmayanları hor görmesin. oruç tutmayanlarda oruç tutanlara saygı göstersin; oruçluların yanında yeyip içmesin. saygı içinde beraber yaşamayı öğrendiğimiz gün medeni bi toplum oluruz.

MegaWolt

Profesör
Reaksiyon puanı
42
Tutmayan tutmaz ama tutan insana da saygı göstermek gerekir.

Benim İngiliz, Kamerunlu arkadaşlarım var, onlar Ramazan ayında asla benim yanımda birşey yiyip içmezdi, yerse de benim görmediğim yerde yapardı.

Elin adamı bile bunları düşünüyor, bizim Türk evladı bunu düşünmüyor.
Gerisini siz düşünün...

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
Hayırlı ramazan ve hayırlı tatiller arkadaşlarım;

Bu konu ile geçen sene bir yazı yazmıştım.
Madem yeri geldi paylaşayım dedim.

Buyurun;

Edep Ya Hu!!!

Hayırlı Ramazanlar Arkadaşlar;

Bu gün Sdn forumumuzdan öğrendiğim bir haber hakkında yazı yazmak istiyordum.
Bildiğiniz gibi dolmuşçu ve avukat meselesi ile ilgili olarak.
Bu yazacaklarımdan asla dolmuşçuyu savunduğum anlaşılmasın.
Yaptığı hareket hakiki bir Müslüman’a yakışmayan bir hareket.
Yapmaması gereken bir hareket.
O dolmuşçuyu gerçekten kınıyorum.

Avukatın sigara içmesi meselesine gelinceeee;
Bana ne yahu!!!!
Dinim olarak ve memleketimin kanunları gereği sigara içmesine zerre kadar karışma hakkım yok.
Bırakın sigara içmesini zararı başkasına dokunmayan hiç bir hareketine karışamam.
Ne yetkim var ne hakkım.

Ama sizinde bildiğiniz gibi toplum içerisinde yazılı olmayan kurallar da vardır.
Bu kurallar yazılı olmasa da toplumun geneli tarafından benimsenerek uygulanır.

Mesela;
Kimse pijama ile dışarı çıkmaz.
Hiç kimse alenen tuvalet ihtiyacını gidermez.
Hiç kimse hiç kimsenin dinine diyanetine alenen sövmez.
Hiç kimse atlet-külot sokakta gezmez.

Bu kurallar hiçbir yerde yazılı değildir.
Ama bir kural gibi,bir kanun gibi uygulanır veya uygulanmaz.

Peki neden derseniz;
Edeptendir,
Saygıdandır,
Hayadandır,

Hatta darbı mesel bir söz vardır.
EDEP YA HU!! diye;

O edeplerden bir tanesi de;Çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede,yine çoğunluk olarak islamın gereği olan oruç ibadetini yerine getirenler arasında,uygunsuz davranmayı da herhalde biz Müslümanlar olarak ayıplama hakkımız vardır.

Niye derseniz;
Hepimiz çalışan insanlarız.
Kimimizin işi daha ağır.
Kimimiz güneş altında çalışıyor.

Şimdi bir oruçlunun karşısına geçip,soğuk bir su içen vatandaşa ne derler?
Günde 2 paket sigara içen bir oruçlu vatandaşın karşısına geçip tüttürene ne derler?
Günde 3 öğünde 3 ekmek yiyen bir oruçlu vatandaşın karşısında pizza yiyene ne derler?

Aslında hiçbir şey denmemesi ve yapılmaması gerekir.

Ama bir şey söyleyen suçlu olduğu gibi,söyletende,toplumda yazılı olmayan kurallara aykırılıktan dolayı herhalde suçludur.

Çünkü
Oruçlulara karşı ayıp bir fiil gerçekleştirmiştir.
Oruçlulara karşı saygısızlık etmiştir.
Oruçlulara karşı edepsiz bir davranış sergilemiştir.

Peki oruç tutmayan ne yapacak derseniz?

Herkesçe malum olanı yapacak.
Yiyeceğini içeceğini gizli veya oruç tutmayanlarla birlikte yiyecek.
Bu kadar basit..

Nasıl toplumu karşı ayıp olur düşüncesiyle atlet-külot dışarı çıkmıyorsa;
oruçlu olan aynı topluma karşı ayıp fiili yapmayacak.

Sevgi ve Saygıyla bir ramazan geçirmeniz temennisiyle,
Şimdiden hayırlı iftarlar;

Mehmet

Big

Doçent
Reaksiyon puanı
2

Kimse oruç tutsun diye diğerini zorlamıyor zaten sadece birazsaygı bekliyor .karşı tarafın beklediği saygıya gelince zaten yeterince gösteriliyor kimse diğerini oruç tumadı diye toplum içinde rezil etmiyor yetmez mi ? sadece biraz anlayış insanca bir bekleyiş içerisindeyiz anlayacağın sıcağın altında inandığı değerler için zor bir ibadeti yerine getiren bir insanın işinin kolaylaştırılmasını bekliyoruz bu inanç değil insani bir durum.

turgay_1905

Asistan
Reaksiyon puanı
2
sokaklar herşeyi anlatıyor zaten kimlerin baskı altında olduğuda ortada,eskiden tutmayanlar saygısından ötürü yemeğini içeceğini ulu orta yemezlerdi,sigarasınıda tüttürmezdi malum ahirzaman yakında oruç tutanlar oruç tuttuğunu gizleyecek.

