Open Suse 11.4 Realtek 8111, 8168B internet driver sorunu

Skullfire

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar merhaba. Foruma yeni kayıt oldum. Bazı soru ve sorunlarım var opensuse başta olmak üzere. Yardımcı olmak isterseniz sevinirim.

Öncelikle yaklaşık 1 senedir 10.10 sürümüyle beraber Ubuntu kullanmaya başladığımı söylemek istiyorum. Ubuntu'nun Unity tabanına geçmesi ve 11.04 ile 11.10'un bugları ile Unity durumları yüzünden ubuntu'dan ayrılmaya karar verdim. Linux mint de kurdum deneme amaçlı ama pek ısınamadım. Ama asıl ubuntu'yu tamamen bırakma isteme sebebim .deb packagelerin her yeni sürümde saçmalayarak bir çocuğunun kurulamıyor olması. Ubuntu 7'de çalışan bir .deb dosyası Ubuntu 10'da zoraki buglı çalışıyor, 11.04'te hiç çalışmıyor gibi. Hatta 11.04'ten 11.10 betaya geçtiğimde bile korkunç buglarla karşılaştım.

RPM dosyalarının bir çok açıdan daha stabil olduğunu öğrendim epey araştırdıktan sonra. Tabi bu konularda çok bilgili değilim, yanlışım varsa düzeltin. Örneğin Maya gibi çok önemli bir 3d programının rpm linux sürümü varken Ubuntu-debian sürümü yok. Benzer başka durumlar da söz konusu.

Araştırmalarım doğrultusunda 3 büyük free rpm işletim sistemi olduğunu öğrendim: Fedora, Opensuse ve Mandriva. Dün Fedora 15 indirip denedim fakat bir çok açıdan bug ile karşılaştım sistem update bile yapamadım, update cache yaptım kar etmedi. Bir de Gnome 3'ü de hiç sevemedim. Mandriva'nın sitesine baktım sonra, hep bir şeyler satmaya çalışıyorlar ondan pek sıcak bakamadım denemedim de. Opensuse 11.4 64 bit indirip kurdum, Gnome versiyonunu. Görünüş ve kullanım eskiden Ubuntu'da kullandığım 2.xx gnome masaüstü ortamı olunca hemen ısındım. Her şey çok güzel gözüküyordu ta ki internete giremediğimi farkedene kadar.

Benim 8111 - 8168B Realtek internet kartım var Asus M4A88TD-M anakart üzerinde. Araştırdığımda Opensuse'de böyle bir sorun olduğunu öğrendim. Ve çözebilen de pek kimse okuyamadım forumlarda. Yast'a girip network ayarlarına baktım. Her şey otomatikte ayrıca sistemin internet kartımı da sorunsuzca görmüş gözüktüğünü farkettim. Driver da yüklü gözüküyordu. İnternetten Linux için realtek tar.gz driver indirdim.

Şimdi sorum şu, opensuse 11.4 64 bit sürümünde internet driver'ını kaldırıp bu driver'ı yüklesem sorun çözülür mü. Öyle ise bunu nasıl yapabilirim. Hiç uğraşma derseniz de Opensuse alternatifi rpm bir Linux tavsiye edebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.