- Katılım
- 1 Kasım 2008
- Mesajlar
- 47,206
- Reaksiyon puanı
- 629
- Puanları
- 7,293
Muş'ta bugün Richter ölçeğine göre 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve DepremAraştırma Enstitüsü, 5.0 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Bulanık İlçesi Sultanlı Köyüolduğunu açıkladı.
Saat 13.35'te yerin 5 kilometre derinlikte meydana gelen deprem, Muş'un yanı sıra Erzurum ve Ağrı'da da hissedildi.
20'YE YAKIN EV YIKILDI
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) alınan bilgiye göre Muş'unBulanık ilçesinde saat 13.53'te 5 şiddetinde birdeprem meydana geldi.
Merkez üssü Bulanık ilçesi Sultanlı köyü olandepremde ilk bilgilere 20'ye yakın evin yıkıldığı belirtildi.
Yaralılar Bulanık Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.
DEPREMİN ARDINDAN BİR AKARYAKIT İSTASYONUNDA PATLAMA MEYDANA GELDİ
Muş'ta bir akaryakıt istasyonunda meydana gelen patlamada 1 kişi yaralandı. Bulanık'ta meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem Muş'ta patlamaya yol açtı. Muş-Bitlis karayolu üzerinde bulunan bir akaryakıt istasyonunda depremin hemen ardından patlama meydana geldi. Meydana gelen patlamada Ömer Özay isimli çalışan ağır yaralandı.
Olay yerine çağrılan ambulansla Muş Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Ömer Özay'ın burada tedavi altına alındı. Özay'ın vücudunda yanıklar oluştuğu ve sağlık durumunun ağır olduğu öğrenildi.
Öte yandan olay yerine çağrılan Muş Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü akaryakıt istasyonunda söndürme çalışmasına başlarken, jandarma ekipleri de yeni bir patlamaya karşı vatandaşları bölgeden uzaklaştırdı.
Akaryakıt istasyonu sahibi Cezmi Özay, depremle birlikte patlamanın meydana geldiğini belirterek;Depremle birlikte bir anda alevlerin yükseldiğini gördük. Patlamada yeğenim yaralandı. Hastaneye kaldırıldı ve sağlık durumunu bilmiyorum diye konuştu.
MUŞ VALİSİ AÇIKLAMA YAPTI
Muş Valisi Ali Çınar, 5.0 büyüklüğündeki depremin ardından ilk belirlemelere göre can kaybı olmadığını bildirdi.
Vali Çınar yaptığı yazılı açıklamada, Bulanık merkeze 15 kilometre mesafede bulunan Sultanlı köyünde, 5.0 şiddetin bir deprem meydana geldiğini anımsattı.
Çınar, şu bilgileri verdi:
''Bulanık merkez ve bağlı köylerde hissedilen deprem nedeniyle ilk tespitlere göre, can kaybı yaşanmadığı ve yaralı bulunmadığı öğrenilmiştir. Deprem nedeniyle Bulanık merkez ve bağlı köylerde bazı evlerde hafif hasar ve çatlaklar meydana gelmiş olabileceği değerlendirilmektedir. Muhtemelen ihtiyaçların tespit ve gereken yardımların sağlanması için İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, Kızılay ekipleri ve İl Sağlık Müdürlüğü UMKE ekipleri bölgeye gönderilmiştir.''
Sultanlı köyüne giderek incelemelerde bulunan Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez de, Bulanık ilçe merkezinde bazı binalarda çatlaklar olduğunu belirterek, ''Rüstemgedik Beldesindeki bir okulda da çatlak var. Bunun dışında Sultanlı köyündeki evlerde çatlaklar var. Can kaybımız yok, ancak hafif sıyrıkları olar bir kaç vatandaşımız var. Vatandaşlarımızın tedavileri ambulanslarımızda yapılıyor. Yıkılan ahırların alında kalan 3-5 hayvanımız telef oldu. Onun dışında ön incelemelerimizi yapıyoruz.Muş'tan gelecek teknik ekip de daha sonra hasar tespitini yapacak'' dedi.
BULANIK KAYMAKAMI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ
Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez, depremde ölen olmadığını, bir kişinin yaralandığını bildirdi.
