• SDN Forum üyelikleri çok yakında yeniden açılıyor. Siz de bu büyük topluluğun bir parçası olmak için bizi takipte kalın, gelişmeleri kaçırmayın!

OpenSuSE ile Yeniden

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Elimde OpenSuSE 11.1 vardı. Bugün Arch'ı silip onu kurdum. Bu sefer uzun süre kullanmayı (test etmeyi) planlıyorum Hem de KDE 4.1 ile. :) Birazdan şu çok övdüğünüz 4.4'ü indirip kuracağım. Hatta 11.2 sürümü çıkmıştı sanırım, ona da yükseltebilirim. Deneyimlerimi yazmam gerekirse:

-Kurulum süresi çoğu dağıtımda olduğu gibi 25 dakikayı geçmedi yine.
-OpenSuSE'un ciddi bir sorunu var. İnternet bağlantısını algılamakta gerçekten çok özürlü. Kurulum sırasında algılayamadı, ayarlardan NetworkManager'ı devre dışı bırakarak ulaşabildim internet bağlantıma. OpenSuSE'un en büyük eksisi bu belki de.
-Kurulumun başında bana GNOME mu KDE mi dedi, ben de içim yana yana KDE'yi seçtim. :) 4.1 ortamını kullanıyor. Şu an her yer yeşil.
-YaST yine meydanlarda. Her b*ka karışıyor. Bir Adobe Flash Player yükletmedi bana. Sevmiyorum YaST'ı.
-Yazılar çok dandik görünüyor. Sanırım ekran kartımın sürücüsünü indirip kurmam gerekecek. Performans alamıyorum gibi.
-Sesi henüz test etmedim. Az sonra test edeceğim.
-Kurulumda ext4 olan kısmı tanıyamadı. :D Bu sebeple ext4 olarak biçimlendirilmiş hazır bölümüme kuramadım, ext3'e dönmek zorunda kaldım.
-Bu sistem yeni kullanıcılar için kesinlikle iyi değil çünkü kurulum aşamasında disk belirleme kısmında canınız çıkabiliyor doğruyu yapana kadar. sda'm 8'e bölünmüş durumda. Bilmesem gidecek Ubuntu'm ve Windows bölümleri. :) Yalnız o aşamada şu hoşuma gitti. sda6 20 GB ve Ubuntu kurulu. sda8 ise 70 küsür GB ve /home dizinine bağlı Ubuntu için. Ben kurulumda disk ekranına geldiğimde bana önerdiği şey şuydu:

Kod:
dev/sda6 ==> /
dev/sda8 ==> /home
Eğer kaybedecek veriniz yoksa bırakın YaST halletsin. Güzel buldu çözümü sıpa. :D

-Açılma ve kapanma süresi yine tüm dağıtımlarda olduğu gibi kısa. Kurulduğu andan itibaren yanınızda görünümünü veriyor. Başlangıçta güzel ipuçları var.
-Aslında en önemlisi bu. Arch gibi OpenSuSE da Ubuntu'mu görmedi! Fıtık oluyorum böyle olduğunda... Ubuntu hepinizi görüyor, bilmiyorum çekemediğinizden midir nedir, siz onu görmezlikten geliyorsunuz. :thumbdown:

Ben tüm bunları önceden yaşamıştım aslında ama OpenSuSE bilgisayarımda uzun süreli kurulu olmadı hiç. Az sonra KDE 4.4'ü deneyip sistemi yükseltip tekrar GNOME'a döneceğim. :) Ha bir de GRUB'a görülmeyen ve ezilen asil Ubuntu'mu ekleyeceğim.

