Obez çocuk sayısı hızla artıyor

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
Yoksa sizin çocuğunuz da mı aşırı kilolu hatta obez? Tıpkı milyonlarca çocuk gibi
obez-cocuk-sayisi-hizla-artiyor--4540801.Jpeg

Son yıllarda çocukları da hızla pençesine alan obezite tam anlamıyla alarm veriyor. Obezite eskiden çocuklarda görülmeyen Tip 2 Diyabeti de hızla artırıyor. Ancak çaresi var. Acıbadem Üniversitesi Pediyatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı ve Acıbadem Kadıköy Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serap Semiz, çocuklarda obeziteyi önlemenin küçük ama önemi büyük ipuçlarını milliyet.com.tr için anlattı.

Obezite, çağın sorunu. Son yıllarda sadece yetişkinlerin değil çocukların da en büyük sorunlarından biri haline geldi. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de obez çocuk sayısı hızla artıyor. Türkiye'de çocuk ve ergenlerin yüzde 30'u obez. Pekçoğu da aşırı kilolu yani obezite sınırında. Bu salgın hastalıkta en temel nedenlerin başında sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik geliyor. Hareketsizliğin yanısıra fast-food tarzı beslenmeye eğilimin artması, hamburger ve patates sözkonusu olduğunda gözleri parlayan çocukların sebze deyince yüzlerini ekşitmeleri ve sırt çevirmeleri, en temel öğün olan kahvaltının yeterince düzenli yapılmaması obeziteye davetiye çıkarıyor. Şüphesiz teknolojideki gelişme ve doğadaki betonlaşma da çocukları hareketsizliğe sevk ediyor. Eskiden olduğu gibi evlerinin önünde ip atlayıp seksek oynayacak, top koşturacak alanlar bulamayan çocuklar, teknolojinin de cazibesine kapılarak bilgisayar Oyunları, tabletler derken oturdukları yerden hiç kalkmadan günü tamamlayabiliyor.

Aşırı kilo pekçok hastalığa yol açıyor

Çocuklarının gitgide daha fazla kilolu olduğunu gören anne babaların kimi kendisini çaresiz hissediyor, kimi soluğu uzmanda alıyor. Acıbadem Üniversitesi Pediyatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı ve Acıbadem Kadıköy Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serap Semiz, obezitenin bazı hastalıkları da beraberinde getirdiğini belirterek " Obezite öncelikle insülin direnci ve Tip 2 diyabete yol açıyor. Biz eskiden çocuklarda Tip 2 diyabeti görmezdik. Obeziteyle birlikte çocuk ve ergenlerde de bu hastalıkta artış olduğunu görüyoruz. Hipertansiyon, eklem rahatsızlıkları, solunum problemleri, uyku apnesi, kan yağlarında artış, erken yaşlarda damar sertliği gibi ciddi hastalıkların başlamasında da çocukluk çağı obezitenin rolü büyük'' diyor. Ayrıca obezitenin kızlarda erken ergenliği de tetiklediğini vurguluyor.

Temel nedeni hareketsizlik ve sağlıksız beslenme

Obezitenin birçok nedeni var şüphesiz. Ancak Prof. Dr. Serap Semiz, temel nedenin hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları olduğunu belirtiyor. "Bizim gördüğümüz vakaların yüzde 95-98'i basit şişmanlık olarak adlandırdığımız, enerjiyi günlük gereksinimin çok üstünde alıp, harcayamama durumudur. Olguların sadece çok küçük bir bölümünü hormonal nedenli şişmanlıklar ve iştah merkezini ilgilendiren doğumsal hastalıklar oluşturuyor. Basit şişmanlığın oluşmasında en önemli neden fast-food tarzı beslenme ve hareketsizlik. Yiyeceklere artık eskiye göre daha kolay ulaşılıyor. Market ürünleri, restoranlar ya da fast-foodlar çoğu ailede beslenmede ilk başvuru kaynağı haline gelmiş durumda" diyen Prof. Dr. Semiz, hareketsiz yaşam tarzının da bir an önce değişmesinin şart olduğunu vurguluyor. Özellikle asansör ve servis kullanımı, internet ve tabletler karşısında geçirilen uzun saatler, yarışmaya dayalı sınav sistemi, oyun alanlarının yetersizliği çocukları kaçınılmaz olarak obeziteye götürüyor.

