Öğretmenlere Eylül Müjdesi!

N3CAT1

Dekan
Emektar
Katılım
20 Nisan 2008
Mesajlar
6,608
Reaksiyon puanı
144
Puanları
243
Yüzbinlerce öğretmenin dört gözle beklediği atamalar konusunda MEB'den nihayet elle tutulur bilgiler gelmeye başlandı. MEB kurmayları ile yaptığımız görüşmelerde ağustos ayı atamalarının ay sonuna sarkabileceği artık kesinlik kazandı. Müjdeli haber ise bu atama döneminde boşalacak kadrolara, eylül başında ek atama ile yeni sözleşmeli öğretmenlerin alınması...

93fcb2e7-61e0-47ab-8da5-641ac17fadd7_atak660_big.jpg


Bu durumda ağustos ayında ataması gerçekleşecek 31 bin kadro içinde kaç tanesi sözleşmeli öğretmen yer alacaksa, o kadar ek sözleşmeli öğretmen alınacak. Bakanlık yetkilileri, Eylül'deki ek sözleşmeli öğretmen alımında, mazeret tayinlerine öncelik tanıyacaklarını vurguladılar.

Branş dağılımı konusunda ise henüz netlik kazanan bir durum yok. İllerden gelen istekler doğrultusunda kadro dağılımı yapılacağı söyleniyor.

Rehberlik, okul öncesi, sınıf öğretmenliği ve İngilizce en fazla kadro verilecek alanlardan bazıları.

Teknik öğretmenlere yönelik pozitif ayrımcılğın ise Ağustos atamasında gerçekleşeceğine de özellikle dikkat çekildi....

İşte bu konuda MEB Kurmaylarına yönelttiğimiz sorular ve cevapları:



SORU: KPSS hala açıklanmadı. Bu durum şu günlerde yapılması beklenen ağustos atama takvimini etkiler mi?

CEVAP: Evet etkilenecek gibi. Atama takviminde sarkma olur ama kuralar bu ay içerisinde mutlaka çekilecektir.



SORU: KPSS açıklandığı anda kılavuz açıklanıp, başvurular başlayacak mı?

CEVAP: Evet KPSS sonuçlarını bekliyoruz. Açıklanmasından sonra bir kaç gün sonra başvurular başlayabilir. Bu konuda bir sıkıntımız bulunmuyor.



SORU: Peki o zaman hangi branştan ne kadar öğretmen alınacağı da kesin olmasa da belli olmuştur. Hangi branşlara öncelik verilecek?

CEVAP: Çalışmalarımız sürüyor. Klasik liselerden anadolu lisesi ve meslek lisesine dönüşen okullarımız var. Bu çerçevede illerden gelen bilgiler doğrultusunda yeni değerlendirmeler yapılıyor.


SORU: En azından önce çıkan brannşlar hangileri, onu söyleseniz.

CEVAP: Şu demek yanıltıcı olabilir. Ama rehberlik öğretmenine çok fazla ihtiyacımız var. Ayrıca sınıf öğretmeni, okul öncesi ve İngilizce öğretmeni de fazlaca alınabilir. Çünkü anadolu lisesine dönüşen çok okulumuz var. Ama adil bir dağılım olacağından kimsenin kuşkusu olmasın



SORU: Peki meslek liseleri. Pozitif ayrımcılık olacağı söylenmişti ama arkası bir türlü gelmedi. En azından bu atama döneminde onlara müjdeli bir haber verebilecek misiniz?

CEVAP: Evet bu atama döneminde kesinlikle meslek lisesi öğretmenlerine yönelik pozitif ayrımılık uygulanacak. Zaten bir anlamda buna mecburuz da. Bu yıl pek çok lise meslek lisesine dönüştürüldü.



SORU: Liselerdeki yeni yapılanma öğretmen alımını ve dağılımını yeniden gözden geçirmenize neden olacak mı?

CEVAP: Evet yeni bir durum söz konusu. Norm kadroların yeniden belirlenmesi için çalışmalar yapılıyor.



SORU: En fazla merak edilen konu ise sözleşmelilere verilen kadro sözü. Ne oldu? Arkası ne zaman gelecek?

CEVAP: Yasayla ilgili olarak biz üzerimize düşeni fazlası ile yaptık. Başbakanlığa gönderdik. Onlar da Devlet personel Dairesi ve Maliye Bakanlığı'na gönderdi. Devlet Personel Dairesi cevabını verdi ama Maliye hala vermedi. Oraya takıldı.



SORU: Neden böylesi bir tıkanıklık yaşanıyor. Başbakan Erdğan bile söz vermişken.

CEVAP: Sorun verilen sözlerde değil, diğer bakanlıklarda çalışan sözleşmelilerin de kadro istemesi üzerine Maliye ben herkese kadro sağlayamam diye çareler arıyor. Yoksa öğretmenlerle ilgili bir sorun yok.



SORU: Bu ay atanacak 31 bin öğretmenin en az 10 binin sözleşmeli olması bekleniyor. Onların yerine atama yapılacak mı? Yoksa büyük bir haksızlık olmayacak mı?

CEVAP: Sayı ne kadar olur bilmiyoruz ama 7, 8 bin belki daha fazla sözleşmeli olacağı kesin. Sayın Bakanımız bu konuda gereğinin yapılmasını söyledi. Yani boşalan kadrolara yeni sözleşmeli öğretmenler alınacak



SORU: Peki bu alım ne zaman gerçekleşecek?

CEVAP. Eylül başında başvurular gerçekleşir ve eylül ortalarında da atamalar



SORU: Sayıları tam ne kadar olur?