Merkez üssü Bulanık Sultanlı köyü olan 5.0 büyüklüğündeki depremin ardından Sultanlı köyüne giden Kaymakam Görükmez, depremde ölen olmadığı, 1 kişinin yaralandığı bilgisinin kendisine ulaştığını söyledi.
Görükmez, köydeki toprak evlerde çatlaklar oluştuğunu, bazı ahırların da çöktüğünü ve göçük altında hayvanların kaldığını kaydetti.
ÇADIR VE BATTANİYELER YOLA ÇIKTI
Türk Kızılayı'nın, Muş'ta merkez üssü Bulanık Sultanlı olan 5.0 büyüklüğünde meydana gelendepremin ardından bölgeye, afet müdahale ekibi ile çadır ve battaniye gönderdiği bildirildi.
AFAD: BÖLGEDEKİ FAYLARDA BU TÜR DEPREMLERİN OLMASI NORMAL
Muş'ta meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremde, ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybının olmadığı bildirildi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaşkanlIğı'ndan (AFAD) yapılan açıklamaya göre, saat 13.35'te, 5.0 büyüklüğünde Muş Bulanık merkezli bir deprem meydana geldi. Ana şoktan sonra, büyüklükleri 2,4-2,8 arasında değişen 5 artçı deprem oldu.
''Deprem, Muş, Bulanık, Malazgirt ilçelerinde kuvvetli hissedilmiş olup, ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana gelmemiştir'' ifadelerine yer verilen açıklamada, ana şok ve daha sonra meydana gelen artçı depremlerin Muş'un kuzey doğusunda yer alan Bulanık ilçesinin kuzeyinde dağılım gösterdiği bildirildi.
Bölgenin, Muş Bindirmesi ve Malazgirt fay zonlarının etkisi altında olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Bu bölge, sismik olarak aktif bir bölge olup, bölgedeki faylarda bu tür depremlerin olması normaldir. Deprem bölgesindeki hasarlı yapıların kullanılmaması yönünde gerekli önlemlerin alınması rica olunur.''
KANDİLLİ RASATHANESİ: BİNALARIN YÜZDE 1-2'SİNDE HASAR GÖRÜLEBİLİR
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi, bugün Muş'un Bulanık İlçesi'ne bağlı Sultanlı Köyü'nde saat 13.35'te meydana gelen Richter ölçeğine göre 5 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, şöyle denildi:
"Deprem sığ odaklı (5 kilometre) olup Muş ve yakın ilçelerinde, Erzurum ve Ağrı'da hissedilmiştir. Depremin en büyük şiddeti 12 basamaklı EMS'98 skalasında 5 olarak belirlenmiştir. Haritalarda gösterilmiş bu şiddet bölgesinde bulunan binaların yüzde 1- yüzde 2'sinde hafif ve orta hasar meydana gelmesi muhtemeldir. Türkiye deprem bölgeleri haritası kapsamında Bulanık (Muş) bölgesi 1'inci. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Ancak bu büyüklükte bir depremin can kaybına neden olması beklenmemektedir. Tüm ülkemizde ve bölgede yaşayan vatandaşlarımızın şartnamelere uygun, depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş konutlarda oturması deprem afetine karşı alınacak en önemli tedbirdir."
PROF. DR. ÖVGÜN AHMET ERCAN, MUŞ'TAKİ DEPREMİ DEĞERLENDİRDİ
Muş'ta meydana gelen 5,0 şiddetindeki depremi değerlendiren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Oluşan bu küme depremlerin, yaklaşık 6,2-6,4 büyüklüğünde olacak bir depremin doğum sancıları olup olmadığını bilemiyoruz. Ne var ki bu olasılık göz ardı edilmemelidir" dedi.
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Baş Danışmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Muş'un Bulanık ilçesi Sultanlı Beldesinde meydana gelen depremi değerlendirdi. Ercan, artçı depremciklerin en az 12 gün sürmesinin beklendiğini ifade ederek, "22 Şubat 2011 Salı günü de Muş Bulanık ilçesinde 4 ile 4,6 arasında, ardı ardına 7 tane öncüsü olan bir deprem olmuştu. Bulanık, Kuzey Anadolu Kırığının Karlıova ile Van Gölü arasındaki uzantıda yer alır.
