Neden Linux Kullanmıyorsunuz?

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
openbsd_hanged_tux.med.JPG

Konular açılırken genellikle linux'u neden kullandığımız ve iyi özellikleri bahsedilir.
Burada ise değişiklik yapıp linux'u denemiş olmasına rağmen kullanmayan arkadaşların yorum ve eleştirilerini bekliyoruz.
Amacımız Linux'un son kullanıcı açısından itici kılan şeyleri görebilmek ve varsa bunlara çözüm üretebilmek yoksa da kabullenmek...
Konu az da olsa hassas olduğu için yorum yapan arkadaşların da aynı hassasiyeti göstereceğine inanıyorum :P

Persona Grata

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
53
Bir ara merak ederek Ubuntu dağıtımını kurmuştum. Daha sonra sırasıyla Mandriva, OpenSUSE, Mint, Pardus ve Zorrin dağıtımlarını denedim. Yaşadığım sürücü sorunlarından dolayı Linux kullanmaktan vazgeçtim. :)

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
Neden Linux kullanmıyorsunuz? Window$a göbekten bağlı olduğumuz için, ayrıca alışmış kudurmuştan beterdir derler. :) Tabi ki ben bu yorumu window$ kullanıcıları adına yaptım. Kendileri de temel olarak bu neden üzerine kurulmuş yanıtlar vereceklerdir sanıyorum.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Hangi donanımda sürücü sorunu yaşadınız Persona Grata?

Penguin ben inanıyorum ki Linux'u birkaç kez deneyen insanlar er ya da geç en azından Windows ile birlikte Linux de kullanacaklardır. Ancak Linux'un geek kültüründen kurtulamadığı da bir gerçek

byharby

Profesör
Reaksiyon puanı
21
40 yıllık programcı gibi kod yazıp birşeyler tanıtıyor , program kuruyoruz v.s. O yüzden sevmedim.

SwateR

Rektör
Reaksiyon puanı
662
Bende kurdum ama Onboard ekran kartımı tanımadığı için kaldırmak zorunda kaldım ( VIA Chrome HC IGP Driver)İnternetten baya bir araştırdım ama bulamadım.Ubuntu'ya daha yeni geçmiştim ve hiçbirşeyde bilmiyordum.Komutlar vs.Tabi sonuç çıkmayınca mecbur Windows'a döndüm.Yoksa ciddi ciddi uzun süre kullanmayı düşünüyordum.

Bu arada yararlı bir konu.Malum birçok kişi sorununu çözemediği için Linux'tan vazgeçiyor...

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Persona Grata sSizin gösterdiğiniz bu dizüstü modelinde birkaç farklı alt model bulunmakta
Dolayısıyla ekran kartı ve kablosuz donanımınızın markasını söylerseniz sizin için araştırabilirim :)

---------- saat 00:04 eklendi ---------- önceki mesaj saat 00:02 eklenmişti ----------

byharby dediğiniz kısmen doğru olsa da paket yöneticileri sayesinde istediğiniz programları iki tıkla yükleyip yeni versiyonu çıkınca otomatik güncellemeniz mümkün, sizin gibi yeni kullanıcıların ise paket yöneticilerinde bulamayacağı program yok sanıyorum, paket sayısı büyük dağıtımlarda kendi mimarileri için 25.000 rakamını aşmış durumda

---------- saat 00:16 eklendi ---------- önceki mesaj saat 00:04 eklenmişti ----------

SwateR Opensuse içerisinde s3 unichrome via destekleyen bir ekran kartı sürücüsü buldum.
Daha önce bunu denemişmiydiniz?
Paketin tam ismi xorg-x11-driver-video-unichrome
Ana depo olan OSS'de bulunuyor.
Bir de chrome9 isminde driver buldum yine VIA için Modeller ise
CN700 UniChrome Pro, CN800
UniChrome Pro™, CN896 VIA Chrome9™, CX700 UniChrome Pro, CX700M/M2 UniChome
Hatta bir de openchrome buldum
VIA UniChrome video chipsets diye geçiyor

En iyisi siz bakın
http://software.opensuse.org/search
adresinden chrome yazın, açıklamaları okuyun çünkü google chrome falan da çıkıyor, oradaki 2 sayfa içerisinde ben bu paketleri buldum. İşinize yarayabilir