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Zamanında gayri müslümler çocuklarına dikkat ederlermiş. Sokakta bir şey yeyip içmesinler diye. Aç olduğunu bildiği müslümanlara saygısından, yediğini içtiğini gizlermiş. Bu gün gel de gör hey hat.. Müslümanım diyen adam'da gayri müslüm kadar saygı yok. Gözünün içine baka baka yemeyi, milletin arasında sigara içmeyi özgürlükten sayıyorlar. Allah çok sabırlı. Hem nimetini tüket, hemde zerre kadar şükretme.. Ama çok uzun sürmeyecek bu pervasızlığınız. Dünya fani, göçünce anlarsın ne demek istediğimizi..

ramaknisnan

Asistan
Reaksiyon puanı
5
8 yaşımdan beri oruç tutarım. Tutmayanlara da saygılıyım. Hatta çevremdeki insanların % 80 i oruç tutmuyor. Bu da beni ilgilendirmiyor. Ancak şu varki, Ramazan ayı dışında nedense kahvaltılarını evinde yapıp da , Ramazan ayı gelince , ortak çalışma odamızda, sabahları sıcak poğaça ve böreklerle kahvaltı yapılması sizce oruçluya saygısızlık değil de nedir? Ve bu insanlar sadece Ramazan ayında bunu uyguluyorlar. Bayramdan sonra bu poğaça ve börek faslı bitiyor. Ancak oruç tutanların hiçbirisi bu arkadaşlara tek laf etmiyor. Bu mu mahalle baskısı??? Ayrıca geçen hafta , İstanbul' da lüks bir restorana , bir arkadaşımın davetlisi olarak iftara gittik. Yemeğin ortalarında gördüğüm manzara karşısında çok tuhaf oldum. Karşımızdaki masaya şarap ve bira servisi yapılıyordu. İftar gibi çok değerli bir vakitte (en azından bana göre öyle), haram olduğunu bildiğimiz içecekler servis ediliyordu. Ve bir kişi de çıkıp o alkol alan insanlara laf etmedi.(Restaurantın adını vermiyorum, ancak oradaki şefe durumu anlattığım da , "Talebe karşılık vermek zorundayız" cevabı geldi. Bunun üzerine ben de bir daha oraya gitmememeye karar verdim. ) Şimdi elinizi vicdanınıza koyun ve cevaplayın: Kim kime saygısızlık ediyor? Ayrıca bu mu mahalle baskısı?

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Konuya sadece "bana saygı" penceresinden bakarsanız kavgada, tartışmada kacınılmaz olacaktır. Bize sanırım "biz bilinci" gerekli.Bizler yanımızda Yemek yiyen kişiye oruc tutmadığı için saygı göstermeliyiz. Yanımızda yemek yemesinin bize karşı saygısızlık değilde, Bizim ona karşı saygımız ve hoş görümüz olarak bakmalıyız. Yine aynı şekilde Oruc tutan birin yanında yemek yememekte bir saygır. Kavgamız saygıda yarış olsun

cih@n3458

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Allah yeni ramazanlara hidayet üzere ,devam sebat üzere kavuşmayı nasip etsin

can_dostum1979

Asistan
Reaksiyon puanı
2
+2 Sana katılıyorum arkadaşım :yes:

Nerde Demokrasi? nerde özgürlük?

firat.tuzer

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bu işler böyle başlar
Önce sokakta ramazanda oruç tutanlara saygı denir
Sonra sokakta yeme içme yasaklanır
Birsüre sonra bakmışsın evine kontrole gelmiştir devrim muhafızları
gerçekten oruçlumusun değilmisin diye...

sci3

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Demorasiye özgürlüğe karışan mı var!

Okumadan siyasi fikrinize göre yapmayın arkadaşlar.. Bu bir tavsiye gelene ve görenek sonucu oluşturulan İslam Kültürü ürünü..

Kimseyede 'Ulan serseri herif oruç tut! Sokaklarda birşey yeme! ' denilmiyor.

Sadece bir tavsiye ve adap olduğu buna saygı gösterilmesi ifade ediliyor.. Sen yine de saygısız ol be kardeşim, sana silahla saldıran yok! :wink:

Ottomanzo

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Hayırlı ramazan ve hayırlı tatiller arkadaşlarım;

Bu konu ile geçen sene bir yazı yazmıştım.
Madem yeri geldi paylaşayım dedim.

