Opensuse'yi Factory sürümüne yükseltmek

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Fabrika sürümü diyince Fabrika ayarlarına geri dönmek tarzı birşey anlaşılmasın.:mrgreen:

OpenSuse_Wallpaper_by_LynchMob10_091.jpg

Debian'daki Sid, Mandriva'daki Cooker sürümleri gibi kararsız ancak en güncel sürümüdür Fabrika.

İsterseniz olaydan kısaca bahsedeyim. Opensuse'nin paketlerinde yer alan 20.000 üzeri programdan herhangi birinin yeni versiyonu çıktığı zaman eğer ki program popülerse birkaç gün içinde dağıtıma uygun paketlenmesi yapılır eğer ki popüler değilse bu süreç iki haftayı bulabilir. Ancak bu yeni sürüm hemen kullanıcıya sunulmaz. Öncelikle Opensuse ekibi ve gönüllüleri tarafından test edilir ki bu süreç aylarca sürer. Bu testlerin amacı program kararlılığını ölçmek, eğer hataya yol açıyorsa bunları düzeltmek veya performans bozukluğu varsa onu gidermektir.

Ayrıca bazen hiçbir sorun olmamasına rağmen dağıtım üreticileri risk almaz ve bu paketleri kullanıcıya dağıtımın yeni versiyonda sunmayı uygun bulur.(özellikle driver,kernel,xorg gibi önemli sistem bileşenlerinde)

Fabrika sürümünü kullanmanın avantajı en güncel programlara diğer kullanıcılardan aylar önceden sahip olmaktır. Mesela düşünün ki yeni bir driver'da %50 hız artışı var ve diğer kullanıcılar eski driverdaki yavaşlıktan şikayet ede dursunlar siz aylar önceden bu sorunu halletmiş olacaksınız ancak tam tersi de olabilir. Yani fabrika sürümünü yüklemek macerasever bünyelerin isteyebileceği riskli bir durumdur.

Varolan hatalar kısa sürede giderilir ancak diğer kullanıcılarda olmayan yeni hatalar oluşabilir. Sisteminiz tam anlamıyla mükemmel olabileceği gibi bu mükemmel sistem bir gün sonra nedensiz çökebilir.:4: Bu sürümde her gün onlarca belki de yüzlerce güncelleme ve yeni paket çıkar. Dolayısıyla kotalı internet kullanıcılarına uygun değildir.

Opensuse'de fabrika sürümünü kullanmanın iki yolu vardır.

1. FABRİKA SÜRÜMÜ CD'SİNİ İNDİRMEK
Bu CD'ler iki haftada bir güncellenir ancak eski versiyondan da yükleyebilirsiniz. Zaten bir gün önce çıkmış CD'den yükleseniz bile belki de yüzlerce yeni güncelleme daha yükleyeceksiniz.:cool:
(Dipnot: Fabrika sürümü için neden DVD yapmadıklarına dikkat edin, yapsalardı bile zaten yeniden güncellemek zorunda kalacağınızdan bir anlamı olmazdı.)
CD kalıpları
USB kalıpları

2. HERHANGİ BİR OPENSUSE SÜRÜMÜNÜ FABRİKA'YA YÜKSELTMEK
Bunun için Yast'dan depo adreslerini değiştirmeniz gerekmektedir. Öncelikle Software Repositories'ten bütün adresleri silin. Daha sonra şunları Ekle-URL den ekleyin.

Factory OSS
Factory Non-OSS
Ayrıca programlamadan anlayanlar ve gerekirse kendi driver'ımı kendim yazarım diyenler için kaynak kodu ve debug paketleri de var.
http://download.opensuse.org/factory/repo/ ziyaret ediniz.

+Dipnot: Bildiğiniz üzere böyle bir imkan Windows'ta yok.:clap::thumbup:

Ekleme: İstediğiniz zaman Fabrika sürümünden Normal kararlı sürüme geçiş yapabilirsiniz. Bunun için depodaki fabrika adreslerini silin ve en son kararlı sürümün adreslerini tekrar yükleyin.
Şu anki en son kararlı sürüm 11.2'nin depoları
http://download.opensuse.org/distribution/11.2/

gvn

Profesör
Reaksiyon puanı
19
teşekürler güzel bilgiler ben bi opensuseye geceyim :D

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
ben pek önermem factory sürümünü
şu an yükledim, baya yeni özellik var ancak ufak tefek birçok hatayı da birlikte getirmiş :)
özellikle kde 4.4 çok hoşuma gitti

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Bu arada en garanti yol
http://software.opensuse.org/developer/en
adresinden indirmekmiş ben de yeni öğrendim.

---------- saat 21:37 eklendi ---------- önceki mesaj saat 21:09 eklenmişti ----------

Ekleme: Bu adreste DVD sürümü de var. :D

gvn

Profesör
Reaksiyon puanı
19
zaten dvd sürümünü yüklemek daha ii oluyor herşey oluyor :D