Bir forumda "Neden Linux Kullanıyorsunuz?" tarzında bir anket gördüm. Ve asıl sorulması gereken sorunun "Neden Linux Kullanmıyorsunuz?" olması gerektiğini düşünüp burada sormak istedim. Cevaplarınızı merak ediyorum Windows veya Mac kullanıcıları.
-Oyunlar (5 yıl ömrü kaldı maksimum)
-Yazılımlar
-Abi Linux çok zor kurmaya korkuyorum
Ablamın hiçbir bilgisi yok, Mint kullanıcısı. APT komutunu bilmez. Ona sadece gerekli uygulamaları kurdum, kullanıyor. Ona ne diyecen ?Bence linux kullanacak kadar bilgi birikim sahibi iseniz windows'ta da virüs falan yemezsiniz.
Bence linux kullanacak kadar bilgi birikim sahibi iseniz windows'ta da virüs falan yemezsiniz.
Daha iyisi var. OpenGL ve VulkanGerekli bilgim ve merakım var, ancak oynadığım çok fazla oyun var. Linux kullanmamı engelleyen en büyük etken Linux için Direct X desteği olmaması.
Wine'nin performans kayıpları yaşattığını duydum league of legendsde bile. Adam 30 FPS oynuyorum diyor.Daha iyisi var. OpenGL ve VulkanÜstelik Wine Direct X 10'a kadar destekliyor biliyorum. Daha yükseğini desteklemiyorsa bile.
League of Legends oynamıyorum ama daha önce sırf test için denemiştim. Hiçbir sıkıntısı olmadı bende. Wine'dan kaynaklı olduğundan emin miymiş sorunun ?Wine'nin performans kayıpları yaşattığını duydum league of legendsde bile. Adam 30 FPS oynuyorum diyor.
Bilmiyorum öyle yazmıştı donanım haberde sanırım veya lolün panolarında.League of Legends oynamıyorum ama daha önce sırf test için denemiştim. Hiçbir sıkıntısı olmadı bende. Wine'dan kaynaklı olduğundan emin miymiş sorunun ?
Şimdi adam tanımadığı sistemin her bir yerini kurcalamaya kalkıyor. Normalde hiçbir sistemde girmeyeceği kadar derine giriyor. Ayarları değiştiriyor, kırk tane paket yüklüyor, bu neymiş ki diyip siliyor önemli paketleri yada sistem dosyalarını, internette her gördükleri kodu okumadan, anlamadan kopyala/yapıştır yapıyor vs. çok fazla kurcalıyor. Yada arkaplanda bir şeyleri açık unutmuştur, belki makinesi çok eskidir 30FPS anca veriyordur. Ama ben Wine ile performans sorunu hiç yaşamadım. Bazı grafik sorunları veya glitch dersen anlarım, bazı oyunlarda oluyor. Ama performans sorunu hiç yaşamadım.Bilmiyorum öyle yazmıştı donanım haberde sanırım veya lolün panolarında.
16 GB RAM var diyordu. Eski bir sitem değildir herhalde.Şimdi adam tanımadığı sistemin her bir yerini kurcalamaya kalkıyor. Normalde hiçbir sistemde girmeyeceği kadar derine giriyor. Ayarları değiştiriyor, kırk tane paket yüklüyor, bu neymiş ki diyip siliyor önemli paketleri yada sistem dosyalarını, internette her gördükleri kodu okumadan, anlamadan kopyala/yapıştır yapıyor vs. çok fazla kurcalıyor. Yada arkaplanda bir şeyleri açık unutmuştur, belki makinesi çok eskidir 30FPS anca veriyordur. Ama ben Wine ile performans sorunu hiç yaşamadım. Bazı grafik sorunları veya glitch dersen anlarım, bazı oyunlarda oluyor. Ama performans sorunu hiç yaşamadım.
Linux'un oldukça dinamik bir geliştirici kitlesi var. Mesela şunu diyeyim, benim aldığım laptobun chipseti oldukça yeni olduğu için çeşitli Linux dağıtımları müthiş sorunlar veriyordu. Bir kernel güncellemesi geldi, sanki benim bilgisayara özel yazılmış gibi takır takır çalışmaya başladı sistem. O yüzden lolün panolarındaki "Çok ateşlee sin" muhabbeti yapan veletlere çok takılma, beş yıl önceki geyikleri yapıyorlar.Bilmiyorum öyle yazmıştı donanım haberde sanırım veya lolün panolarında.