Buyurun;

Edep Ya Hu!!!

Hayırlı Ramazanlar Arkadaşlar;

Bu gün Sdn forumumuzdan öğrendiğim bir haber hakkında yazı yazmak istiyordum.
Bildiğiniz gibi dolmuşçu ve avukat meselesi ile ilgili olarak.
Bu yazacaklarımdan asla dolmuşçuyu savunduğum anlaşılmasın.
Yaptığı hareket hakiki bir Müslüman’a yakışmayan bir hareket.
Yapmaması gereken bir hareket.
O dolmuşçuyu gerçekten kınıyorum.

Avukatın sigara içmesi meselesine gelinceeee;
Bana ne yahu!!!!
Dinim olarak ve memleketimin kanunları gereği sigara içmesine zerre kadar karışma hakkım yok.
Bırakın sigara içmesini zararı başkasına dokunmayan hiç bir hareketine karışamam.
Ne yetkim var ne hakkım.

Ama sizinde bildiğiniz gibi toplum içerisinde yazılı olmayan kurallar da vardır.
Bu kurallar yazılı olmasa da toplumun geneli tarafından benimsenerek uygulanır.

Mesela;
Kimse pijama ile dışarı çıkmaz.
Hiç kimse alenen tuvalet ihtiyacını gidermez.
Hiç kimse hiç kimsenin dinine diyanetine alenen sövmez.
Hiç kimse atlet-külot sokakta gezmez.

Bu kurallar hiçbir yerde yazılı değildir.
Ama bir kural gibi,bir kanun gibi uygulanır veya uygulanmaz.

Peki neden derseniz;
Edeptendir,
Saygıdandır,
Hayadandır,

Hatta darbı mesel bir söz vardır.
EDEP YA HU!! diye;

O edeplerden bir tanesi de;Çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede,yine çoğunluk olarak islamın gereği olan oruç ibadetini yerine getirenler arasında,uygunsuz davranmayı da herhalde biz Müslümanlar olarak ayıplama hakkımız vardır.

Niye derseniz;
Hepimiz çalışan insanlarız.
Kimimizin işi daha ağır.
Kimimiz güneş altında çalışıyor.

Şimdi bir oruçlunun karşısına geçip,soğuk bir su içen vatandaşa ne derler?
Günde 2 paket sigara içen bir oruçlu vatandaşın karşısına geçip tüttürene ne derler?
Günde 3 öğünde 3 ekmek yiyen bir oruçlu vatandaşın karşısında pizza yiyene ne derler?

Aslında hiçbir şey denmemesi ve yapılmaması gerekir.

Ama bir şey söyleyen suçlu olduğu gibi,söyletende,toplumda yazılı olmayan kurallara aykırılıktan dolayı herhalde suçludur.

Çünkü
Oruçlulara karşı ayıp bir fiil gerçekleştirmiştir.
Oruçlulara karşı saygısızlık etmiştir.
Oruçlulara karşı edepsiz bir davranış sergilemiştir.

Peki oruç tutmayan ne yapacak derseniz?

Herkesçe malum olanı yapacak.
Yiyeceğini içeceğini gizli veya oruç tutmayanlarla birlikte yiyecek.
Bu kadar basit..

Nasıl toplumu karşı ayıp olur düşüncesiyle atlet-külot dışarı çıkmıyorsa;
oruçlu olan aynı topluma karşı ayıp fiili yapmayacak.

Sevgi ve Saygıyla bir ramazan geçirmeniz temennisiyle,
Şimdiden hayırlı iftarlar;

Mehmet

Fazla soze ne hacet nede guzel ozetlenmis konu, tesekkurler.

Tutanada saygi tutmayanada, basortusu takanada saygi, takmayanada o kadar!

mustifanci

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Tutmayan edebinden dışarda yemeyecek eskiden nevşehirde kimse ramazanda dışarda birşey yiyemezdi yiyenlerde dayak yemeyi göze alırlardı ama şimdi sigarasını yakan geziyor.

Ben 2 sinede karşıyım yiyen yesin arkadaş girsin resturantın içinde yesin içsin sigarasıını yaksın gitsin.Yok arkadaş ben adam değilim orta yerde yerim içerim milletin gözüne baka baka sıgara mıda içerim diyosan dayak yersende kusura bakmayacan.

RealCeday

Asistan
Reaksiyon puanı
2
+2 Sana katılıyorum arkadaşım :yes:

Nerde Demokrasi? nerde özgürlük?

Bugüne kadar dışarıda yemek yemenizi engelleyen mi oldu?
Neye katılıyorsunuz anlamıyorum.
Nerede kim tarafından baskı uygulandı size?
Aç mı bırakıldınız.

Demokrasi var bu ülkede ve hep olacak da...
İsterseniz biraz demokrasinin ne demek olduğunu öğrenin...