Mevlana'nın Hoşgörüsü

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Mevlana'nın hocası Şemseddin şarap içerdi.
Öyle ki bunu artık gizleyemeyecek bir hal almıştı ve halktan insanlar görmekteydi.
Bunu gören halktan bir kısım kimseler, her kul hata yapar diyerek aldırmadılar.
Lakin bu durumun ısrarla devam ettiğini görünce, acaba bizim bilmediğimiz birşey mi vardır diye Mevlana'nın yanına gittiler.
Şarap helal midir veya haram mı ? diye sordular.

Eğer Mevlâna Şemseddin şarap içiyorsa, her şey ona mubahtır. Çünkü o deniz gibidir. Eğer bunu senin gibi bir kahpenin kardeşi yaparsa, ona arpa ekmeği bile haramdır buyurdu.

Şark İslam Klasikleri,Ariflerin Menkibeleri, Ahmet Eflaki,Cilt 2 S. 216

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Ne diyeyim bilemedim:)
Hep acayibime gitmiştir şöyle menkıbeler.
Aklımın almadığı nokta acaba bu ermişler Sahabe-i Kiram'ın yapmadığı şeyleri yapabilecek nasıl bir büyüklüğe sahipmiş, veya bu menkıbeleri anlatanlar(belki de uyduranlar) nasıl bir kafayla yazmışlar bunları.

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
En sonunda bana Mesnevi'yi okutacaklar. Yalnızca kabak öyküsünü okudum; metafor falan diyorlar, bilemedim.

Sx105rRomules

Profesör
Reaksiyon puanı
177
hoşgörülü olmak lazım mevlanadan öğrenilecek çok şey var

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Hayatımda bunun kadar saçma bir yazıyı bir kez okudum, onda da yazan her şeyi dönüp dolaştırıp illüminatiye bağlıyordu:)
İnsanların bir şeyleri eleştirmesini anlayabilirim.
Ama bazı profesyoneller var ki onlar dini içerden yıkmaya odaklanmış insanlardır.
Önce der ki bak sizin alim dediğiniz adam kafir, sonra der ki bak sizin hadis dediğiniz küfür, sonra der ki bak sizin kitabınız aslında bozulmuş olabilir, sonra der ki bak aslında din yok, sonra da der ki bak aslında yaratıcı yok.
Yazıyı yazan büyük ihtimâlle 25 yaşın altında, oradan buradan bir şeyler okuyup kafası karman çorman olmuş, başkalarına anlatarak fikirlerinin doğruluğundan emin olmaya çalışan bir ergen.
Neyse, Allah hepimizi doğru yola iletsin.

En basitinden örnek vereyim saçma olan bir yerlerden de sırf laf sokmuş gibi olmayayım.
"Mevlana bu satırlarda Allah'ı tehdit eder. Neden? Çünkü ruh hastasıdır da ondan." dediği yerdeki o satırlar tebrizliye söylenmiş sözler.
İnsan eleştirdiği şey hakkında önce bilgi sahibi olmalı. Gençlik işte.

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Hayatımda bunun kadar saçma bir yazıyı bir kez okudum, onda da yazan her şeyi dönüp dolaştırıp illüminatiye bağlıyordu:)
İnsanların bir şeyleri eleştirmesini anlayabilirim.
Ama bazı profesyoneller var ki onlar dini içerden yıkmaya odaklanmış insanlardır.
Önce der ki bak sizin alim dediğiniz adam kafir, sonra der ki bak sizin hadis dediğiniz küfür, sonra der ki bak sizin kitabınız aslında bozulmuş olabilir, sonra der ki bak aslında din yok, sonra da der ki bak aslında yaratıcı yok.
Yazıyı yazan büyük ihtimâlle 25 yaşın altında, oradan buradan bir şeyler okuyup kafası karman çorman olmuş, başkalarına anlatarak fikirlerinin doğruluğundan emin olmaya çalışan bir ergen.
Neyse, Allah hepimizi doğru yola iletsin.

En basitinden örnek vereyim saçma olan bir yerlerden de sırf laf sokmuş gibi olmayayım.
"Mevlana bu satırlarda Allah'ı tehdit eder. Neden? Çünkü ruh hastasıdır da ondan." dediği yerdeki o satırlar tebrizliye söylenmiş sözler.
İnsan eleştirdiği şey hakkında önce bilgi sahibi olmalı. Gençlik işte.
Niyet okuma insanı hataya götürür.
Ahir zamanda yaşadığımız için insanların başladıkları zaman uç noktaya kadar götürmelerine alışkın olduğumuzdan ötürü ondan sonra bunu yapar, ondan sonra şunu yapar şeklinde zanda bulunabiliyoruz ama bazen gerçek hiç de öyle olmuyor.

