Mzik bile, engel tanmyor

Bu konuyu okuyanlar

warkortali

Müdavim
Katılım
14 Kasım 2006
Mesajlar
3,735
Reaksiyon puanı
181
Puanları
63
Manu Chao, şarkılarından çok etkilendiği görme engelli Amadou ve Mariam çifti ile birlikte eğlence olsun diye stüdyoya girince ortaya oldukça keyif veren bir albüm çıktı. Albümle Malili Çifti,  Afrika müziğinin dünyadaki en önemli temsilcilerinden biri olarak görülüyor.



Bugün dünyanın dört bir köşesindeki insanlara şarkılarını dinleten Amadou ve Mariam'ın hikâyesi bildik şöhret hikâyelerine benzemiyor. Onların insana ve hayata dair ne varsa içinde barındıran hikâyesi, 'uzak' bir ülkede, Mali'de başlıyor. Amadou Bagayoko ve Mariam Doumbia gözleri görmeyen iki genç. Müziğe aşıklar.
Amadou ve Mariam 1970'lerin sonunda bir görme engelliler merkezinde tanışırlar. O dönem Amadou, çeşitli yerel gruplarda başladığı müzisyenliğine çeşitli orkestralarda devam eder. Mariam ise müzik tutkusunu aile kutlamalarında şarkı söyleyerek tatmin etmeye çalışır. İkisi görme engelliler merkezinde bir müzik grubu kurulmasına öncülük eder.


Ortak müzik tutkusu aşkı da filizlendirir, bu aşk 25 yıldır devam eden bir evliliğe vesile olur. Çift sabah akşam çalışır, Afrika'da yollar onları nereye götürürse oraya konsere gider. Beş yılda beş kasetleri çıkar. Kaset kapakları üzerinde yazan 'Amadou ve Marim, Mali'nin kör çifti' namıyla artık kıtada hatırı sayılır bir üne kavuşmuşlardır. Bu arada yollarının başından bugün dünyaca ünlü oldukları konuma kadar vazgeçmeyecekleri bir tavırları vardır: Sanatçı olarak toplumsal duyarlılıklarını her zaman vurgulamaya büyük önem vermek. Konserler İngiltere, Fransa'ya taşınır. Fransa'da 1998'de çıkan 'Sou Ni Tile' albümdeki 'Je pense a toi mon amour, ma cherie' (Seni düşünüyorum aşkım, sevgilim) şarkısıyla çiftin ünü artık ABD'ye de sıçramıştır. Bunu üç albüm daha takip eder.

Çift, bugünlerde yaptığı blues, rock karışımı tarzıyla dünyada Afrika müziğinin en önemli temsilcilerinden biri olarak görülüyor. Çiftin son albümü 'Dimanche a Bamako'da (Bamako'da pazar) geçen ay Fransa'da çıktı. Albümün yapımcılığını ise alternatif küreselleşme yanlılarının bütün dünyadaki sözcüsü, isyankâr şarkıcı Manu Chao. Albümde yine hayata dair her şey var ama öncekilerden farklı olarak toplumsal yanı ağır basan şarkılar biraz daha ön planda. Örneğin 'La Paix' (Barış) şarkısı birçok iç savaşın yaşandığı Afrika'da halkların barış içinde yaşamasına, dayanışmalarına adanmış. Fransa'da Universal'den çıkan albüm, umarız ki kısa sürede Türkiye'de de yayımlanır.



Manu Chao'yu acayip büyülediler
Manu Chao bir gün radyodan Amadou ve Mariam'ın şarkısını dinler ve büyülenir. Hemen albümlerini satın alır, defalarca dinler, ilk fırsatta da onları bulup tanışır. Aralarında müthiş bir etkileşim başlar, zira Amadou ve Mariam da Manu Chao hayranıdır. Chao onlara yalnızca 'eğlence' olsun diye stüdyoya girmeyi önerir, ancak altı gün sürecek stüdyo çalışmalarından bir albüm ortaya çıkar. Chao, şarkı sözlerini getirir, gitar çalar, albümün yapımcılığını üstlenir.

Kaynak: http://www.yasadikca.com
 
Üst