Noterden Alınan Veraset İlamı E-Devlet'ten Sorgulayınca Çıkar mı?

bilexsamet

Profesör
Reaksiyon puanı
2,415
Bilindiği üzere veraset ilamı (mirasçılık belgesi) noterden veya Sulh Hukuk Mahkemeleri'nden alınabiliyor.

E-Devlet'te Veraset İlamı Sorgulama bölümünden sorgulama yapınca Sulh Hukuk Mahkemeleri'nden alınan veraset ilamı görüntülenip e-imzalı mahkeme kararını PDF olarak tekrar indirebiliyoruz. Bu belge e-imzalı olduğu için alınan çıktı veya fotokopisi de asıl evrak oluyor:

E-Devlet Veraset İlamı Sorgulama Bağlantısı:

Sorum şu: Eğer veraset ilamını mahkeme değil de noterden alırsak aynı şekilde veraset ilamı e-devleten görüntülenebiliyor mu? Yoksa noter ıslak imza ve mühürlü bir belge mi veriyor?

Eğer ıslak imzalı ise fotokopi yapınca evrak suret (kopya) durumuna geleceği için resmi işlemde geçerliliği bulunmuyor. Bu durumda evrakı çoğaltmak istediğimizde aslı gibidir onayı yaptırmak gerekiyor ki noter bu iş için ayrıca bir ücret talep ediyor.

突厥汗國

Profesör
Reaksiyon puanı
1,275
Bilindiği üzere veraset ilamı (mirasçılık belgesi) noterden veya Sulh Hukuk Mahkemeleri'nden alınabiliyor.

E-Devlet'te Veraset İlamı Sorgulama bölümünden sorgulama yapınca Sulh Hukuk Mahkemeleri'nden alınan veraset ilamı görüntülenip e-imzalı mahkeme kararını PDF olarak tekrar indirebiliyoruz. Bu belge e-imzalı olduğu için alınan çıktı veya fotokopisi de asıl evrak oluyor:

E-Devlet Veraset İlamı Sorgulama Bağlantısı:

Sorum şu: Eğer veraset ilamını mahkeme değil de noterden alırsak aynı şekilde veraset ilamı e-devleten görüntülenebiliyor mu? Yoksa noter ıslak imza ve mühürlü bir belge mi veriyor?

Eğer ıslak imzalı ise fotokopi yapınca evrak suret (kopya) durumuna geleceği için resmi işlemde geçerliliği bulunmuyor. Bu durumda evrakı çoğaltmak istediğimizde aslı gibidir onayı yaptırmak gerekiyor ki noter bu iş için ayrıca bir ücret talep ediyor.

Noterden Varisci isen Alabılırsın Sulh Mahkemesıne Gerek Duyulmuyor, zaten covid Yuzunden de Noterden alma sansın daha yuksek.

Yapacagın ıse Baglı Mesela Bazı kurumlarda Fotokopi ile Aslını vermden ıslem yaparken Bazı Kurumlarda Aslını alabılıyor, Yanı Kuruma Baglı olan olay Ben Fotokopi ile yaptım bir sorun olmadı..

Reaksiyon puanı
10,549
Noterde oyle bir sey yok. Imza muhur gerekiyor.
Ancak şoyle bir sey var. Mesela 1 nusha 100 TL, 2 nusha 180 ... 5 nusha 250 TL gibi sayi arttikca ucret azalarak artiyor. (Ucretler sallamasyon)
En azindan 3 tane alın. Ilk veraset cikarmak daha ucuz baska zaman gidince fiyat farkli oluyor dediler bana. Bu sebeple 5 tane aldim.
Vergi dairesi, belediye, tapu gibi yerler orijinal diye diretiyor. Ama siz heryere once fotokopi uzatin cogu yer Kabul ediyor.

Notere gidip sira beklemeden once nufusa gidip nufus kayit belgesi gerekiyor. Adi yanlis olabilir. Ana baba kardeslerin bilgilerinin yazdigi kagit. Noterede 1. Derece tanidik gitmeli. Babaniz ölmeden dedeniz icin alamazsiniz gibi

Son düzenleme:

bilexsamet

Profesör
Reaksiyon puanı
2,415
Annemin annesi (anneannem) için sulh hukuk mahkemesinden alınan veraset ilamı e-devleten sorgulayınca görünüyor. E-devleten Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi Başvurusu bağlantısından veraset ilamı alınan kurumu "Adalet Bakanlığı" olarak seçince vergi beyannamesi verilebiliyor.

Annesmin vefat eden babası (dedem) için noterden veraset ilamı aldı ama e-devlet'ten sorgulayınca "Kayıt Bulunamadı" yazıyor. Ama e-devleten Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi Başvurusu bağlantısından veraset ilamı alınan kurumu "Türkiye Noterler Birliği" olarak seçince vergi beyannamesi verilebiliyor.

Son düzenleme: