Mentollü sigara normal sigaradan daha zararlı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), mentollü sigaraya başlamanın normal sigaralara göre daha kolay, mentollü sigarayı bırakmanın ise daha zor olduğunu açıkladı.

130724_sigara2.hlarge.jpg

FDA, mentollü sigaralara ilişkin yaptığı bir çalışmanın ilk sonuçlarını açıkladı. Mentolün serinletici ve uyuşturucu özelliklerinin sigara içen kişi için tadını daha hafif ve çekici yaptığı belirtilen çalışma sonuçlarında "Mentollü sigaralar, mentolsüzlere göre halk sağlığı için daha riskli" ifadeleri kullanıldı.

MENTOLLÜ SİGARAYA BAŞLAMAK DAHA KOLAY

Daire, nane aromalı sigaraların diğer sigaralarla aynı derecede zararlı olmalarına karşın, mentollu sigaralara başlamanın diğer sigaralara göre daha kolay, bırakmanın ise daha zor olduğunu vurguladı.

Mentollü sigaranın diğer sigaralara göre daha zararlı olduğunu belirtse de satışına sınırlama getirmeyen FDA, yaptığı açıklamada, gerekli önlemleri değerlendirdiklerini bildirdi.

FDA, tütün endüstrisinin gelişen alanlarından birisi olarak görülen mentollü sigaralar konusunu incelemek için bir komisyon kurarak, sağlık görevlileri, tütün endüstrisi temsilcileri ve halkı tartışmaya katılmaya davet etti.

Mentollü sigaralara ilişkin 2011 yılında yapılan bir çalışma da yasaklamanın halk sağlığı için yararlı olacağını önermişti.

ntvmsnbc

rozabay

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
34
Valla 1-2 kez denemiştim sevemedim.

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Diğerini de bırakmayı dene. :P

ozerxcom

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
14
Çok içtim. Nefesini açıyor insanın :)

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
O zaman dünyada tüm oyun faaliyetlerini yasaklatıp, seni daha da sigara bağımlısı haline getirteyim. :D

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
şimdi gidip bir tane mentollü sigara alasım geldi ne markalar ve fiyatları ne? bilen var mı?

mendocino

Rektör
Reaksiyon puanı
81
yakında sigaraya zam gelecektir yine yol yapmaya başladılar.

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Mentollü sigaraya yasak geliyor

Başlaması daha kolay bırakması daha zor olduğu için normal sigaradan daha zararlı olduğu belirtilen mentollü sigaraya yasak geliyor.

130801_sigara.hlarge.jpg

AB Sağlık Bakanları'nın ve Halk Sağlığı Komitesinin almış olduğu karar, AB Parlamentosu'nun 10 Eylül 2013 günü Strazburg'da yapılacak toplantısında ele alınacak ve oylanacak.

Avrupa Birliği Sağlık Bakanları, Lüksemburg'da İrlanda Sağlık Bakanı James Railly başkanlığında yaptıkları toplantıda, mentollü sigaraların yasaklanmasını kararlaştırdı. Toplantıdan sonra Temmuz ayı içinde biraraya gelen AB Halk Sağlığı Komitesi de mentollü sigaraların yasaklanmasında görüş birliğine vardı.

Halk Sağlığı Komitesi ayrıca, tütün ürünlerini daha cazip hale getirebilecek olan çeşitli koku ve tadlar ile vitamin, kafein ve taurin eklenmesini de yasaklar arasına dahil etti.

Halk Sağlığı Komitesi'nin aldığı diğer kararlara göre, paketlerin üzerinde bir tütün ürününün diğerlerine göre daha az zararlı olduğuna işaret edecek ifadeler yer almayacak. Tütün ürünlerinin kozmetik veya gıda ürünlerine benzer şekilde üretilmesi yasaklanacak. Tütün ürünlerinin paketleri üzerindeki sağlık uyarıları, paketin her iki yüzünde de yüzde 75 oranında yer alacak.

AB Sağlık Bakanlarının ve Halk Sağlığı Komitesinin almış olduğu bu kararlar, AB Parlamentosu'nun 10 Eylül 2013 günü Strazburg'da yapılacak olan toplantısında ele alınacak ve oylanacak.