Ekleme: Oradaki debug paketleri programcılar için hata gidermede kullanılan kodlar, source ise kaynak kodları

Persona Grata

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
53
Ekran kartım NVIDIA GeForce 9600M GT. Kablosuz Intel WiFi Link 5100 AGN. Son baktığımda kablosuz ile ilgili bir sürücü bulamamıştım maalesef.

blgram

Profesör
Reaksiyon puanı
18
mac os kullaniyorum. Macime ikinci isletim sistemi olarak ubuntu kurduydum ve macos da o kadar farkli degildi yani hani winowsdan gecene derler ya alismak lazim felan fulan benim oyle bir derdim yoktu .ubuntu daha sade gosterissiz bir macos du beni icin bi de daha az destegi olan.macde daha cok destek aliyorum.

SwateR

Rektör
Reaksiyon puanı
662
@Real ilgin için teşekkür ederim.

Yalnız ben Ubuntu yada Kubuntu kullanacağım.İkisininde CD si var.Ama OSS'de driveri aradığımda Opensuse için yazıyor.Ben bunu indirsem acaba Ubuntu'ya uyarmı_? (Daha acemiyim kusura bakma)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
En son ne zaman linux denemiştiniz Personal Grata
Bunların sürücüleri birkaç aydır var çünkü :)
Kablosuz sürücüsü yeni kernel ile gelmiş araştırmalarıma göre
Nvidia için ise zaten var, sahiplenilmiş sürücü olarak geçiyor, mutlaka duymuşsunuzdur.

Tabiki uymaz SwateR
Ancak opensuse kurmak istersen dvd'den kurulum yaparken masaüstü ortamı olarak gnome'u seçer ve yüklersen fazla yabancılık çekmezsin
Çünkü ben ubuntu pek bilmiyorum ancak bilen birilerine sorabilirsen benzer paketler orada da bulunabilir diye umuyorum.

drol

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Öncelikle herkesin tercihine saygı duyulması gereğini kabul etmeliyiz, neden aramaya çokta gerek yok.

Linux biraz geç kaldı, 1995 (win95) ten itibaren başlayan masaüstü yaklaşımına ve kullanıcı dostu olmaya biraz geç başladılar. Ve bu boşluk diğerlerinin işine yaradı. İnsanlar alıştı vazgeçemiyorlar. Ne kadar "wine" desek dengi yazılımları "depo"larda bulsak ve üstüne ücretsiz dahi olsa, insanlar bildikleri, öğrendikleri şeyleri boşa atıp yeni şeylere vakit ayıramıyor.

MacOs'un bir Linux derlemesi olduğunu bilmeyen varsa burdan öğrenmiş olsun, yani MacOs ayrı bir işletim sistemi değil. Apple tarafından fazla özelleştirilmiş ve kısıtlanmış bir linux derlemesidir. En son baktığımda Kernel 2.5 ti sanırım leopardın.

Ben linux'u 2. işletim sistemi olarak, sistemde bir sorun çıktığında yada virüs yeme ihtimalim olan araştırmalarda kullanıyorum. Antivirüs gerekmediği için sistem performanslı çalışıyor. Multimedia işlerimi de buradan yapmaya çalışıyorum.

Ama bir sistem yöneticisi olarak söyleyebilirim ki, bu kadar kullanıcı MS'dan başka (hatta onu bile yarım yamalak) bilmiyorken, firmaların radikal karar alarak linux kullanması ciddi zaman ve iş gücü kaybı demek. Bu en büyük engellerden biri bence.

Persona Grata

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
53
Sadece Ubuntu dağıtımında ekran kartı sürücüsü sorunu yaşadım. Diğer dağıtımlarda herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Açık söylemek gerekirse son denemem 6 ay kadar önceydi. :) İlgin ve bilgilendirmen için teşekkürler. Bu aralar biraz yoğunum, malum finallerde yaklaşıyor artık. :D Bulduğum ilk fırsatta tekrar deneyeceğim.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Doğru bir tespit drol
Alışkanlık zor iş
İnsanlar xp'den vista veya 7'ye bile geçmiyor bırak linux'e geçsinler :D
benim de başta bahsettiğim geek kültürü aslında buydu
yeniliklere açık, öncü, değişim ve maceraya dayalı deneyimleri seven yüksek seviye kullanıcılar çoğunlukta
çoğunlukta derken kalıcı kullanıcı anlamında :)

Persona Grata'yı yeniden döndüreceğiz gibi arkadaşlar :D

kelb

Doçent
Reaksiyon puanı
6
Ubuntu ve pardus denedim. Arayüzleri hoşuma gitmedi. Programları kurmak uğraştırıcı. Bazı temel yazılımları çalıştırmıyor. Bitakım avantajları var tabi. Ama genelde tatmin edici bir kullanım sunmuyor. Program arayüzleri özensiz gerçekten ve ciddiyetsiz.