Deprem üreten Bulanık Kırığı, Murat Irmağı-Karasu kavşağı ile Bulanık Gölü arasında 20 km boyu olup geçmişte M=5,2+1982; M=6,3+1903 depremlerini üretmiştir. Bugün olan depremler Van Gölün kuzey-batısında olup, eğer kırık boyuna bakılırsa, M=6,4'den daha büyük bir deprem üretme olasılığının az olduğu görülmektedir. Bu bölgeyi geren yer kabuğu güçleri karmaşık olduğundan çoğu kırık Kuzey Anadolu Kırığı doğrultusuyla uyumlu iken, odaktan 30 km Doğuda yer alan sol atımlı Malazgirt kırığı kuzey-doğu yönelimli olup 1907'de M=6,3'lük deprem üretmiştir. Murat ırmağının depremlerle 15 km'lik atım kazanmış olması bu bölgede geçmişte 6'dan büyük depremlerle sınandığını göstermektedir" dedi.
Son dönemde ardı ardına Ağrı'da 4,1, Van'da 7,2, Bitlis'te 4,1, Muş'ta 5,0 olan depremlere bakıldığında tüm bunların Van Gölü'nü çevreleyen depremler olduğuna işaret eden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, şunları söyledi:
"Buradan çıkarılan apaçık yorum şudur ki, şu ya da bu nedenle Van Gölü ile çevresi gergindir. Muş ili batıda Kuzey
Anadolu Kırığı etkisinde iken, doğusu, Muş bindirmesinin sıkıştırması altındadır. Bu bölge, 19 yıldır büyük deprem üretememektedir. Hemen komşu Malazgirt'te 5,7+1012; 5,5+1892; 6,3+1907; 6,7+1903 depremleri olmuştur. Muş'ta son 100 yıl içinde depremleri şunlardır; ilde depremlerin yineleme aralığı 20 ile 40 yıldır. Son olan büyük deprem ise 1966'da Varto'da çok yıkıcı olan Varto Depremidir.
Bu bölgeyi gerek kırıklar; Kuzey Anadolu ile Bingöl-Karakoçan Kırığı, Muş ( K 80° D ) Bindirmesi ile Doğu Anadolu Kırığı, Kavakbaşı Kırığı, Malazgirt ( K 85° B ) ile Süphan ( K 60° D ) Kırıklarıdır. Son 110 yıldır ilde olan yıkıcı depremler ile her ilçenin deprem çekince şöyledir. Malazgirt (1) 5,7+1012; 5,5+1892; 6,3+1907; 6,7+1903, Aktuzla (1), Karahasan (1), Nurettin (1), Varto (1) 5,9+1946; 5,6; 4,0; 6,9; 6,2; 6,1+1966, Çaylar (1), 4,1+2010,Karaköy (1), Muş İçi (1) 4,0+1962, Kızılağaç (1), Mercimekkale (1), Bulanık (1) 5,0+2012, 4,1+2011, 5,2+1982; 6,3+1903, 4,5+2011 Erentepe (1), Karaağıl (1), Hasköy (1), Korkut (1)."
Oluşan bu küme depremlerin, yaklaşık 6,2-6,4 büyüklüğünde olacak bir depremin doğum sancıları olup olmadığının bilinmediğini anlatan Ercan, bu olasılığın göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Ercan, "Muş ilinin yer-yapı-deprem davranış özelliklerine bakıldığında, bu bölgede göçmeler 5,7 büyüklüğünden sonra başlamaktadır. Valilikçe Muş başta olmak üzere, köy, bucak, ayrıca mezralarda M=7,2 ye dayanamayacak konutların belirlenerek, yerine dayanıklı konutların yapılması, çadır, ölü torbası, yiyecek biriktirmekten daha gerçekçi olacaktır. Türkiye'de bir kişinin depremden ölmesinin ekonomiye verdiği dokunca 1 milyon dolardır. Oysa ölmemesi için deprem öncesi yapılması gereken yatırım yalnızca 5 bin dolardır" ifadelerini kullandı.