Yazıyı yazan benimle aynı yaşta, yani o zamanlar 24 veya 25 yaşındaydı.
Lakin insanın iyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı ayırt etme yaşı ergenliğe giriş yaşıdır.
Tecrübesizlik analizleri yanlış kılmaz, çünkü insan fıtratına aykırı gördüğü birşeyi rahatlıkla anlayabilir.
Ancak çözüm yöntemlerini yanlış kılabilir, doğrudur.

Onun böyle hırslı olmasının sebebi, kutsal bir kitap muamelesi gören birşeyin, içerisinde türlü türlü ahlaksızlıklar(eşeğinden vs), dine aykırı birçok cümle, vs vs olması.
Ben olsam daha sakin ve oturaklı yazardım ama içerik yerine usluba takıldığımız sürece, amaç yerine araca odaklandığımız sürece, ne söylenildiği yerine kimin söylediğine odaklandığımız sürece, bu coğrafyanın insanların hem madden hem de manevi olarak belini kısa veya orta vadede doğrultması pek mümkün değil.

Mevlana ne demek ?
Mevlamız demek.
Kuran'da geçen bir kelime.
Allah'tan başka mevla edinmeyin derken Mevlana diye geçer.
Sen de gider uslubu iyi ama içeriği pek kötü birinin sırf güzel sözlerine kanarak(ki misal soru soran adama kahpe demiştir, ne kadar güzel olduğu da ayrıca tartışılır) ona Mevlana dersin.
Diğer tüm delillere bakmaya pek de gerek olmadan bu bile başlı başına ortada sorun olduğuna bir kanıttır.
İnsanlar atalarından böyle gördükleri için sorgulamaya korkuyorlar.
Halbuki "Onların sıkıntılarını yaşamadan, onların geçtiği imtihanlardan geçmeden kolayca cennete gidebileceğinizi mi sandınız" diye bir ayet var.
Benim kanaatime göre, işte zamanında ilk müslümanların yaşadığı o imtihanın daha hafifini biz yaşıyoruz.
Allah hakkı bulmak isteyen herkese hakkı nasip etsin.

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
@Ben Kenobi, içerik yerine üslûba takılırsak olmaz demenin, mânâ yerine kelimelere takılırsak olmaz demekten bir farkı yok gibi.
Eleştirdiğiniz şeyi yapmayın yâni.
Onun böyle hırslı olmasının sebebi her ne kadar yazısında eleştirmiş olsa da, çok toy bir egoya sahip olması.
Oradaki küfürler, sinirlenmeler, alay etmeler...
"Valla güzelim o halde Kuran'ı gönderen Allah da anlamamış olacak ki" diye devam eden cümle,
"Allah, Kuran'da nokta atışı yaparak" diye devam eden cümle,
küfür ettikten sonra 2 satır altta Kur'an demesi, bir küfür edip bir ayet yazması ve dahası...
Yazılan yazı din adına, dinin bekâsı adına yazılmaktan çok uzak.

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Eleştirdiğim şeyi yapmıyorum.

Yazı size hitap etmiyor olabilir zaten genele hitap edilmesi için yazılmamış.
Ben anlıyorum çünkü kıraathane konuşmalarına da, Saint-Joseph koleji konuşmalarına da hatta cemaat-tarikat konuşmalarına da aşinayım.
Doğru noktalara değiniyor, bunu anlamamak için önyargılı olmak gerekir.
Derin konular ki FETÖ terör örgütünün dahi kurduğu gavs, yüzyılda bir gelen kurtarıcı, vs gibi süslü etiketlerle donatılan bir kişiye peygamber misali sorgusuz sualsiz biat etmek (ki peygamberlere bile birçok şeyler daha iyi anlaşılması için sorulmuştur, sorgulanmıştır) kültürü dahi, Mevlananın popülerleştirdiği Sufizm dinine dayanıyor.
Aynı zamanda Osmanlı'nın duraklaması, bilim ve araştırmaya verilen önemin azalması, insanların maddi ve manevi olarak fakirleşmeye başlaması da bu adamların türemeye başladığı zamana dayanıyor.