Matematik dersi nasıl sevdirilir?

Bu konuyu okuyanlar

mazruf

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Temmuz 2009
Mesajlar
23,098
Reaksiyon puanı
1,117
Puanları
113
Yaş
40
Matematiği müzik eşliğinde öğreniyorlar

Çayeli ilçesindeki Yamantürk Ortaokulunda matematik öğretmeni olarak görev yapan Mehmet İnal, matematik formüllerini öğrencilerine gitar eşliğinde beste yaparak öğretiyor.

İnal'ın üçgenin iç açıları, kenar uzunlukları gibi matematikle ilgili birçok formülle ilgili bestelediği şarkıları önce tahtaya yazan öğrenciler, ardından gitar eşliğinde bu şarkıları söylüyor. Şarkıyı birlikte söylerken konusu geçen rakam ve formüllerin de yazılı olduğu kağıtları havaya kaldıran öğrenciler, bu sayede eğlenerek öğrendikleri matematik konularını unutmuyor.

Mehmet İnal, yaptığı açıklamada, öğrencilerine matematik konularını anlatırken hikayeleştirmeye çalıştığını, daha sonra gitarla beste yaparak anlatmaya başladığını belirterek, "Gitar çalmayı biraz biliyordum. Bunu matematikle nasıl birleştiririm diye düşündüm. Sözler yazmaya başladım. Öğrencilerin ilgisi artınca beste yapma isteğim daha da arttı" dedi.

Öğrencilerin, matematik dersine ön yargılı baktığını ancak müzik eşliğinde karışık formülleri daha kolay öğrenebildiklerini dile getiren İnal, "Müziğin de yapısında matematik var. Müzikle matematik birbirlerine yakın kavramlar. Matematiğin yapısına biraz müzik eklemek istedik. Öğrencilerin dünyasında bir farklılık yarattığımı ve derslerin müzik eklenince daha eğlenceli geçtiğini gördük. Şarkıyla formüller akılda daha kalıcı oluyor. Amacım öğrencilerimi dersin sıkıcılığından kurtarıp ders işleyişinde zenginlik yaratmak" diye konuştu.

İnal, öğrencilerinin müziği sevdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Matematiğe olan ilgilerini ve sevgilerini, müzik sayesinde daha da yükseltmeye çalıştık. Bu sene birçok dersimizde bestelerimizi söyledik. Sınıfta söylediğimiz şarkıları kaydettik. Öğrenciler evlerinde bu kayıtları izleyerek ders çalışıyor. Soruları bu şekilde çözdükleri zaman 'Hocam diğer klip ne zaman, kombinasyon konusu geldi, onunla alakalı bir şey var mı' gibi sorular sormaya başladılar. Ben de elimden geldiğince konunun mantığını kavratarak ritmle dersi daha eğlenceli hale getirmeye çalışıyorum. Öğrencilerimin matematik dersine karşı ön yargısı da bu şekilde ortadan kalktı."

Öğrencilerin, takıldıkları yerlerde şarkıyı içlerinden tekrar ederek formülleri daha kolay anımsadıklarını kaydeden İnal, "Bu sayede sınavlardaki başarıları da arttı. Ben ve öğrencilerim gayet memnunuz" ifadelerini kullandı.

-Öğrenciler durumdan memnun

Yamantürk Ortaokulu 8/B sınıfı öğrencisi Melisa Gezen, matematik dersini önceleri sevmediğini ancak bu şarkılarla sevmeye başladığını belirterek, "Problemleri çözerken hemen şarkı aklımıza geliyor. Şarkının sözlerindeki formüller işimizi kolaylaştırıyor. Mehmet öğretmenimizin şarkıları öğrencilere ne kadar değer verdiğini gösteriyor" dedi.

Müzikle matematik dersini sevmeye başladığını dile getiren Ercüment Bostan ise "Öğretmenimizin matematik derslerini müzik eşliğinde işlemesini iyi buluyorum. Önceden matematik dersleri sıkıcı geçerdi, müzikle daha eğlenceli olmaya başladı. Öğretmenimizden çok memnunuz" diye konuştu.

KAYNAK

[video=dailymotion;x1wkg2s]http://www.dailymotion.com/video/x1wkg2s_matematik-cok-guzel-5-c_school[/video]

[video=dailymotion;x1x7ex4]http://www.dailymotion.com/video/x1x7ex4_pisagor-sarkisi_school[/video]

[video=dailymotion;x1xe67y]http://www.dailymotion.com/video/x1xe67y_reel-sayilar-sarkisi_school[/video]

[video=dailymotion;x1wm573]http://www.dailymotion.com/video/x1wm573_matematik-ve-muzik-trt-haber_school[/video]
 
Üst