Masaüstü bilgisayar ve Laptop'larınız için Android: Remix OS

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan eronis
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Telefonlarımızda bulunan Anroid işletim sistemini, oyunlarını hiç klavye/mouse ile denediniz mi ? Yada nasıl olurdu ? Zayıf donanıma sahip olması yetmezmiş gibi dokunmatik ekranda oyun oynamanın gerçekten zor olması nedeniyle mobil cihazlarda oyun oynama olanağımız oldukça kısıtlı. Android'e özel pek çok kaliteli FPS oyunu olduğunu hatırlatırım. Sadece bu da değil, Android bir cihaza sahip olmayan, yada akıllı bir telefona sahip olmayan birisi için bile bu işletim sistemi hayat kurtarıcı olabilir. Çünkü günümüzde bazı uygulamaların sadece Android yada IOS'a çıktığını sanırım hepimiz biliyoruzdur. Remix OS'un amacı Android'i cebimizden çıkarıp masaüstümüze getirmektir. Remix OS ile gelen Mini PC'ler dahi üretime başlanmıştır. Hatta isterseniz yaklaşık 1GB'lık bir iso indirip bunu kendi bilgisayarınıza herhangi bir işletim sistemini, GNU/Linux dağıtımını kurar gibi kurabilirsiniz.

Hadi sitesine bir göz atalım;

Topluluk tarafından, topluluk için üretildi.

Remix OS mobil ve PC platformunun arasındaki ayrımı tamamen ortadan kaldırma hedefi ile başlatılmıştır.

Evrensel Android

Remix OS size 2 milyondan fazla Android oyunu ve programına erişim inkanı sunuyor. Çoğu ücretsiz ve tek bir tıklama ile istediğiniz Android uygulama merkezinden kurabilirsiniz.

Seçme özgürlüğü

Remix OS'un asıl avantajı Android uygulama ekosisteminin alışkanlıklarınıza en uygun uygulamaları sizin tercihlerinize göre seçmenize izin vermesidir.

WhatsApp, Telegram, Clash of Clans, aradığınız ne varsa.

Hepsi ve daha fazlası için Remix OS;

Remix OS - The Future of Android PC is now on Android Marshmallow

Remix OS for PC - Redefining PC. Reimagining mobile. The world's first true Android PC experience.

Cihazlar;

Remix Mini - The World’s First True Android PC

Remix Ultratablet - The Most Productive Tablet Yet

Remix OS'u aynı bir program gibi bir USB belleğe yada kendi oluştuğunuz bir diske kurabilirsiniz yada dediğim gibi iso'yu bir DVD'ye rufus ile bir USB'ye yazabilir ve kurulumu bu şekilde yapabilirsiniz. Video'daki şekilde yaparsanız D'nin içindeki veri gitmeyecek ancak USB'de gider bunu da not alayım.

Hard Diske kurmak (Verileriniz gitmez)

USB'ye kurmak (USB belleği biçimlendirir, bütün verilerinizi yedekleyin. Dikkat !)

Son düzenleme:

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Paket yöneticisi var mı bunda ?
DistroWatch.com: Remix OS
Burada deb yazıyor.
Linux'e ait paketleri de yükleyebiliyor muyuz ?
Linux'e ait depolar da önceden hazır ve ayarlanmıs olarak geliyor mu ?

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Paket yöneticisi var mı bunda ?
DistroWatch.com: Remix OS
Burada deb yazıyor.
Linux'e ait paketleri de yükleyebiliyor muyuz ?
Linux'e ait depolar da önceden hazır ve ayarlanmıs olarak geliyor mu ?

