MSI Afterburner Nedir, Nasıl Kullanılır?

Bu konuyu okuyanlar

AlperShal

Profesör
Katılım
14 Ekim 2018
Mesajlar
2,724
Reaksiyon puanı
2,554
Puanları
113
MSI Afterburner Nedir?
MSI Afterburner, ister dizüstü ister masaüstü bilgisayarlarda kullanabileceğiniz bir Overclock yazılımıdır. Ürün MSI'ın olmasına rağmen MSI'ın olmayan birlgisayarlar ile çalışabilir.
Overclock dışında kullanılmasının en popüler sebebi oyun içlerinde ve ya bazı diğer programlarda bilgisayar donanımlarının verilerini (Ekran kartı sıcaklığı, işlemci sıcaklığı, bunların kullanım yüzdesi, RAM'in kullanımı vs.) göstermesidir. Ayrıca MSI Afterburner, RivaTunerStatics ile çalışır, bu uygulama yanında indirilecektir.
*Ben overclock konusunda bilgili olmadığımdan dolayı o kısım ile ilgili hiçbir bilgi vermeyeceğim. Donanımlarınıza zarar vermek istemem.

1600063813994.png


MSI Afterburner Nasıl Kullanılır?
Oyun Sırasında İstenilen Donanım Verilerini Görmek
Oyunda FPS, sıcaklık, kullanım vs. verileri görmek için uygulamamızı indirip kurduktan sonra ayarlar kısmına giriyoruz. Ben uygulamada farklı tema kullandığım için ayarlar butonu solda, siz ilk indirdiğinizde orta altta bir çark olması gerekiyor. Ona tıklıyoruz.

Açılan pencerede "General" kısmında bulunuyor olacağız. Burada ilk ayarda "GPUx:" diye bir veri olacak. Yüksek performans ekran kartınızın bu uygulama için numarasına buradan bakabilirsiniz. Benim için "GPU1: GeForce GTX 1650 Ti" yazıyordu. Yani ekran kartım GPU1 diye geçecek. Eğer orada yüksek seviye ekran kartınız değil, yerleşik ekran kartı gözüküyorsa onu yüksek seviye ekran kartı ile değiştirmeniz gerekiyor. Tıklayıp seçebilirsiniz.

Eğer isterseniz GPU seçiminin altındaki bölümden uygulamanın Windows'un açılışında açılmasını isteyip istemediğinizi belirten bir tik var. Eğer istiyorsanız açık bırakabilirsiniz.

Sonrasında oyun içinde hangi verileri göreceğimizi seçeceğiz. Bunun için en üstten "Monitoring" sekmesine giriyoruz. Burada sahip olduğumuz seçeneklerden en üstte bulunan bize gösterilecek verilerin yenilenme hızıdır. Varsayılanı 1000ms yani 1 saniyedir. Bu veriyi azaltırsanız daha hızlı yenilenir.

Yenilenme süresinin altında ise hangi verileri görmek istediğimizi seçeceğiz. Alt tarafta sizin için kendi kullandıklarımı söyleyeceğim.

Buranın altında ise verilerin kaç sütun olarak gösterilmesini istediğinizi seçiyorsunuz. Çok fazla şey eklemeye gerek olmayacağından bir sütun normal bir kullanıcı için yeterli olacaktır.

Şimdi ise gördüğümüz verileri detaylandırmayı anlatacağım, kendinize göre görmek istediğiniz verilerin hepsini tek tek kişiselleştirebilirsiniz. Benim kullanmanızı önerdiğim veriler;
GPU1 Temperature - Ekran Kartı Sıcaklığı
GPU1 Usage - Ekran Kartı Kullanım Yüzdesi
CPU Temperature - İşlemci Sıcaklığı
CPU Usage - İşlemci Kullanım Yüzdesi
RAM Usage - RAM Kullanımı Kullanım/Toplam
Framerate - FPS
Framerate Avg - Ortalama FPS

İsteğe Bağlı;
GPU1 Temp Limit - Ekran Kartı Çok Isındığında Kendini Sınırlarsa Onun Uyarısı
GPU1 Power Limit - Ekran Kartına Verilen Elektrik Yetersiz Geldiğinde Uyarı Verir
GPU1 Voltage Limit - Ekran Kartına Verilen Voltaj İle İlgili Uyarı Verir

İsteğe Bağlı 2: Sizler kendi ihtiyaçlarınıza göre istediklerinizi aktif edebilirsiniz.

Bu ayarlara göre oluşacak görüntü;
1600065729203.png


Şimdi ise bunları nasıl açacağımızı bir tanesi üzerinden görelim.

1600065784639.png

Şu an Framerate'in tikini açtım ve üstüne tıkladım. Aşağıda "Framerate Graph Properties"den özelliklerini seçeceğim. İlk önce aktif etmek için "Show in On-Screen Display" tikini açıyorum. Daha sonra ya sadece yazı, ya sadece grafik ya da hem grafik yazı olmasını "Show in On-Screen Display"in yanından seçiyorum. Şu an uygula tuşuna basarsam oyunların içinde ekranda gözükecektir ama biraz daha detay için "Override Graph Name" ve "Override Group Name" seçeneklerini açıyorum ve satırın adının ve grafiğin adının (eğer açarsak) ne gözükmesini istediğimi seçiyorum. Burada "FPS" yaptım. Uygula diyorum ve istediğimiz başka bir veriye giriyoruz. Bir örnek daha yapayım.

1600066245110.png
1600066327153.png

Burada ise Ekran Kartı Sıcaklığını ve Kullanımını yaptım. Eğer dikkat ederseniz;
1600065729203.png
burada bazı veriler yan yana gözüküyor. Yani tek grup içinde. Eğer verilerin grubunu aynı isim yaparsam aynı grupta yani aynı satırda gözüküyorlar. Bu detayı bilmeniz daha iyi bir görüntü oluşturabilir.

MSI Afterburner Nasıl İndirilir?
MSI Afterburner Güncel İndirme Linki

Eğer konu hakkında bir sorunuz olursa aşağıdan sorabilirsiniz, seve seve yardımcı olurum. Konuyu beğenmeyi unutmayın. :) İyi forumlar!
 
Üst