Opera 10 RC Kullanıma Hazır

Ordo ab chaO

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Belli bir kitle tarafından büyük beğeni toplayan Opera'nın yenisinin Release Candidate sürümü

Bir süredir hayranlarını ekran görüntüleriyle oyalayan Opera'nın finalden önceki sürümü olan Release Candidate (RC) nihayet yayınlandı. Yeni bir görünüme, Opera Turbo özelliğine ve daha birçok yeni özelliğe sahip olan Opera 10 RC'de önceki Opera'lardan %40 daha hızlı olduğu iddia edilen Presto 2.2 motoru bulunuyor.
opera10alpha1251209673.jpg
"RC sürümü bizleri Opera 10'a bir adım daha yaklaştırdı." şeklinde konuşan Opera Masaüstü Ürünleri Başkan Yardımcısı Jan Standal, Opera 10'un hızı, güçlü özellikleri ve sağlamlığıyla herkesi şarşırtacağını iddia etti. 10 Eylül'de final sürümü piyasaya çıkacak olan Opera 10'u bekleyecek sabrınız yoksa RC sürümünü buradan indirebilirsiniz.
:: Opera 10'dan beklentileriniz neler?
Yazan: Emre Demiray
SDN - http://shiftdelete.net

visualize

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Firefox 3.5te oldugu gibi Opera'da simge'de ufak bir değişikliğe gitmiş firefox'a nazaran daha büyük bir değişim denebilir, güzel olmus...

Rom.

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
177
RC kullanmak istemiyorum, finali beklicez artık ...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Bu kadar uzun zamandır kullanıyorum ve beğeniyorum; en hoşlanmadığım yanı, RC ve ardından final sürümlerin Beta'yı güncellememesi. Sadece betalar betaları güncelliyor. Şu anda Opera 10 Beta 3 kullanıyorum ve güncelleme kontrol ettiğimde bana "Son sürüm Opera kullanıyorsunuz" diyor. Yani yeni çıkan RC'yi görmezden geliyor.

Şimdi manuel indirdim ve kurdum, her zamanki gibi RC sürümü, bilgisayarımda zaten kurulu olan betayı güncellemedi ve varsayılan olarak ayrı bir programmış gibi kuruldu. Halbuki Beta 2 ve Beta 3, güncelleme yapılsın mı ayrı mı kurulsun diye sormuştu. (Aynı şey 9 sürümüne geçerken de oldu.)

Bunun çok handikapı var. Yaptığınız bütün ayarları, yer imlerini, adres defterini vs her şeyi manuel olarak oradan oraya aktarmak zorunda kalıyorsunuz.

dreamore

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bu iletiyi firefox üzerinden yazıyorum ancak noobluk yapıp da 'firefox rulez' yazmayacağım. İhtiyaca göre herkes istediği tarayıcıyı tercih edip kullanacaktır elbet. Ancak benim gibi bir tarayıcıdan sadece tarayıcılık vasfını yerine getirmesini bekleyenler için Opera büyük bir kayıp. Kısa bir süre öncesine kadar Opera'yı sistemimde kesinlikle bulundururdum, çok nadiren kullanmama rağmen. Ancak Opera'nın her haltı içinde barındırma çabası beni delirttiğinden, artık kurmuyorum. Eposta istemcisi kullanmıyorum ve bunu kurulumdan çıkarmak gibi şansım yok. Bunun gibi şu an hatırlayamadığım, kullanmama rağmen orda olduğunu bilmenin hoşuma gitmediği bir çok özellik vardı.
Bunun haricinde reklam blok biçmini çok beğeniyorum mesela Opera'nın. Şayet bir gün Opera geliştiricileri bazı opsiyonel özellikleri kurulumdan çıkarmayı mümkün hâle getirirlerse gerçekten harika olabilir.

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Güzel, son sürümün çıkmasına da az kalmış. :)

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
629
Final sürüm çıkınca deneme yaparım..:)

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
O siteyi nedense açamıyor. Şimdi Opera 9.64 ile denedim o da açamadı.

ahbap25

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
nedenini bilen varmı başka siteleride denedim sadece bunda böyle merak ettim bi gıcığımı var bu siteye.