Deb'i ilk senden duydum valla hocam. Deb desteği olduğunu sanmıyorum. Bu bildiğin Android. Play Store desteği var, Chrome OS'u hiç duydunuz mu ? Chrome OS'a Play Store desteği gelmişti. Ona benzetebiliriz ama bunun farkı bu saf Android. Bir tarayıcı üstüne inşa edilmiş bir işletim sistemi değil.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382

Güzel anlatmışlar, izlemeni tavsiye ederim :)

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Biraz daha açık olmak gerekirse bu yüzden Remix OS güzel :)

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Akıllı telefon hiç kullanmadım, belli oluyordur sorularımdan.
Verdiğim linkte paket yöneticisinin deb olduğu yazıyor, o yüzden sordum.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Akıllı telefon hiç kullanmadım, belli oluyordur sorularımdan.
Verdiğim linkte paket yöneticisinin deb olduğu yazıyor, o yüzden sordum.
Ben de kötü anlamda söylemedim zaten :) Android APK kullanır. Distrowatch'da yanlış yazıyor olabilir. Deb sadece 'Deb'ian tabanlı dağıtımların kullanabildiği bir pakettir. APK (Android Package) ise Android'in kullanabildiği bir paket sistemidir. Distrowatch'ta yazan her şey %100 doğru yada açık olmayabilir. Sonuçta bu bilgileri birileri oraya yazıyor. Yanlış anlaşılmalar olabiliyor bu yüzden. Misal ben zamanında pisi paket yöneticisini görünce Solus OS'u Pisi Linux tabanlı sanmıştım.

ALBATROS84

Doçent
Reaksiyon puanı
54
Şu sistemi dualboot ya da usb ile başlatma dışında tek işletim sistemi olarak kurma yolu var mı ya ?

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
20dk falan beklersen kendim test edip buraya atabilirim.

Ekli dosyalar

• Screenshot_2016-09-02_22-40-29.png
    Screenshot_2016-09-02_22-40-29.png
    190 KB · Görüntüleme: 668

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
dd komutu sadece teorimdi ama gittiğim yolu da buraya not geçeyim. Bakarsın yer :D

Ekli dosyalar

• Screenshot_2016-09-02_22-49-39.png
    Screenshot_2016-09-02_22-49-39.png
    1 MB · Görüntüleme: 715

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Kendisi ile biraz vakit geçirdim ama benim kullandığım yöntem ile kurmaya kalkmamanızı tavsiye ederim sadece. Bu işletim sistemini tek işletim sistemi olarak nasıl kurarım, biraz kurcalayacağım, eğer bulursam laptop'larımdan birinin üstünde yaparken video çekerim :)

Anladığım kadarı ile kullandığım USB 2.0 idi, 3.0 olmalı imiş. Hızı düşüktü, en az 20MB olmalı imiş, 4GB idi en az 8 GB olmalı imiş, yine de misafir modunda açıldı. Benim yaptıklarımı yapma, rahatsın :D (Nasıl yapılmaz rehberi yaptım az önce)

Ekli dosyalar

• image.jpeg
    image.jpeg
    4.4 MB · Görüntüleme: 631
  • image.jpeg
    image.jpeg
    2.9 MB · Görüntüleme: 647
  • image.jpeg
    image.jpeg
    1.5 MB · Görüntüleme: 778
  • image.jpeg
    image.jpeg
    2.3 MB · Görüntüleme: 826
  • image.jpeg
    image.jpeg
    1.3 MB · Görüntüleme: 715

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Şunun da altını çizeyim, hayatımda kullandığım en hızlı Android idi :D

ALBATROS84

Doçent
Reaksiyon puanı
54
Tek sistem olarak kurabilirseniz geniş bir rehber bekleriz internette aradım ama bulamadım sürekli ya 2. sistem ya da usb üzerinden başlatma buldum.
5.1 sürümünde denemiştim usb 2.0 kanser etmişti 3.0 şart gibi :D
Şöyle bir yöntem geldi aklıma hdd yi windowsa usb gibi tanıtabilirsek usb ye kurar gibi kurulumu yapıp diski bilgisayarın sata portuna bağlamak işe yarar mı ? (ki bunu birine sorduğumda ağır hakaretlere maruz kalmış adım cahil olarak çıkmıştı içinde kontrolcü olduğu için mümkün değil demişti :D)

Reaksiyon puanı
2,148
Guest mode deneyin, açılış ekranında 2. seçenek. Eğer olmazsa yazma işleminde bir hata yapmışsınız demektir.
İkisini de denedim. Yazmada nasıl bi hata yapabilirim içinde gelen tool ile USB yi seçtim ISO yu gösterip yazdım.
Bu dediğim 2670QM'li Dell N5110'da idi.