Blackout

Dekan
Reaksiyon puanı
383
Geçenlerde bir buçuk senedir kullandığım Windows 7'den sonra Ubuntu kurunca çok yavan geldi bana açıkçası. Bilgisayarla artık hiçbir şey yapılamayacakmış gibi bir his uyanıyor insanın içinde.:) Yani elbette sistemin yabancısı olduğumdandır ancak yine de baya bir dumur oluyor insan. Zaten daha kurulum esnasında Ubuntu'nun facia disk bölümleme aracı perişan etti beni. Kendi disklerimi tanıyamadım o derece yani.
Kısacası epeyy bir zaman ayırmak ve sistemi tanımak lazım, öyle hadi Linux'a geçelim demekle olmuyor bu iş.:)

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
az önce uyaracaktım mesajın konusunda

ama düzeltmişsin

blgram

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Öncelikle herkesin tercihine saygı duyulması gereğini kabul etmeliyiz, neden aramaya çokta gerek yok.

Linux biraz geç kaldı, 1995 (win95) ten itibaren başlayan masaüstü yaklaşımına ve kullanıcı dostu olmaya biraz geç başladılar. Ve bu boşluk diğerlerinin işine yaradı. İnsanlar alıştı vazgeçemiyorlar. Ne kadar "wine" desek dengi yazılımları "depo"larda bulsak ve üstüne ücretsiz dahi olsa, insanlar bildikleri, öğrendikleri şeyleri boşa atıp yeni şeylere vakit ayıramıyor.

MacOs'un bir Linux derlemesi olduğunu bilmeyen varsa burdan öğrenmiş olsun, yani MacOs ayrı bir işletim sistemi değil. Apple tarafından fazla özelleştirilmiş ve kısıtlanmış bir linux derlemesidir. En son baktığımda Kernel 2.5 ti sanırım leopardın.

Ben linux'u 2. işletim sistemi olarak, sistemde bir sorun çıktığında yada virüs yeme ihtimalim olan araştırmalarda kullanıyorum. Antivirüs gerekmediği için sistem performanslı çalışıyor. Multimedia işlerimi de buradan yapmaya çalışıyorum.

Ama bir sistem yöneticisi olarak söyleyebilirim ki, bu kadar kullanıcı MS'dan başka (hatta onu bile yarım yamalak) bilmiyorken, firmaların radikal karar alarak linux kullanması ciddi zaman ve iş gücü kaybı demek. Bu en büyük engellerden biri bence.
emin misin macos kac senelik isletim sistemi.ilk isletim sistemi olarak da geciyor.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Blackout çok ilginç şeyler söylüyorsunuz :D
Mesela arayüzden bahsederken Ubuntu'nun gnome masaüstü kullandığını
Ve bu masaüstünün temel amacının kullanımdaki sadelik ve kolaylık olduğunu biliyorsunuzdur.
Bunda görsellik aramanın manası yok
Görsellik isteyenler KDE
Sadelik isteyenler Gnome
Hız İsteyenler Xfce/Lxde
Hem Görsellik hem hız isteyenler Openbox ile birlikte KDE
gibi seçenekler mevcut. Linux'te çareler tükenmez ancak dediğiniz gibi sisteme alışmanız lazım.
maalesef 311 Linux sürümü olmasına rağmen Ubuntu hala tek Linux imiş gibi söyleniyor.