Küçük tedbirlerle büyük başarı sağlanıyor

Obezite ile mücadelede anne-babalara büyük görevler düşüyor. Çocukları için alacakları küçük tedbirler, sorunla mücadeleye yönelik büyük başarılar sağlıyor. Prof. Dr. Semiz, obez olan veya obeziteye meyilli çocuğu olan anne babalara şu tavsiyelerde bulunuyor: "Çocuğunuzu harekete yöneltin. Bilgisayar ve televizyon karşısında geçirdiği süreleri kısıtlaması gerektiğini anlatın ve onu ip atlamaya, top koşturmaya, düzenli yürüyüş yapmaya yönlendirin. Asansör yerine merdiveni kullanmasını teşvik edin. Aktivite konusunda çocuklarınıza örnek olun ve onları motive edin.

Yeme alışkanlıklarının sağlıklı hale dönüşmesini sağlayın. Sabah kahvaltısını mutlaka yaptırın. Market ürünleri, aşırı yağ ve karbonhidrat içeren yiyeceklerden kaçınması, gazlı ya da gazsız şekerli içeceklerden uzak durması, fast-food beslenme yerine sağlıklı yemekleri yemesi gerektiğini nedenleriyle izah edin. Siz de evde çocuğunuza sebze ve bakliyatı sevdirecek değişik lezzetlerde yemekler pişirin. Tencere yemeği yemediğinde, alternatif olarak onun tercihi olan daha kalorili bir besini sunmayın.

Milliyet

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
nerede bu obez çocuklar, çevremde hiç görmedim. belli bölgelerde mi baş gösteriyor acaba?

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
türkiye de kaç milyon tane çocuk varda, bunun milyonlarcası obez :D

obezite türkiyede büyük bir sorun değil hatta sorun bile değil ama bu doktorlar falan öyle şeyler söylüyorlar ki, sanki 3 çocuktan 4 ü obez :)

türkiyede ki çocukların %30 u obez denmiş de bu oran hesaplanırken türkiyenin tamamı mı dikkate alınmış yoksa belli kesimleri mi? mesela bence doğu da obez çocuk olmaz, güneydoğuda da obezite diye bi şey yok, çocukların %90 ıda sadece istanbul ve civarında yaşamıyor, demek ki verilen obezite oranı yanlış

promidal

Profesör
Reaksiyon puanı
11
bu tür istatistiki bilgiler oluşturulurken ülkedeki tüm çocuklar gidip tek tek sayılmaz. her ildeki çocuk hastanelerinde kontrolü yapılan çocuklardan obez olanların oranları çıkarılır. yani çalışma retrospektif yapılır ve oranlar güvenilirdir. (eğer bilimsel bir çalışmaya dayalı veri ise)

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Oruç tutsunlar [emoji3]

Oruc tutmayla olacak is degil ki bu. Cocuklar eskisi gibi disarda kosup oynamiyor, hareket yok aktivite yok. Hepsi bilgisayar konsol basinda, yaninda cips torbalari kolalar vs. Bunlar obez olmayacak da ben mi olacagim :)

What The Hell

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Artık bebeklerin göbekleri bile bi garip, sanırsın bira göbeği. İşte bunlar hep katkı maddeleri,trans yağlar. Kısaca abur-cubur yiyenlerin obez olması kaçınılmaz. 2 yaşında ki bebekler cips,kola içiyor artık.