Z77A-G43 3770K sistemde ise kernel boot oldu logo gözüktü ondan sonrası siyah ekran.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Tek sistem olarak kurabilirseniz geniş bir rehber bekleriz internette aradım ama bulamadım sürekli ya 2. sistem ya da usb üzerinden başlatma buldum.
5.1 sürümünde denemiştim usb 2.0 kanser etmişti 3.0 şart gibi :D
Şöyle bir yöntem geldi aklıma hdd yi windowsa usb gibi tanıtabilirsek usb ye kurar gibi kurulumu yapıp diski bilgisayarın sata portuna bağlamak işe yarar mı ? (ki bunu birine sorduğumda ağır hakaretlere maruz kalmış adım cahil olarak çıkmıştı içinde kontrolcü olduğu için mümkün değil demişti :D)
Aklıma bir fikir geldi ama biraz hileli bir yöntem diyelim :)
Bir Windows iso'su ediniyoruz, eğer elinizde format diski var ise clonecd ile bir iso dosyası oluşturabiliriz. Deneme sürümü gayet yeterli.

RedFox CloneCD | CD Backup

Bu iso'yu kullanarak 4GB üstü belleğe sahip bir USB'ye Windows To Go kuracağız. (7-8-8.1-10 çalışıyor)

Best Windows To Go Creator to create bootable Windows 10/8.1/8/7 USB drive!

Bilgisayarı USB'den başlatmadan önce bunun da Windows versiyonunu indireceğiz.

UNetbootin - Browse /UNetbootin/625 at SourceForge.net

Windows To Go'dan bütün disk bölümlerini silip tek bir bölüm oluşturacağız (Hard Disk yada neye kurulum yapılacaksa).

http:_forum.xda-developers.com_attachment.php?attachmentid=3626663&stc=1&d=1454078839.png

Sonrası bunun gibi. Yer mi sence ? :) Denemek lazım :D

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
İkisini de denedim. Yazmada nasıl bi hata yapabilirim içinde gelen tool ile USB yi seçtim ISO yu gösterip yazdım.
Hem yazmada, hem indirmede bir hata yapmadıysan bunun anlamı bilgisayarının donanımından kaynaklı bir sorun vardır. Yada belki de yeterince beklemiyorsundur. Geç açılıyor biraz USB'de. Normalde hızlı açılması lazım ama ben de bir kaç dakika bekledim sisteme girsin diye. Dediğim gibi Guest modunda bırakıp bir kaç dakika beklemeyi deneyebilirsin. Onun dışında benim de fikrim tükendi. Ubuntu forum'da benzeri şeyler olunca şu kernel parametresini gir gibisinden tavsiyelerde bulunuyorlar ama benim donanımlarım şu ana kadar hep Linux ile mükemmel şekilde uyumlu olduğu için donanım, driver, kernel konularında tecrübe eksikliğim var. Çünkü daha önce hiç sorun yaşamadığım için sorunu çözmeyi bilmiyorum. Eğer fikri olan arkadaşlar varsa öne sürebilirler.

Eski bir bilgisayar mı ? Marka, model ?

Reaksiyon puanı
2,148
Hash kontrolü falan yaptım sorun yok o tarafta. Remix OS'un betalığına veriyorum artık, diğer dağıtımları denediğim çok oldu hiç başlamama sıkıntım olmadı.

