Netbook'ların 3'te 1'i Linux Kullanıyor

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Linux çekirdeği etrafında şekillenen işletim sistemi paketleri netbook'lar için biçilmiş kaftan. Ancak MS tarafında da tanıdık Windows XP vardı ve ilk netbook üreticilerinin XP'ye kayması, başlangıçtaki netbook Linux popülerliğini düşük tuttu.

Ancak araştırma firması ABI'dan bir uzmana göre Linux'un netbook'larda düşüşte olduğu fikri gerçeği yansıtmıyor. Aslında Linux tabanlı netbook sistemlerinin bu yıl için netbook satışlarının neredeyse üçte birini oluşturması öngörülüyor.

custom_1232726708613_jolicloud_screenshot.jpg

ABI'dan Jeff Orr'a göre Linux'un düşüşte olduğu inancının temel sebebi ABD'deki netbook satışlarında Windows XP'nin fazlaca öne çıkıyor olması. Tabii bu iddianın kaynaklarından biri de Microsoft, Microsoft'un araştırmaları ABD'de netbook üzerinde Linux pazarı %4 gibi bir rakam çıkarıyor.

Ancak ABD gibi ülkelerde netbook'lar ancak az kullanılan ikinci, hatta üçüncü makine konumunda ve kullanıcı gelir seviyeleri de yüksek. Bu nedenle dünyanın geri kalanıında ABD pazarına hiç benzemeyen bir tablo çıkıyor. Geleneksel olarak Linux'ların "az donanım, hızlı ve çok iş" yetenekleri, bedava olmasıyla birlikte ucuz netbook pazarlarında yükselişinin anahtarlarından biri. Ayrıca bir Linux dağıtımını kurduğunuz anda üstünde pek çok bileşen zaten hazır geliyor. Bunun en çok tutulan örneklerinden biri Ubuntu Netbook Remix. KDE'li versiyonu da yolda.

moovida-jolicloud.jpg

ABD dışı kullanımda ABI, bu yıl satılacak toplam 35 milyon netbook'un %32'sinin Linux tabanlı olacağını öngörüyor. Windows XP'nin payı ise %68 mertebesinde gerçekleşecek. Daha da ötesi, ABI, ARM tabanlı sistemlerin yaygınlaşmasıyla birlikte 2013 yılında Linux tabanlı netbook'ların Windows tabanlı olanlarını geçmelerini bekliyor. Elbette bu talep ABD pazarı dışındakilerden geliyor ki netbook satışlarının en çok gerçekleştiği bölge de Asya-Pasifik.

pclabs.com.tr

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Ucuz diye alınır sonra XP yüklenir bence satış dan çok kullanım oranı önemli

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Dikkat edersen kullanım oranından bahsediyor.
Fanatiklik yapmaya gerek yok.
Düşük donanımlı bilgisayarlarda netbook remix tarzı linuxler benchmarklarda çok daha iyi skorlar alıyor.
Windows'ta fareyi tıklasan işlemci kullanım oranı %40'a çıkıyor netbooklarda
Zaten satılan netbookların %90'ı Windows ile satılıyor.
Aynı şekilde süper bilgisayarlarda da linux tercih ediliyor. İlk 40'ın 39'u linux
Serverlarda da linux 1 numara
Kendi içindeki bazı sorunlardan dolayı masaüstünde çok düşük sadece.

bohongtw

Doçent
Reaksiyon puanı
27
toshiba netbook kullaniyorum tayvan dan aldim ve burda linux yada xp opsiyonlari sunuyorlar hatta ozellik hp nin bazi urunlerinde dogrudan linux sunuluyor , ubuntu remix sistem uzerinde 1 dk dan daha kisa surede aciliyor ama xp de ondan kalir degil toshibanin yeni windows 7 li olanini kullandim kisa sure ve o da gercekten cok basarili idi ozellikle dusuk sistem gereksinimleri konusunda xp den onde linux olmaya az kaldi :)

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Bu araştırmanın pekte gerçeği yansıtmadığını düşünüyorum eminim Freedos olarak satılan noebook lar bile linux tan fazladır bilgisyar satıcısı ve tamircisi biri olarak daha hiç linux yüklü bilgisyar tamire gelmedi nede satın alan birisi çıkmadı buda bu araştırmanın ne kadar gerçeği yansıttığını gösteriyor linux daha halka inmedi bile

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Bu araştırmanın pekte gerçeği yansıtmadığını düşünüyorum eminim Freedos olarak satılan noebook lar bile linux tan fazladır bilgisyar satıcısı ve tamircisi biri olarak daha hiç linux yüklü bilgisyar tamire gelmedi nede satın alan birisi çıkmadı buda bu araştırmanın ne kadar gerçeği yansıttığını gösteriyor linux daha halka inmedi bile

Hocam linux kullanan bir bilgisayar donanımsal olarak gelebilir ancak yazılımsal hiçbir problemle servise gitmez:thumbup: Bak sen de demişsin.
+Kullanım oranlarından bahsediliyor. Yani zaten senin dediğin deniliyor. Linux ile satılanlar çok az ancak kullanıcılar belli bir süre sonra linux'e geçiyor ve bu rakam 3'te 1 ulaşmış netbook'ta Tam okuyun şu yazıları:wink:

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
walla ya ben bu konuda anlama özürlü oldum :S

lünux kurduğunuzda vıdı vıdı diyor ama yazının geneli satıştan bahsediyor...

xp yüklü olarak satılanların şu kadarı linux kullanmaya başlamış diye bir oran yok...