İşte ilk ekran görüntüleri:

59250840.png

42328795.png

-ext4 olarak biçimlendirilmiş 2 bölümü açmıyor.
-Ve maalesef Amarok'ta müzik dinleyemiyorum. MP3 dosyalarını açmıyormuş. :huh:

Daha şimdiden özledim GNOME'lu Ubuntu'mu. :D

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Ee o zaman neden kurdun? Çalışmayan bir şeyi nasıl test edeceksin merak ettim :D

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Yok yok çalışıyor. Sadece biraz fazla ince ayar isteyen bir sistem. :) Her şeyi görsel yapabiliyorsun. Alışık olmadığım için beceremiyorum ben. :D

KDE 4.4'ü indiriyor şu an. 11.2'ye de yükselttim mi tamamdır. :)

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Bir gün bende linux a geçeceğim ve ince ayar yapmakta üstüme olmayacak. :D

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Böyle düşünüyorsan halen window$ta ne işin var? :)

İnsan sevdiğinden kopabilir mi bu kadar kolay. :D Yıllarımı verdim, ne programları ne güncellemeleri ne servis paketlerini süpürge ettim ben ona.. Kolay değil. :D

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
OpenSuSE beni yine şaşırtmadı, yine KDE çöktü, yine!

Ya ben diyorum, bu YaST harbiden mal. 2 dakikada çıldırttı beni. :) DVD'yi takıp Repair ile kurtardım sistemi.

KDE'yi niye sevmediğimi hatırladım. YaST ile birlikte beynimi yiyorlar.

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
qKTe dedi ki:
İnsan sevdiğinden kopabilir mi bu kadar kolay. :D Yıllarımı verdim, ne programları ne güncellemeleri ne servis paketlerini süpürge ettim ben ona.. Kolay değil. :D
Window$ ile aranda duygusal bir bağ var. Senin onu unutup gerçek bir Linux kullanıcısı olman, bugün yola çıkacak olsan en az 2 yıl sürer. :D

OpenSuSE beni yine şaşırtmadı, yine KDE çöktü, yine!

Ya ben diyorum, bu YaST harbiden mal. 2 dakikada çıldırttı beni. :) DVD'yi takıp Repair ile kurtardım sistemi.

KDE'yi niye sevmediğimi hatırladım. YaST ile birlikte beynimi yiyorlar.

Çöken KDE 4.4 mü? Yoksa kurulu gelen sürüm mü? Ne oldu da çöktü?

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
KDE çöktü, Failsafe bile işe yaramıyor o durumda. :) Konsolla baş başa kalıyorsun.

Sinirlendim, yeniden kurdum sistemi. Çünkü kurtarma bile işe yaramıyor. KDE 4.4'ü yüklerken YaST tepki vermemeye başladı. Bilgisayarı yeniden başlatmama da izin vermeyince uzunca güç düğmesine bastığımı hatırlıyorum. :D Sonra çöktü tabi.

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
Vallahi Open Suse'de de Pardus'ta da,Mandriva'da da KDE yi çökerttiğimi hatırlamıyorum :).Sana gelen DE'ler mi çürük ne jeaq :)

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
işin ilginç tarafı;
ben 11.2 kullanıyorum,kde4.3 le geliyor,kesinlikle çökmüyor...
11.1 halen melez olup kde3 serisi paketleri ile kde4'ü götürmeye çalısıyor...
ki bu sorun aslında KDE'nin:)
artı yastı>uygulama yükleme modülünü açınca kendi depoları güncelleyip ben kurulacak program seçip ok diyince flash-java vs'i bana sözlesme imzalatıp yüklüyor...

ve yasta masaüstümü komple güncelle dediğimde o bagımlılıkları hesaplarken bana da donmuş numarası yapmıştı,kapatmıstım,aynı olay benimde basıma gelmişti ki gayet normal bir olay...
sistemde öntanımlı olarak gelen basit bir masaüstü var onu açıp,basit bir dosya yöneticisi(dolphin yada konqueror uctu malum) ile /home altına herkesin yazıp okuyabildiği bir dizin olusturup kisisel verilerimi tasıyıp yast ile kdeyi komple kaldırıp tekrar yüklediğimde ve yeni kullanıcı olusturup girdiğimde sorun kalkmıstı...
ki kisisel verilerimi tasıyıp,kullanıcımı kaldırdıgım için eski adımla tekrar kullanıcı olusturabildim...