ALBATROS84

Doçent
Reaksiyon puanı
54
Kurduktan sonra çalışacağından şüpheliyim kendi kurulum aracı ile değil de unetbootin ile iso kalıbını yazdırdığımda hiç boot etmedi kendi aracı ile kalıbı yazdırdığımda gördüm ki usbyi 3 bölüme ayırmıştı içinde farklı şeyler vardı sanırım tam hatırlamıyorum

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Kurduktan sonra çalışacağından şüpheliyim kendi kurulum aracı ile değil de unetbootin ile iso kalıbını yazdırdığımda hiç boot etmedi kendi aracı ile kalıbı yazdırdığımda gördüm ki usbyi 3 bölüme ayırmıştı içinde farklı şeyler vardı sanırım tam hatırlamıyorum
As you can see, Remix USB tool is based on unetbootin and they didn't actually modify anything. They only removed some functions. And one of those functions is the ability to install on Hard disks, which is vital for us. So we will be using Unetbootin instead of Remix USB tools

[Guide]Install Remix OS on a hard disk (including removable ones)

Kısaca onların kullandığı yazılım Unetbootin'in kendisi, bir şey eklememişler, aksine önemli özellikleri çıkarmışlar. Unetbootin'in sıkıntı yaratmaması lazım, çünkü zaten o kullandığın ve sorunsuz dediğin program teknik olarak Unetbootin.

Kadima

Rektör
Reaksiyon puanı
841
Sistem stabil değil bu yüzden ana/tek işletim sistemi olarak kullanılması iyi olmaz. İlk denediğimde sürekli hata mesajları çıkıp duruyordu. Bu yüzden 10 dakika deneyip silmiştim :D

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Sistem stabil değil bu yüzden ana/tek işletim sistemi olarak kullanılması iyi olmaz. İlk denediğimde sürekli hata mesajları çıkıp duruyordu. Bu yüzden 10 dakika deneyip silmiştim :D
Zaten resmi olarak tek işletim sistemi olarak kurmak seçeneğinin yayınlanmamasının ana sebebi bu idi bana kalırsa :D Ama fikir olarak hoşuma gitti. Sorunları var, yok değil. Geliştiricileri de gözlemlerime göre bunların farkındalar ve üzerinde çalışıyorlar. Şu an 2. işletim sistemi olarak dual boot'luk bir sistem olarak kullanmak daha mantıklı bence :) Gelecekte daha sorunsuz bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkarsa belki bir gün netbook'umda bunu kullanabilirim :)

Kadima

Rektör
Reaksiyon puanı
841
Zaten resmi olarak tek işletim sistemi olarak kurmak seçeneğinin yayınlanmamasının ana sebebi bu idi bana kalırsa :D Ama fikir olarak hoşuma gitti. Sorunları var, yok değil. Geliştiricileri de gözlemlerime göre bunların farkındalar ve üzerinde çalışıyorlar. Şu an 2. işletim sistemi olarak dual boot'luk bir sistem olarak kullanmak daha mantıklı bence :) Gelecekte daha sorunsuz bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkarsa belki bir gün netbook'umda bunu kullanabilirim :)
Sistem stabil hale getirilirse ikinci sistem olarak güzel olur elbette :)

ALBATROS84

Doçent
Reaksiyon puanı
54
As you can see, Remix USB tool is based on unetbootin and they didn't actually modify anything. They only removed some functions. And one of those functions is the ability to install on Hard disks, which is vital for us. So we will be using Unetbootin instead of Remix USB tools

[Guide]Install Remix OS on a hard disk (including removable ones)

Kısaca onların kullandığı yazılım Unetbootin'in kendisi, bir şey eklememişler, aksine önemli özellikleri çıkarmışlar. Unetbootin'in sıkıntı yaratmaması lazım, çünkü zaten o kullandığın ve sorunsuz dediğin program teknik olarak Unetbootin.
Bendemi hata vardı bilmiyorum ama eminim boot etmemişti yine de tekrar denerim
Google'nin chromebook serisinde Chrome Os yerine bunu neden kullanmıyorlar diye sordum bir an kendi kendime hani şöyle düşündüm sistem hazır güzelde işliyor tanınıyorda chrome os sistemine apk desteği yeni geldi sanırım e bu adamlar tam senin istediğini yapıyor neden bu projeye sahip çıkıp üstünde çalışmak yerine kendi sistemini baştan geliştiriyor pek anlamadım zaten yapmak istediğinin hazırı var gibi :)

