Memik Yanık Yazıyor: Bu Ay PC Magazine...

Bu konuyu okuyanlar

Hakkı Alkan

Rektör
Admin
Katılım
2 Haziran 2005
Mesajlar
13,887
Reaksiyon puanı
2,155
Puanları
113
PC Magazine'in yeni sayısı bayiilerde yerini aldı. Yeni yazarlarımızdan, yılların tecrübesi Memik Yanık, derginin yeni sayısını değerlendiriyor.

Son yıllarda Türkçe içerik sunan üstelik sık güncellenen çok sayıda yazılım ve donanım sitesinin yayına başlaması nedeniyle bilgisayar dergilerinin önemi benim için biraz azaldı. Örneğin dergilerdeki kısa haberlerin çoğunluğunu daha önce sitelerde okumuş oluyorum. Her ne kadar son birkaç yıldır dergileri okurken zaman zaman gözlüğe gerek duysam bile dergi okumayı sürdürüyorum.

pcmag_ekim_08.jpg

Derginin internet sitesine gitmek için buraya tıklayın.

Dergiye İlgili Notlar

Bazı aylar hepsini alıyorum, bazı aylarda ise aldığım dergi sayısı 2 veya 3 oluyor. Madem işim "Süreli" olmasa bile yayıncılık, maden dergileri okuyorum ve yayıncılık üzerine konuşmayı seviyorum sizin için dergiler hakkında notlar alacağım.

Bayilerdeki İlk Dergi

Bu ay Adana'ya ilk gelen dergi PC Magazine. Dergi, yaklaşık 15 yıl önce Türkçe olarak ilk yayınlandığında 2. büyük dergiydi. Sonra kapandı, tekrar yayınlanmaya başladı derken son yıllarda benim aldığım 4. dergi oluyordu. Eğer o ay 3 dergi alacaksam ve PC Magazine dergisinin kapak konusu benim için orijinal değilse PC Magazine'i pas geçtiğim oluyordu. Bu ay Adana'ya Ekim sayısı ilk gelen dergi PC Magazine olduğu için hemen edindim.

Kapak Konusu

Derginin kapağında yaklaşık 20 yıllık IBM PC'nin resmi var. Bu resmin kapağa konulmasının nedeni kapak konusunun "Eski PC'ni Değerlendirmenin 10 Yolu" olmasından dolayı. Kapak konusu değilse bile bu "10 yol" bende soru işaretlerine neden oldu (bu cümleyi yazdığım sırada henüz derginin sayfalarına bakmamıştım).

Eski PC'yi değerlendirme denilince aklıma hemen Upgrade işlemi geldi. Kapağı dikkatlice inceleyince bu 10 yolun veya yöntemin direk Upgrade ile ilgisi olmadığını fark ettim. Her ne kadar PC Magazine'nin kapağı uzaktan bakınca güzel görünse bile kapağa yakından bakıp derginin içeriği hakkında bilgi edinmek isteyenleri yoracak gibi duruyor.

Reklamlar

Derginin bu sayısı 212 sayfa. Reklam sayfalarının sayısı ise tam tamına 50. Bu sayıya firma içi reklamlar dahil. Başka bir deyişle; PC Magazine dergisinin reklam grubu bu ay fena çalışmamış. Aslında 50 reklam sayfasını CHIP veya PC Net dergileri ile karşılaştırırsak yüksek sayılmaz.

Kişisel görüşüme göre PC Magazine için 50, iyi bir rakam. Buna göre PC Magazine dergisinin %23'ü reklama ayrılmışken editoryal sayfalar %77 oranındadır ki bu iyi bir değer.

Köşe Yazıları

PC Magazine dergisinde ilk sözünü edeceğim sayfa Bu Ay sayfası, kim akıl ettiyse iyi etmiş. Tabii yazıların rengi kırmızı olmasa daha iyi olacak. Bu sayfaya bakıp derginin içeriği hakkında ön bilgiye sahip oluyorsunuz.

Sonra gelelim köşe yazılarına: Köşe yazılarının içeriği hakkında konuşmak, yorum yapmak sakıncalı olabilir. Olur ya o ay köşeye yazan yazar arkadaş sizin ilgi alanınıza giren bir konudan söz etmiş ve sizinle paralel düşünüyor olabilir.