ama evet haklısın çok ince ayar var...pacmandan codec falan yüklüyorsun...
vs vs vs...artı plasma temelli o felaket bağlantı yönetisini 11.2 de kaldırmışlar:)
ama kwalleti kullanmazsan sorun çıkarıyor...

grup ayarlarınıda yast içinde grup'a açabileceği diskleri aratabilirsin...kendi bağlıyor
sisteme baglanmayan disklerde ntfs-3g nin gui'si olan ntfs-config uygulaması ile halledilebilmekte...
ayrıca opensusenin gnome'u nu da çok beğenirim:)tavsiyede ederim

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Hayır hayır, bu kesinlikle bana bir kasıt.

OpenSuSE'u her deneyişimde çökertiyorum. Hayır bilgisiz olsam, yani Linux'u ilk defa kullanıyor olsam neyse. Yani anlayamıyorum ya, başka bir şey değil bu. YaST'ın ve KDE'nin bana gıcığı var. Ve ben asla onarılmış bir sistemi kullanmam. O sebeple yeniden kurdum, YaST yine donmaya başladı. :) Oha artık, dedim; Windows'a geçtim. İnanır mısınız, kafam o kadar rahatladı ki...

Ubuntu - Windows arası kamera problemini halledebilmiş olsam Windows'a da geçmeyecektim. O da çıldırtıyor beni.

Bu YaST'ın derdi ne?

---------- saat 21:53 eklendi ---------- önceki mesaj saat 21:51 eklenmişti ----------

Ayrıca KDE çökünce bana konsolda "sudo zypper install kdebase-3 session" komutunu kullanabileceğimi söylemişti. Ben 3'ü 4 yapıp devam ettim. :D İndiriyordu bir şeyler ama sabredemedim, tekrar yükledim sistemi.

Ha bir de "Have a lot of fun..." diyor, şaka gibi. :)

hellmarch

Profesör
Reaksiyon puanı
20
KDE mi çöküyor yoksa OpenSUSE mu? KDE'yi Arch'ta deneseydin keşke.

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
:)cidden böyle sanki kastıt varmış gb olan olaylar olabilmekte...

ben box tipi masa üstlerini çok beğenirim,crunchbang'e bayılıyorum ama bi firefox'u güncelleyemedim,yenisini yükleyemedim...olmuyor iste,herkes çatır çatır son sürüm firefoxda ben hala3.1deyim diye tekrar opensuse 11.2 kurdum...
şuan bunları linux mint-fluxbox sürümünden yazıyorum,forumuna sordum deb paketini indirdim chromium'u kurdum veeee çalışmıyor:)skype'de de aynı durum sözkonusu...ve gene herkes gayet rahat kullanmakta...
tabi ben hariç:)
muhtemelen hafta içi vakit bulursam bi ara opensuse11.2 ye geri döneceğim...kurdummu artık 11.3 çıkana kadar ellemicem:)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Arch çok ağlamıştır arkamdan. :( Acımadan sildim ve çok pişmanım.

Arch'ta deneyecektim KDE'yi ama GNOME sevdam elvermedi yine. Çöken ise KDE.

---------- saat 22:13 eklendi ---------- önceki mesaj saat 22:11 eklenmişti ----------

@aperon, OpenSuSE'ta Firefox'u güncelleyemedim. :) Depoyu ekliyorum ama maalesef bulamıyor paketi.

Aklımda geldikçe çıldıracak gibi oluyorum ya. Az önce sinirden gözlerimden yaş geldi.

Neptunmavisi

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bende OpenSUse 11.2 Dvd indirdim. O kadar sabırsızlanıyorumki kurmak için. :) bakalım ne zaman kuracam.