CEVAP: Sayın Bakan 70 bin sözleşmeli kadromuz var ne kadar eksilme olursa, o kadar alım yapılsın talimatı verdi. Yani elimzedeki her türlü olanağı kullanıyoruz.



SORU: Sözleşmelilerde öncelik söz konusu mu? Özellikle de özür gruplarına yönelik?

CEVAP: Evet öncelik özür guruplarında olacak. Yüksek lisans ve doktara yapanlar da bu grupta ele alınacak ve önlerinin açılması için her türlü destek sağlanacak.



SORU: Rehberlik öğretmeni yetmeyecek gibi yerlerine başka branşlardan atama olabilir mi?

CEVAP: Talim Terbiye'nin 80 nolu kararı dışına çıkmamız mümkün değil. Önceki yıllarda Türkçe öğretmenliklerine Edebiyat mezunları atandığında hukuki sorunlar yaşandı.



SORU: Anadolu liselerine geçen yıl atanan öğretmenlerden bir kısmı atanmadı onlar ne olacak?

CEVAP: Çok haklılar bu yılki atamalarda sınavı kazanıp da atanmayanlara öncelik vereceğiz. Anadolu lisesine dönüşen klasik liseler için de mevzuat çalışmaları yapılıyor.



SORU: Anadolu lisesine dönüşen klasik liseler nedeniyle İngilizce öğretmenine olan talep aratacak mı?

CEVAP: Lise ‘de yoğun ingilizce var. Bu yöndeki istekleri dikkate alıyoruz. Buna paralel atamalar yapılacaktır.




SORU: Özür grupları nasıl sıralanıyor?

CEVAP: Sağlık durumu, eş durumu, özel hayat, ve yüksek lisans ve doktora



SORU: Parçalanmış öğretmen ailelerinin hepsi birleşecek mi?

CEVAP: Bu konuda elimizdeki kadrolar çerçevesinde en iyi olanı yapmaya çalışıyoruz



SORU: Aynı ile atanan öğretmenler arasında yüzlerce kilometre olduğu idda ediliyor.

CEVAP: Evet haklılar ama herkes merkezi istiyor. Hiç kimse köylere, ilçelere gitmiyor. Bu durumda nasıl herkese kadro bulacağız...



SORU: Eş durumu ataması nedeniyle boşalacak kadrolarda da atama yapılacak mı?

CEVAP: Evet Ağustos ataması, mazeret kayıtları yani özür grubu atamaları, hepsi bittikten sonra kaç boş kadro kaldıysa hepsi tespit edilecek ona göre atama yapılacak. Boş kadro 8 binse 8 bin, 10 binse 10 bin atama yapılacak.



SORU: Özür grubuna bağlı başvuruların ne kadar gerçekleşecek?

CEVAP: Özellikle eş durumuna bağlı olanların yüzde 99'u gerçekleşecek diyebiliriz. Sayın Bakanımız bu konuda çok hassas.



SORU: Aynı okul ya da aynı ilçe olmadıktan sonra, bir anlamı yok diyenler var.

CEVAP: İyi niyetimiz istismar edilmesin. Bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Ama herkes en iyi noktada buluşmak istiyor. Örneğin Ankara'da herkes Yenimahalle'yi istiyor.



SORU: Ataması olduğu halde gitmeyenler var mı?

CEVAP: Elbette var. Örneğin Şırnak. 12 rehberlik öğretmeni atadık. Hiç biri gitmedi.



SORU: Mazeret kayıtlarına bir sınırlama getirilecek mi?

CEVAP: Getirmek zorundayız çünkü sürekli sirkülasyon oluyor ve kadrolar bir türlü oturmuyor. Öğretmen arkadaşlarımız biraz da öğrencileri düşünmek zorundalar. Sürekli değişen öğretmenler onların motivasyonunun olumsuz yönde etkiliyor.



SORU: Temmuz'da ataması çıktığı halde hala belgesi gelmeyen öğretmenler var. Onların durumu ne olacak?

CEVAP: Biz tüm yazışmaları yaptık, adaylar direk illere başvururak durumlarına netlik kazandırabilirler. Bir sorun yaşanmaması gerekir.



SORU: Bazı branşlardan yıllardır çok az atama yapıldığına yönelik kırgınlıklar var. Örneğin sosyal bilimlerde, bu atama döneminde daha adil ve daha herkesi kapsayan bir dağılım olabilir mi?

CEVAP: Kadro dağılımı bir ölçüde illerden gelen taleplere göre oluşturuluyor. Liselerdeki yeni yapılanma doğrultusunda farklı alanların önü açılacaktır.



SORU: Özellikle Bilşim öğretmenlerinden çok tepki var. Ders saatlerindeki değişmeler onları nasıl etkileyecek. Bilişim çağında geriye dönüş olur mu?

CEVAP: Çok önemli bir ders, diğerleri de öyle. Hangi derse ya da öğretmene önemsiz diyebiliriz ki! Hepsi bizim için çok önemli. Durumları göz önünde bulunduruluyor. İsteklerini dikkate alacağız...



SORU: Son bir soru, çok sorduk ama bir kez daha sormak isityoruz. Sözleşmelilerin kadroya geçmeleri bu yıl içinde mümkün mü? BU YIL OLMAZSA NE ZAMAN OLUR?

CEVAP: Bakanlık olarak biz bir an önce gerçekleşmesini istiyoruz. Ama hükümet içinde başka dengeler var. Gecikme bu yüzden. Bu yıl için ne evet diyebiliriz ne de hayır. Her türlü gelişme olabilir. Bu konuda hiç kimse net konuşamıyor. Çünkü sadece öğretmenleri değil çok daha farklı kesimleri de ilgilendirdiği için içinden çıkılamıyor...


Kaynak 1
Kaynak 2
 
Üst