Ecevit Bıktım Bey'in "Windows 64 Bit'e Hazır mı?" yazısı, ilk iki cümlesini okudun mu "bu yazıyı sonra okurum" dedirtmeyen bir yazı olmuş. Cem Sünbül Bey'in köşe yazısı, direk bilgisayar ile ilgili olmadığı için ayrıca değerlendireceğim. Neden derseniz cevabım şudur: PC Magazine'de bilgisayar dışı yazılar az değil.

Aytun Çelebi Bey'in "İnternet Sosyal Bir Ormandır" yazısında yazdıklarını birebir yaşadığım için fazla ilgimi çekmedi. Sanki bilgisayar dergisi yerine günlük gazetede yayınlanmak üzere kaleme alınmış. Naci Yavuz'un Apple'ın Türkiye dağıtıcısı Bilkom'un garajda bilgisayar satışını konu ettiği "Garaj Satışı" yazısını, Apple kullanmayanlar bile sıkılmadan okuyabilir.

Bilgisayar Dışı Yazılar

Gelelim PC Magazine'nin bilgisayar dışı yazılarına: Bu yazılara temelde karşı olduğumu söylemeliyim. Bir yazı düşünün ki hem de kendisine otomobil hem de bilgisayar dergisinde yer bulabilecek içeriğe sahip. Elbette otomobil dünyasına bilgisayar dergisinin potansiyel okurlarının penceresinden bakılıp bir şeyler yazılabilir.

PC Magazine dergisinin bu sayısının ilk yazısı 2 sayfalık(Editör ve E. Bıktım Bey'in yazılarını "sunuş" yazısı olarak değerlendirmek gerek) Teknooto - Fren Teknolojileri. Zaman zaman otomobil dergilerini okuyan birisi olarak bu 2 sayfalık yazının içeriğini beğendiğimi, buna rağmen bu yazının bilgisayar dergisinin ilk yazısı olmaması gerektiğini düşünüyorum.

PC Magazine dergisinin bilgisayar dışı yazıları frenlerle ilgili bu yazı ile sınırlı değil. Dubai hakkındaki 2 sayfalık gezi yazısı da bunlardan birisi. Gülden Güre tarafından kaleme alınan bu yazı, iyidir kötüdür gibi yorumlar yapmıyorum ancak bu yazının bilgisayar veya bilişim teknolojileri ile bir ilgisi yok.

Cem Sünbül'ün bir sayfalık F1 konulu yazısının da bilgisayarla ilgisi olmadığını zaten yazının üst başlığında görmek mümkün: Konu Dışı.

Bu arada PC Magazine'deki Alp Kırşan ile yapılmış 2 sayfalık röportajı unutmamak gerekir. Gülden Güre tarafından yapılan bu röportajda Alp Kırşan'a klasik birkaç teknoloji sorusu yöneltilmiş. Bu arada derginin sonlarında Lifestyle üst başlığı ile 4 sayfada edebiyat, sinema, müzik vs. gibi alanlarda haberler verildiğini söylemek gerek. PC Magazine dergisinin Ekim sayısında bilgisayar dışı sayfaların sayısı toplam 12. Bence bu sayfalar kaldırılmalı veya en azından azaltılmalıdır.

Donanım Haberleri

Yukarıda söylediğim gibi sürekli izlediğim birkaç donanım sitesi var. Bu nedenle aylık periyoda sahip dergilerde yayınlanan bazı haberleri daha önceden okumuş oluyorum. Tabii ki PC Magazine veya başka bir dergideki donanım haberleri için "Bu haberi bilmen şu site sizden önce yayınladı" diyemeyiz.

Benim değerlendirmem herhangi bir donanım sitesini izlemeyen birisinin bakış açısından olacak. Belki şöyle bir değerlendirme yapmak gerekir: Yalnızca PC Magazine dergisini okuyan ve herhangi bir donamım sitesini izlemeyen birisi, donanım gelişmeleri konusunda bihaber olur mu? Cevabım net: Olmaz. Çünkü PC Magazine dergisinde yeterince donamım haberi var. Derginin toplam 29 sayfası donanım haberlerine ayrılmış. Bu 29 sayfanın bir kısmı haberden öte inceleme olarak değerlendirilebilir.