kelb sizin söyledikleriniz daha ilginç
Programları paket yöneticileri ile tek tıkta kaldırıp kuruyorsunuz
sanırım temel yazılımları çalıştırmıyor diyerek windows ile alıştığınız bazı programlardan bahsediyorsunuz ki onları wine ile kurmaya çalışmak anlamsız, programların ismini tam olarak söylerseniz linuxteki benzer versiyonlarını bildirebilirim.
Program arayüzleri ciddiyetsiz derken bu arayüzlerin temalarından bahsediyor olmalısınız
Bu temaları toptan değiştirebileceğiniz yerler mevcut, mesela Pardus'taki varsayılan simgeler bana da çok çocuksu geliyor ve Oxygen simge seti ile değiştiriyorum. Bunu ise ayarlardan birkaç tık ile yapabiliyorum.

kelb

Doçent
Reaksiyon puanı
6
Yani görsel özellikler hazırda gelse belki eyvallah. Ancak windows gerçekten kullanıcı dostu, her açıdan. Birkaç ayarlamayla kullanmaya başlıyorsunuz. Gerçekten profesyonel, tam donanımlı birşey kullandığınızı biliyorsunuz. Alışma meselesinden ziyade bir durum olduğunu düşünüyorum. windows her açıdan size bilgisayar kullanığınızı hissettiriyor. Macos u da aynı ölçüde sevmem.

Program yüklemeyse gerçekten uğraştırıyor. En basititnden bir vlc player bile kurmak ubuntuda zor mu zor. Size bir egze dosyası gelmiyor, parça parça işaretlemek zorundasınız, o da hangilerini indireceğinizi bilmeniz gerekiyor.

MtHan

Profesör
Reaksiyon puanı
14
BAzı arkadaşlar yanlış bilgilere sahip.
Mac OS X Linux un kısıtlanmış hali değil. Ayrıca Linux başından beri gpl olduğundan mac in bunu kullanması mümkün değil. Unix ile Linux un bir bağı yok. Linux 0dan yazılmış bir çekirdek ve Minix den esinlenilmesine rağmen minix kodu içermiyor.

Programlamadan anlayan birisi mac de çekirdek adı öğrenme kodunu yazdığında çıktı olarak Darwin alır, win->win32, Lİnux,linux2

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
Bir çok neden var aslında linux u sevdiren ve linux tan nefret ettiren. Zamanla daha da gelişir ve güzelleşir diye umuyorum, linux u seviyorum ama uzun bir süre Windows' un yerini alabileceğini zannetmiyorum, alırsa Apple Mac alır gibi.

1. Msn e tam bir alternatif yok hem görüntülü hem sesli konuşabileceğimiz msn olarak kullanabileceğimiz, msn in rahatlığını veren bi program yok. Amsn tam denemedim ama görüntüsü hiç hoşuma gitmedi.

2. Görsellik yok. Linux un görselliği efektleri iyi demeyin, compiz i övmeyin. Görsellik derken ateşle ismimi ekrana yazmak değil, Windows Aero ve Mac gibi sade göz hoş olan abartısız bir görsellik lazım.

3. Çift tıkla tüm programlar kurulabilmeli Windows daki gibi, firefox güncellenmesi için ubuntunun yeni sürümünü bekliyorum mesela Windows daki gibi olmalı diye düşünüyorum, hatta linux sürekli kontrol etse yeni sürümlerini driverların ve programların çok daha iyi olur.

4. Windows + P tuşu gibi pc yi ekrana aktarırken bir kısayol getirilmeli, eziyet oluyor her seferinde panelden gir ayarla vs.. film izlerken Windows kullanıyorum bu yüzden hep.

5. Konsol olayını sıfıra indirmeleri lazım, yoksa windows kullanıcılarını çekemezler. Windows da konsol kalmadı diyebiliriz.

6. Bi şekilde anlaşma sağlayıp Adobe gibi firmaların ürünlerinin desteğini alması lazım tutulması için. Web sitesiyle uğraşıyorum her seferinde Windows a geçmem gerekiyor. Aynı şekilde ünlü bilgisayar oyunlarınında, yinede Directx siz nasıl olacak bilmiyorum.

Geliştirilecek çok şeyi var aslında.

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
HP Pavilion DV5-1150 modelini kullanıyorum. Ekran kartı ve wireless sürücü sorunları yaşadım.

Aynı 9600 GMT ekran kartı sorunu bendede çıktı .173 yazan nvidia driverina giriyor.Nvidia'nın sitesinde mevcut paket yöneticisindede mevcut.