AYRINTILAR GELİYOR...
haberturk
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve DepremAraştırma Enstitüsü, 5.0 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Bulanık İlçesi Sultanlı Köyüolduğunu açıkladı.
Saat 13.35'te yerin 5 kilometre derinlikte meydana gelen deprem, Muş'un yanı sıra Erzurum ve Ağrı'da da hissedildi.
20'YE YAKIN EV YIKILDI
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) alınan bilgiye göre Muş'unBulanık ilçesinde saat 13.53'te 5 şiddetinde birdeprem meydana geldi.
Merkez üssü Bulanık ilçesi Sultanlı köyü olandepremde ilk bilgilere 20'ye yakın evin yıkıldığı belirtildi.
Yaralılar Bulanık Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.
DEPREMİN ARDINDAN BİR AKARYAKIT İSTASYONUNDA PATLAMA MEYDANA GELDİ
Muş'ta bir akaryakıt istasyonunda meydana gelen patlamada 1 kişi yaralandı. Bulanık'ta meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem Muş'ta patlamaya yol açtı. Muş-Bitlis karayolu üzerinde bulunan bir akaryakıt istasyonunda depremin hemen ardından patlama meydana geldi. Meydana gelen patlamada Ömer Özay isimli çalışan ağır yaralandı.
Olay yerine çağrılan ambulansla Muş Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Ömer Özay'ın burada tedavi altına alındı. Özay'ın vücudunda yanıklar oluştuğu ve sağlık durumunun ağır olduğu öğrenildi.
Öte yandan olay yerine çağrılan Muş Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü akaryakıt istasyonunda söndürme çalışmasına başlarken, jandarma ekipleri de yeni bir patlamaya karşı vatandaşları bölgeden uzaklaştırdı.
Akaryakıt istasyonu sahibi Cezmi Özay, depremle birlikte patlamanın meydana geldiğini belirterek;Depremle birlikte bir anda alevlerin yükseldiğini gördük. Patlamada yeğenim yaralandı. Hastaneye kaldırıldı ve sağlık durumunu bilmiyorum diye konuştu.
MUŞ VALİSİ AÇIKLAMA YAPTI
Muş Valisi Ali Çınar, 5.0 büyüklüğündeki depremin ardından ilk belirlemelere göre can kaybı olmadığını bildirdi.
Vali Çınar yaptığı yazılı açıklamada, Bulanık merkeze 15 kilometre mesafede bulunan Sultanlı köyünde, 5.0 şiddetin bir deprem meydana geldiğini anımsattı.
Çınar, şu bilgileri verdi:
''Bulanık merkez ve bağlı köylerde hissedilen deprem nedeniyle ilk tespitlere göre, can kaybı yaşanmadığı ve yaralı bulunmadığı öğrenilmiştir. Deprem nedeniyle Bulanık merkez ve bağlı köylerde bazı evlerde hafif hasar ve çatlaklar meydana gelmiş olabileceği değerlendirilmektedir. Muhtemelen ihtiyaçların tespit ve gereken yardımların sağlanması için İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, Kızılay ekipleri ve İl Sağlık Müdürlüğü UMKE ekipleri bölgeye gönderilmiştir.''
Sultanlı köyüne giderek incelemelerde bulunan Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez de, Bulanık ilçe merkezinde bazı binalarda çatlaklar olduğunu belirterek, ''Rüstemgedik Beldesindeki bir okulda da çatlak var. Bunun dışında Sultanlı köyündeki evlerde çatlaklar var. Can kaybımız yok, ancak hafif sıyrıkları olar bir kaç vatandaşımız var. Vatandaşlarımızın tedavileri ambulanslarımızda yapılıyor. Yıkılan ahırların alında kalan 3-5 hayvanımız telef oldu. Onun dışında ön incelemelerimizi yapıyoruz.Muş'tan gelecek teknik ekip de daha sonra hasar tespitini yapacak'' dedi.
BULANIK KAYMAKAMI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ
Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez, depremde ölen olmadığını, bir kişinin yaralandığını bildirdi.