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Bendemi hata vardı bilmiyorum ama eminim boot etmemişti yine de tekrar denerim

Google'nin chromebook serisinde Chrome Os yerine bunu neden kullanmıyorlar diye sordum bir an kendi kendime hani şöyle düşündüm sistem hazır güzelde işliyor tanınıyorda chrome os sistemine apk desteği yeni geldi sanırım e bu adamlar tam senin istediğini yapıyor neden bu projeye sahip çıkıp üstünde çalışmak yerine kendi sistemini baştan geliştiriyor pek anlamadım zaten yapmak istediğinin hazırı var gibi :)
Aslına bakarsan Google Android ve Chrome OS'u birleştirip tek bir masaüstü işletim sistemi yapmak istedi. Remix OS buna çok yakın. Bunun dışında firmalar bugünlerde bütün cihazlara aynı arayüz, aynı işletim sistemi yapmak istiyorlar. Bütün cihazlarında aynı şeyleri yapabilmeni sağlamak istiyorlar. Windows başta bunu denedi ama yemedi, şu an buna en ciddi Ubuntu asılmış durumda. Unity8 ve Mir çıktıktan sonra (2017-2018 tahminimce) harika bir işletim sistemi olacağını düşünüyorum. Dünya çapında olay olur mu ? İnsanlar "Aman tanrım ! Harika !" gibi yorumlar yapar mı ? Hayır tabikide manyak mısın ? :D Biz Apple değiliz, marka hiç değiliz. Markalar böyle şeyleri yapınca çok havalı olur, insanlar öve öve bitiremezler ama biz yapmışız, yapmamışız onlar için bir anlamı yok. Çünkü marka değiliz, bilinmiyoruz. İnsanlar markaları moda akımı haline getirmiş durumda. Bu adamlar için özellik değil, havası önemli. Biz kendi işimize bakalım, onlar kendi işlerine :)

ALBATROS84

Doçent
Reaksiyon puanı
54
Aslına bakarsan Google Android ve Chrome OS'u birleştirip tek bir masaüstü işletim sistemi yapmak istedi. Remix OS buna çok yakın. Bunun dışında firmalar bugünlerde bütün cihazlara aynı arayüz, aynı işletim sistemi yapmak istiyorlar. Bütün cihazlarında aynı şeyleri yapabilmeni sağlamak istiyorlar. Windows başta bunu denedi ama yemedi, şu an buna en ciddi Ubuntu asılmış durumda. Unity8 ve Mir çıktıktan sonra (2017-2018 tahminimce) harika bir işletim sistemi olacağını düşünüyorum. Dünya çapında olay olur mu ? İnsanlar "Aman tanrım ! Harika !" gibi yorumlar yapar mı ? Hayır tabikide manyak mısın ? :D Biz Apple değiliz, marka hiç değiliz. Markalar böyle şeyleri yapınca çok havalı olur, insanlar öve öve bitiremezler ama biz yapmışız, yapmamışız onlar için bir anlamı yok. Çünkü marka değiliz, bilinmiyoruz. İnsanlar markaları moda akımı haline getirmiş durumda. Bu adamlar için özellik değil, havası önemli. Biz kendi işimize bakalım, onlar kendi işlerine :)
Ubuntunun şöyle bir tableti var canonical çıkarmış tam olarak Microsoft'un yapmak istediğini yapmış :)
BQ Aquaris M10: An Ubuntu tablet that also works as a desktop - Liliputing
Ubuntu tablet Aquaris M10 özellikleri