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
Bir çok neden var aslında linux u sevdiren ve linux tan nefret ettiren. Zamanla daha da gelişir ve güzelleşir diye umuyorum, linux u seviyorum ama uzun bir süre Windows' un yerini alabileceğini zannetmiyorum, alırsa Apple Mac alır gibi.

1. Msn e tam bir alternatif yok hem görüntülü hem sesli konuşabileceğimiz msn olarak kullanabileceğimiz, msn in rahatlığını veren bi program yok. Amsn tam denemedim ama görüntüsü hiç hoşuma gitmedi.

2. Görsellik yok. Linux un görselliği efektleri iyi demeyin, compiz i övmeyin. Görsellik derken ateşle ismimi ekrana yazmak değil, Windows Aero ve Mac gibi sade göz hoş olan abartısız bir görsellik lazım.

3. Çift tıkla tüm programlar kurulabilmeli Windows daki gibi, firefox güncellenmesi için ubuntunun yeni sürümünü bekliyorum mesela Windows daki gibi olmalı diye düşünüyorum, hatta linux sürekli kontrol etse yeni sürümlerini driverların ve programların çok daha iyi olur.

4. Windows + P tuşu gibi pc yi ekrana aktarırken bir kısayol getirilmeli, eziyet oluyor her seferinde panelden gir ayarla vs.. film izlerken Windows kullanıyorum bu yüzden hep.

5. Konsol olayını sıfıra indirmeleri lazım, yoksa windows kullanıcılarını çekemezler. Windows da konsol kalmadı diyebiliriz.

6. Bi şekilde anlaşma sağlayıp Adobe gibi firmaların ürünlerinin desteğini alması lazım tutulması için. Web sitesiyle uğraşıyorum her seferinde Windows a geçmem gerekiyor. Aynı şekilde ünlü bilgisayar oyunlarınında, yinede Directx siz nasıl olacak bilmiyorum.

Geliştirilecek çok şeyi var aslında.

1 skype var ve hemdaha akici hem ses kalitesi daha yüksek

2 kde4 bence görsellik acisindan windows 7 ile boy ölcüsecek konumda,hatta daha ilerisinde sadece ne istedigini bilmek gerekiyor ,nasil yapildigini ögrenmek lazim ,

3 bazen linuxda cift tiklaman bile gerekmiyor olabiliyor ,dediginiz gibi bir cok sey otomatik güncelleniyor yada size haber veriliyor, genelde dagitimlar ,

4 bazi seyler sisteme özeldir ozaman bende söyle deyim neden screenshot tek tusla olmuyor diyelim windows icin ,örnek linuxda print tusuna basmaniz yeterli hatta ve hatta istediginiz sekilde zaman kavrami icinde bunu gerceklestire biliyorsunuz

5 konsol olayi sifira hicbir zaman inmez , inmemeli cünki o bir nevi diagnos gibidir neyin ne oldugunu sana bildirir ,ve ayriyetten windows 7 icinde dahi bir komut penceresi vardir

6 adobe ile anlasma illaki bu gidisle saglanacaktir ,direcx ise tamamen bir tercihtir ,halbuki opengl belki bu isi direcx isten daha yapiyordur ,ve bu arada ayni oyun linuxda windowsdakindan daha akicidir

buda benden olsun

7 linux bana göre kullanim olarak windowsdakindan daha kullanisli ve kolaydir

örnek bir alt+f2 tus kombinasyonu dahi yok özellikle kde ile bu süper bir sey hemen hemen sadece o kombinasyonla pc ile hemen hemen herseye ulasabiliyorsun

Cloakengaged

Dekan
Reaksiyon puanı
147

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
http://forum.shiftdelete.net/sdn-haberleri-makaleleri-yeni/149399-isletim-sistemleri-yarisiyor.html

bu haberde niye urban terror adli oyun windowsda ubuntuya göre 2 kat fazla performans veriyor peki?
Oradaki bir test, doğruluğu tartışılır. Ben kendi sistemimde Urban Terror'u Linux altında daha akıcı oynuyorum. Zaten Windows'ta yüksek ping de yiyorsunuz.
Sürücülerin hangi sürümleri kullanılmış, Ubuntu'nun da x64 sürümü mü kullanılmış, haberin kaynağı neresidir? Hiçbir bilgi yok, tümden farazi bir haber.