Eskiyen Bilgisayarlar

Yazının girişinde belirtildiği gibi derginin kapak konusu görece eskiyen bilgisayarları değerlendirme yöntemleri ile ilgili. Belki önerilen 10 yöntemin bazılarını daha önce bir yerlerde okumuş veya uygulamış olabilirsiniz.

Tabii bu konuda çalışma yapılıp 10 değişik önerinin yapılması kapak konusunu ilginç kılıyor. PC Magazine dergisini edinen her okurun ilgileneceği birkaç önerinin olacağı kesin gibi.

1. öneride eskiyen bilgisayarınızı bir köşeye atmak yerine donanım talepleri konusunda mütevazı bir işletim sistemini yükleyin deniliyor. Örneğin şimdiye kadar uzak durduğunuz Linux'u eskiyen bilgisayarınıza yükleyerek kendinizi bu konuda eğitebilirsiniz denilmiş.

Keşke dergide önerilen ve donanım istekleri konusunda mütevazı işletim sistemlerinin verimli çalışabileceği bilgisayarlar 2 cümle ile tarif edilseydi.

Ekran Görüntüleri

Diğer dergilerde olduğu gibi PC Magazine'de tanıtılan programlarla ilgili olarak verilen ekran görüntülerinin boyutları iyi ayarlanmadığı için ekran görüntüleri genellikle "süs" görevi görmekten öte bir işleve sahip olmuyor.

Geçen yıl CHIP dergisinin çıkarmış bir ek hakkında kişisel siteme ekran görüntülerinin net olmadıkları için işlevlerini yerine getiremediğini yazmıştım ama bu yazı dergi editörlerinin dikkatini sanırım çekmedi.

İzninizle tahminlerimi yazayım: Bir yazar tanıtımını yapmak istediği programla ilgili ekran görüntülerini alıp yazdığı metinle birlikte yazı işlerine teslim ediyor. Sayfaları yapan görevli mevcut alana göre ekran görüntüsünün boyutlarını ayarlayıp sayfaya yerleştiriyor. "Örnek çıktı hiç alınmıyor mu?" diye soranlara elbette alınıyor ama bu sırada kimse ekran görüntüsünde ne yazıldığı ile ilgilenmiyor.

Bazen bunun kabahatlisi metni kaleme alıp ekran görüntüsünü alan yazar oluyor. Neden derseniz, yazar aldığı ekran görüntüsünün dergide hangi boyutta çıkacağını düşünüp ekran görüntüsünü ona göre almıyor.
Gördüğünüz gibi PC Magazine dergisinin "PC Magazine özel" sayfaları hakkında "henüz" bir şeyler yazmamış iken bile yazı uzadı. Bu nedenle PC Magazine dergisinin Ekim 2007 sayısı hakkında yazdıklarımı "şimdilik" burada kesiyorum.

:: Konuyu forumda tartışmak için bu başlıkta mesajlarınızı paylaşın.

Yazan: Memik Yanık
SDN – http://shiftdelete.net
 

santigado

Öğrenci
Katılım
26 Ağustos 2007
Mesajlar
53
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Gerçekten kötülemek için söylemiyorum ama dergiye şöyle bir bakınca;

- Msn sırları
- En yeni donanım testleri
- Satın alma rehberi / ofis yazıcısı
- Banka güvenliği / Pishing

bu konuları herhalde abartısız 1,500 kere dergi kapaklarında görmüş, en basit forumlarda bile okumuş, artık bunu görünce yazarın yazdığı yazıyı bile tahmin edebiliyorsunuz.

Dergi kapağına gelince;

Efendim "pc yi değerlendirmenin 10 yolu" iyi tamam da anlatılan şeyler basit. Nedir efendim? sistemi kasmayacak işletim sistemi kurun! Allah allah? Neden daha önce aklımıza gelmedi. :p

Damn Small Linux kurun 16 MB yeter! pehh |) :p

Ha ayrıca şuna da bayılıyorum "eski PC niz gücü yetmiyorsa o zaman bilmemne anakart, ram, ekrankartı upgrade edin!" :mad: allah allah halbuki hiç aklımıza gelmemişti RAM almak (A) :p

Biraz fazla acımasız ve sert yazmış olabilirim ama diyeceğim şudur ki

Zaten bilinen, yada hiç olmadıysa sıkça duyulan şeyleri anlatırsanız inanın diğer dergiler ile hiçbir farkınız kalmaz. Ha X ha Y ha Z ha Pc Magazine ...