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
Bende OpenSUse 11.2 Dvd indirdim. O kadar sabırsızlanıyorumki kurmak için. :) bakalım ne zaman kuracam.
muhtemelen ihtiyacın yoktur ama ben tüyo vereyim...ihtiyacı olan arkadaşlar olabilir...benim kurulum sonrası hamlelerim şunlar;

1-kurduktan sonra benim gb çıkış yapmadan hemen yastı açıp kendi yüklemesi gerekenleri(flash-java vs) yüklesin dersen bazen yast depoları güncellerken hata vermekte...
bunun sebebi kurulum modülünün kapanmamıs olması,hata veren sürecin numarasını söylüyor sana,hemen ksysguard yani istem izleyiciyi açıp süreç numarasını yazıp o süreci kill edip uygulama yükleyiciyi aç o depoları günceller tık tık...sonra ara yüzde birşey yok,ama değisecek yüklenecekler altında görülmekte paketler...ok de sözleşme gerektiren yazılımlar ya onları imzalatıp Tr. dil paketleri vs vs'i de yükler...
2-bu kendi yüklemesi bitince
http://packman.links2linux.org/
adresinden w32codec-all paketini yükle codecler hem hazır hemde sisteme pacman deposu eklenmiş olur...
3-yukarıda bir yerde firefox var en son sürüm yazmıstım...onu yüklemeni tavsiye ederim:)sistemden güncellemektense bunu tavsiye ederim...
4-bunları kurduktan sonra artık paket yöneticinle hemen her uygulamaya erişebilirsin...ben vlc,mplayer,wine,audacious,kdenlive,scribus,ntfs-config
vs vs ekliyorum genelde...ntfs-config olmazsa olmazım:)
5-
http://software.opensuse.org/search?baseproject=openSUSE%3A11.2
adresinde firefox gb crhomium tarayıcıda mevcut:)
tavsiye ederim...
6-sonra yast'ın içinden güncelleme yaparsın topluca...

gene ufak bir tavsiye;
opensuse 11.2 üstüne kde4.4 olan live cd cıkarana kadar(çıkmış mı bilmiyorum)yada opensuse11.3 sürümü çıkana kadar kde4.4'e yükseltme sistemi...sorun yokta ben biraz işlemci tüketimini fazla buldum yükledikten sonra...muhtemelen optimal duruma getirilmediği içindir...sonucta factory deposu...
uluslararası yasalara uymayıp yukardaki depo ve codecleri öntanımlı ekleseler ne olur sanki:)))

not;opensuse artık beni maaşa bağlasın:)

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
ben bu sürümü hiç sevemedim wifi bağlantısı deli etti beni şifreyi doğru giriyorum yanlış diyor tekrar deniyorum kabul ediyor ama 10 dk içinde sorunsuz bağlanırken tekrar şifre istiyordu. Ayrıca akşamdan normal olarak kapattığım sistem sabaha çökmüş olarak beni karşılaması sinir bozucu bir durum :( Birde kurulum bana çok uzun geldi :)

SmiLey

Profesör
Reaksiyon puanı
59
OpenSuSE'yi ilk kurduğumda(ayrıca son oldu) çöktü hem de direk hiç bir şey yapmadan...

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Bilmiyorum ya. Ben GNOME'u daha fazla kullanmama ve kurcalamama rağmen hiç çökertmedim. KDE ve YaST ise tam bir felaket.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
efenim şimdi ben bir Opensuse kullanıcısı olarak sadece gülüyorum.
Sen kalk kernel'in falan 2.25'lerde gezdiği 11.1 sürümünden ext4 desteği bekle
Daha sonra KDE 4.1'den performans ve kararlılık bekle

Ayrıca bkz
http://opensuse-community.org/1-click-collection

Sana da önerim onu bırak Ubuntu'ya geri dön.
Benim modifiyeli sistem ile bir kez daha dene.
Umarım o zaman görüşlerin değişir.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Ben ext3 sistemden ext4 desteği beklemedim real. Onu izlenimim olarak yazdım. Bu bir şikayet yazısı değil farkındaysan.

KDE 4.1'den neden performans beklemeyeyim? KDE 4.4 ile arasında 3 sürümcük fark var. GNOME'a laf sokmayı biliyorsunuz, daha 3 sürüm öncesi kararsız KDE'de sizin mantığınıza göre. Kendinizle çelişmeyin lütfen.