'HER İKİ KULLANICISINDAN BİRİNİ ÖLDÜRÜYOR'

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, AB'nin ilgili kurullarında alınan kararların, halk sağlığının korunması bakımından çok önemli olduğunu söyledi.

Tütün ürünleri içine çeşitli katkı maddelerinin eklenerek, bu ürünlerin daha çekici hale getirilmesinin amaçlandığını ifade eden Bilir, "Bu şekilde tütün ürünlerinin, özellikle gençler için daha cazip hale getirilmesi ve daha fazla gencin bu ürünleri kullanması amaçlanmaktadır" iddiasında bulundu.

Bilir, tütün ürünlerinin "her iki kullanıcısından birini öldürdüğüne" dikkati çekerek, "Buna rağmen, hala yasal olarak satışına izin verilmektedir. Dünyada her yıl 6 milyon, ülkemizde de 100 binden fazla kişi bu nedenle hayatını kaybetmektedir" diye konuştu.

Bilir, AB Sağlık Bakanları ile Halk Sağlığı Komitesi'nin aldığı kararları desteklediklerini vurgulayarak, "Avrupa Parlamentosu'nun Eylül ayındaki toplantısında, Komisyonlarda belirlenen kuralların aynen kabul edilmesini bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

MENTOLLÜ SİGARAYA BAŞLAMAK DAHA KOLAY

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, mentollü sigaraların, “başlaması daha kolay ve bırakması daha zor olduğu” için normal sigaralardan zararlı olduğuna dikkat çekmişti.

ABD’de mentollü sigaraların satışına henüz herhangi bir kısıtlama getirmeyen FDA, olası kısıtlamalar üzerine düşüneceğini bildirdi. 2011’de yapılan benzer bir araştırmada da, mentollü sigaraların yasaklanmasının kamu sağlığı için yararlı olacağı belirtilmişti.

AA - ntvmsnbc

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
130801_sigara.hlarge.jpg
resmi görünce aklıma geldi içesim geldi şimdi alman eski başbakanı sigara stokluyormuş mentollü sigara ysaklancak diye...

dgarkn

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Çaresiz kalırsam ağız kokusunu düzeltmek için içerdim bir iki tane ama öyle ahım şahım bir şey değil yumuşak deve en iyisi...

fk555897

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar içince ne anladığınızı hala çözemedim. Sigaranın okusu berbat bir şey. Çok şükür hiç içmedim ve asla da içmeyeceğim.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
yok oyle berbat bir kokusu yok kaliteli alinca guzel kokar tadida guzel olur lm red'in tadi guzel marlbora'da guzel ve camel cesitleri.

marancı

Profesör
Reaksiyon puanı
1
En güzeli bırakın içmeyi arkadaşlar :) sağlığınız o meretin tadından daha önemli ve değerli birde kıymetli.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
boş verin için bir daha mı geliceğiz dünyaya ...

/xo/

Dekan
Reaksiyon puanı
226
boş verin için bir daha mı geliceğiz dünyaya ...

Sizin yüzünüzden yollarda yürüyemez oldum. Duraklarda bekleyemiyorum bile. Sigaraya alerjim var, gözlerim kızarıyor, nefes alamıyorum. Önümde biri sigara içse diğer taraftan yürüyorum. Sabahları minibüsçüler minibülerde sigara içiyorlar, laf söyleyince de hemen hazır; Ne zaman içeyim?. Parkta oturayım diyorum, sigara kokusundan boğuluyorum, alt kattaki balkonda sigara içiyor diye ben balkon camımı açamıyorum. Siz içenler için hava hoş, benim gibilerin ne kadar çaresiz olduğunu anlayamazsınız.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
yakında kurtulacan dumansız sigara geliştiriyorlardı yakında çıkar.

marancı

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Dünyaya bir defa geliyoruz evet o zaman daha temiz yaşamamız gerekmez mi? :)

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
boş ver ben takmıyorum kapalı yerde içince sabaha kadar sinek sorunu yok...

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Mentollü sigaranın içinde mentol falan yok. Keramet kağıdında.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
şimdi gidip mentollü siga alasım var ne marka alsam?

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
Sigara ile işim olmaz..:)