Merkez üssü Bulanık Sultanlı köyü olan 5.0 büyüklüğündeki depremin ardından Sultanlı köyüne giden Kaymakam Görükmez, depremde ölen olmadığı, 1 kişinin yaralandığı bilgisinin kendisine ulaştığını söyledi.
Görükmez, köydeki toprak evlerde çatlaklar oluştuğunu, bazı ahırların da çöktüğünü ve göçük altında hayvanların kaldığını kaydetti.
ÇADIR VE BATTANİYELER YOLA ÇIKTI
Türk Kızılayı'nın, Muş'ta merkez üssü Bulanık Sultanlı olan 5.0 büyüklüğünde meydana gelendepremin ardından bölgeye, afet müdahale ekibi ile çadır ve battaniye gönderdiği bildirildi.
AFAD: BÖLGEDEKİ FAYLARDA BU TÜR DEPREMLERİN OLMASI NORMAL
Muş'ta meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremde, ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybının olmadığı bildirildi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaşkanlIğı'ndan (AFAD) yapılan açıklamaya göre, saat 13.35'te, 5.0 büyüklüğünde Muş Bulanık merkezli bir deprem meydana geldi. Ana şoktan sonra, büyüklükleri 2,4-2,8 arasında değişen 5 artçı deprem oldu.
''Deprem, Muş, Bulanık, Malazgirt ilçelerinde kuvvetli hissedilmiş olup, ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana gelmemiştir'' ifadelerine yer verilen açıklamada, ana şok ve daha sonra meydana gelen artçı depremlerin Muş'un kuzey doğusunda yer alan Bulanık ilçesinin kuzeyinde dağılım gösterdiği bildirildi.
Bölgenin, Muş Bindirmesi ve Malazgirt fay zonlarının etkisi altında olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Bu bölge, sismik olarak aktif bir bölge olup, bölgedeki faylarda bu tür depremlerin olması normaldir. Deprem bölgesindeki hasarlı yapıların kullanılmaması yönünde gerekli önlemlerin alınması rica olunur.''
KANDİLLİ RASATHANESİ: BİNALARIN YÜZDE 1-2'SİNDE HASAR GÖRÜLEBİLİR
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi, bugün Muş'un Bulanık İlçesi'ne bağlı Sultanlı Köyü'nde saat 13.35'te meydana gelen Richter ölçeğine göre 5 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, şöyle denildi:
"Deprem sığ odaklı (5 kilometre) olup Muş ve yakın ilçelerinde, Erzurum ve Ağrı'da hissedilmiştir. Depremin en büyük şiddeti 12 basamaklı EMS'98 skalasında 5 olarak belirlenmiştir. Haritalarda gösterilmiş bu şiddet bölgesinde bulunan binaların yüzde 1- yüzde 2'sinde hafif ve orta hasar meydana gelmesi muhtemeldir. Türkiye deprem bölgeleri haritası kapsamında Bulanık (Muş) bölgesi 1'inci. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Ancak bu büyüklükte bir depremin can kaybına neden olması beklenmemektedir. Tüm ülkemizde ve bölgede yaşayan vatandaşlarımızın şartnamelere uygun, depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş konutlarda oturması deprem afetine karşı alınacak en önemli tedbirdir."
PROF. DR. ÖVGÜN AHMET ERCAN, MUŞ'TAKİ DEPREMİ DEĞERLENDİRDİ
Muş'ta meydana gelen 5,0 şiddetindeki depremi değerlendiren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Oluşan bu küme depremlerin, yaklaşık 6,2-6,4 büyüklüğünde olacak bir depremin doğum sancıları olup olmadığını bilemiyoruz. Ne var ki bu olasılık göz ardı edilmemelidir" dedi.
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Baş Danışmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Muş'un Bulanık ilçesi Sultanlı Beldesinde meydana gelen depremi değerlendirdi. Ercan, artçı depremciklerin en az 12 gün sürmesinin beklendiğini ifade ederek, "22 Şubat 2011 Salı günü de Muş Bulanık ilçesinde 4 ile 4,6 arasında, ardı ardına 7 tane öncüsü olan bir deprem olmuştu. Bulanık, Kuzey Anadolu Kırığının Karlıova ile Van Gölü arasındaki uzantıda yer alır.
