Microsoft Vergisi Kalkar mı?

lb.bingol

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Microsoft Vergisi Kalkar mı?

ImageDizüstü veya sabit, bilgisayarların, üreticilerin fiyat kırma çabalarının odağı olan modeller haricinde Windows ile gelmesi akımı bir son bulur mu? Söz sırası Avrupa'da.
Microsoft'un yazılımlar konusundaki tekel konumu tüketiciler tarafından çok da fazla dikkate alınan bir durum olmasa da üretici topluklar ve piyasa uzmanları tarafından, standartları ve kullanım alışkanlıklarını (mecburiyetlerini) kötü noktalara çektiği gerekçesiyle pek beğenilen ve hoş karşılanan durum değil. Tabii ki Avrupa Birliği'nin Microsoft'a en son kestiği ceza da bunun bir kanıtı olarak düşünülebilir.

Daha Kurumsal Tepkiler

Globalisation Institute adlı fikir geliştirme kurumu son yayınladığı raporda, Microsoft'un yazılım ve özellikle de işletim sistemi konusunda pazardaki hegemonyasını büyük oranda ürünle beraber gelen işletim sistemlerine borçlu olduğu yönünde görüş bildirdi. Yayınlanan raporda (İngilizce, PDF) hiçbir bilişim teknolojisi ürününde bu şekilde bir tekelin olmadığı ve kullanıcıların seçeneksizliğe sürüklenmediği belirtiliyor. Diğer taraftan herhangi bir ürününü bir başka ürünle (örneğin bir bilgisayar) demet yapmadan da (bundle) başarılı şekilde gelişen ve yükselen yazılım firmaları olduğu belirtilerek, bilgisayar üreticilerinin ürünleriyle beraber yalnızca gerekli olabilecek sürücüler ve ek yazılımlar sunmalarının önerildiği görülüyor.

Kaynak: http://shiftdelete.net/site/content/view/2108/1/

Wolker

Profesör
Reaksiyon puanı
2
gücü elinde bulunduran borusunu öttürüyor maalesef.Ama bu tekelin kalkması kısa vadede biraz zor gözüküyor çünkü linux'a olan rağbet windows kadar cok değil(linux'u su anda tercih eden kitle iyi bir bilgisayar bilgisine sahip kullanıcılar,son kullanıcı için hala biraz zor ve karışık) ve bu böyle olmaya devam ettikce de microsoft borusunu öttürmeye devam edecek ...

lb.bingol

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Wolker dedi ki:
gücü elinde bulunduran borusunu öttürüyor maalesef.Ama bu tekelin kalkması kısa vadede biraz zor gözüküyor çünkü linux'a olan rağbet windows kadar cok değil(linux'u su anda tercih eden kitle iyi bir bilgisayar bilgisine sahip kullanıcılar,son kullanıcı için hala biraz zor ve karışık) ve bu böyle olmaya devam ettikce de microsoft borusunu öttürmeye devam edecek ...
Hakikaten Linux çok çok çok çok karışık.

tertunc

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
21
Ama linux ücretsiz windows ücretli

Titus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Talha Ertunç dedi ki:

konuyla yazılanların bağlantısı nedir? Çoğu yazınızı okuyorum yazdıklarınızın hepsi doğru oluyor ama konuyla alakası olmayınca bir anlam ifade etmiyor. Burada kimse her konuya cevap yetiştirmek zorunda değildir.

Şimdi konuya döneyim;

Tekelci olarak nitelendirilen MS'in yaptıkları hoş değil, ve hatta ne Bill Gates'i, ne Windows'u ne de MS'yi günahım kadar sevmem, ama bir konuda dürüst olmama gerek. Hergün çeşitli haber kaynaklarında açık kaynak yazılım haberleri okuyorum, Japonya'dan Hollanda'ya kadar çoğu ülke hükümetin bazı noktalarını özgür yazılıma devrederek maliyetleri düşürüyor. Maalesef bizde böyle bir çaba yok. Bu yüzden ülkemiz adına konuşacak olursak MS'ye kızıp bağırmaktan çok asıl onu başımıza tebelleş edene kızmak bağırmak gerek. Yanlış anlaşılmasın ben burada hükümeti eleştirmedim, eminim bu hükümet değilde tam zıt ideolojiye sahip bir hükümet olsa onlarda aynını yapardı.

Bir şekilde birilerinin (ki bu genç nesil olur) Linux'un gücünü devlete anlatması gerek.

Son olarak lb.bingol:
Bir Linux kullanıcısı olarak Linux hakkındaki çok çok çok karışık tanımlamana çok üzüldüm. Sen doğuştan Windows bilmiyordun, başta Windows'ta sana karışık geliyordu. Lütfen bir de bu açıdan bakarak Linux'u yargıla. Linux kullanmaktan kaçınanların en büyük sebebi de bu zor, karışık, anlaşılmaz sıfatları yüzünden olduğunu unutmayın.

lb.bingol

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Titus dedi ki:
Talha Ertunç dedi ki:

Son olarak lb.bingol:
Bir Linux kullanıcısı olarak Linux hakkındaki çok çok çok karışık tanımlamana çok üzüldüm. Sen doğuştan Windows bilmiyordun, başta Windows'ta sana karışık geliyordu. Lütfen bir de bu açıdan bakarak Linux'u yargıla. Linux kullanmaktan kaçınanların en büyük sebebi de bu zor, karışık, anlaşılmaz sıfatları yüzünden olduğunu unutmayın.
Doğru söylüyorsun.Hiç bu açıdan düşünmemiştim.

Titus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Amacım senin kendimce hatanı ortaya koymak değildir yanlış anlaşılmasın, zaten topu topu bir elin parmakları kadar olan linux kullanıcısıyız forumda. Başkalarını kendi safımıza çekmek için "zor","karmaşık" vb. sıfatları yakıştırmayalım ki bu sistemi hiç kullanmayanların gözü korkup hala MS esaretinde yaşamasın.

turoksin0

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Bence microsoft un yeri linux la alınamaz internette kullanılan çoğu şey onun üzerine bir programın linux versiyonunu bulmak zor

lb.bingol

Profesör
Reaksiyon puanı
10
bdco dedi ki:
Bence microsoft un yeri linux la alınamaz internette kullanılan çoğu şey onun üzerine bir programın linux versiyonunu bulmak zor
İlk çıkanlardan biri de Linux olsaydı,bence bugün Microsoft için program bulamazdın.

Titus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
lb.bingol dedi ki:
bdco dedi ki:
İlk çıkanlardan biri de Linux olsaydı,bence bugün Microsoft için program bulamazdın.

ilk çıkan işletim sistemi Unix'tir bir dolaylı yönden Linux kabul edilebilir, ama kişisel kullanım için yazılan ilk işletim sistemi de Windows'tur. bu yüzden dediklerinde çok haklısın,ilk kişisel sistem Linux olsaydı bugün herşey daha farklı olurdu.

Burada bir sorum bdco arkadaşımıza soracağım:
Acaba alternatif kelimesinden ne anlıyorsun? Bir programın elbetteki Linux sürümü olması beklenemez ama aynı işi yapan bir alternatifinin olması beklenir. Örneğin MS Office, OpenOffice ya da Photoshop, Inscape gibi.