keyloger
Rektör
- Katılım
- 4 Ocak 2008
- Mesajlar
- 13,268
- Reaksiyon puanı
- 237
- Puanları
- 243

Geçtiğimiz haftalarda LWN.net'e sonrasındaysa The H Open'a düşen bir haber, epey tartışma yarattı. Haber, Linux 3.0 çekirdeğinin geliştirme sürecinde bir Microsoft geliştiricisinin 361 commit (katkı) ile en üst sıralara yerleşmesine ilişkindi.
Bazı yerli/yabancı haber siteleri bu gelişmeyi "Linux'un en büyük destekçisi Microsoft oldu" gibi çarpıcı bir başlıkla duyurmayı tercih etti.
Gerçekten böyle mi? Microsoft, Linux'un en büyük destekçilerinden biri mi oldu?
Microsoft amcamız bizi niye öptü?
Hikâyeyi başa saralım.
Microsoft, 2.6.38 çekirdek serisinden bu yana Linux çekirdeğine belli bir katkıda bulunuyor. 2.6.39 ve ardından 3.0 çekirdeklerinde de Microsoft geliştiricilerinin yazmış olduğu kodlar, özgür yazılım lisansıyla yani GPL ile dağıtılıyor.
Peki, Linux masaüstünde nerelerde kullanıyoruz bu kodlar?
Aslında hiçbir yerde. Microsoft'un Linux çekirdeğine yaptığı tüm katkılar, Microsoft'un kendi Hyper-V sunucu sanallaştırma teknolojilerinin Linux ile çalışması için yapılıyor. Bir başka deyişle, standart kullanıcılarının binde birinden az bir kısmının kullandığı, sanallaştırma odaklı bir sürece dair bu kodlar.
Madem öyle, herkesin merak ettiği soruyu soralım: "Madem Linux kullanıcılarının binde birinden az bir kısmı kullanıyor, Microsoft bizi niye öpüyor? Microsoft neden Hyper-V sürücülerini özgürleştirdi?"
Cevap çok basit: Microsoft'un kurumsal kullanıcıları yani büyük firmalar sunucularında Linux'u kullanmaktan vazgeçmek istemiyorlar da ondan!
Hissediyorsunuz değil mi, işin eğlenceli kısmına yaklaştığımızı?
Microsoft, Genel Kamu Lisansı'nı çiğneyince...
Microsoft'un Hyper-V sanallaştırma sunucusuna ilişkin kodları açması, öyle kolay olmadı.
Microsoft bu kodları açtı çünkü Hyper-V teknolojisinin pek çok GPL kütüphanesine "statik linkleme" yaptığı anlaşıldı. Daha anlaşılır bir şekilde söylemek gerekirse, Microsoft'un özgür yazılım ürünü kod parçacıklarını lisanslarına aykırı bir şekilde kullandığı ortaya çıktı. Yazılım dünyasında buna, "korsanlık" deniyor.
Anlayacağınız, Microsoft'un kendisine ait 20 bin satırlık sanal makina sürücü kodlarını açması, Linux'a olan sevgisinden gerçekleşmedi. Microsoft, Genel Kamu Lisansı (GPL) gereğince bu kodları açmak zorundaydı zaten!
Microsoft Türkiye bunu "Microsoft'tan açık kaynağa destek" başlığıyla allayıp pullayıp, teknoloji basınına servis edince; yazılım lisansları gibi "gereksiz" ayrıntılarla uğraşmaya vakti olmayan acar teknoloji yazarları tarafından söz konusu haber, dergi ve gazetelerde bol bol kendini gösterdi.

Microsoft kodlarının kirliliği
Linux 3.0 çekirdeğinin geliştirme sürecinde bir Microsoft geliştiricisinin zirveye oturması meselesinde de benzer bir kandırmaca var.
Hemen üstte yer alan cetveldeki sarı satırdan da göreceğiniz üzere, bir Microsoft çalışanı olan K. Y. Shrinivasan, 343 kere kod göndererek -Linux jargonunda commit deniyor buna-, Linux 3.0 çekirdeğindeki değişikliklerin tek başına yüzde 3,8'ini gerçekleştirmiş gibi görünüyor!
Orada da "hikâyenin aslını" anlatayım, iyisi mi...
Hyper-V'deki lisans ihlalinin ortaya çıkması sonrasında Microsoft'un kendi kodlarını açmak zorunda kaldığını, yukarıda anlatmıştım. 2009 yılında açılarak Linux çekirdeğine eklenen Hyper-V sürücü kaynak kodları, Linux geliştiricileri tarafından son derece "kirli ve kötü yazılmış" bulunmuştu.
Microsoft tarafından yazılmış kodların kalitesizliği, Linux çekirdek geliştiricileri tarafından sık sık tartışıldı. Microsoft geliştiricileri, hataların temizlenmesi uyarılarına iki yıl boyuncakulak asmadı.
Linux aygıt sürücüleri projesi yöneticisi Greg Kroah-Hartman en sonunda dayanamadı ve patladı: "Ya bu kirli kodları temizlersiniz ya da tüm bu sürücüler çekirdekten atılacak!"
Kroah-Hartman'ın sert çıkışı işe yaramışa benziyor. Microsoft geliştiricisi K. Y. Shrinivasan, eski Hyper-V'nin iki yıldır temizlik bekleyen kodlarını büyük ölçüde temizleyerek, hataları düzeltti.
Bu temizlik sonrasında Linux çekirdeğinden yaklaşık 10.000 gereksiz satır silinirken, Microsoft geliştiricisi Shrinivasan da katkı veren geliştiriciler listesinde zirveye oturdu!
Microsoft müslüman mı oluyor?
Microsoft'un 30. yaş gününde Linux'a doğumgünü hediyesi göndermesi, Linux çekirdeğine yapılan katkılarda bir Microsoft geliştiricisinin en üstte görünmesi gibi gelişmelerin yarattığı havayla, şu soruyu sık sık duyar olduk:
- "Microsoft doğru yolu bulup, müslüman mı oluyor?"
Keşke...
Ama gerçek şu ki, Microsoft, Linux'tan ve özgür yazılımdan her zamankinden daha fazla korkuyor.
Microsoft, bir yandan Canonical ve RedHat'a aba altından sopa göstererek "Patentlerimi çiğniyorsunuz" derken, öte yandan Android cep telefonu üreticilerinden yine patentleri bahane ederek, Microsoft Mobile Phone 7'nin lisans bedelinden daha yüksek bir rakamı, cihaz başına 15 dolar istiyor!
Aynı Microsoft, pazardaki hâkim konumunu kötüye kullanarak, dizüstü ve masaüstü üreticilerine yönelik baskı uygulamaya devam ediyor.
(...)
Anlayacağınız, Microsoft'un hidayete erdiği, müslüman olduğu falan yok...
Microsoft, bildiğiniz eski Microsoft.
Şimdi dağılabilirsiniz.
teknokedi.com