Oruçlu sayılır mıyım ?

TechnoYoung

Profesör
Reaksiyon puanı
358
Bugün bizim evdekiler oruç tutuyor , ben kesin tutacaklarını bilmiyordum tutabilirz dediler . Şimdi sabah ben kalktım bunlar tutuyoruz dediler bende tamam bende tutuyorum diyip kafamda kendimi niyetledim , şuan niyetli miyim ?

Death Mark

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
15,467
Bugün bizim evdekiler oruç tutuyor , ben kesin tutacaklarını bilmiyordum tutabilirz dediler . Şimdi sabah ben kalktım bunlar tutuyoruz dediler bende tamam bende tutuyorum diyip kafamda kendimi niyetledim , şuan niyetli miyim ?

Savura mı kalktın sabah kalktım derken Kendini niyetledin mi?

TechnoYoung

Profesör
Reaksiyon puanı
358
Hayır sayılmaması lazım çünkü O vakit kalkıp sabah ezanına kadar yemek yiyip niyetlenip akşam ezanına kadar hiçbir şey yememen lazım
Oruç tutmak için Sahura kalkmak zorunlu değil ama , benim yaptığım biraz daha farklı . Zaten hiçbir şey yemedim içmedim :) o kadar da değil yani :D

TechnoYoung

Profesör
Reaksiyon puanı
358
Bencede sayılırım ama emin değilim :) Nasıl olsa niyet yani bu :D

TechnoYoung

Profesör
Reaksiyon puanı
358
Evet oruçlu sayılıyorsunuz. Sahura kalkmak şart değil önemli olan niyet.
Sahura kalkmak değilde sorunum , sorunum sabah kalktım tamam bende oruç tutuyorum gibisinden başladım , yani gece yatarken filan niyetli değildim sabah bizimkilerin tuttuğunu öğrendim öyle başladım :)

somagiz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Kardeşim Allah orucunuzu kabul etsin, öğle namazı vaktine kadar niyet edilebilir, öğleye kadar bişey yemediysen ve oruca niyetlendiysen, oruçlusundur, Allah kabul etsin, bizlere de dua et

beyzabetül

Profesör
Reaksiyon puanı
356
hangi oruç bu?nafile mi kaza orucu mu?
benim bildiğim ramazan orucunu öğle ezanına kadar niyet etmen gerekir.şayet etmediğinde kazaya kalıyor

Death Mark

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
15,467
Herneyse Allah Kabul Etsin
Kandilin Mübarek olsun

Ömer Canbaz

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,629
Sahura kalkmak değilde sorunum , sorunum sabah kalktım tamam bende oruç tutuyorum gibisinden başladım , yani gece yatarken filan niyetli değildim sabah bizimkilerin tuttuğunu öğrendim öyle başladım :)
Sabah hiçbir yemediysen öğlene kadar niyet ettiysen orucun sayılır.

TechnoYoung

Profesör
Reaksiyon puanı
358
Tamamdır öyle ezanına kadar etmiş bulunoyurm 10 gibi yaptım zaten sıkıntı yok o zaman. Hepinize hayırlı kandiller .

yaksiko

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Önemli olan niyettir.Nasıl iyi hissediyorsan kendini öylesin

Reaksiyon puanı
10,315
Tamamdır öyle ezanına kadar etmiş bulunoyurm 10 gibi yaptım zaten sıkıntı yok o zaman. Hepinize hayırlı kandiller .

Üzgünüm sevgili Tekno, arkadaşlarımız bu konuda biraz geniş davranmışlar. Çünkü onlar sadece Ramazan ayına mahsus bir kolaylıktan bahsediyorlar. Halbuki Ramazan ayı dışında niyetin mutlak surette imsak vaktine kadar olması gerekiyor. :)

TechnoYoung

Profesör
Reaksiyon puanı
358
Üzgünüm sevgili Tekno, arkadaşlarımız bu konuda biraz geniş davranmışlar. Çünkü onlar sadece Ramazan ayına mahsus bir kolaylıktan bahsediyorlar. Halbuki Ramazan ayı dışında niyetin mutlak surette imsak vaktine kadar olması gerekiyor. :)
Aman tuttum zaten az önce açtım artık ne olursa olsun yani :)

Ömer Canbaz

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,629

Ömer Canbaz

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,629
Evet kardeşim, o mevzu sadece Ramazan ayına mahsustur. Ramazan dışında niyet vakti imsak ile biter.
Arkadaş bilmiyordu o yüzden sıkıntı olmaz. Çünkü bilmediklerimizden sorumlu değiliz ama bir dahaki sefere kabul olmaz değil mi?

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,902
Niyet sözlü olur ve sözlü niyet etmeyi unuttuysan dahi öğlen geçmeden sözlü niyet etmelisin.

Reaksiyon puanı
10,315
Arkadaş bilmiyordu o yüzden sıkıntı olmaz. Çünkü bilmediklerimizden sorumlu değiliz ama bir dahaki sefere kabul olmaz değil mi?

Ya ben konunun tam olarak muhteviyatını okuma fırsatı bulamadığım için sanırım kaza, kefaret ve zamanı belirtilmemiş adak oruçları ile karıştırmışım. Kaza, kefaret ve zamanı belirtilmemiş adak oruçları için niyet vakti, güneşin batışı ile imsak vakti arasındaki müddettir. Ve bunları niyette belirtmek, tayin etmek şarttır. Ramazan orucu ve sair nafile oruçlar içinse güneş batışından ertesi gün kuşluk vaktine (zeval vakti) kadardır. Bu bahsettiğimiz arkadaşımız şayet imsak vaktinden sonra oruç bozacak herhangi bir durum vaki olmadıysa öğle ezanından yarım saat öncesine kadar yaptığı niyet sahihtir, tuttuğu oruç geçerlidir. Niyetini öğlenden sonraya bıraktıysa maalesef geçerliliğini yitirmiş demektir. İlk başta konuya tam vakıf olmadan aşırı yoğunluğum sebebiyle meydana gelen karışıklıktan dolayı özür dilerim.

Ömer Canbaz

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,629
Ya ben konunun tam olarak muhteviyatını okuma fırsatı bulamadığım için sanırım kaza, kefaret ve zamanı belirtilmemiş adak oruçları ile karıştırmışım. Kaza, kefaret ve zamanı belirtilmemiş adak oruçları için niyet vakti, güneşin batışı ile imsak vakti arasındaki müddettir. Ve bunları niyette belirtmek, tayin etmek şarttır. Ramazan orucu ve sair nafile oruçlar içinse güneş batışından ertesi gün kuşluk vaktine (zeval vakti) kadardır. Bu bahsettiğimiz arkadaşımız şayet imsak vaktinden sonra oruç bozacak herhangi bir durum vaki olmadıysa öğle ezanından yarım saat öncesine kadar yaptığı niyet sahihtir, tuttuğu oruç geçerlidir. Niyetini öğlenden sonraya bıraktıysa maalesef geçerliliğini yitirmiş demektir. İlk başta konuya tam vakıf olmadan aşırı yoğunluğum sebebiyle meydana gelen karışıklıktan dolayı özür dilerim.
Çok teşekkürler kardeşim. :)

İyi forumlar...