Osmanlıyı sen söyledin ben söylemedim. Niye herhangi bir yerde Türkiye'nin büyük devlet olduğunu söylediğimde cevap olarak nedense hep "Osmanlıcık oynamıyoruz" gibi yanıtlar geliyor anlamış değilim. Ben Osmanlı demedim adını bile anmadım. Kaldı ki Osmanlı Osmanlı deniyor da ya Selçukluysa?
Büyük devlet olmaya gelince tekraren söyleyeyim. Siz süper güç olmayı ya da ekonomik açıdan güçlü ya da refah seviyede olmayı büyük devlet olmak sanıyorsunuz. Türkiye büyük devlettir, süper güç değildir, Amerika süper güçtür büyük devlet değildir. Türkiye 50 sefer tökezler, 51 sefer tökezlediği yerden kalkar, Amerika 1 kez tökezlesin tepetaklak gider. Osmanlı ise hem büyük devletti hem süper güçtü. Osmanlıyı yıkmak için içerden-dışardan harcanan süre Amerika'nın tarihinden fazla. Amerika bugün yıkılmaya başlasa yıkılmanın tamamlanması 10 sene sürmez.
Almanya'nın kökeninin şuna buna dayanması veya bin yıllık tarihi olması büyük devlet olmasını sağlamaz. Ona bakarsan Yunanistan'ın da binlerce yıllık tarihi var, Ermenilerin yüzyıllarca yıla dayanan tarihleri var. Halbuki Yunanistan ile Ermenistan'ın en büyük sorunu ne denildiğinde verilen cevap "kendilerini devlet sanmaları" oluyor.