Cloakengaged

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
147
Arkadaşlar mayonez.net den kaynaklanan bir sorun önceden açıyordu bugün bende farkettim açmadı. Zaten firefoxu öneren bir site gücüne gitmiş olcakki opera için kodları bozmuşlar...

Cloakengaged

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
147
hmm doğru operadanmış o zaman ama önceden açıyodum ben operayla bi gariplik var

bu sitelerdeki bazı kodları opera tanımlamadığından böyle yapıyor demekki...

FY2005

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
8
Sorun Opera'da değil. Sorun siteyi kodlayan kişide. Siteyi web standartları dışında kodlamış, sonunda da böyle bir sorun çıkmış.

Ancak Opera'nın her haltı içinde barındırma çabası beni delirttiğinden, artık kurmuyorum. Eposta istemcisi kullanmıyorum ve bunu kurulumdan çıkarmak gibi şansım yok. Bunun gibi şu an hatırlayamadığım, kullanmama rağmen orda olduğunu bilmenin hoşuma gitmediği bir çok özellik vardı.

E-posta istemcisiyle ne alıp veremediğiniz var anlayamadım. Ama eğer Opera'nın e-posta istemcisi yerine Outlook yada Thundirbird kullanmak isterseniz bunu Araçlardan Tercihler'e girdikten sonra Gelişmiş sekmesini açtıktan sonra yan taraftan Programlara tıklayıp sonrada mailto'nun üstüne tıklayıp Düzenle diyerek ayarlayabilirsiniz.

metude

Asistan
Reaksiyon puanı
0
İndir - Mayonez Keyf-i Download
adresini açamadı diğer tarayıcılar açıyo bozuk bu :thumbdown:
Nedenini biz de bilmiyoruz. Ara sıra açmamazlık yapıyor. Ama sorun Opera'dan değil. Çünkü aynı tarayıcı dün açıp bugün açmamazlık gibi bir şey yapar mı?

E-Posta istemcisi konusunda da neden öyle bir yorum gelmiş anlamış değilim.
Her haltı barındıran Opera 8 MB iken, hiç bir haltı barındırmayan Firefox neden 7.7 MB... FF'in exe dosyasına boyut çok gözüksün diye ekstra gereksiz bir şeyler mi eklenmiş? :thumbdown:

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
@Metude, Opera Eşleştirme'yi kullanıyorum, fakat her internet kullanıcısının Opera'da bir kullanıcı hesabı olmasını beklememeleri gerekir. RC sürümün beta'nın üzerine kurulması ve önceki sürümü güncellemesi (yani ayrı bir programmış gibi kurulmaması) gayet normal bir işlem; fakat nedense Opera bunu desteklemiyor.

@Mayonez.net ve diğer bazı açılmayan sitelere gelince; zannediyorum o siteler çift sıkıştırma yapıyorlar. Normal şartlarda bu kesinlikle sitenin zararınadır ve sitenin trafiğini (BandWidth) gereksiz yere tüketir. Örneğin sunucuda varsayılan çıktı sıkıştırma aktiftir (gzinflate gibi) ve sitenin kodlarında çıktıyı tekrar sıkıştıran bir kod parçası çalışıyordur. Böylece zaten sıkıştırılmış olan HTML kodları (ki bu kodlar aynen mayonez.net 'i açtığınızda gördüğünüz gibi tuhaf kodlardır) tekrar sıkıştırır.

Böylece de örnek veriyorum iki defa ziplenmiş bir dosyayı bir defa zipten çıkararak görüntülemeye çalışmanız gibi bir hata alıyorsunuz. Herhangi bir zip dosyasını Notepad ile açın ne demek istediğimi anlayacaksınız.

metude

Asistan
Reaksiyon puanı
0
@Elmacik sen de takdir edersin ki bundan öncekiler test sürümüydü. Normal bir internet kullanıcısının bunu kullanması tavsiye edilmiyor. Bu derleme haricindeki sürümlere kırmızı ve dev harflerler "Warning" yazısı yazmışlardı. Ama bunda yok. Release Candidate olduğundan setup ekranı bile farklı...