Özgün ve farklı konular bulup anlatmak gerekir. diğerlerinden farklı olmak, okurun ne istediğini verebilecek şeyler...

Unutmadan söylemeliyim ki "Bilgisayar" ve "İnternet" dergileri nedense içeriğinin sadece %25 i kadar "Bilgisayar" ve "İnternet" konularını içeriyor. Geri kalanı Reklamlar, Alakasız köşe yazıları, Teknoloji trendleri falan filan. Ya "Bilgisayar" ve "İnternet" konularına daha fazla değinin yada dergi ismini "Bilgisayar" "İnternet" "Teknoloji" "Ve her telden köşe yazıları" dergisi olarak değiştirin. :*

Bu da santigado'nun PC Magazine Ekim sayısı yorumudur. ;)

Edit: Ayrıca aklıma gelmişken belirtmek isterim. Bilgisayar dergilerinde bir tane adam gibi "Özgür yazılım" konulu içerik yok! Varsa yoksa Window XP hızını arttırın, Windows Wistaya geçin, Wistada o var bu var şu var var oğlu var :mad:

Bakın bir tavsiye: Farklı olmak yolunda atılacak ilk adım, reklam kokan wista konuları yerine Özgür yazılım konularına ağırlık vermek olabilir B)
 

Memik Yanık

Öğrenci
Katılım
8 Eylül 2006
Mesajlar
35
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
santigado'nun yazısının üzerinde durmaya değer. İlk fırsatta bu yazı ile ilgili değerlendirmemi buraya yazcağım. Bir ön cümle olarak şunu söylemek isterim: PC Magazine ve diğer dergiler, siteler "bilim" yapan kurumların yayın organları değildir.
 

Memik Yanık

Öğrenci
Katılım
8 Eylül 2006
Mesajlar
35
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0

İzninizle bir senaryo yazalım; diyelim ki Akşam grubunda(niye mi akşam grubu dedim? Çünkü Akşam grubunun bilgisayar dergisi yok, ya da ben öyle sanıyorum) çalışan yayıncılıktan anlayan, bilişime yakın bir kişisiniz. Üst yönetime “bilgisayar dergisi çıkaralım” önerisi götürdünüz. Üst yönetimin tamam dediğini varsayalım. Başladınız çalışmaya.. İlk kendinize soracağınız soru şudur; kimlere neyi satabiliriz? Cevabın bir kısmını izninizle ben vereyim: Daha doğrusu dergi satılabilinecek kitleyi tarif etmeye çalışayım: Bilgisayarında Windows kurulu olan, her gün Windows ile ilgili küçük büyük sorunlar yaşayan, mutlaka MSN ile haberleşen, oyunlar oynayan, son bir yıldır Vista’ya geçsem mi sorusunu kendisine soran, yakın bir zamanda yeni bilgisayar almayı düşünen, bilgisayarının belleğini arttırmayı düşünen, hangi işlemci bana uygundur sorusunu kendisine sorun…vs. vs..

Bence dergi satılabilinecek kitlenin büyük bir kısmı dergilerde bu konuları görmek isteyecektir. Dolayısıyla dergilerde MSN sırlarının ve donanım testlerinin olması son derece doğaldır. Eğer derginin yazı işleri müdürü derginin içeriğini oluştururken santigado’ya dergi satıp onu memnun edeyim derse bence o dergi kısa sürede batar. Neden derseniz? Çünkü dergilerde işlenen bir çok konu santigado gibi arkadaşların zaten malumu. Kendileri derginin hedef kitlesi değil ki..? Bu konuda yazacak daha çok şeyin olduğunu söyleyip burada kesiyorum. Bu arada kişisel sitem için dün yazdığım kısa bir yazıyı burada sizinle paylaşmak istiyorum: Bu kısa yazının santigado'nun yazdıkları ile direk alaksı yoktur.

