Ni-Cd Akü İlk Şarjı Nasıl Yapılacak

Bu konuyu okuyanlar

eSa

Dekan
Katılım
5 Kasım 2011
Mesajlar
9,782
Reaksiyon puanı
352
Puanları
83
NiCd piller kendini ispatlamış ve çok kullanılan pil türlerinden biridir. Modelcilikte genellikle Radyo verici ve alıcılarda kullanılmaktadırlar.


  • NiCd piller hızlı şarj edilmeye uygun şekilde dizayn edilmemişlerdir. Bu nedenle küçük akımlarda şarj etmek gerekir. Genellikle pil kapasitesinin 10 da biri (1/10C) de şarj edilir. Radyo üreticilerinin sağladığı şarj cihazlarını kullanınız.

  • NiCd pilleri tekrar şarj etmeden önce mutlaka enerjisi bitesiye kadar kullanınız. Eğer tam boşalmamış pilleri tekrar şarj ederseniz, hafıza problemi dediğimiz problem oluşur. Örnek vermek gerekirse 1500mAh bir pilin sık sık yarısını kullanarak şarj ediyorsanız, pil belli bir süre sonra enerjisi olmasına rağmen 750mAh de kendini bitmiş olarak gösterecektir. Yani pilinizi yarı kapasite ile kullanmaya başlıyacaksınız.

  • NiCd piller diğer Nixx pillere göre daha az enerji kapasitesine sahiptirler.

  • 1000 seferden fazla şarj edilebilirler.

  • İç dirençleri düşük olduğundan verebilecekleri maksimum akım 20C kadardır. En iyi çalışma akımı 1C dir.

  • Bir hücre 1,25 V gerilim verir.

  • NiCd piller diğer pillere göre çevre için çok daha zararlıdır bu nedenle pilleri çöpe atmayınız. Aslında bu kural tüm piller için geçerlidir. Belediyelerin genelde işyerlerine koyduğu özel pil atık kutularını kullanınız.

  • NiCd pilleri şarj etmek için, NiCd şarj eden cihazları kullanınız. Her pilin farklı şarj karakteristiği vardır.

  • Bu tip pilleri uzun süre kullanmadan saklayacaksanız, nominal değerde şarj edip saklayınız. Ayrıca uzun süre duracak pilleri ayda bir boşaltıp tekrar şarj etmeniz fayda vardır. Yoksa kendi kendine boşalan pilin ömrü ve kapasitesi azalacaktır.
 

deq

Asistan
Katılım
20 Eylül 2013
Mesajlar
214
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Bilgileriniz için teşekkür ederim, sanırım ilk şarda da tamamen bitirip tam dolum yapmak gerekli. Ni-cd nin özelliklerini biliyorum fakat ilk şarjda tam emin olamamıştım.
 

honline

Profesör
Katılım
3 Ocak 2009
Mesajlar
4,744
Reaksiyon puanı
296
Puanları
83
İşin aslına bakarsan daha üreticilerde bilmiyor ilk şarz süresi ne kadar olmalı , tam bitincemi şarz edilmeli yoksa bitmeden edilebilirmi, eğer üreticiler net bir açıklama yapmış olsaydı her kafadan bir ses çıkmazdı kimi 24 saat şarzda kalmalı der kimi 12 saat kimi ilk alınca önce sonuna kadar bitir sonra şarz et vs
 
Üst