Neden Laptopum Windowsta Yavaş Çalışıyor

Reaksiyon puanı
304
Merhaba windows 10 ve 8.1 denedim 8.1 de durum biraz daha iyi ancak yinede yavaş çalıştığını hissedebiliyorum (şuan sizlere elementary os tan yazıyorum)....
Denemediğim yol kalmadı en son revo uninstaller ile windows un kendi uygulamalarını bile sildim (o derece yani) yinede durum aynı bizim dükkandaki 2 gb ddr2 ram li 32 bit pc bile çok daha stabil çalışıyor...
Soru 1: Neden Laptop um windows ta yavaş sizce donanımsal mı yoksa yazılımsal mı? Yazılımsal İse Nasıl Çözebilirim? Önemli Not: Laptopun Hdd Yeni Değişti
Soru 2: Hangi Windows Sürümünü Önerirsiniz. (Laptopun Daha Hızlı Ve Stabil Çalışması İçin)

Sistemim: i3 4030 (U Serisi 1.8 ghz)
4gb ddr3 ram
Amd R5 m330 (2gb harici ekran kartı)
Ayrıca laptop 64 bit

Şimdiden Teşekkür Ederim :)

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,259
Merhaba windows 10 ve 8.1 denedim 8.1 de durum biraz daha iyi ancak yinede yavaş çalıştığını hissedebiliyorum (şuan sizlere elementary os tan yazıyorum)....
Denemediğim yol kalmadı en son revo uninstaller ile windows un kendi uygulamalarını bile sildim (o derece yani) yinede durum aynı bizim dükkandaki 2 gb ddr2 ram li 32 bit pc bile çok daha stabil çalışıyor...
Soru 1: Neden Laptop um windows ta yavaş sizce donanımsal mı yoksa yazılımsal mı? Yazılımsal İse Nasıl Çözebilirim? Önemli Not: Laptopun Hdd Yeni Değişti
Soru 2: Hangi Windows Sürümünü Önerirsiniz. (Laptopun Daha Hızlı Ve Stabil Çalışması İçin)

Sistemim: i3 4030 (U Serisi 1.8 ghz)
4gb ddr3 ram
Amd R5 m330 (2gb harici ekran kartı)
Ayrıca laptop 64 bit

Şimdiden Teşekkür Ederim :)
UEFI olarak kurdunuz mu? Yoksa formatsız 30 saniyede AOMEI Disk Partition ile çevrilebiliyor. Sıknıtı değil.

554950

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,872
disk kullanımı ne ve disk yeni ise hard disk sentinel ile test edin.

Reaksiyon puanı
304
UEFI olarak kurdunuz mu? Yoksa formatsız 30 saniyede AOMEI Disk Partition ile çevrilebiliyor. Sıknıtı değil.
Şuan win 7 uefi kurmak için hazırlık yapıyorum 10 ve 8.1 i esgeçdim
Mesaj otomatik birleştirildi:

disk kullanımı ne ve disk yeni ise hard disk sentinel ile test edin.
kazasız belasız win 7 yi kurayım test edeceğim teşekkür ederim :)

Driverları kurdunuz mu, ekran kartı driverını kurmak önemli
Driver konusunda çok hassasımdır tüm driverları elle kurdum güncel ve sorunsuz ;)

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,390
Gerçi başka bir konuda Windows 7 yüklemesi yaptığını belirtmişsin ama bu konuda naçizane bir iki şey belirteyim (belki ilerde tekrar Windows 10 yüklemeyi denersen):
Intel sürücülerini şununla yükle.
AMD grafik sürücüsü için link.
Denemediğim yol kalmadı en son revo uninstaller ile windows un kendi uygulamalarını bile sildim (o derece yani) yinede durum aynı
Yavaşlığa neden olan genelde Başlangıç ögeleri ve Windows hizmetleri oluyor.
İnternet tarayıcısında 10-15 sekmeden sonrası performans kaybı başlar. RAM, en 8GB daha sağlıklı olur.

Son düzenleme:
Reaksiyon puanı
304
Gerçi başka bir konuda Windows 7 yüklemesi yaptığını belirtmişsin ama bu konuda naçizane bir iki şey belirteyim (belki ilerde tekrar Windows 10 yüklemeyi denersen):
Intel sürücülerini şununla yükle.
AMD grafik sürücüsü için link.

Yavaşlığa neden olan genelde Başlangıç ögeleri ve Windows hizmetleri oluyor.

İnternet tarayıcısında 10-15 sekmeden sonrası performans kaybı başlar. RAM, en 8GB daha sağlıklı olur.
Teşekkür ederim bildiğim iyi oldu kenarda köşede ufak bir birikimim var ilerde AMD'li güzel bir sistem almayı düşünüyorum... (Ve tabikide win 10'lu)
Firefox 68.0.1 kullanıyorum hızı felan google'ya bin basar internet anlamında hızlı... Masaüstü hızı hakkında birkaç sıkıntı vardı sistemi win 7 ye çekince bi nebze olsun rahatladı ancak programların açılış hızı felan yine cansıkıcı...
Başlangıç öğelerini elimden geldiğince kapattım zaten... Windows hizmetleri konusunda konuyu biraz açarmısınız mesela olay günlüğü (event log) kapatmalımıyım sizce? (win 10 ve 8.1 de kapatınca sorun çıkıyodu mesela sağ alt köşedeki "ağ" simgesi kayboluyordu...)

Bu sisteme göre fazla bişi bekleyemezseniz. SSD şart.
Sağolasın hocam :D

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,390
... Windows hizmetleri konusunda konuyu biraz açarmısınız mesela olay günlüğü (event log) kapatmalımıyım sizce? (win 10 ve 8.1 de kapatınca sorun çıkıyodu mesela sağ alt köşedeki "ağ" simgesi kayboluyordu...)
Windows 10 sürüm 1809 için kapsamlı bir rehber hazırlamıştım, yaptığım değişiklikler sonrasındaki sistem ile varsayılan olarak kurulu sistemin performanslarını yazının son kısmında [sonuç olarak] paylaştım; ilgili yazıda geçen hizmetler şunlar:

İlgili hizmetler:
Bağlı Kullanıcı Deneyimleri ve Telemetri (DiagTrack)
Dağıtılmış Bağlantı İzleme İstemcisi (TrkWks) (Bilgisayarınız herhangi bir ağa bağlı değilse)
Dokunmatik Klavyeyi ve El Yazısı Paneli Hizmeti (TabletInputService) (Dokunmatik klavye ve el yazısı özelliklerini kullanmak istemiyorsanız)
IP Yardımcısı (iphlpsvc) (IPv6 bağlantısını kullanmıyorsanız)
Tanı İlkesi Hizmeti (DPS)
TCP/IP NetBIOS Yardımcısı (lmhosts) (Eğer bir çalışma grubu ağında değilseniz)
Uzak Kayıt Defteri (RemoteRegistry) (Güvenlik amacıyla DEVRE DIŞI bırakabilirsiniz)
Windows Hata Raporlama Hizmeti (WerSvc)
Windows Resim Alma (WIA) (StiSvc) (Tarayıcınız yoksa)
Windows Search (WSearch) (Windows Arama özelliğini sık kullanmıyorsanız)
Yazdırma Biriktiricisi (Spooler) (Yazıcınız yoksa)

Forumdaki konum ise şu:

DipNot:
Windows 10 sürüm 1903 üzerindeki servislerde farklılık olabilir.