Bir nebze haklısınız. Yani Linux konusunda çok fazla detay var ve bu detaylar fazlasıyla kafa karıştırıcı. Örneğin dosya sistemi hiyerarşisi baştan değişiyor, farklı bir işletim sistemi geyiğini görmek gerekiyor. Ha ama şunu da bilmek lazım, Unix kullanmayan adama yurt dışındaki üniversitelerde bilgisayar kullanıyor gözüyle bakmazlar.Hekır değil ama her işini halletmen için belli bi seviyeyi geçmiş power user olman gerek, sorun olursa ne yapacağını bilmen gerek. Hazır sistemi koyarsan önüne sadece internete girer çıkarsa tabi kullanır.
DirectX geçici. Pek çok oyun yapımcısı artık DirectX'e girmiyor, Linux'ta kullanılabilir kütüphanelere geçiyorlar. O yüzden bir yerden sonra bu durum pek de geçerli olmayacak. Ha tabii EA dayatmayı ne zaman kaldırır o önemli.Gerekli bilgim ve merakım var, ancak oynadığım çok fazla oyun var. Linux kullanmamı engelleyen en büyük etken Linux için Direct X desteği olmaması.
Eski donanımı olanlar ne yapsın ?Ha alıştıktan sonra büyük kolaylık ama yani macera aramıyorsan gerek yok
Ben ilk makineme Windows Vista'nın yanına Pardus kurmuştum. Şimdi merak ettiğim Windows Vista mi daha büyük macera Pardus mu?Açıkcası linuxu sadece kendine macera arayıpta sonradan alışan insan dışında pek kullanan yok.
Ha alıştıktan sonra büyük kolaylık ama yani macera aramıyorsan gerek yok
Günümüzde vista olmadığına göre win7 den devam edebilirsinBen ilk makineme Windows Vista'nın yanına Pardus kurmuştum. Şimdi merak ettiğim Windows Vista mi daha büyük macera Pardus mu?![]()
Sanırım kastın 15 yıllık donanımlarEski donanımı olanlar ne yapsın ?![]()
Evet, dünya kadar virüsle de iyi şanslarGünümüzde vista olmadığına göre win7 den devam edebilirsin![]()
Hayır. 3-5 yıl yada daha eski donanımlarSanırım kastın 15 yıllık donanımlar![]()
Tamam işte demek oluyor ki Windows kullanımı daha basit, Windows kullanana bilgisayar kullanıyor gözüyle bakmıyorlar, basit görüyorlar. Linux kullanırken her işini halleden adam Windows kullanırken de virüs yemeyecektir. Belli bir eşiği aşmış oluyorlar çünkü.Ha ama şunu da bilmek lazım, Unix kullanmayan adama yurt dışındaki üniversitelerde bilgisayar kullanıyor gözüyle bakmazlar.
Tamam işte demek oluyor ki Windows kullanımı daha basit, Windows kullanana bilgisayar kullanıyor gözüyle bakmıyorlar, basit görüyorlar. Linux kullanırken her işini halleden adam Windows kullanırken de virüs yemeyecektir. Belli bir eşiği aşmış oluyorlar çünkü.
Bence folder.exe virüsünü yiyen adamdan linux kullanabilmesini bekleyemezsiniz.
Testesteron koktu reyiz burasi.Tamam işte demek oluyor ki Windows kullanımı daha basit, Windows kullanana bilgisayar kullanıyor gözüyle bakmıyorlar, basit görüyorlar. Linux kullanırken her işini halleden adam Windows kullanırken de virüs yemeyecektir. Belli bir eşiği aşmış oluyorlar çünkü.
Bence folder.exe virüsünü yiyen adamdan linux kullanabilmesini bekleyemezsiniz.
Bir şeye yaramıyor ama windowsuda kaldırıyor benim 2007de aldığım pc de en son win8 yüklü idiEvet, dünya kadar virüsle de iyi şanslar [emoji14] Windows 10 altını tamamen virüslere karşı bilerek açık hale getiriyorlar.
--- Gönderi Güncellendi ---
Hayır. 3-5 yıl yada daha eski donanımlarMalum bugünlerde 5 yaşına gelmişse donanımın bir şeye yaramıyor. Hele ki ucuz donanım aldıysan ilk aldığın zamanda bile Windows kasacaktır.