Modem Seçiminde Nelere Dikkat Etmeli?

Bu konuyu okuyanlar

TP-Link Türkiye

Temsilci
Temsilci
Katılım
26 Mart 2013
Mesajlar
464
Reaksiyon puanı
102
Puanları
43
İhtiyaca göre modem seçimi yaparken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. Modem seçerken dikkat etmeniz gerekenler bu yazıda.

Uzun zamandır hayatımızda olan modemler, bizi internete kavuşturan ve olmazsa olmaz ürünlerden bir tanesi. Her teknolojik üründe olduğu gibi modemler de artan internet hızları ve gelişen teknolojiyle yıllar boyunca gerek tasarımsal gerek donanımsal olarak evrim geçirdi.

Aslında çok temel özellikleri ve farklılıkları olmasına karşın ağ ürünlerine olan ilgi ve bilgi az olduğundan, insanlar modem seçimi yaparken zorlanabiliyor. Biz de bu yazımızda, ihtiyaca göre modem seçimi nasıl yapılır, modem alırken nelere dikkat edilmeli gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.

İnternet hızımız ne?

Modem tercihi yaparken kendimize sormamız gereken ilk soru, internet hızımızın ne olduğu. Ülkemizde hâlâ hatırı sayılır derecede ADLS veya ADSL2+ müşterisi yer alırken, VDSL ve Fiber internet kullanan insan sayısı da bir giderek artıyor.

Modemleri birbirinden ayıran ilk temel fark da burada karşımıza çıkıyor. Örneğin ADSL2+ internete sahipseniz ve uygun fiyatlı bir modem tercih etmek istiyorsanız, bunu destekleyen TP-Link TD-W8960N modelini tercih edebilirsiniz. Ancak daha yüksek hızlı VDSL internet kullanıyorsanız, VDSL destekli TP-Link TD-W9970 veya daha üst bir model tercih etmeniz gerekiyor.

Tabii ki burada geleceği düşünerek bir satın alma tercihi de yapılabilir. Çünkü VDSL modemler de geriye dönük uyumluluğa sahip. Yani ADSL2+ internetiniz varsa dahi, ileride yüksek hıza geçeceğinizi varsayarak bir VDSL modem tercih edebilirsiniz.

Kablosuz internet standartları

Günümüzde internet dendiği zaman artık neredeyse kablosuz internet, kablolu internetten daha önemli bir konuma geldi. O nedenle modem seçimi yaparken Wi-Fi hızı ve destek verdiği Wi-Fi standardına bakmak, ona göre seçim yapmak gerekiyor.

Wi-Fi hızında N150’den AC2800’e kadar değişen kablosuz hızlar görmek mümkün. Burada belirleyici olan şey, kişinin ihtiyacı tabii ki. Wi-Fi noktasında bir diğer önemli konu ise Wi-Fi standardı.

Günümüzde artık 802.11ac standardı başlangıç seviyesi haline geldi; 802.11n modelleri çok azaldı. Bu yıl Wi-Fi 6 denilen AX’li ürünler de pazara girmeye başladığından yeni modem alacakların AC destekli ürünlerden yana tercih yapmalarını öneririz. Ayrıca 2.4 GHz ve 5 GHz bant desteği de çok çok önemli. Artık yeni nesil telefonların ve diğer ürünlerin birçoğu 5 GHz bandını destekliyor. O nedenle 802.11ac standardını destekleyen modemleri tercih etmek çok daha doğru bir karar olacaktır.

Son olarak modemde yer alan kablosuz ağ antenleri de bir hayli önemli. Eğer büyük bir ev veya ofiste modemi kullanacak ve herhangi bir ağ genişletici/router kullanmayacaksanız, antenleri çok ve güçlü bir modem tercih etmek gerekiyor.

Ethernet ve bağlantı noktaları

Modem alırken ihtiyaçlarımızı belirlemek ve ona uygun bir ürün almalıyız. Bu noktada kablolu internet de önemli olduğu için Ethernet port sayısı ve performansı bakmamız gereken bir diğer kriter. Örneğin Gigabit Ethernet portuna sahip bir modem almak, daha yüksek kablulu bağlantı hızları görebilmek adına iyi bir seçim olacaktır.

Öte yandan eğer ağa herhangi bir USB bellek, yazıcı veya farklı bir ürün dahil edeceksek, üzerinde USB portu olan bir modem seçmemiz gerekiyor. Ayrıca USB 3.0 ve USB 2.0 olarak değişen USB portlarını da göz önünde bulundurmayı öneririz.

Kolay kurulum, arayüz ve diğer yazılım destekleri

Bir modemin donanımsal özellikleri kadar yazılımının ve arayüzünün nasıl olduğu, kurulum aşamasının nasıl gerçekleştiği de önemli.

Bu noktada yine ihtiyaçları belirlemek ve modem satın almadan kontrol etmekte fayda var. Örneğin ebeveyn denetimleri, misafir ağı, firewall, UpNP, Qos gibi özellikleri istiyor muyuz? Bunu belirlemek ve kontrol etmek gerek.

Son olarak artık modem arayüzüne masaüstünden girmeye gerek kalmadan doğrudan akıllı telefon uygulaması ile erişim mümkün. Örneğin TP-Link’in Tether uygulamasıyla modemin kurulumunu ve her tür ayarını akıllı telefonunuzdan yapabiliyorsunuz. Üstelik modemden uzak bir yerdeyken bile bağlantı ayarlarını değiştirmek, bağlı cihazları görmek vb mümkün oluyor.
 

EFI Shell

shellx64.efi
Süper Moderatör
Katılım
9 Ağustos 2018
Mesajlar
19,256
Çözümler
33
Reaksiyon puanı
18,950
Puanları
113
Yaş
18
TP-Link Archer T3U tam bir F/P WI FI adaptörü. Rahatlıkla alınır. USB 3.0 ve 802.11AC var.
 

Bktrstv

Öğrenci
Katılım
9 Mayıs 2020
Mesajlar
10
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
Evinin koyacağın yerinden tüm odalara çekebilceğine dikkat et.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Çok işkence çektiriyor diğer odalardan çekmemesi.
 

EFI Shell

shellx64.efi
Süper Moderatör
Katılım
9 Ağustos 2018
Mesajlar
19,256
Çözümler
33
Reaksiyon puanı
18,950
Puanları
113
Yaş
18
Evinin koyacağın yerinden tüm odalara çekebilceğine dikkat et.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Çok işkence çektiriyor diğer odalardan çekmemesi.
Sizde var mı?
 

Bktrstv

Öğrenci
Katılım
9 Mayıs 2020
Mesajlar
10
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
Ben yeni modem aldım o sorunu çözdüm.
 

darkstar

Müdavim
Katılım
21 Ağustos 2016
Mesajlar
1,638
Reaksiyon puanı
1,481
Puanları
113
TP-Link cihazların neredeyse tümüne OpenWRT yüklenebiliyor bunu da unutmamak gerek.
 
Üst