Mobil Programlama ve Kendo UI hakkında ??

sonercelix

Asistan
Katılım
13 Şubat 2009
Mesajlar
149
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Herkese merhabalar,
Günümüzde artık hemen herşey web üzerinden gerçekleşiyor. Dönüşüm sürecinde her şey web'e kaydıktan sonra büyük bir hızlı mobil uygulamalara geçti.

Kendi adıma şu an .NET tabanlı uygulamalar geliştiyorum, şirket olarakta çoğunluk bu şekilde.
Asp.Net işin içinde olunca HTML5, CSS3, JQUERY, Bootstrap gibi olmazsa olmaz bileşenleri de haliyle kullanıyoruz.

Mobil uygulamalar geliştirme ihtiyacımız doğdu. Bir şekilde android'e başladık. Bu uygulamanın çeşitli mobil işletim sistemlerinde çalışması için, o işletim sistemine özgü yeni bir proje daha yazmak gerekiyor. ( Android vs iOS vs Windows Phone )


Peki bunun önüne geçmek için ne yapılabilir ?

Karşımıza çıkan çözümlerden bir tanesi KENDO UI kullanmak. Yani tüm platformlardan sorunsuzca erişimi sağlayan bir yapı.

Kendo'nun alt yapısında ne var peki ? HTML5, CSS3, JQUERY, kendo nun kendi özelliştirdiği javascript kütüphanesi vs. Yani web de kullandığınız bileşenlerin karışımından oluşuyor.
Hal böyle olunca insan android, IOS öğrenmek yerine bunu neden yapmasın. Böyle bir kolaylık varken, aynı anda android ve ios geliştirmek neden?

Bilindiği üzere kendo Telerik firmasının. Progress tarafından satın alınmıştı. Kendo framework'un ücreti 1149$. ( Buy Kendo UI Professional | Telerik )
Eğer mobil program geliştirenler; tüm mobil telefonlarda çalışan bir uygulamaları olsun istiyorlarsa kendo ui ya da bunun türevi frameworklar neden ön planda değil. ( Ya da benim mi haberim yok :) )
Kişisel olarak mobil program geliştiriyorsanız, ücreti fazla bulabilir sadece bir alanda geliştirebilirsiniz. Eğer kurumsal bir firma olup, dışarıya sürekli iş yapıyorsanız android ve IOS u ayrı ayrı geliştirmek daha maliyetli değil mi ?

Yorumlarınızı bekliyorum.

 

sonercelix

Asistan
Katılım
13 Şubat 2009
Mesajlar
149
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Bu konu için burası pek mantıklı bir yer değilmiş :).

Ben araştırmalarım sonucunda bazı bilgiler buldum. Mobil için native, web ve hybrid geliştirme seçeneklerinin mevcut olduğunu öğrendim. Native yani doğal kod yapısında geliştirme yapıldığında, geliştirme yapılan işletim sisteminin ( andoid, IOS, vs ) erişebildiği donanımsal kaynaklara erişilebildiğini öğrendim. (Kamera, mikrofon, rehber vs.. )

Web (response) kısmında böyle bir erişim söz konusu değil.

Hybrid ise web + native karışımı bir olay. Burada da kaynaklara erişim söz konusu fakat grafiksel işlemlerde native kadar etkili değil. Hatta html5 ve jquery grafikleri ile sınırlı. Görsel bir uygulama olsun istiyorsanız kesinlikle native uygulama geliştirmek en mantıklısı.

Ben kısaca açıklamaya çalıştım. Daha detaylı farkları araştırmak isteyen native ile hybrid i karşılaştırsınlar.

Mobil uygulama geliştiriciler için kritik soru: 'native' mi 'hybrid' mi


İyi günler...
 
Üst