Mayonez konusunda ise haklısın galiba. Sıkıştırılma iki defa olunca böyle bir durumla arasıra karşılaşıyor olabiliriz. Ayrıca W3C doğrulamasında da 400'e yakın hata var.

zahek

Asistan
Reaksiyon puanı
12
Arkadaşlar mayonez ile ilgili sorunun kaynağı maalesef Opera değildir.Zira bu siteye benim de üyeliğim bulunmakta ve geçmişte de gayet güzel görüntülenmekteydi.bu sayfa WP tabanlı bir sayfa diye hatırlıyorum (hatta site yöneticilerinden biri ile görüşüyordum ama adını unuttum :) )ve geçtiğimiz bir kaç ay önce yine yanlış hatırlamıyorsam br güncelleme geçirdi tema konusunda...Belki bundandır belki farklı bir sebepten net olarak bilemiyorum ama şunu söyleyebilirim ki Opera Tarayıcı şu anki tüm web standartlarını destekleyen modern bir tarayıcıdır.
Dolayısıyla sitelerin kodlanırken standartlara uymamamsı yahut Opera'yı destekleyecek şekilde yapılandırılmaması Opera'nın bir suçu değildir nihayetinde.
Not: mayonez.net şu an çalışıyor :)

E-posta dahili istemcisi meselesince gelince,bildiğiniz gibi bu istemci varsayılan olarak tümleşik bir halde gelmesine rağmen aktif bir durumda değildir...Kaldı ki bu sadece e-posta istemcisi değil RSS okuyucu,Haber okuyucudur da aynı zamanda.
Kısacası aktif hale getirmezseniz ne o sizi görür ne siz onu...ne de bellek harcar ya da disk alanınızdan çalar...
Yani demem o ki ; böylesine ekstra bir özellik -kullanıma dair sorunlarla karşılşılmaksızın- neden sevilmemektedir ki? Ha olabilir sonuçta...saygı duymak gerekir.

Opera 10 kararlı sürümle ilgili olarak yaptığımız haberdeki gibi tarih 1 Eylül olarak duyurulmuştur...

Opera ayarlarınızın otomatik olarak güncellenmemesi de metude'nin yukarıda bahsettiği teknik sebeplerden ötürüdür..

Herkese saygılar.

martial

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
kendime göre bende testler yaptım çünkü arka planda ki testlere pek inanmam. Madem kullanıcı biziz kendi metotlarımla test ettim. İlk test'im Ttnetvideodaki videoları acaba firefox mu yoksa operamı takılmadan açacak yada daha önce videoyu bitirecek.
06 dakika 07 saniyelik (06:07) bir video daki testimde Firefoxu daha önce başlatmama rağmen opera tam 32 saniye firefoxa fark attı.

Daha sonra facebook videolarına bakayım dedim. 45 saniyelik video da bu kez Firefox önde yani hoşunuza hangisi giderse onu seçin ama hız bakımında Opera bir adım önde... Firefox kullanmama rağmen...

m1903

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Bu kadar uzun zamandır kullanıyorum ve beğeniyorum; en hoşlanmadığım yanı, RC ve ardından final sürümlerin Beta'yı güncellememesi. Sadece betalar betaları güncelliyor. Şu anda Opera 10 Beta 3 kullanıyorum ve güncelleme kontrol ettiğimde bana "Son sürüm Opera kullanıyorsunuz" diyor. Yani yeni çıkan RC'yi görmezden geliyor.

Şimdi manuel indirdim ve kurdum, her zamanki gibi RC sürümü, bilgisayarımda zaten kurulu olan betayı güncellemedi ve varsayılan olarak ayrı bir programmış gibi kuruldu. Halbuki Beta 2 ve Beta 3, güncelleme yapılsın mı ayrı mı kurulsun diye sormuştu. (Aynı şey 9 sürümüne geçerken de oldu.)

Bunun çok handikapı var. Yaptığınız bütün ayarları, yer imlerini, adres defterini vs her şeyi manuel olarak oradan oraya aktarmak zorunda kalıyorsunuz.

Biraz daha bekleseymişsiniz keşke. Ben daha bu sabah baktığımda hala güncelleştirme yok diyordu,ama az önce operayı açtığımda RC güncelleştirmesinin hazır olduğunu söyledi.Bende indirip kurdum. Normal güncelleştirme yaptı,yeni bir tarayıcı olarak kurmadı. Betadaki herşeyim olduğu gibi duruyor.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
@m1903, çok ilginç bir deneyim oldu bu, teşekkür ediyorum yorumun için. Opera küpe olsun kulağımıza. :)