Notebook sürekli şarj ederek ve şarjda kullanmak

mayrbek

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
Notebook sürekli şarj ederek ve şarjda kullanmak, notebook bataryasına zararı var mı? Var ise nasıl kullanmayı tavsiye edersiniz ?

cngzkyz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
276
Sürekli şarjda bırakarak kullanmak pil ömrünü azaltır. Kullandığım laptopta şarj eşiğini %80 olarak ayarladım. Yani adaptör takılı olsa bile pilin sadece %80'nin dolmasına izin veriyorum.

72518

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,903
Benim eski Laptopu 10 sene boyunca sürekli şarjda bıraktım, hiç bir şey olmadı.

cngzkyz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
276
Benim eski Laptopu 10 sene boyunca sürekli şarjda bıraktım, hiç bir şey olmadı.

Amaç pil ömrünü uzatmak yoksa bir şey olacağından değil. Batarya deşarj olmazsa yıpranır. Biz bile deşarj olmak için arada sırada kum torbalarını yumruklarız :)

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,903
10 sene bir şey olmadıysa, Pil ömrü yeterince uzun süre dayanmış olmuyor mu? Bir Pil 10 sene boyunca dayanmış ve hala da sağlam. Sen anlattığın şekilde Pilini kaç sene kullandın ?

Routinues

Asistan
Reaksiyon puanı
168
Notebook sürekli şarj ederek ve şarjda kullanmak, notebook bataryasına zararı var mı? Var ise nasıl kullanmayı tavsiye edersiniz ?
Hocam bilgsayar açık vaziyetteyken bir şey olmaz çünkü sen görmesen bile şarj hep azalıyor ama kablo takılı olduğu için hep dolu gösteriyor. Ama sen yinede pc yi kapattığın zaman şarj kablosunu laptopa takma çıkar hatta pirizden bile çıkar şişme yapabilir.

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,903
Laptop'un adaptörü kendini kapatıyor şarj dolu olduğunda. Şarja takarken dikkat edilmesi gerken var, o da önce prize , sonra adaptöre, sonra Laptop'a. Sökerken de yine aynı sırayla (önce prizden, sonra adaptörden, sonra Laptoptan) ancak adaptörü çıkarmadan önce bir kaç dakika beklemede yarar var. Çünkü içinde birikmiş elektrik kalıyor.Benim yeni Laptop ta 2 senedir sürekli takılı duruyor.

Uzun süre kullanılmayan ve atıl duran Laptop ta Bataryada performans kaybı görülebilir. Bu durumda yapılması gerekenler "Güç ayarlarından kapanma süresini sıfır yapıp, önce bataryayı doldurup, sonra Laptop kapanana kadar kullanmak. Sonra bataryayı tekrar tam doldurmak ve güç ayarlarını düzeltmek" Laptoplarda donanımsal olarak Bataryayı onarma kapasitesi var. Bazen Bios pili dahi bitebilir. Yenisini takıp, Laptopu şrj olmaya başlayana kadar prize takılı bekletmek gerekir. Cihaz bu durumda uzun bir süre tepki göstermeyecektir.