Deprem üreten Bulanık Kırığı, Murat Irmağı-Karasu kavşağı ile Bulanık Gölü arasında 20 km boyu olup geçmişte M=5,2+1982; M=6,3+1903 depremlerini üretmiştir. Bugün olan depremler Van Gölün kuzey-batısında olup, eğer kırık boyuna bakılırsa, M=6,4'den daha büyük bir deprem üretme olasılığının az olduğu görülmektedir. Bu bölgeyi geren yer kabuğu güçleri karmaşık olduğundan çoğu kırık Kuzey Anadolu Kırığı doğrultusuyla uyumlu iken, odaktan 30 km Doğuda yer alan sol atımlı Malazgirt kırığı kuzey-doğu yönelimli olup 1907'de M=6,3'lük deprem üretmiştir. Murat ırmağının depremlerle 15 km'lik atım kazanmış olması bu bölgede geçmişte 6'dan büyük depremlerle sınandığını göstermektedir" dedi.
Son dönemde ardı ardına Ağrı'da 4,1, Van'da 7,2, Bitlis'te 4,1, Muş'ta 5,0 olan depremlere bakıldığında tüm bunların Van Gölü'nü çevreleyen depremler olduğuna işaret eden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, şunları söyledi:
"Buradan çıkarılan apaçık yorum şudur ki, şu ya da bu nedenle Van Gölü ile çevresi gergindir. Muş ili batıda Kuzey
Anadolu Kırığı etkisinde iken, doğusu, Muş bindirmesinin sıkıştırması altındadır. Bu bölge, 19 yıldır büyük deprem üretememektedir. Hemen komşu Malazgirt'te 5,7+1012; 5,5+1892; 6,3+1907; 6,7+1903 depremleri olmuştur. Muş'ta son 100 yıl içinde depremleri şunlardır; ilde depremlerin yineleme aralığı 20 ile 40 yıldır. Son olan büyük deprem ise 1966'da Varto'da çok yıkıcı olan Varto Depremidir.
Bu bölgeyi gerek kırıklar; Kuzey Anadolu ile Bingöl-Karakoçan Kırığı, Muş ( K 80° D ) Bindirmesi ile Doğu Anadolu Kırığı, Kavakbaşı Kırığı, Malazgirt ( K 85° B ) ile Süphan ( K 60° D ) Kırıklarıdır. Son 110 yıldır ilde olan yıkıcı depremler ile her ilçenin deprem çekince şöyledir. Malazgirt (1) 5,7+1012; 5,5+1892; 6,3+1907; 6,7+1903, Aktuzla (1), Karahasan (1), Nurettin (1), Varto (1) 5,9+1946; 5,6; 4,0; 6,9; 6,2; 6,1+1966, Çaylar (1), 4,1+2010,Karaköy (1), Muş İçi (1) 4,0+1962, Kızılağaç (1), Mercimekkale (1), Bulanık (1) 5,0+2012, 4,1+2011, 5,2+1982; 6,3+1903, 4,5+2011 Erentepe (1), Karaağıl (1), Hasköy (1), Korkut (1)."
Oluşan bu küme depremlerin, yaklaşık 6,2-6,4 büyüklüğünde olacak bir depremin doğum sancıları olup olmadığının bilinmediğini anlatan Ercan, bu olasılığın göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Ercan, "Muş ilinin yer-yapı-deprem davranış özelliklerine bakıldığında, bu bölgede göçmeler 5,7 büyüklüğünden sonra başlamaktadır. Valilikçe Muş başta olmak üzere, köy, bucak, ayrıca mezralarda M=7,2 ye dayanamayacak konutların belirlenerek, yerine dayanıklı konutların yapılması, çadır, ölü torbası, yiyecek biriktirmekten daha gerçekçi olacaktır. Türkiye'de bir kişinin depremden ölmesinin ekonomiye verdiği dokunca 1 milyon dolardır. Oysa ölmemesi için deprem öncesi yapılması gereken yatırım yalnızca 5 bin dolardır" ifadelerini kullandı.
AYRINTILAR GELİYOR...
haberturk