"One click" mantığı ile KDE kurmaya kalktım, sistem çöktü. Bana öyle bağlantılar gönderme. :D

Ve ben zaten Ubuntu'yu filan bırakmadım. Sadece sistemimde boşalan kısma başka bir dağıtım kurayım istedim. Bana en yakın OpenSuSE geldi, ilk denediğim dağıtımlardan biri olduğu için. Ancak görüyorum ki yeni kullanıcı için tamamen işkence.

Savunmuşsun ama internet olayı hakkında yorumunu göremedim real. Sistemi kurduğumda internete bağlanamıyorsam ne önemi var? Ubuntu'da hiç öyle problemlerim olmadığından alışık değilim tabi. :) Ayrıca burada YaST'ı savunabileceğini sanmıyorum. Ubuntu'da paket yöneticisi hiç öyle davranmıyor, OpenSuSE'a yakışmayan şeyler bunlar.

2 gün deneyip silenlerden değilim elbette. Sistem hala duruyor ve boş vaktimde tekrar kurcalayacağım. KDE 4.4'ü yükleyip 11.2'ye yükseltmek istiyorum. Ubuntu'da yükseltmeler problem olmadığından OpenSuSE'ta yaşadığım problemler bana saçma geliyor.

Sisteme şuradan bakıyorum da, yok ya, yeni kullanıcı için çok tehlikeli. :)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
lütfen Ceku
gereksiz sözlere gerek yok.
KDE 4.0 ve 4.1 sürümlerinde başarılı değildi
Hatta kurulumda Opensuse bile KDE 4.1'i önermiyor stabil değil diyor azıcık ingilizce anlıyorsan
kararlı olmaya 4.2 ile başladı 4.3 ile tamamladı
Oneclick mantığıyla yükleyip çöktüyse sen o sistemi hiç kullanma
Hatta benim modifiyeli sistemi de kullanma
Hatta Linux kullanma, ne yazık ki kullanmayı bilmiyorsun
Network olayında benim bir sorunum yok, kullanmayı bilmiyorsunuz
Önce kwallet'i devre dışı bırakmak lazım
Eğer ki kurulum sırasında da internet istiyorsan sondaki paket seçiminden cnetworkmanager'ı kur, install yaparken ctrl+alt+f2 ile ikincil ekrana geç ve konsol ile wireless bağlantını yap.
Tabi CD ile kurduysan paket seçimi gelmiyor, CD'de cnetworkmanager paketi de yok
Opensuse yeni kullanıcılar için ideal
Bu sistemi hiç komut kullanmadan da kullanabilirsiniz.
Ubuntudaki gibi herşeye yaz sudo bilmem ne yok

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Sözlerin önceki sözlerinle fena halde çelişiyor.

Birincisi senin elbette sorunun olmaz. Sen zaten uzun zamandır onu kullanıyorsun. Ben olaya "yeni kullanıcı" gözüyle bakmıştım, azıcık İngilizcem var ama senin benim sözlerimi anlayabilmen için bayağı bir Türkçe bilmen gerekiyor galiba.

KDE madem o sürümlerde başarılı değildi, madem anca başarılı olmaya başladı, o zaman kalkıp da GNOME'a o açıdan laf sokmaya kalkma. Çünkü farkındaysan anca gelişmeye başlayan bir masa üstü ortamıymış. Ve istikrarlı olmayan bir ortamı ana sürümlerinden birine koyan Novell'i de anlayabilmiş değilim bu sözlerinden sonra. :) Yeni kullanıcı nereden bilsin bunu Allah aşkına?

Kwallet devrede değildi zaten canım benim. Ben ilk açtığımda direk internete bağlanmak için Konqueror'u açmıştım. İkinci kuruşumda da aynı sorunla karşılaştım. Sistem içerisindeki yazılımlar birbiriyle çakışıyor. Belki bu sadece 11.1'e özel, bilemem. :) Tek bildiğim bu yeni bir kullanıcının başına gelseydi ne olacaktı?