35 milyon netbook un % 32 si linux tabanlı olacak diye tahmin de bulunulmuş...

ve bu da ucuzluktan kaynaklanıyor...

xp ye para vermek istemeyenler linux yüklü alıyor...

hatta linux nedir bilmeyenler bile var sırf ucuz diye dikkatini çekiyor görevliye soruyor görvli de işte onda linux yüklü diyor adam da peki bu şunun yaptığı işleri yapmaz mı diye soruyor adam da hepsini yapar diyor... öyle olunca ucuz diye alınıyor... ama eve gelince xp ye dönüyor mu onu bilmiyoruz...

bu arada beni de şu kavganızın içine çekmeyin ne linux çuyum ne windows çu photoshopçuyum photoshopçu :D

niye gimpçi değilsin diye de sormayın :D

desende_asi

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Ya herşey bi yana da bu resimdeki linux hangi linux?

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Jolicloud
Henüz alfa aşamasında ve yapımı tamamlanmamış olduğu için distrowatch'da geçmiyor.
Ubuntu türevi olduğuna dair iddialar var.
Sitesinden talep edebileceğiniz davet ile kullanıma açıp indirebiliyorsunuz. 12-24 saat arasında geliyor davetiyeniz, indirme linki ile birlikte.
Ext4 dosya sistemini kullanıyor, web hizmetlerine kolay erişim sağlayan ve gereksiz yazılımlardan arındırılmış bir yapı olarak dikkat çekiyor. Web tabanı üzerine kurulan cloud computing tarzı bir işletim sistemi
Resmi sitesi
http://www.jolicloud.com/

Ekleme: Kullanan bir arkadaş moblin'den daha yavaş olduğunu ancak alfa sürümü olmasına rağmen sorunsuz olduğunu yazmış.

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Zaten başka bir şeyin kullanılması mantık dışı. Netbook büyük ölçüde internt için kullanılıyor. E internet için de en güveniliri Linux. Zayıf sistemler için en hızlısı yine Linux. Demek ki 3'te 1 çok değil.

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Hocam linux kullanan bir bilgisayar donanımsal olarak gelebilir ancak yazılımsal hiçbir problemle servise gitmez:thumbup: Bak sen de demişsin.
+Kullanım oranlarından bahsediliyor. Yani zaten senin dediğin deniliyor. Linux ile satılanlar çok az ancak kullanıcılar belli bir süre sonra linux'e geçiyor ve bu rakam 3'te 1 ulaşmış netbook'ta Tam okuyun şu yazıları:wink:

Yemin ederim yazdığım yorumdan sonra böyle bir cevap geleceğini biliyordum şaşırmadım çok güldüm haklısın hiçbir linuxlu bilgisayar donanımsal arıza dışında servise gitmez yazılımsal olarakta kullanan yok demekki meselede yok
Merak etme ben yazılanları çoook dikkatli okudum esas sen dikkatli incele 3te 1 ne demek farkındamısın çok esaslı bi rakam :)

YoungClever

Profesör
Reaksiyon puanı
2
yıllarca microsoftun oem ürün sattığı için bu kadar satış rakamına geldiğini savunan linuxcu tayfasını tam tersi durumda görmek çok ilginç..

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Linux kullanan insanlar zaten ileri düzey bilgisayar kültürüne sahip insanlar, yani şimdilik, bu yuzden onların sevsie gitme oranı çok düşüktür ki bu oran aslında baya bir düşüktür. (diğerlerine kıyasla) Bu haber çokta yalan olduğunu düşünmüyorum, yurtta bir sürü netbook'u olan arkadaşıma istekleri üzerine ubuntu netbook remix kurdum. :)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
linux öyle böyle geliyor
bazı arkadaşlar sadece kabullenmek istemiyor :D

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Linux kullanan insanlar zaten ileri düzey bilgisayar kültürüne sahip insanlar, . :)
Kullananlar değilde kullanmasını bilenler desek daha doğru olur...
Çünkü isteyen herkes linuxu kullanabilir..1-2 dağıtım hariç kurması çok kolay...
Önemli olan kurduktan sonrası....

ennteresan

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Ben xp yüklü 1000he asus aldım. geçen ubuntu netbook remix kurdum.
1-pil-performans dengesini değiştirme
2-görüntü çıkış ayarları
3-kamera-bluetooth-wlan tek tuş açıp kapama
bunları xp Eeepc tray utility kısaca yapabiliyorum.

ayrıca ubuntu da firefox flash eklentisinde sıkıntı oluyor videolar kasarak izleniyor.

ubuntuda bunlara çözüm bulmak biraz uğraştırıcı olabiliyor. bu basit bi kaç sıkıntı insanın canını sıkabiliyor. ne zaman bu gibi ufak tefek önemsenmeyen işlemler hallolur o zaman kullanım artar.

diğer kullanımlar olarak UNR arayüzü vs çok kullanışlı. ben hem xp hem ubuntu kullanıyorum.

Erdem-FB

Dekan
Reaksiyon puanı
28
Linux bölümü açıldığından beri forumda linux ile ilgili patlama var

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Nerdesiniz @Finix;@Tony Almeida ; vs...

Tam Finix'lik bölüm ama kendisi yok?