“….okuduğum bilgisayar dergilerinden söz edip dergilerle ilgili görüşlerimi, tespitlerimi sizinle paylaşmaya başladığımı fark etmiş olmalısınız. Hatta dergi ve web siteleri için reklamların ne kadar önemli olduğunu yazdım(bu yazı henüz yayınlanmadı). İsmi önemli değil; sürekli izlediğim bir web sitesi sayfalarında bilgisayar dergilerinin kapaklarına yer verip dergileri haber yaptı. Buraya kadar her şey normal. Bu web sitesinin reklâm gelirleri ile ayakta durduğunu sanırım söylememe gerek yok. Zaten sitenin ana sayfasının sağından, altında üstünde reklâm alanları var.

Yıllardır zaman ziyaret ettiğim bu sitenin reklam anlayışına şimdiye kadar bir itirazım olmadı. Asıl garip olan şu: Bu web sitesi dergilerin kapaklarının resmini vererek haber konusu yapınca sitenin üyeleri ağız birliği yapmış gibi dergilerde çok sayıda reklam sayfasının olduğunu yazmışlar. O sırada karşılarında duran sayfadaki reklamları hiç görmüyorlar. Bilmiyorlar ki o reklamlar olmasa çok beğendikleri siteleri bir aya kalmaz kapanır ve habersiz kalırlar”


 

tertunc

Müdavim
Emektar
Katılım
18 Ağustos 2007
Mesajlar
7,204
Reaksiyon puanı
21
Puanları
38
Evet haklısınız
 

santigado

Öğrenci
Katılım
26 Ağustos 2007
Mesajlar
53
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Öncelikle sayın m. Yanık cevabınız için teşekkür ederim. Son yazdığınız paragraftaki reklam konusuna kesinlikle katılıyorum. Mutlaka reklâm olmalı. Ama burada sorulması gereken nasıl? Ve ne şekilde? Olmalı. Kullanılabilirliği bozmadan ( herhangi bir web sayfası için konuşuyorum) nasıl reklâmlar eklenilebilinir? Bu konuda görev zaten web tasarımcısına düşüyor.

Bir web sayfası için değil de bir dergi için konuştuğumuzda işler biraz değişir. Bir dergide istediği kadar reklâm alabilir sonuçta bilgi içerikli sayfalar ayrı reklâm sayfaları ayrı. Reklâm sayfaları dergi içindeki bilginin okunmasına engel olmuyor. Ama eğer bir web sayfasında reklâmlar adeta rastgele sitenin altına üstüne yanına koyulunca site içindeki bilgiyi okumak adeta bir işkence halini alıyor.

Reklâm konusundaki düşüncelerim bunlar. İçerik konusunda düşüncelerim sizden biraz farklı. “deneyimli” ve “yeni başlayan” olarak okuyucuları sınıflandırıp ve genel olarak “yeni başlayan” kitleye hitap edileceğini ve konuların bu yönde hazırlandığını söylemişsiniz. İlk bakışta doğru gibi olan bu hareket, aslında işi etraflıca düşündüğümüzde yanlış bir kanı olduğu ortaya çıkar. En azından benim düşüncem öyle ve düşüncemi destekleyen unsurları açıklamak isterim.

— Yeni başlayan olsam “msn sırları” konusu üzerinde bir bilgiye ihtiyacım olursa yapacağım ilk şey bir dergi almak mı yoksa arama motoruna girmek mi olur? Birisi ücretliyken diğeri hemen hemen bedava
— Yazılım, donanım konusundaki haberleri dergiden öğrenebiliyoruz ama gecikmeli olarak! Diğer türlü yine SDN gibi sitelerden ücretsiz olarak ve “anında” bu haberleri okuyabiliyoruz ve diğer okurlarında yorumlarını okuyabiliyoruz.
— Dergilerdeki köşe yazarlarından yazılım, donanım yada herhangi bir teknoloji hakkında bir görüşü okuyabiliyoruz ama belki bundan çok daha güzellerini “blog” larda yine ücretsiz olarak bulabiliriz.
— Ben akşam yayınevinde bir çalışan olup bir bilgisayar dergisi çıkarmaya başlasam ve sizin de dediğiniz gibi “yeni okurlara” yönelik içerikler hazırlarsam hem üstte belirttiğim örneklerde görüldüğü gibi hemde başka dergilerinde “yeni başlayanlara” yönelik içerikle hazırlamasıyla benim derginin “tam anlamıyla” bir hezimete uğramaması elde değil. Ya rekabet edebilmek için fiyat politikasını değiştiririm, ya okunmak için farklı olurum, ya da böyle devam edip ne çok ne az satan bir dergi olarak yayına devam ederim.