Hiç komut kullanmadan kullanabiliyoruz, öyle mi?

Pekala real, madem öyle neden CD ile kurmaya kalkan biri bu sorunu yaşıyor? Neden önerilerinde "konsol ile wireless bağlantını yap" diye bir ifade geçiyor acaba? Hani nerede OpenSuSE'un görselliği? Hem de en önemli şeylerden biri olan internet bağlantısında?

Bu arada CD derken gerçekten CD'yi mi kastettin? Ben 4.3 GB boyutundaki DVD ile kurdum da. Hani içerisinde eksik paketi var mıydı, bilemiyorum artık.

Yeni bir kullanıcı da o paketin seçilmesi gerektiğini bilemez. Sistemi kurduktan sonra da can çekişir öyle. :)

Demek ki neymiş? Görsellik bazen çıldırtabiliyormuş. :) Ben konsola düştüğümde o beğenmediğiniz komutlarla kurtardım kendimi. Ubuntu'daki sudo'lara laf edeceğine önce görselliğin her şey olmadığını, bir sistemin "ideal" olabilmesi için kurulduğu andan itibaren en azından önemli şeylerde sorun çıkartmaması gerektiğini öğren.

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
jea birak lütfen bu dalgayi ,buzamana kadar kullanan kullanmis ,sen kullanamiyorsun diye ne kde kötü nede open suse benim icin open suse bilgi birikimi olan kisiler tasarlanmis gibi fakat kötü demiyorum ,demekki sen yeterince o bilgiyi depolayamamissin,kde 4.1 demissin ben kde 4.1 ri beta olarak görüyorum ki bu hatta gelistiricilerin dahi görüsüdür ,eger biliyorsan kde4 bastan yazildi gnoeme gibi fii tarihinden beri yok ,ayriyetten yaklasimin hic hos degil,bu yaklasim linux dünyasina yakisik almaz.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
jea birak lütfen bu dalgayi ,buzamana kadar kullanan kullanmis ,sen kullanamiyorsun diye ne kde kötü nede open suse benim icin open suse bilgi birikimi olan kisiler tasarlanmis gibi fakat kötü demiyorum ,demekki sen yeterince o bilgiyi depolayamamissin,kde 4.1 demissin ben kde 4.1 ri beta olarak görüyorum ki bu hatta gelistiricilerin dahi görüsüdür ,eger biliyorsan kde4 bastan yazildi gnoeme gibi fii tarihinden beri yok ,ayriyetten yaklasimin hic hos degil,bu yaklasim linux dünyasina yakisik almaz.

Eleştirileri kaldıramıyorsanız Linux kullanmayınız. :clover:

xrhymer

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Olay yine KDE vs. GNOME OS vs. OS savaşına döndü. :) Açıkçası OpenSUSE'yi şu anda eleştirebilmek için en kararlı sürümünü baz almak lazım. Benim naçizane önerim KDE 4.4 için Arch Linux. Pardus'da ki gibi yamalar yok ama 1-2 günde ihtiyaç doğrultusunda düzeltmeler yaptığımdan şu anda sıkıntı çekmiyorum. 4.2 ve 4.3 Pardus'da denemiş birisi olarak Arch 4.4 ile baya başarılı. Ayrıca Chakra-Project'in geliştirdiği KDEmod4'ü Arch Linux'a özel GUI araçları ve yamalarla geliyor. Ama 4.4'de bir şikayetim var. Kullanıcıyı Plasmaya mecbur etme derecesine getirmişler. KMenü'den masaüstüne kısayol attığımda plasma olarak geliyor. Masaüstünü kilitlediğim de plasmaları yerinden kıpırdatamadığım için sıkıntı çekiyorum. 4.5 sürümüyle Dizin görünümünü eskisi gibi yapsa çok güzel olacak. Yoksa yakındır yine GNOME'a döneceğim. :)