Neden Google?

Bu konuyu okuyanlar

zelenga

Müdavim
Katılım
17 Şubat 2008
Mesajlar
2,509
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
Beğenerek okuduğum bir röpörtaj. Kesinlikle sıkıcı değil. Sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyorum.
Forum'da başka bir konu açılmıştı..Neden Google, youtube vesair yabancı siteleri kullanıyoruz da bizimkileri kullanmıyoruz? (eğer varsa) diye...

Yani en basitinden bir forum sitesi Kendi üretimi olmayan bir filmi rapid'e yükleyip "üye olmayanlar göremez" veya emeğe saygı! :) diyerek pazarlamaya çalışıyor.
Bu mantık hakim olduğu değerli olan zaman bu gibi şeyler için boşa harcanıyor ve güzel projeler gecikiyor (belki de diğerleri yapana kadar)...
-----------
KAYNAK

"Google asla tatmin olmayacak"

Google Avrupa'nın gelişim baş sorumlusu Nelson Mattos, CHIP'in röportajında web aramasının geleceğinden tutun da ofislerdeki banyo küvetlerine kadar her konuda konuştu. Google ve Microsoft rekabeti, Google'da çalışma ortamı ve yeni fikirler konusunda merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını bu röportajda bulabilirsiniz.

CHIP Online: Neden Google için çalışıyorsunuz, Mr. Mattos?

Nelson Mattos: Çünkü çok ilginç bir iş! Firmamız yenilikçi. Yeni internet teknolojilerini ve BT'nin geleceğini burada geliştiriyoruz. Buradaki iş kültürü geleneksel şirketlerdekinden çok farklı. Burada öncelikle yeni fikirler üzerinde yoğunlaşıyor, bunlardan nasıl para kazanabileceğimizi ikinci plana bırakıyoruz.

CHIP Online: Google'ın en son büyük keşfi sizce neydi? Google mail mi?

Nelson Mattos: Google Sky, android, opensocial, bunlar hep yeni başlattığımız hizmetler. Ayrıca düzenli olarak geliştirdiğimiz bir sürü irili ufaklı şey var. Örneğin, makine çevirisi. Gelecekte bir başka dili konuşan biriyle gerçek zamanlı olarak konuşup anlaşmak mümkün olacak. Bu çok yenilikçi.

CHIP Online: Android henüz piyasaya sunulmadı. Taşınabilir aygıtlar için üretilen bu işletim sistemi neden Google'ın alışıldık gelişim süresi olan altı aydan uzun bir süre gerektirdi?

Nelson Mattos: Android tek başına bir ürün değil, daha fazlası. Gelişiminde birçok firmanın rol oynadığı bir açık platform. Google platformu hazırlarken kimi firmalar uygulama yazıyor kimileriyse aygıtları üretiyor. Bu yüzden Android'in çıkması birkaç aydan daha çok vakit alacak.

CHIP Online: Ortaklar olmadan yenilik yapmak mümkün değil mi?

20081229144323.jpg

Nelson Mattos: Google açık standartlara uyuyor. Açık web çevresi, şirketin başarısının ardında yatan bir sebep. Bu şeffaflık geleceğin web'i ve genişlemesi için anahtar rol oynuyor. Böyle açık standartlarsa illaki ortaklar gerektiriyor.

CHIP Online: Google Laboratuvarları'nda dikkati dağıtacak bir sürü şey var: Bilardo masaları, köpüklü banyo küvetleri, langırt oyunları. Sizi ofise bağlayan ne?

Nelson Mattos: Benim ofiste çalışmam gerekmiyor. Dizüstü bilgisayarımla işimi her yere götürebiliyorum. Laboratuvarın kablosuz ağı var. Benim en gözde mekanım kütüphane. Burada bir divan ve şömine var. Orada rahat ediyorum. Elbette kimseyi küvette uzanmaktan alıkoymuyorum, ama bu rahat tavır dışarıdan bakanları bazen yanıltabilir. Tüm çalışanlar işlerini önceden planlar ve belirli hedeflere ulaşmaları beklenir. Biz Google'da şüphesiz çok serbest bir çalışma ortamına sahibiz, ama dönemlik hedeflerimiz çok katıdır.