Ahmetgungor

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Artar Tabi Obez Çocuk Sayısı - Obez Genç Sayısı . Gidin Bir Mekana , Salata Her Zaman Hamburgerden Daha Pahalıdır

Ahmetgungor

Asistan
Reaksiyon puanı
0
benim asıl sinir olduğum ailelerde göz yumuyorlar bu duruma . Biz eskiden birşey tuttursaydık ohoo ne yemediğimiz terlik kalırdı ne birşey . Meyve suyu isterdik Taze taze sıkarlardı , marmelattı oydu buydu . Şimdiki kadınlar çocuğa dayıyolar pizzayı hamburgeri makarnayı al işte olacağı bu .

Eric Cartman

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Maalesef öyle sağlıklı beslenilmiyor çocuklar yağ tulumu oluyorlar.

Ahmetgungor

Asistan
Reaksiyon puanı
0
valla sokaklar hakikaten bomboşş . Tek bir çocuk olmaz mı ya ? eskiden bisiklete binilirdi , top oynardık ya çok öncesi değil forumun küçüklerindenim ben :D yaşım daha 16 . 6 sene öncesi ile bugünü kıyaslıyorum da ben bu çağın çocuklarına gerçekten ACIYORUM . Gerçekten yazık ya . Daha geçen gün 10-12 yaşlarında bir uzaktan akrabamız geldi çocuğuyla beraber . Bizimde kedilerimiz var gel dedim kedilere bakalım , çocuk bana Kedi Ne Ahmet Abi dedi . Şaşırmadım açıkcası , apartman çağı çocukları evden okula okuldan eve . hoş çocuklara da hak veriyorum nerede oynasınlar ? parklar var tamam güzel ama sokaklar eskiden bizimdi :) akşamlara kadar top oynardık eve sürükleye sürükleye götürürlerdi bizi . Şimdi sokaklar araba dolu park edilmişi ayrı , yoldan geçeni ayrı . Ailelerde salamıyorlar eskisi gibi , torbacısı var , mafyası var knlar da haklı bir yerde . Ama Bu hal ne olacak bilemiyorum valla

Mali400

Asistan
Reaksiyon puanı
0
valla sokaklar hakikaten bomboşş . Tek bir çocuk olmaz mı ya ? eskiden bisiklete binilirdi , top oynardık ya çok öncesi değil forumun küçüklerindenim ben :D yaşım daha 16 . 6 sene öncesi ile bugünü kıyaslıyorum da ben bu çağın çocuklarına gerçekten ACIYORUM . Gerçekten yazık ya . Daha geçen gün 10-12 yaşlarında bir uzaktan akrabamız geldi çocuğuyla beraber . Bizimde kedilerimiz var gel dedim kedilere bakalım , çocuk bana Kedi Ne Ahmet Abi dedi . Şaşırmadım açıkcası , apartman çağı çocukları evden okula okuldan eve . hoş çocuklara da hak veriyorum nerede oynasınlar ? parklar var tamam güzel ama sokaklar eskiden bizimdi :) akşamlara kadar top oynardık eve sürükleye sürükleye götürürlerdi bizi . Şimdi sokaklar araba dolu park edilmişi ayrı , yoldan geçeni ayrı . Ailelerde salamıyorlar eskisi gibi , torbacısı var , mafyası var knlar da haklı bir yerde . Ama Bu hal ne olacak bilemiyorum valla

ikokula giden cocukların elinde telefon intenret erişimi olunca ve konsol pc gibi cihazlar olunca top oynamak ne bileyim misket oynamak gibi aktiviteler ölüyor bununda önüne daha geçilemez 2000'den sonrası çocukluğunu yaşıyamayacak :)

Ahmetgungor

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ikokula giden cocukların elinde telefon intenret erişimi olunca ve konsol pc gibi cihazlar olunca top oynamak ne bileyim misket oynamak gibi aktiviteler ölüyor bununda önüne daha geçilemez 2000 binden sonrası çocukluğunu yaşiayamayacak :)

Gerçekten de Öyle , Biz şanslıymışız yine :)