Burada yapılacak olan ( ve de en mantıklısı ) farklı olmaktan geçiyor. En başından beride belirtmek istediğim şeyde zaten bu. (aslında şu an için en mantıklısı bu yoksa bildiğimiz kâğıda basılı yayın yapan bilgisayar dergileri devri çoktan kapandı ama elbette bu başka bir yazının konusu)

Yanlış anlaşılmaktan korkarım, burada eleştirilerimi yıkıcı olmak için değil daha güzel bir dergi yayıncılığı için yazdım.

Sevgiler Saygılar :)

 

Memik Yanık

Öğrenci
Katılım
8 Eylül 2006
Mesajlar
35
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
santigado fikirlerini gayet güzel açıklamışsın. Bilirsiniz 2 çocuk veya öğrenci şakalaşırken birisi yapılan şakanın altından kalkamadığı zaman kavga çıkar. Benzer durum eleştiriler için de geçerlidir. Yıkıcı eleştiriden aslında kötü niyetli eleştirileri anlamak gerekir. Kötü niyetli eleştirinin altından kalkmak bazen zor olduğu için tartışmalara neden oluyor. Bu nedenle konunun içinde varsam herkes asgari samimiyet ölçüsünde fikirlerini söyleyebilir.

Gelelim dergilere. Aslında süreli yayınların her sayfasından istifade etmek diye bir durum hiç bir zaman gerçekleşmez. Bu nedenle bir dergide size hitap etmeyen yazılardan rahatsız olmamak gerekir. O dergide size hitap eden bilgi veya yazı var mı yok mu ona bakmak gerek.

Açıkca söylemek gerekirse; santigada arkadaşımız diyor ki ey dergi editörleri ben dergileri almak istiyorum; lütfen derginizde bana da hitap eden birkaç yazı olsun..
 

turoksin0

Müdavim
Katılım
18 Ağustos 2007
Mesajlar
4,656
Reaksiyon puanı
0
Puanları
36
santigada yı destekliyorum ona katılıyorum.Ayrıca verdiği cd lerde hep aynı programlar var(Çoğunlukla).Biraz daha farklı yeni özenle seçilmiş yazılımlar bekliyoruz...
 
Katılım
3 Haziran 2007
Mesajlar
3,983
Reaksiyon puanı
23
Puanları
0
Pardusun eski sürümü verilmiş vermeseydiniz güel olurdu yeni sürüm çıkınca verin cd olarak sadece pardus dvd nin içinde programlar var hemde çok güzel ama cd diye bir şey yok artık galiba en kötüsü ise içeriğin tekrarlanması
 

Kriptograf

Müdavim
Katılım
18 Mayıs 2007
Mesajlar
1,688
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Reklam konusunda bende yazmak istiyorum birşeyler.
İnternet teknoloji haber sayfaları veya diğer teknoloji,bilgisayar dergileri reklama mutlaka ihtiyaç duyarlar kanuni olarak onların başka gelirleri yoktur.Tv ler in tek geliri reklamlardır aynı şekilde radyolarnıda.Bir şey yayınlanıyor ve kullanımı sadece gözle görülüp kulakla duyuluyorsa veya okunup bilgi ediniliyorsa e bu işin reklamıda aynı şekilde aynı yerde sesle yazı ile resim ile olur.
Okudun okuyabilmen için reklamın orada olması şart,okuyanın tıklaması gerek tıklayan var ki bu siteler bu şekilde durabiliyorlar.Hayır reklam kötü birşeymiş gibi algılanıyor bazen.Oysa değildir tanıtımdır,haberdar etmedir,kampanyadan daha erken faydalanmadır vs vs.

Ama unutmayalım ki Memik Yanık beyin de dediği gibi bilmeliyiz ki bu siteler o reklamlar orda durduğu için varlar.Beğeninizi arada bu şekilde dile getirin.Sizin bir kaybınız yok hatta arkasının gelmesi için bir yararınız dokunuyor...
 
Üst