Bunu özellikle de teslim tarihlerinden hemen önce, herkes pür dikkat kendini işine vermişken görebilirsiniz.

CHIP Online: Google'ın "Kötü olmayın" (Don't be evil) diye bir düsturu var. Yeni fikirleri sırf bu ilkeye uymadı diye reddettiğiniz oldu mu?

Nelson Mattos: Evet, fikirleri geri çevirdiğimiz oluyor. Burada çok verdiğimiz bir örnektir, bir seferinde buradaki mühendislerden biri Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergej Brin'e, Google'a çok para kazandıracak bir fikir sundu.

Ama Larry ile Sergei ona tek bir şey sordular. "Bu fikir kullanıcılara ne kazandıracak?" Mühendisin buna verecek bir yanıtı olmadığı için, konu orada kapandı. Eğer bir projede kullanıcı için bir katma değer görmezsek, o projeyi hayata geçirmiyoruz.

CHIP Online: Sizce Microsoft'un Live Search'ü neden çok tutulmadı?

Nelson Mattos: Arama sonuçları her zaman iyi değil. Bilgi arayanlar elbette alakalı sonuçlar bekliyor.

CHIP Online: Ama Google da her zaman iyi sonuçlar sunamıyor. Wikia Search gibi arama konseptleri bu yüzden rağbet görüyor. Bu sizce dikkate alınması gereken bir rakip mi?

Nelson Mattos: Eğer Google kullanıcıları görüntülenen sonuçlara tıklamıyorsa belli ki sunduğumuz sonuçlardan memnun kalmamışlar demektir. Görüntülenen sonuçların alakalı olup olmadığını sürekli kontrol ediyor, sürekli iyileştirme yolları arıyoruz. Asla arkamıza yaslanıp "bu ürün artık oldu" demiyoruz. Bugün tek bir arama isteğinize binlerce karşılık geliyor. Halbuki tek bir yanıtın, yani en iyi ve en ilgili olanın gelmesi gerekiyor.


CHIP Online: Bundan beş yıl sonra, sizce bir arama motorunun yapabileceği beş şey ne olmalıdır?

Nelson Mattos: Arama motoru farklı dosya formatlarını, örneğin resimleri, metinleri, belgeleri görüntüleyebilmeli. İkinci olarak, soruları klavyeden yazmaktansa, sesli olarak sorabilmelisiniz. Bu da bizi üçüncü noktaya getiriyor, yani sorunuzu herhangi bir dilde sorabilmelisiniz. Dördüncüsü, "Cloud Computing" kavramı daha da önem kazanacak ve e-postalarınıza, takviminize ve kişi listenize cep telefonunuzdan ulaşabileceksiniz. Sonuncu ve en az diğerleri kadar önemli olan bir nokta da mobil arama.

CHIP Online: Bundan beş yıl sonra Google'ı nerede görüyorsunuz? Microsoft'la aynı düzeyde mi, yoksa Netscape gibi unutulmuş mu?

Nelson Mattos: Biz o gözle bakmıyoruz. Yarın Microsoft'tan daha büyük ya da daha iyi olmak bizim için önemli değil. Biz kullanıcıları bir an olsun aklımızdan çıkarmıyoruz. Daima dünyanın dört bir köşesindeki insanlara bilgi sağlamak hedefimiz. Bu beni çok motive ediyor.


KAYNAK
 

spybot

Müdavim
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
"Google asla tatmin olmayacak"

Aynen öyle...
 

PRoMeTuS

Müdavim
Katılım
17 Mayıs 2007
Mesajlar
1,617
Reaksiyon puanı
5
Puanları
38
yaf şu dil işi hoşuma gitti (ingizlicem iyi sayılır derecede, bide azcık almanca) artık dille takılmadan düşüncelere ifade edilebilse.. O zaman barış olur dünyada..
 
Üst